Babeczki, muffinki czekoladowe z kremem truskawkowym idealne na walentynki i nie tylko. Ozdobiłam je różami i serduszkami z cukru pudru.
Kulinarne Fantazje Marioliprzyklejonym do niej muffinkiem... Obraz wgryzającej się zębami w papierek dziesięciolatki – bezcenny! Znaczy się, dobre były! Już kolejny raz dziękuję autorom Wypiekania na śniadanie, za trafny wybór tematu. Muffinki zjedliśmy na kolację, a że upiekłam od razu z podwójnej porcji, zostały dwie na rano do szkoly. Wyszły naprawdę dobre, miękkie i wilgotne, o ciekawej, lekko grudkowatej strukturze, chyba za sprawą(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy starty, na grubych oczkach ser, sól i pieprz. W innym naczyniu mieszamy wszystkie mokre składniki: kefir, olej, jajka i pesto. Dodajemy do suchych. Mieszamy, tylko aby składniki się połączyły. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nalewamy jedną łyżkę ciasta. U mnie super sprawdza się łyżka do lodów. Do środka każdej muffinki wkładamy po jednym pomidorku
Mia Cucina Sofietasezonie. I w mojej też jeszcze będą. :) Bazowałam na przepisie na muffinki ze śliwkami . Składniki na 12 muffinek: 300 g truskawek 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego lub kilka kropel pomarańczowego aromatu 2 łyżki otartej skórki pomarańczowej 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 250g maślanki lub kwaśnej, gęstej śmietany(...)cukier zwykły i waniliowy) wymieszać w jednej misce, mokre (maślankę, olej, jajka) w drugiej. Do mieszanki mącznej wlać mieszankę maślanki, jajek i oleju, krótko zmiksować, dodać truskawki, wymieszać krótko drewnianą łyżką i wypełnić ciastem papilotki w blaszce. 3. Piec muffinki 30 minut, po wyjęciu z piekarnika potrzymać jeszcze w blaszce przez 5 minut, potem wyjąć na kratkę i zostawić
Kuchnia PrezydentowejMuffinki dla wielbicieli brownie. Czekolada i maliny to połączenie idealne :) Składniki: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 100 g masła 3/4 szklanki cukru 3/4
Na Ciasteczkowych Papierachmąki + sypie kakao (ok. 4 łyżeczek) + cukier + pokruszona czekolada (ja dodaje tak 3/4) Druga miska: Mieszkamy składniki: olej + mleko + jajko Drugą miskę wlewamy do pierwszej, już wymieszanej. Wszystko merdamy łyżką, nie za mocno, aby nie było idealnie wymieszane, bo wtedy muffinki nie wychodzą. Umieszczamy masę w papilotkach i w blaszce teflonowej na muffinki i pieczemy w 180stopniach, ok. 25minut. Sprawdzamy
upichconarodzaju sosami lub dipami. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam jedynie ilość cukru.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.W dosyć wysokiej misce za pomocą trzepaczki, połączyć masło z cukrem. Dodać jajka i ponownie dobrze wymieszać. Na koniec wlać maślankę i znów wszystko wymieszać.Następnie w osobnej misce połącz sodę oczyszczoną, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól. Tak uzyskaną suchą mieszankę, dodawać(...)lekko lejące. Jeżeli będzie zbyt gęste, można dodać jeszcze odrobinę maślanki.Formę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem. Ciasto wlać do foremek, do wysokości 3/4. Następnie w środku każdej muffinki umieść kawałek parówki.Piecz 10-15 minut, do osiągnięcia złotego koloru. Po upieczeniu odstawić muffinki na 5 minut do ostygnięcia.Źródło: notoryczna.wordpress.com
Świat Domowej KuchniKinga Paruzel i jej fit słodkości zachwycają mnie za każdym razem jak oglądam je na blogu. Piękne zdjęcia zachęcają do zrobienia w domu wszystkiego, co tam
Humanistka w kuchniPorcja dla dwóch osób 125 gram rukoli 4 łyżki słonecznika 2 gałązki szczypiorku 6 pomidorków koktajlowych 4 jajka ¾ świeżego ogórka sól, pieprz Jajka gotujemy
Humanistka w kuchniKolejna propozycja na muffinki, tym razem z twarogowym nadzieniem. Polecam ! Przepis kiedyś wygrzebałam w internecie :) A teraz zabieramy się za wykonanie ! :)Składniki:2,5 szkl mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkl cukru1 łyżeczka cukru waniliowego100 ml oleju lub 100g stopionego masła1 szkl mleka2 jajkaMasa serowa:250 g twarogu (dałam chudy, a w przepisie był półtłusty)żółtko1 łyżeczka(...)waniliowego1-1,5 łyżki cukruPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy resztę składników : cukier, cukier waniliowy, olej, mleko i jajka, a następnie wszystko miksujemy na jednolitą masę.Ser ucieramy z cukrami i żółtkiem.Do foremki na muffinki wykładamy ok 1 łyżki ciasta (ma nam zasłonić tylko dno), następnie na środek układamy łyżeczkę masy serowej i przykrywamy całość kolejną
