Dyniowe muffinki idealne na nadchodzące halloween SKŁADNIKI Muffinki: 1 szkl. mąki, ¾ szkl. puree dyniowego, 2/3 szkl. cukru, ½ szkl. oleju, 2 jajka, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, ½ łyżeczki sody, 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem: 100 g masła, 100 g śmietanki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki masła orzechowego Dodatkowo: cukrowe duszki WYKONANIE Muffinki: jajka mieszamy z olejem i puree(...)stopniach. Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy masło orzechowe, a na końcu kremówkę, mieszamy, przekładamy do szprycy. Kremem dekorujemy muffinki, na wierzchu układamy cukrowe duszki
słodki bratekMięciutkie, wilgotne i aromatyczne muffinki z jabłkami i cynamonem posypane cukrem pudrem to jeden z najprostszych deserów pod słońcem. Idealne do kubka z gorącą kawą lub herbatą, świetny pomysł na szybki podwieczorek. Połączenie soczystych jabłek i cynamonu daje bardzo przyjemne doznania smakowe. składniki na 12 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu 3 duże jabłka 1/2 szklanki(...)dodajemy do masy jajecznej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz gałki muszkatołowej i cynamon. Wszystkie składniki ( niezbyt dokładnie ) ze sobą łączymy. Wyłożoną papilotkami formę na muffinki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. około 25 minut. Po upieczeniu babeczki posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Muffinki z jabłkami i cynamonem
Smakowite DaniaWczoraj na Fb większość z Was głosowała na te muffinki. Powiem Wam, bardzo dobry wybór! Na dworze zrobiło się chłodniej, nie wiem jak Wy, ale ja kurtki, apaszki i ciepłe buty pomału zaczynam wyciągam z szafy :) Dzisiejszy przepis jest właśnie na jesienne, ponure dni. Aromatyczne muffinki pachnące cynamonem z mnóstwem kawałków jabłek. Przypominam, że na blogu po lewej(...)stronie znajdziecie mnóstwo innych przepisów na muffinki i babeczki ( klik ). Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 2 jajka 3/4 szkl mleka 120 g masła, stopionego 200 g cukru 280 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być
Nastoletnie WypiekanieJabłuszko z cynamonem ... Połączenie niezbyt odkrywcze, jako, że jabłko i cynamon to jedno z najpopularniejszych połączeń w deserach. Coś, co różni te muffinki od innych, jest miodowo-owsiana posypka z dodatkiem kawy Inki. Daje ona bardzo delikatny, przyjemny posmak. Muffinki są wilgotne, bardzo proste do zrobienia i nie wiadomo kiedy znikają :) Dobrze jest pamiętać, aby składniki do muffinek miały temperaturę(...)kostkę. Zaczynamy od posypki: W garnuszku rozpuścić miód, masło i kawę Inkę. Wymieszać dokładnie. Zdjąć z palnika, wsypać płatki owsiane i mąkę i wymieszać na gęsta masę. Odstawić. Muffinki: W misce wymieszać łyżką cukier, olej, jajko i maślankę. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Połączyć zawartość obu misek, dodać jabłko i wymieszać łyżką
Posadzone i zjedzoneśliwki, na które czekam przez cały rok. Najczęściej przygotowuję crumble lub wcinam na surowo, tak bardzo je lubię. Dzisiaj pogoda nieco się popsuła, zrobiłam pyszne, chrupiące, wilgotne w środku muffinki ze śliwkami, przepis koniecznie do wykonania właśnie teraz, kiedy mamy do wyboru sporo śliwek w dobrych cenach. Muffinki już same w sobie smakują wyśmienicie, ale zawsze można jeszcze wzbogacić(...)smak posypując wiórkami kokosowymi lub podać z gałką lodów waniliowych, śmietankowych czy np. cynamonowych. Muffinki ze śliwkami Składniki: kilkanaście śliwek węgierek 300 g mąki pszennej szczypta soli 140 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml mleka 100 ml oliwy z oliwek lub oleju 1 jajko wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki
