czas w roku, mam nadzieję, że listopad minie szybko i święta nadejdą raz dwa :-) Ale na razie żyjmy dniem dzisiejszym... na wszystkich świętych zrobiłam oprócz ciasta wspaniałe muffinki z bitą śmietaną zarówno w środku jak i na zewnątrz. Przepis na te babeczki znalazłam na stronie allrecipes :-) Wyszły wspaniałe, wilgotne i rozpływające się w ustach :-) Polecam gorąco(...)mokre i bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką, nie mikserem. Mamy uzyskać piękne, gładkie,lejące ciasto :-) Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy masę do połowy wysokości-babeczki ładnie rosną :-) \ Muffinki pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixami. Następnie dajemy śmietanę do szprycy, wbijamy szprycę do babeczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani Nadszedł czas na kolejny post Wielkanocny :-) Dziś przychodzę do Was z pomysłem na bardzo pyszne i śliczne babeczki-muffinki w kształcie baranków :-) Nie potrzeba wiele czasu do ich przygotowania a na pewno ślicznie będą się prezentowały na Wielkanocnym stole, i sprawią ogromną radość dzieciom :-) Babeczki są niezwykle puszyste, mięciutkie i wilgotne, polecam gorąco. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali(...)CIASTO NA MUFFINKI -2 jajka -3/4 szkl mleka -3/4 szkl wody -3/4 szkl oleju rzepakowego -cukier waniliowy -2 szklanki mąki pszennej tortowej -3/4 szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 łyżeczki sody -szczypta soli -troszkę żółtego barwnika spożywczego-opcjonalnie KREM: -500ml mleka -1 budyń śmietankowy -1 łyżka mąki pszennej -5 łyżek cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam kochani Dziś przychodzę do Was z moją kolejną propozycją na Wielkanocne muffinki. Tym razem będa to słodziutkie zajączki, ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt bardzo fajny :-) ZACZYNAMY: SKŁADNIKI Muffinki oraz krem przygotowujemy według tego przepisu: kliknij DODATKI -kilka różowych żelków jelly beans (można kupić w biedronce na wagę) -różowa posypka -czekolada mleczna -suchy andrut
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwychodzi. Zapraszam dziś na mufinki, w których jest moje ulubione połączenie banan-marchewka-jabłko. To połączenie owoców jest też w sokach typu Kubuś, które uwielbiam! Takie muffinki są świetne jako drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. A propos szkoły, to bywały dnie, kiedy piekłam raz po raz po 60 sztuk tych muffinek, aby zapracowane mamy mogły dać swoim dzieciom(...)olej i wymieszać. Wsypać mokre składniki do miski z sypkimi i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Gęstą masę nakładać do papierowych foremek lub bezpośrednio do formy na muffinki, uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wkładać nie więcej niż do ¾ wysokości foremek. Piec w temp. 180- 190°C przez
Posadzone i zjedzonemasy spowoduje, że po upieczeniu otrzymamy zbity dysk, który nie ma nic wspólnego z delikatną strukturą tego ciasta. Przepis jaki posłużył mi za bazę, to receptura na cukiniowe muffinki z Cake Bible autorstwa Rose Levy Beranbaum. Jej muffinki, to tylko szkic, na podstawie którego powstało to ciasto odejmując i dodając to i owo. Tu nie ma orzechów, rodzynek
Posadzone i zjedzoneinnego słodzidła) jajko 2 łyżki wiórków kokosowych garść owoców wiórki do posypania Jogurt roztrzepujemy z jajkiem i cukrem, dodajemy płatki i wiórki kokosowe. Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki (nie radzę używać papierowych papilotek, przyklejają się do muffinki i ciężko je oderwać). Na wierzch wrzucamy owoce i posypujemy wiórkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Czerwona PorzeczkaTegoroczny dyniowy debiut to placki ziemniaczano-dyniowe z tymiankiem. 230 g startych na grubych oczach ziemniaków 140 g startej na grubej tarce surowej dyni 1
Humanistka w kuchniMusze przyznać, że z kaszą jaglaną lubimy się od niedawna. Kiedyś, ze względów praktycznych, jadłam wyłącznie kus-kus. Kasza jest wymagająca. Trzeba ją najpierw podprażyć
Humanistka w kuchniNiecodzienne muffinki z dodatkiem piwa są ciekawa propozycją na „coś” innego ;) gdyż piwne "bąbelki" sprawiają, że ciasto jest lekkie i puszyste. Smak i zapach piwa po upieczeniu jest praktycznie niewyczuwalny, a piwo ma kluczowy wpływ na konsystencję ciasta :) Składniki (ok. 18 sztuk): ½ szklanki cukru 4 jajka 200 ml jasnego piwa 150 ml oleju 400 g mąki tortowej(...)pieczenia, olej i piwo. Ciasto przelej do formy na muffiny (jeśli robisz z nadzieniem to wlej do 1 / 3 wysokości papilotek, dodaj nadzienie i zalej ciastem do ¾ wysokości papilotek). Muffinki piecz około 30 minut (do suchego patyczka). Gotowe i wystudzone muffiny polej polewą czekoladową. Gotowe
Kulinarna (nie)codziennośćKasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kokosowy pudding chia z musem jeżynowym Korzenne muffinki z kaszy manny Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Muffinki ze śliwkami Mus czekoladowy Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaKiedy tylko Marzena zrobiła swoje cukiniowe muffinki pomyślałem, że mój pomysł na ciasto może być dla nich konkurencją. Okazało się jednak, że muffinki są deserowe i słodkie, a ciasto jest zdecydowanie wytrawne i słone. Zatem - uzupełniamy się! Jestem przekonany, że oba przepisy są świetnymi propozycjami na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. W domu sprawdzą się doskonale jako popołudniowa przekąska
zadanie-gotowanieI znowu śliwki. Zaczynam naprawdę dostrzegać ich walory smakowe. Prosta sałatka w sam raz na prawie już jesienne śniadanie. Produkty na 4 niewielkie porcje. mała
Humanistka w kuchniDelikatne i puszyste muffinki na bazie cukinii i kokosu, czas idealny, bo sezon cukiniowy trwa nadal. Składniki na ok. 15-17 sztuk w zależności od wielkości Waszych foremek. Składniki suche: - 1 szklanka wiórków kokosowych - 5 łyżek brązowego cukru - 1 szklanka mąki pszennej, u mnie typ 500 - 1 łyżeczka sody - 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego Składniki mokre: - 1 kopiata szklanka startej(...)mokre i wymieszać. Gotową masę wypełniamy foremki do 3/4 wysokości, na wierzchu układamy połówki orzechów. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 30 minut. Po upieczeniu przekładamy muffinki na kratkę kuchenną aby odparowały
Apetyczna babeczkaPo lecie pełnym lodów, czas na sałatki. Dzisiaj sałatka, która łączy w sobie polską śliwkę i egzotyczną figę i mango. Doskonały
Humanistka w kuchniMarakuję odkryłam bardzo niedawno. To niezwykle smaczny owoc, który w połączeniu z mięsem drobiowym, wieprzowina i rybami sprawdza się idealnie. Jednak, w moim przekonaniu nieprzeciętnie smakuje
Humanistka w kuchni