krem, dodać jajka i jeszcze chwilę ucierać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem nie więcej niż do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułożyć po połówce śliwki, lekko wcisnąć.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 25 min.Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 min. i wyjąć muffinki z formy.Można
Mix smakuktoś nie wie jak ją zrobić to zapraszam tutaj). Napełniamy do 3/4 objętości.Pieczemy w blaszce na muffinki (dobrze jest pod spód położyć kawałek foli aluminiowej, by się nie przewracały). Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.Jak zrobić wydmuszki? Jajka dokładnie trzeba umyć w bardzo ciepłej wodzie płyn do naczyń. Następnie osuszyć i ustawić w kieliszku do jajek. Cienką
Aga w kuchniMuffinki jogurtowe to taki klasyk. Jeden z najbardziej podstawowych przepisów na muffinki. Ja korzystam z przepisu Nigelli Lawson, jedyne co zmieniłam to zastosowałam odrobinę większe proporcje
Poezja smakupysznościami na stole. Dzisiaj królują obłędne dyniowo-owsiane muffinki z nadzieniem śliwkowym. Przepyszne, rozpływające się w ustach babeczki, zachwycą Was smakiem, pobudzą kolorem i zachwycą śliwkowym wnętrzem. Dadzą całą masę energii na długi, słoneczny, jesienny dzień! Dżem dobry, pobudka! ;-) SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 3 jajka - 3/4 szklanki mieszanki płatków owsianych i jęczmiennych - 5 łyżek kaszy manny(...)ciagle mieszając 3 minuty, wyłącz gaz i odstaw masę na 15 minut - puree z dyni zmiksuj blenderem z jajkami, dodaj masę owsianą, składniki skrupulatnie wymieszaj - wypełniaj foremki do muffinek, napełnij foremkę do połowy dodaj łyżeczkę dżemu i następnie przykryj resztą masy - muffinki pieczemy 40 minut w temp 180 stopni C Bardzo polecam ten przepis, idealny pomysł na niedzielne długie śniadanie
SMYKWKUCHNIOstatnio koleżanka dała mi przepis (dzięki Aga!) na pyszny muffinki z coca colą. Są pyszne, czekoladowe i bardzo wilgotne! Przepis wart wypróbowania :)Składniki: 1 szklanka mąki, 4 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 1 szklanka coca coli, 150 g margaryny, 100 g konfitury wiśniowejPrzygotowanie: Margarynę rozpuszczamy w małym rondelku. Następnie odstawiamy(...)ostudzenia, dodajemy roztrzepane jajka i szklankę coca coli. W osobnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę oraz kakao. Miksujemy mokre składniki i stopniowo dosypujemy suche składniki. Ciasto ma konsystencję dosyć lejącą. Do blachy na muffinki wkładamy papierowe papilotki, wlewamy ciasto ok. 1/4 objętości. Następnie wkładamy po 2 łyżeczki konfitury wiśniowej i dolewamy do 3/4 objętości ciasta. Wkładamy do rozgrzanego
Aga w kuchniorzechami włoskimi i cynamonem z delikatnym posmakiem pomarańczowej Fanty polane pomarańczowym lukrem i posypane skórką pomarańczową :) Składniki: Muffinki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 75 g orzechów włoskich 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 125 g masła 100 ml jogurtu naturalnego 1/2 szklanki Fanty pomarańczowej Wierzch: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka Fanty pomarańczowej(...)posiekane drobno orzechy. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i ubijamy je z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy jogurt, Fantę i mieszamy (nie wymiesza się dokładnie, ale nie należy się tym przejmować). Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy - ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut
Na Ciasteczkowych Papierachżołądków drobiowych (ugotowanych) 600 g ziemniaków 3-4 łyżki śmietany pęczek koperku mąka ziemniaczana cebula jajko zioła prowansalskie sól ,pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy ,osączamy i razem z posiekanym koperkiem i śmietaną ubijamy na puree. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (masa ma być plastyczna). Blaszkę na muffinki smarujemy tłuszczem ,do każdej wykładamy farsz ziemniaczany ,robiąc dołek (miejsce na farsz mięsny). Ugotowane mięso oddzielamy
R'n'G KitchenDzięki przepysznej czekoladzie od firmy SEMPRE przygotowałam muffinki z czekoladą.
Kuchnia DanusiPrzepis na te muffinki przykuł moją uwagę podczas przeglądania miesięcznika Good Food. Postanowiłam je zrobić i okazały się naprawdę świetne. Muffinki te najlepiej smakują na ciepło
Mama Gotujebardzo jak ja, to jestem pewna, że Wam posmakują. Migdałowe muffinki z malinami: 1 szklanka mielonych migdałów (100 – 110 g) – można zmielić płatki migdałowe 3/4 szklanki mąki (110 g) 3/5 kostki masła – rozpuszczonego (120 g) 1/3 szklanki mleka 1 szklanka cukru pudru + do posypania 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia płatki migdałowe do posypania(...)suche: mielone migdały, mąkę, proszek i cukier puder. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce lekko roztrzepujemy widelcem jajka, dodajemy rozpuszczone masło i mleko. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy trzepaczką do połączenia się składników – nie dłużej. Masę przelewamy do formy na muffinki z 12-stoma otworami, wyłożonej papilotkami (gdy nie mamy papilotek, otwory należy wysmarować masłem i oprószyć mąką
Poezja smakuwlać olej. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać przyprawy. Do ubitych jajek, dodać jabłka oraz suche składniki. Wymieszać łyżką. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Przygotować kruszonkę: Zimne masło rozmieszać palcami z mąką i cukrem. Posypać kruszonką muffinki. Piec ok. 25 minut w 190 stopniach
Moja Galeria Smakuczekoladowe z kokosem , białą czekoladą i prażonymi płatkami migdałów.Muffinki jak to muffinki robi się je niesamowicie szybko i tak naprawdę już po 30 minutach możemy cieszyć się smakiem wspaniałych słodkości.SKŁADNIKI ( 12 szt )* mąka pszenna – 1,5 szkl* jajko – 3 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* kokos – 3 łyżki* cukier – 0,5 szkl* olej(...)wlewając powoli olej i po odrobinie mleka.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu.Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości.Pieczemy ok. 20 25 / 180C.Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy białą czekoladą i posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i kokosem.Zajadamy!Smacznego
Ostra na SłodkoMuffinki jogurtowe z kosteczkami kokosu .Dzisiaj na dworze szaro i ponuro , żeby jakoś rozweselić dzisiejszy dzień upiekłam dzieciom pyszne kolorowe muffinki z motylkami :) Przepis prosty i
Sama słodycz i szczypta chilidwie przeciwności, które po połączeniu dają smakową przyjemność, czyli słodkie muffinki czekoladowe z kwaśnym musem malinowym i z soczystymi ziarnami granatu dają…….., sami zresztą sprawdźcie. Składniki: 12 - 14 szt. 100 g czekolady gorzkiej, 4 łyżki kakao, 200 g masła, 15 ml mleka 3,2%, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 150 g cukru pudru, 250 g mąki(...)proszkiem do pieczenia i solą. Całe jajka ubijamy, dodajemy cukier puder, ekstrakt wanilii i nadal ubijamy. Jajka łączymy z przestudzoną czekoladą, powoli dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy za pomocą łyżki do papilotek lub foremek sylikonowych, do 2/3 ich wysokosci. Muffinki pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Patyczkiem sprawdzamy czy środek nie jest wilgotny
Moniki Smakołykikulinarną wyobraźnię, zmuszają do pewnej kreatywności - i mi się to ogromnie podoba!Gdy zobaczyłam, że w tym miesiącu obowiązkowymi składnikami są jajka, cytryny i mak, przed oczami zaczęły mi przelatywać obrazy pełne cytrynowych pyszności.Najpierw klasyczne cytrynowe muffinki z makiem - piekł je chyba każdy, nikt nie potrafi im się oprzeć - pięknie pachną, są delikatne i urocze z ciemnymi kropeczkami. Hmpf(...)Zrobić po środku wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, zalać połową mleka i odstawić na 15 minut.Po tym czasie do zaczynu wlać resztę mleka, dodać pozostały cukier, wbić jajko i zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz skórkę otartą z cytryny, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić - w razie potrzeby lekko podsypać mąką w czasie wyrabiania
Pożeraczka, czyli raz adobrze