charlotte gotujeSezon na porzeczki w pełni. Porzeczki to nie tylko soki i drzemy. To babeczki, lody i jogurty. Lody wykonałam ze 100 ml soku z porzeczek (wyciśniętych
Kucharzycapokryte słodką śmietanką oraz czekoladową chmurką. Jedyny ich minus to to, że szybko się kończą:)) Muffinki wspaniale komponują się z filiżanką pysznej kawy Jacobs z delikatną pianką... Ciasto: 110 g masła, 110g mąki pszennej, 110g brązowego cukru, 2 jajka, łyżka kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)smaku amaretto. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, kolejno wbijać jajka. Dodać kawę oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dać kakao. Na sam koniec dodać likier. Krótko zmiksować.Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości.Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić.Krem: 300ml śmietanki
Z miłości do słodkościPyszne słodko -kwaskowate muffinki z rabarbarem to znakomity pomysł na smakowitą przekąskę do pracy, podwieczorek czy smakołyk do kawy. Bajecznie proste w przygotowaniu babeczki świetnie smakują posypane cukrem pudrem i błyskawicznie znikają ze stołu. składniki na 12 sztuk 4 łodygi rabarbaru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka maślanki(...)babeczek przepis Umyty i obrany rabarbar kroimy 1/2 centymetrowe kawałeczki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dodajemy jajka, wlewamy olej oraz maślankę i wszystkie składniki ze sobą łączymy łyżką (niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem, na wierzchu babeczek układamy rabarbar. Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 20-25 minut
Smakowite Daniadrugi pomocnik ... skomplikowane przepisy nie wchodzą w grę ... długie pieczenie również. Z pomocą przychodzi łatwy sprawdzony przepis Nigelli Lawson oraz ciekawy pomysł na ozdobienie muffinki tak by nie była zwykła muffinką a królową stołu !!! za wspaniały pomysł dziękuję autorce blogu Gzik i Pyry , dzięki niej ze moja niedziela była naprawdę udana:) a i starszemu pomocnikowi niejadkowi(...)wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i sól. Robimy wgłębienie i dodajemy mokre produkty: lekko roztrzepane jajko, mleko, olej, mieszamy widelcem tak od niechcenia. Zgodnie z opisem im więcej grudek tym muffinki będą lepsze po upieczeniu. Na koniec dodajemy pokrojoną na drobne kawałki jedną czekoladę mleczną. Blaszkę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami
cucinaresmaczne, lekkie, ale sycące śniadanie. Takie muffinki możecie przygotować dzień wcześniej, a rano wrzucić do piekarnika i odgrzać. Dobrze smakują również na zimno, dzięki czemu możecie je zapakować do pracy lub szkoły, będziecie mieć fajne drugie śniadanie ;) Polecam! :) Z przepisu powstało 6 muffinów. Składniki: pół szklanki kaszy kuskus 4 jajka pół małej czerwonej cebuli 100g żółtego sera 150g szynki
Czerwona Porzeczkaprzepisu na muffinki ;) Czas to nadrobić! Przedstawiam Wam przepis na muffinki z dżemem truskawkowym. Pyszne! Muffinki z dżemem truskawkowym Składniki: szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju, jajko, dżem truskawkowy. Wykonanie: Mąkę musimy przesiać i wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu dokładnie mieszamy(...)mleko, olej i jajko. Wszystkie składniki łączymy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Niewielką ilość masy nalewamy do papilotek (tak aby przykryły tylko dno foremki), nakładamy 1/2 łyżeczki dżemu i ponownie przykrywam masą. Muffinki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Zapraszam również do skorzystania z przepisów na muffinki: Przepis
paapilotkaaMuffinki z konkiurą malinową Premium Rosa Składniki:1 1/4 szkl. mąki1/4 łyżeczki soli2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl. miękkiego masła - ok. 2 łyżek1/2 szkl. cukru2 jajka1 łyżeczka cukru waniliowego1/3 szkl. mlekakonfituraWykonanie:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.W miseczce przesiewamy mąkę razem z proszkiem(...)pieczenia i solą. W drugiej miseczce łączymy masło z cukrem i miksujemy na jasną masę. Następnie dodajemy jajka i cukier waniliowy, cały czas miksując. Zwalniając tempo miksera, dodajemy powoli suche składniki. Na koniec dodajemy mleko i łączymy.Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem. na wierzch każdej porcji nakładamy porcję konfitury.Pieczemy w temp. 180 stopni C przez
kolorowotorcikowo