Moja smaczna kuchniaBabeczki i muffinki to wypieki, które mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ciekawa jestem, do której z grupy Ty należysz? Choć mają specyficzny smak, to ja jestem zdecydowaną wielbicielką tych okrągłych, uroczych ciast z kremem (lub bez). W mojej rodzinie należę tym samym do mniejszości. Panuje u nas opinia, że muffinki to po prostu takie „buły(...)Artykuł Muffinki z jagodami, miodem i polewą jogurtową pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaProste muffinki nadziane twarogiem z malinami i kruszonką na wierzchu. Bardzo smakują dzieciom, w dodatku, gdy mogą pomóc w ich pieczeniu. Muffinki są lekkie, słodkie, z pysznie chrupiącą pod zębami maślaną kruszonką. Polecam! ;) Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 2 jajka 1 szkl mleka 80 g stopionego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szkl cukru(...)Obydwie zawartości misek połączyć ze sobą, dodając pokrojone wcześniej na mniejsze części maliny. Nadzienie: Twaróg dokładnie wymieszać z żółtkiem i cukrem waniliowym. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć łyżkę ciasta. Na ciasto dać łyżeczkę twarogu i przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posypać kruszonką. Muffinki piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez
Nastoletnie WypiekanieMUFFINKI Z BIAŁĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ Uwielbiam słodkości, dlatego nie zabraknie ich na pewno na moich blogu, ale namawiam do jedzenia ich z umiarem (przyznam, że sama mam z tym problem). Tym razem proponuję Wam przepis na dwukolorowe muffinki, z białą i gorzką czekoladą, z dodatkiem sosu Tabasco (opcjonalnie), którego ostry smak jest tutaj zaledwie wyczuwalny. Jako dodatek do muffinek(...)Domieszaj delikatnie przestudzoną gorzką czekoladę, mąkę i sos Tabasco (opcjonalnie). Wymieszaj szpatułką lub trzepaczką rózgową do uzyskania jednolitej masy. Wlewaj ciasto do wyłożonych papierowymi papilotkami lub natłuszczonych foremek na muffinki, wypełniając je do połowy wysokości. Do każdej foremki dodaj na wierzch po około dwie kostki białej czekolady, i wlej resztę ciasta do około ¾ wysokości foremek. Wstaw do piekarnika
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKrem powstał z połączenia jogurtu naturalnego i mielonego siemienia lnianego - czyż to nie genialne? Otrzymana konsystencja pozwala na ozdabianie za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki do kremu. Przepis na muffinki pochodzi z bloga erVegan , którego wszystkim gorąco polecam. Czego potrzebujemy? Wegańskie muffinki czekoladowe ( oryginalny przepis od erVegan ) Składniki na około 15 muffinek (Erykowi wyszło 10, może to kwestia wielkości(...)Pieczemy przez około 20 minut - do suchego patyczka. 5. W międzyczasie przygotowujemy krem - wszystkie składniki blendujemy lub dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy do stężenia. Nakładamy dopiero, kiedy babeczki ostygną. Muffinki na wierzchu posypane owocowym maczkiem Decorada - maczek mango i maczek truskawkowy - są przepyszne i wykonane z naturalnych soków owocowych! Dodatkowo maczek mango świetnie zatuszował smak młodego jęczmienia
two broke sistersśrodku, aromatyczne (to przez gruszki) z chrupiącą skórką. Trochę się obawiałam efektu, bo z cieciorkową mąką dopiero się zaprzyjaźniam, jednak to jeden z lepszych moich eksperymentów - więc zapraszam ;-) Muffinki z cieciorką i gruszkami MUFFINKI Z CIECIORKĄ I GRUSZKAMI Na 12 sztuk: 125 g mąki z cieciorki 125 g mąki pszennej 150 g gruszek(...)smarujemy olejem i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (po pierwszych 7 minutach przykrywamy babeczki folią aluminiową i dalej pieczemy do "suchego patyczka"). Muffinki z cieciorką i gruszkami Muffinki z cieciorką i gruszkami SMACZNEGO
