Muffinki budyniowe Muffinki to dla mnie coś na szybko do kawy, robi się je szybciutko i są bardzo smaczne... Składniki: 100 g budyniu waniliowego bądź śmietankowego (w proszku) 100 ml oleju 2 jajka 4 łyżki mleka 140 g cukru 100 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Lukier: pół szklanki cukru pudru 3 łyżki wody Proszek(...)miski, dodać cukier i wymieszać łyżką. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, wystarczy widelcem, dolewamy olej i mleko, mieszamy. Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre, mieszamy. Wykładamy ciasto do 12 papilotek. Wkładamy do pieca nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu wykładamy muffinki na kratkę do ostudzenia, następnie polewamy je lukrem i posypujemy kolorową posypką
Pelusiowa Kuchniamarchewkowe :)) i wyszedł zakalec... dlatego podaję Wam idealne proporcję składników tak by wyszły idealne muffinki :)Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki, 1,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, oleju więcej niż 0,5 szklanki, ale mniej niż 3/4 szklanki :) 1 łyżeczka cynamonu Kamis, 3 jajka, szczypta soli morskiej Kamis, łyżeczka sody. Przygotowanie: Pamiętajcie by nie dawać więcej(...)składniki: mąkę, cukier, sodę, sól oraz cynamon. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i powoli wlewamy oleju, cały czas mieszając. Przesypujemy powoli suche składniki do mokrych i mieszamy. Na końcu dodajemy marchewkę. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do papilotek 3/4 objętości. Dobrze jest umieścić papilotki w blaszce na muffinki. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniBardzo smaczne, owsiane muffinki. Nawet Ci co nie przepadają za płatkami owsianymi możliwe że się do nich przekonają. Siostra nie jada takich rzeczy, a kilka muffinek podkradła także to oznacza że nie były takie złe :) Przepis znalazłam w internecie, ale nie zapisałam źródła i nie wiem niestety skąd jest dokładnie :)Składniki :250g mąki pszennej85g płatków owsianych70 g brązowego cukru(...)mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, sól i rodzynki. Do drugiej, większej miski wrzucamy mokre składniki, czyli: jajko, olej, miód i mleko - bardzo krótko miksujemy.Suche składniki przesypujemy do mokrych i wszystko mieszamy łyżką, mogą zostać grudki.Papilotki na muffinki napełniamy masą do 3/4 wysokości. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy babeczki ok. 20 - 25min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem
charlotte gotujeklonowy dla fanów syropu klonowego dla chcących spróbować muffinek o zupełnie niespotykanym smaku Składniki na muffinki: 300g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120g masła 50g jasnego brązowego cukru - demerara 150ml syropu klonowego 5 łyżek mleka 40g gorzkiej czekolady 50g orzechów włoskich 2 jajka Składniki do dekoracji: orzechy włoskie lukier Wykonanie: Masło wraz z brązowym cukrem rozpuścić w rondelku(...)pokroić na małe kawałki lub zmielić. Czekoladę zetrzeć na tarce. Jajka zmiksować z mlekiem i syropem klonowym. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło z cukrem (chłodne). Składniki wymieszać, a następnie dodać do masy startą czekoladę wraz z orzechami włoskimi. Wymieszać. Formę na muffinki natłuścić masłem lub wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości
Mania Wypiekaniapróbował takich w wersji wytrawnej? :) Ja się na takie skusiłam i tak powstały muffinki z dodatkiem kabanosów, sera i oliwek :) Od Was też zależy, czy będą mocno przyprawione czy mniej :) Bazowałam na tym przepisie ( klik ) Składniki: 375 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 ml mleka 125 stopionego masła 4 kabanosy Nove kilka czarnych oliwek pokrojonych(...)składniki suche: mąkę i proszek do pieczenia, a w drugiej składniki mokre: jajka, mleko i masło. Mokre połączyć z suchymi i wymieszać. Dodać pokrojone w małe kawałki kabanosy, oliwki oraz połowę sera. Na końcu przyprawić wedle własnego uznania. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Wierzch każdej muffinki posypać drugą połową sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i piec
