Ciasto: pół kostki margaryny 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki jajko łyżka mleka 3 krople olejku pomarańczowego 2 łyżki kakao Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki
Humanistka w kuchniNa kolację wigilijną czekamy cały rok - na wigilijny bigos, na karpia, pierniki, barszcz z uszkami... Ale świat się zmienia, tempo życia się zmienia. I choć
dobra gospodyni dom wesołym czyniMoja kolejna propozycja na słodki, pyszny i aromatyczny deser. Tym razem muffinki, czyli coś dla amatorów czekolady. Absolutnie czekoladowe, pyszne i rozpływające się w ustach, z fragmentami czekolady do chrupania. Pyszne, mniam! Składniki: 120g rozpuszczonego masła 150ml mleka 1 duże jajko 380g mąki pszennej 55g gorzkiego kakao 3 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200g cukru 75g posiekanych orzechów laskowych 100g(...)przesiać do dużej miski. W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem, rozpuszczonym masłem i wlać do suchych składników. Dosypać orzechy i posiekaną czekoladę. Wymieszać dużą łyżką, nie za dokładnie. Foremki muffinkowe wypełniać ciastem w ¾ wysokości, piec w 180 stopniach 20 minut. Wystudzić. Gotowe można polać rozpuszczoną czekoladą (wtedy otrzymamy potrójnie czekoladowe muffinki) lub posypać cukrem pudrem
Cakes By Kejtmężem jedliśmy. Uratowałam jedną do zdjęcia:)) Dla mnie to hit dla miłośników truskawek.Truskawkowe muffinki mogą być wykonane ze świeżych lub mrożonych truskawek. Ok podaję już przepis.... Składniki; 12 małych truskawek, 125 g masła, 75 g cukru, kilka kropel olejku migdałowego, 3 jajka, 175 g mąki, 75 g mielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kremówki, cukier(...)cukrem i olejkiem migdałowym, następnie dodajemy jajka ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Łączymy z migdałami i na przemian z kremówką dodajemy do masy jajecznej. Do foremek wkładamy po 1 łyżce ciasta, po czym do każdej porcji wkładamy po 1 truskawce. Następnie wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości pozostałym ciastem. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni
Anioły w kuchniNie wiem czemu na blogu nie pojawił się jeszcze żaden przepis na muffinki, więc kiedyś musi być ten pierwszy raz... oto są - jogurtowe pyszności z fioletowymi
Cooking Monsterrazem do kawy zamiast słodkich ciast zrobiłam orzeźwiające muffinki cytrynowe. To dobra alternatywa dla osób nie przepadających za słodyczami (u mnie wyjątek taki stanowi mój tata). SKŁADNIKI 125 g masła (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru 3 jajka 250 g jogurtu naturalnego 2 cytryny 250 g mąki tortowej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)puszysty krem. Pod koniec ubijania wbić jajka i krótko zmiksować tylko do połączenia składników, po czym mikser odstawić. Dodać jogurt, sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać szpatułką lub łyżką. Połączyć suche składniki z mokrymi, dobrze wymieszać. Nakładać do foremek, piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut na złotobrązowy kolor. Muffinki udekorować według uznania. Ja swoje polałam cytrynowym lukrem
Passions hobbies lifeKolejna propozycja na te pyszne babeczki! Czy u Was też tak szybko znikają? Muffinki czekoladowe z budyniem i polewą czekoladową Składniki: szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju, jajko, 2 łyżeczki kakao, polewa czekoladowa , budyń śmietankowy lub waniliowy, cukier, mleko. Wykonanie: Proponuję zacząć od ugotowania budyniu, który należy wykonać zgodnie(...)szklanki mleka mniej (tak, aby budyń był gęstszy). Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski, dodać cukier. Do osobnego naczynia wlać mleko, olej oraz dodać jajka i zmiksować. Płynną masę dodać do suchych składników i całość zmiksować na gładką masę. Pod koniec miksowania dodać 2 łyżeczki kakao i wymieszać. Do papilotek wlać niewielką ilość masy
paapilotkaaWszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam słodycze, a do tortów mam słabość szczególną. Dlatego, gdy dowiedziałam się, że nie mogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem
Humanistka w kuchnipomyślałam o czymś zdrowym i jednocześnie smacznym. Długo świeże, miękkie, bez glutenu - muffinki dyniowe:) Składniki na około 8 sztuk : 125 g. mąki owsianej ( można użyć zmielonych płatków owsianych) łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego ( ja użyłam takiego z ziarenkami wanilii) szczypta cynamonu ( opcjonalnie) 1 jajko średnie 200 .g puree z dyni ( pokrojoną w kostkę należy ugotować, wystudzić(...)masło. W niedużej misce umieściłam mąkę, sól, cynamon - wymieszałam. Dodałam mokre składniki : jajko, puree z dyni - wymieszałam na gładką masę. Na końcu wlałam stopione masło i wymieszałam do połączenia. Ciasto jest gęste. Papilotki wypełniłam ciastem do około 3/4 wysokości i wstawiłam do piekarnika. Piec na zloty kolor. Muffinki należy wystudzić na kratce. Od razu po upieczeniu mogą się kruszyć dlatego
apetytnapieczenieporannej czy popołudniowej kawki. Babeczki należą do tych zbitych, a nie do tych, co konsystencją przypominają puszyste muffinki. Polecam, nie tylko dla miłośników cytrynowych wypieków. 'cytrynowe babeczki' Składniki: - 125g + 75g miękkiego masła - 125g + 125-150g cukru pudru - 2 jajka - 150g pszennej mąki - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka z całej cytryny - 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 125g(...)masła utrzeć z cukrem i skórką z połowy z cytryny na gładką i puszystą masę. Dodać rozkłócone jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do formy do muffinek wyłożonej papilotkami, lub tak jak ja, skorzystać z papilotek na stelażu *. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 7-10 min (przy standardowej wielkości babeczek, jeśli weźmiecie większe
CookYourselfdodać jajka, olejek pomarańczowy oraz powoli dolewać maślankę.Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą oraz skórkę pomarańczową, Szybko, ale dokładnie wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do 2/3 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 190 stopni, ok.25 min.Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 min. i wyjąć muffinki z formy
Mix smakuCoś dla fanów kajmaku. Wilgotne, lekko kakaowe Kajmakowe muffinki wkładką i … bonusem w postaci kajmakowej polewy. Pokochają je nie tylko dzieci. Ciasto nie jest za
Gotowanie-ukDziś zapraszam Was na zdrowe muffinki wzbogacone płatkami owsianymi, tartą marchewką i cynamonem. Może nie do końca jest to wypiek świąteczny, ale pachną przecudnie cynamonowo. Muffinki kocham za to, że można je przygotować szybko, bez użycia miksera i przy okazji przekąsić coś słodkiego. Zasada przygotowania ich jest prosta – składniki wystarczy wymieszać tylko do ich połączenia. Nie za długo(...)cynamon, więc ja dodaję czubatą łyżeczkę Składniki mokre : duże jajko 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy lub oleju szklanka startej marchewki ** * Ja starłam na grubych oczkach, ale żeby marchewka nie rzucała się maluchom w oczy warto zetrzeć na drobnych Dodatkowo : 2 miski – mniejsza i większa Blacha na muffinki opcjonalnie papilotki Aby przygotować muffiny należy kolejno : Nastawić piekarnik
Niebieski kubek z kawaMąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze startą marchewką, tak by mąka ją oblepiła. 2. Dodajemy jajko, rozpuszczone masło, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, mleko, 3. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką. 4. Ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej olejem/masłem. 5. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchnimleka słodkiego 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody wykonanie: Jajko miksujemy z cukrem na puszysta masę, dodajemy olej, mleko kwaśne oraz słodkie i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane suche składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papierowymi, najlepiej nie karbowanymi papilotkami. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzenia