Zapach świąt Bożego Narodzenia… Czekoladowo korzenne muffinki oblane białą czekoladą z pewnością podbiją wasze serca Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 120 g margaryny pół tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżeczki cynamonu łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pół szklanki śmietany 12% Przygotowanie(...)samym początku rozpuścić margarynę na wolnym ogniu. Dodać rozdrobnioną czekoladę oraz kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej masy – wtedy pozostawić do przestudzenia. Jajka (całe) ubić z cukrem przy pomocy miksera na gładką masę. Dodać margarynę z czekoladą nadal ubijając. Sypkie składniki (mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia) połączyć i dodawać do masy na przemian ze śmietaną. Mieszać szpatułką
Za drzwiami kuchniszklanki cebulę pokroić na grubszą kostkę i wsypać na rozgrzany olej, posypać cukrem i zeszklić na ciemno złocisty kolor, posypać kucharkiem, wymieszać i zostawić do wystudzenia na patelni jajka "L", olej, mleko roztrzepać rózgą z 3 minuty wsypać mąkę, proszek do pieczenia i zamieszać ze 4 razy z patelni wsypac całą zawartość razem z olejem do ciasta i parę razy(...)rózgą zamieszać ciasto powinno być nie za gęste, nałożyć do pełna do foremek silikonowych piec w 200C około 30 minut, można wyjmować ciepłe na talerz my takie cebulowe muffinki lubimy wystudzone ale podane z gorącym czerwonym barszczem do picia..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięFrancuskie babeczki jajeczne z pieczarkami to proste danie, które idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Babeczki można
Kulinarne Przebojewypełnione jabłkami, polane pyszną gorzką czekoladą, która dostałam od firmy Terravita . Piekłam je w silikonowej formie w kształcie choinek, zakupionej kilka lat temu w Duka. Serdecznie polecam te muffinki, tym bardziej, że są na mące razowej, więc z dużą zawartością błonnika. Składniki na 18 małych muffinek lub 12 standardowych: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000) 1/2 szklanki(...)jajko, rozmieszać z olejem, dodać mleko, wymieszać rózga. Dodać suche składniki, wymieszać, dodać jabłka, wymieszać. Przelać do foremek napełniając je do 3/4 wysokości. Piec 17-20 min w rozgrzanym piekarniku (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie, na kratce. Wyjąć z formy, dekorować czekoladą i cukrowymi posypkami. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, maczać muffinki
moj przepis naMuffinkowe choinki są smaczne i przyciągają wzrok:). Wystarczy dosłownie chwila by je zrobić, bo nie ma w nich nic wymyślnego. Fantastyczna jadalna ozdoba na świąteczny stół
Szefowa kuchniWilgotne, puszyste i lekko kwaskowate muffinki, idealne gdy mamy ochotę na coś słodkiego. SKŁADNIKI 1 szkl. mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4
słodki bratekWaniliowe muffinki z krówką... Wilgotne i bardzo przyjemne w smaku muffinki. Bardzo szybkie do zrobienia. Rozkosz dla podniebienia. Składniki na 12 muffinek: 2 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy z prawdziwą wanilią pół kostki masła 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mleka Do miski wrzucamy jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dodajemy
Pelusiowa Kuchniaotręby, płatki jęczmienne, miód, rodzynki, pokrojone w kostkę daktyle, proszek do pieczenia i mieszamy w oddzielnej misce mieszamy jajka, maślankę łączymy obie masy przekładamy ciasto do formy wyłożonej silikonowymi papilotkami na muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkontuzyjny - skręcona kostka, pozdzierana skóra, na szczęście ręce mam sprawne i na siedząco oddaje się corocznemu 'mufinkowemu' szaleństwu. Tym razem puszyste i chrupkie muffinki kakaowe z płatkami owsianymi, cynamonem, musli crunchy i ice coffee stracciatellą, bez jajek. Składniki - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka brązowego cukru - 2 łyżki ciemnego kakao - 2 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli
upichconaciasta jest dużo. Jeśli nie macie odpowiednich papilotek, możecie zrobić je samemu z kwadratowych kawałków papieru do pieczenia dociśniętych szklanką do blaszki na muffinki. Składniki: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła 2 łyżki kakao 2 jajka 120 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki migdałowej (zmielone migdały) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do miski przekładamy połamaną
Ciastkozercylubi chyba każdy. Sezon borówkowy w pełni, więc słodkie śniadanie z kawą i muffinką w roli głównej jest jak najbardziej mile widziane. Polecam. Tym bardziej, że przygotowanie ciasta na muffinki zajmuje zaledwie kilka minut.Składniki:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru2 jajka1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki70g masła1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli3 łyżeczki dobrej jakości(...)szklanki borówek amerykańskichPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i kakao). W drugiej wszystkie mokre (jajka, roztopione masło, jogurt). Łączymy składniki obydwu misek, mieszamy łyżką (nie mikserem). Ciasto powinno być grudkowate. Do masy dodajemy szklankę borówek (reszta przyda nam się na sam koniec) i delikatnie mieszamy. Ciasto umieszczamy
Smakowity Blog Kulinarnyroztopić w garnuszku, dodać kawałki czekolady. Chwilę podgrzać. Zdjąć z ognia. Mieszać łyżką do rozpuszczenia i połączenia składników. 2. Dodać cukier, konfiturę, rozkłócone jajka oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Zamieszać widelcem (jak ciasto na muffinki). 3. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50-55 min (sprawdzić patyczkiem czy suchy). 4. Polać polewą czekoladową (w oryginalnym przepisie należy rozpuścić
coolinarnastrefa.blogspot.comCzekoladowe babeczki z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru(...)puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek. Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut. Muffinki wystudzić i przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać
BullioCzekoladowe babeczki z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru(...)puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek. Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut. Muffinki wystudzić i przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać
Bullioricotta3 łyżki cukru pudru DO DEKORACJI:czerwony barwnik spożywczyzagęszczony czerwony sok owocowy (ja użyłam wiśniowego)WYKONANIE:MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników
Słodko-Słony Świat Ilony