peggiwkuchnibabeczek, którymi skutecznie usiłowałam nakarmić 4 osoby. Byli dzielni, ale choć babeczki im bardzo smakowały, nie dali rady - i nie dziwne to wcale bo babeczek było 20 i 2 ;-) Muffinki z owocami MUFFINKI Z OWOCAMI Składniki na 24 sztuki: 500 g mąki 180 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 200 g margaryny(...)innymi owocami, albo nie dzieląc z mieszanka owoców. Blachę do muffinek smarujemy olejem i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (do suchego patyczka). Muffinki z owocami Muffinki z owocami SMACZNEGO
peggiwkuchniKolejny przepis na muffinki. Pyszne puszyste ciasto, którego słodycz łamią kwaskowe porzeczki - po prostu pycha :-) Muffinki z porzeczkami MUFFINKI Z PORZECZKAMI Na 12 sztuk: 225g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 50 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 50 g roztopionego masła(...)powstałego ciasta dodajemy umyte i oczyszczone porzeczki - delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych olejem roślinnym - pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Muffinki z porzeczkami SMACZNEGO
peggiwkuchnimuffinki są magiczne! Po ugryzieniu wypływa z nich słodka konfitura pomarańczowa, co doskonale widać na zdjęciach ;) Świetnym dodatkiem jest tutaj chrupiący słonecznik, który najpierw karmelizujemy z miodem, cukrem i masełkiem, a następnie umieszczamy w powstałych po konfiturze otworkach. Jakich otworkach?! Już wyjaśniam ;) Po napełnieniu papilotek ciastem kładziemy na ciasto łyżeczkę konfitury, która podczas pieczenia zatapia się w cieście i pozostawia(...)innym naczyniu połączyć ze sobą mokre: jajko, masło i sok pomarańczowy. Zawartość obydwu misek połączyć- krótko mieszając łyżką. Masę przelać do papilotek lub silikonowych foremek na muffinki do ich ¾ wysokości. Na środku każdej nałożyć łyżeczkę konfitury pomarańczowej. Ważne, by nie przykrywać jej już ciastem- powinna zostać na wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
Nastoletnie Wypiekanieproszek do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszamy mleko oraz jajka. Do mokrych składników dodajemy suche składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy masło, mieszamy do połączenia się składników. Foremki na muffinki (12 szt.) wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po 1 łyżce ciasta, na środek każdego ciasta nakładamy po ok. 1/2 łyżeczki konfitury (tak żeby, w każdej muffince znajdował się przynajmniej jeden(...)składniki na bitą śmietanę: ok. 500 ml śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Gotową ubitą śmietaną dekorujemy muffinki. Na środek każdej układamy wisienkę, może być z konfitury
Domowy Smak Jedzeniadzień jestem zwolenniczką zdrowego sposobu odżywiania się. Jednak jest kilka takich okazji w roku, które nie mogą obyć się bez słodkich przyjemności. Najlepiej w domowym wykonaniu. Muffinki sprawdzą się zawsze, kiedy mamy mało czasu na przygotowanie czegoś słodkiego. I dodatkowo nie można ich zepsuć, bo są proste w wykonaniu i zawsze się udają(...)tylko do momentu połączenia składników. Przekładamy do formy na muffiny wypełnionej papilotkami i pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Muffinki możemy oblać polewą czekoladową. Wtedy będą jeszcze smaczniejsze. W międzyczasie, kiedy muffinki się pieką rozpuszczamy masło w garnku na małym ogniu. Dodajemy cukier, wodę i gdy cukier się rozpuści
Simple Dish