łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy olej i miksujemy. Następnie dodajemy jabłka, mąkę wymieszaną z sol, cynamonem, kardamonem oraz proszkiem do pieczenia, całość mieszamy przy pomocy szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffinki. Pieczemy w 180 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniakubka i "zapiec" w mikrofalówce. Potem pozostaje już tylko polać muffinki jogurtem naturalnym, posypać ulubionymi owocami i smaczne oraz pożywne śniadanie gotowe! Muffiny podane ze szklanką skoku pasteryzowanego dodadzą Wam energii na cały poranek :) SKŁADNIKI NA MUFFINY (2 sztuki): 1 banan 2 szklanki jarmużu 0,5 brzoskwini 2 jajka 2 łyżka wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki mąki (kokosowej, ryżowej
Słodko-Słony Świat Ilonymąki tortowej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1 jajko w temperaturze pokojowej 1/4 szklanki parzonej kawy 1/4 szklanki mleko 10 jajeczek czekoladowych krem: 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżki ekstraktu(...)Ciasto na babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek na muffinki. Do miski przesiać razem mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mikserem ubić razem masło i cukier przez 3-4 minuty, aż będzie puszyste. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać jajko i ubijać dalej. Do masy dosypać polowe suchych składników, następnie dodać kawę
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 400 g dobrej mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 całe jajko 75 ml cukru ok. 150 ml mleka 50 g masła 1/4 łyżeczki soli
Kocham CzekoladęNa śniadanie pyszne placuszki i jajka sadzone. Nic trudnego – z mąki z ciecierzycy i maślanki zrobiłam ciasto gęściejsze od naleśnikowego. Do placków dołożyłam po jajku
KucharzycaLubię wszelkiego rodzaju drożdżówki, ale te z jagodami...mniam CIASTO: 3 jajka 4 szklanki mąki 4 dag drożdży 5 łyżek cukru 3/4 szklanki mleka 15 dag
Humanistka w kuchniSkładniki na 12 muffinek 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru ¾ szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka pół margaryny 1,5 łyżeczki proszku do
Humanistka w kuchni1 szklanka groszku 1 papryka 1 brokuł opakowanie ciasta francuskiego masa serowa: 2 jajka 200 ml śmietany 16% 20 dag żółtego sera przyprawy według uznania
Humanistka w kuchniBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergikSkładniki: 1 opakowanie kruchych babeczek, 200 g zmielonego sera twarogowego, 2 jajka, 100 ml kremówki, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1 łyżka mąki pszennej
Aga w kuchnipołączeniu ze słuszną ilością cynamonu i kawałkami orzechów to idealny przepis na zdrowe (tak przynajmniej możemy sobie wmawiać ;) i pyszne muffinki. Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej szklanka brązowego cukru pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki mleka jajko 2 duże łyżki startego cynamonu/opakowanie gotowego 2 jabłka 100 g orzechów laskowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli
sama złodyczcytryny 2 łyżki słodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Jajka roztrzepujemy i ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na muffinki. Jak użyłam silikonowej. Pieczemy w temperaturze przez 15-20 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light
Mania Gotowaniakawę do suchych składników. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i ponownie ucieramy. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do utartego masła jajka, mleko oraz likier i wszystko razem miksujemy. Mokre składniki mieszamy z suchymi za pomocą łyżki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy
Mania GotowaniaBabeczki czy też muffinki z rabarbarem i kruszonką urosły już do rangi klasyki, niemal tak samo jak drożdżówki z jego udziałem. :-) Pyszny, kwaskowy smak przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil(...)Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. W osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre (jajko, olej i mleko). Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. 4. Masę wykładamy do foremek na muffinki. Na wierzch każdej babeczki wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
Szefowa kuchnijeśli użyjecie pieczarek, należy je wcześniej podsmażyć, żeby puściły wodę, a oliwki-porządnie odcedzić z zalewy). 'muffinki pizza' Składniki (na 12 muffinek): - 2-2,5 szklanki mąki - 100 ml ciepłego mleka - 15 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie instant) - 1 jajko - 50g masła (rozpuszczonego) - 1 łyżka cukru - 0,5 łyżeczki soli - 100-150g sera żółtego w kawałku - dodatki: wędlina(...)świeżych drożdży, cukru, mleka i 1 łyżki mąki, zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, aby "ruszył". Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oregano, bazylię (wg smaku), rozpuszczone masło, jajko i zaczyn. Wyrabiać mikserem przez ok 5 minut (jeśli masa będzie za rzadka dodać trochę mąki, jeśli za sucha - ciepłej wody). Masa wyjdzie lekko klejąca. Odstawić na 30 minut
CookYourself