żołądków drobiowych (ugotowanych) 600 g ziemniaków 3-4 łyżki śmietany pęczek koperku mąka ziemniaczana cebula jajko zioła prowansalskie sól ,pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy ,osączamy i razem z posiekanym koperkiem i śmietaną ubijamy na puree. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (masa ma być plastyczna). Blaszkę na muffinki smarujemy tłuszczem ,do każdej wykładamy farsz ziemniaczany ,robiąc dołek (miejsce na farsz mięsny). Ugotowane mięso oddzielamy
R'n'G KitchenDzięki przepysznej czekoladzie od firmy SEMPRE przygotowałam muffinki z czekoladą.
Kuchnia DanusiPrzepis na te muffinki przykuł moją uwagę podczas przeglądania miesięcznika Good Food. Postanowiłam je zrobić i okazały się naprawdę świetne. Muffinki te najlepiej smakują na ciepło
Mama Gotujebardzo jak ja, to jestem pewna, że Wam posmakują. Migdałowe muffinki z malinami: 1 szklanka mielonych migdałów (100 – 110 g) – można zmielić płatki migdałowe 3/4 szklanki mąki (110 g) 3/5 kostki masła – rozpuszczonego (120 g) 1/3 szklanki mleka 1 szklanka cukru pudru + do posypania 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia płatki migdałowe do posypania(...)suche: mielone migdały, mąkę, proszek i cukier puder. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce lekko roztrzepujemy widelcem jajka, dodajemy rozpuszczone masło i mleko. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy trzepaczką do połączenia się składników – nie dłużej. Masę przelewamy do formy na muffinki z 12-stoma otworami, wyłożonej papilotkami (gdy nie mamy papilotek, otwory należy wysmarować masłem i oprószyć mąką
Poezja smakuwlać olej. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać przyprawy. Do ubitych jajek, dodać jabłka oraz suche składniki. Wymieszać łyżką. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Przygotować kruszonkę: Zimne masło rozmieszać palcami z mąką i cukrem. Posypać kruszonką muffinki. Piec ok. 25 minut w 190 stopniach
Moja Galeria Smakuczekoladowe z kokosem , białą czekoladą i prażonymi płatkami migdałów.Muffinki jak to muffinki robi się je niesamowicie szybko i tak naprawdę już po 30 minutach możemy cieszyć się smakiem wspaniałych słodkości.SKŁADNIKI ( 12 szt )* mąka pszenna – 1,5 szkl* jajko – 3 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* kokos – 3 łyżki* cukier – 0,5 szkl* olej(...)wlewając powoli olej i po odrobinie mleka.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu.Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości.Pieczemy ok. 20 25 / 180C.Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy białą czekoladą i posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i kokosem.Zajadamy!Smacznego
Ostra na SłodkoMuffinki jogurtowe z kosteczkami kokosu .Dzisiaj na dworze szaro i ponuro , żeby jakoś rozweselić dzisiejszy dzień upiekłam dzieciom pyszne kolorowe muffinki z motylkami :) Przepis prosty i
Sama słodycz i szczypta chilidwie przeciwności, które po połączeniu dają smakową przyjemność, czyli słodkie muffinki czekoladowe z kwaśnym musem malinowym i z soczystymi ziarnami granatu dają…….., sami zresztą sprawdźcie. Składniki: 12 - 14 szt. 100 g czekolady gorzkiej, 4 łyżki kakao, 200 g masła, 15 ml mleka 3,2%, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 150 g cukru pudru, 250 g mąki(...)proszkiem do pieczenia i solą. Całe jajka ubijamy, dodajemy cukier puder, ekstrakt wanilii i nadal ubijamy. Jajka łączymy z przestudzoną czekoladą, powoli dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy za pomocą łyżki do papilotek lub foremek sylikonowych, do 2/3 ich wysokosci. Muffinki pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Patyczkiem sprawdzamy czy środek nie jest wilgotny
Moniki Smakołykikulinarną wyobraźnię, zmuszają do pewnej kreatywności - i mi się to ogromnie podoba!Gdy zobaczyłam, że w tym miesiącu obowiązkowymi składnikami są jajka, cytryny i mak, przed oczami zaczęły mi przelatywać obrazy pełne cytrynowych pyszności.Najpierw klasyczne cytrynowe muffinki z makiem - piekł je chyba każdy, nikt nie potrafi im się oprzeć - pięknie pachną, są delikatne i urocze z ciemnymi kropeczkami. Hmpf(...)Zrobić po środku wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, zalać połową mleka i odstawić na 15 minut.Po tym czasie do zaczynu wlać resztę mleka, dodać pozostały cukier, wbić jajko i zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz skórkę otartą z cytryny, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić - w razie potrzeby lekko podsypać mąką w czasie wyrabiania