My simple kitchenMąkę, mleko i jajka powinien mieć każdy w swojej lodówce! Te 3 podstawowe składniki w połączeniu z ulubionymi warzywami bądź mięsem przemienią się w pyszne przystawki
Kitchens AlphabetKażdy czasem ma ochotę na małe "co nieco", dlatego tez muffinki to bardzo podzielna alternatywa dla zwykłego ciasta. Możemy je przygotować na wiele różnych sposobów. Na
ChilliJemypieczenia, sól oraz wiórki kokosowe. 3. W drugiej misce mieszamy ostudzony olej(lub masło), cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe. 4. Dodajemy suche składniki do mokrych mieszając je dokładnie, jednak nie za długo. 5. Nakładamy gotowe ciasto do foremek na muffinki, posypujemy je wiórkami kokosowymi(nie trzeba) i wkładamy do pieca na około 20-25 minut(ja piekłam
Smaczne ZdroweJeśli jesteście właśnie na diecie, a naszło Was na coś słodkiego, to koniecznie spróbujcie muffinek z tego przepisu. Możecie jeść je bez większych wyrzutów sumienia. Mąką
Mieszam w GarnkuMuffinki bananowe z wiórkami kokosowymi i orzechami Kolejna odsłona muffinek - tym razem skupiłam się na tym, by była to naprawdę, jeśli nie zdrowa, to przynajmniej zdrowsza
Moje QulinariaTak sobie właśnie myślę, że gdybym powiedziała mojemu dziecku, że zrobiłam na kolację zapiekankę makaronową, to by się obruszyła, stwierdziła "ble" i odmówiła jedzenia. A kiedy
Czary - gary w kuchniSkładniki na 12 sztuk:50 g mielonych orzechów włoskich 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia mielony cynamon jajko 100 ml oleju 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 300 g jogurtu waniliowego 150 g mrożonych malin cukier puder do posypaniaSkładniki podzielić na suche i mokre (fot.1). Mąkę przesiać do miski i dodać resztę suchych składników. Następnie(...)końcu dodać olej i wlewać go małymi porcjami. Na koniec wsypać mrożone maliny i delikatnie wymieszać z ciastem. Przygotować papilotki. Napełnić je ciastem (fot.2). Wstawić do formy na muffinki i piec 25-30 minut w temp. 180ºC. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podczas pieczenia tych babeczek w całym mieszkaniu rozchodzi się piękny malinowy zapach... nie sądzę, żeby ktokolwiek mógł
Świat CiastaMakowe muffinki z nektarynkami - bardzo puszyste i wilgotne, są pyszne! Można użyć także brzoskwiń albo moreli. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1 cukier wanilinowy 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 nektarynki Sposób przygotowania: 1. Nektarynki kroimy(...)składniki suche, tzn. mąkę, cukier, cukier wanilinowy, mak, proszek oraz sodę. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, mleko oraz olej i mieszamy. Składniki suche dodajemy do mokrych i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy pokrojone nektarynki i mieszamy łyżką. Masę nakładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotami do 3/4 ich wysokości. pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut. Ostudzone muffinki
Na Ciasteczkowych Papierachblogu wpisy. Czytelników i like'ów masę i niech oprócz satysfakcji ma z tego wielką kasę ;) Muffinki czekoladowe z chilli Składniki: szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju Kujawskiego, jajko, 6 łyżeczek kakao, 100 g margaryny, 3 łyżki gorącej wody, 3 łyżki cukru pudru, niepełna, płaska łyżeczka zmielonych(...)płatków chili tabliczka gorzkiej czekolady. Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia musimy przesiać przez sitko do miski a następnie dodajemy cukier. Do osobnego naczynia wlewamy mleko, olej oraz dodajemy jajka. Płynną masę dodajemy do suchych składników i całość miksujemy na gładką masę. Pod koniec miksowania dodajemy 3 łyżeczki kakao oraz płatki chili i dokładnie mieszamy. Do papilotek nakładamy
paapilotkaałyżeczki kakao 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 morele Margarynę rozpuszczamy. Mieszamy ze sobą mąkę, cukier, kakao i proszek. W drugiej misce łączymy jaja z chłodną margaryną. Wszystkie składniki mieszamy razem. Nakładamy do papilotek. Na wierzch każdej muffinki kładziemy plasterek moreli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około
Humanistka w kuchni