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProste muffinki jogurtowe nadziewane orzechami piniowymi. Jeżeli macie problem z ich zakupem, to można je zastąpić np. orzechami włoskimi. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 1 opakowanie
Passions hobbies lifeKolejny dyniowy przepis. Tym razem muffinki, które robię stosunkowo rzadko...I za każdym razem obiecuję sobie, że będę je robić częściej... ;) Muffiny są proste i szybkie w wykonaniu. W smaku lekko korzenne za sprawą cynamonu i wilgotne dzięki puree z dyni. Coraz bardziej zaczynam lubić i doceniać je w wypiekach! Dopiero się rozkręcam, he he ;) MUFFINY DYNIOWE Z CYNAMONEM przepis(...)260g) mąki pszennej ~3/4 szklanki (180g) cukru ~szklanka (250g) gęstego puree z dyni (najlepsze do wypieków jest puree z dyni hokkaido) ~50ml oleju rzepakowego ~4 łyżki jogurtu naturalnego ~2 jajka ~łyżeczka cynamonu ~1 łyżeczka proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody ~szczypta soli W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce zmiksować razem
chili & sugarSkładniki ( 12 dużych babeczek): 100 g płatków owsianych górskich, 100 g płatków gryczanych, 120 -150 g cukru trzcinowego, 150 g truskawek (ok. jednej szklanki) 100
rozgotowanaTo bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciastka. Przepis ten ma tą zaletę, że mufinki mogę przygotować z moim 3-letnim synkiem, a w zasadzie oprócz
Mama GotujeWarzywne babeczki lub warzywne muffinki to pomysł na przygotowanie szybkiego i nietypowego śniadania na niedzielny poranek z warzywami i jajkiem. Propozycja warzyw to miks tego co miałam akurat w lodówce, tak więc każdy może przygotować warzywne babeczki z własnym składem warzyw. Do babeczek dodałam wędlinę dla moich mięsożernych chłopaków i ser żółty – jesteśmy jego wielkimi wielbicielami. […] The post
Magiczny Garnekjeszcze jedna jego zaleta - robiąc je nie używamy miksera! całość wystarczy zamieszać widelcem i gotowe. Z tego ciasta wyjdą też doskonałe muffinki - gdyż zasada jego wykonania jest identyczna. Proporcje na keksówkę 35 x 12 cm - 3 jajka - 3/4 szkl. kefiru / jogurtu / maślanki - 3/4 szkl. powideł ( lub kwaśnego dżemu) - 0,5 szkl. oleju - 2,5 szklanki mąki - 2 łyżki kakao
kawawszklanceprzeżywam muffinkową fascynację. Bardzo chyba spóźnioną względem innych blogów, ale i tak się z niej cieszę. Dzisiaj banany i masło orzechowe - pycha! :) MUFFINKI BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM Składniki: - 2 duże banany - 2-3 łyżki masła orzechowego - 2 jajka - 125 mililitrów mleka - 250 gram mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 125 gram cukru - 75 gram masła - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Życie zamknięte w smakuOdcedzamy je na sicie i przelewamy zimną wodą. Brokuł już jest gotowy :) Ja dawałam do garnka mrożony brokuł i super smakuje. Jajka wbijamy do miski, mocno je roztrzepujemy widelcem i doprawiamy solą i pieprzem. Formy na muffinki smarujemy olejem. Na dnie układamy różyczki brokuła i zalewamy to masą jajeczną. Formy wypełniamy do około 2/3 wysokości i delikatnie posypujemy serem
Lawendowe NieboSuflet serowy robiłam po raz pierwszy. Okazało się, że pierwszy raz może być obarczony sukcesem. Suflet pięknie wyrósł i smakował wybornie - szczególnie w takim towarzystwie :-) 2
Humanistka w kuchniSkładniki na 16 muffinek 1,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 2 jajka pół margaryny pół szklanki orzechów włoskich 10 łyżeczek gotowego kremu czekoladowo-orzechowego
Humanistka w kuchni60 dag filetów z kurczaka 2 średnie cebule 2 jajka 1 łyżka maggi 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki skrobi
Humanistka w kuchniDusić na średnim ogniu do całkowitego rozmrożenia, doprawić solą i pieprzem. W większej misce wymieszać razem ugotowaną kaszę ze szpinakiem i jajkiem. Dodać drobno pokrojone warzywa, ser kozi, pesto i przyprawy. Gotową masą wykładać formy na muffinki. Piec ok. 20 - 25 minut. Na koniec posypać podprażonymi nasionami słonecznika. Smacznego
Kuchnia Ellie