dodać jajka, olejek pomarańczowy oraz powoli dolewać maślankę.Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą oraz skórkę pomarańczową, Szybko, ale dokładnie wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do 2/3 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 190 stopni, ok.25 min.Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 min. i wyjąć muffinki z formy
Mix smakuCoś dla fanów kajmaku. Wilgotne, lekko kakaowe Kajmakowe muffinki wkładką i … bonusem w postaci kajmakowej polewy. Pokochają je nie tylko dzieci. Ciasto nie jest za
Gotowanie-ukDziś zapraszam Was na zdrowe muffinki wzbogacone płatkami owsianymi, tartą marchewką i cynamonem. Może nie do końca jest to wypiek świąteczny, ale pachną przecudnie cynamonowo. Muffinki kocham za to, że można je przygotować szybko, bez użycia miksera i przy okazji przekąsić coś słodkiego. Zasada przygotowania ich jest prosta – składniki wystarczy wymieszać tylko do ich połączenia. Nie za długo(...)cynamon, więc ja dodaję czubatą łyżeczkę Składniki mokre : duże jajko 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy lub oleju szklanka startej marchewki ** * Ja starłam na grubych oczkach, ale żeby marchewka nie rzucała się maluchom w oczy warto zetrzeć na drobnych Dodatkowo : 2 miski – mniejsza i większa Blacha na muffinki opcjonalnie papilotki Aby przygotować muffiny należy kolejno : Nastawić piekarnik
Niebieski kubek z kawaMąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze startą marchewką, tak by mąka ją oblepiła. 2. Dodajemy jajko, rozpuszczone masło, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, mleko, 3. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką. 4. Ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej olejem/masłem. 5. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchnimleka słodkiego 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody wykonanie: Jajko miksujemy z cukrem na puszysta masę, dodajemy olej, mleko kwaśne oraz słodkie i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane suche składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papierowymi, najlepiej nie karbowanymi papilotkami. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniałyżeczki kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy olej i miksujemy. Następnie dodajemy jabłka, mąkę wymieszaną z sol, cynamonem, kardamonem oraz proszkiem do pieczenia, całość mieszamy przy pomocy szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffinki. Pieczemy w 180 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniakubka i "zapiec" w mikrofalówce. Potem pozostaje już tylko polać muffinki jogurtem naturalnym, posypać ulubionymi owocami i smaczne oraz pożywne śniadanie gotowe! Muffiny podane ze szklanką skoku pasteryzowanego dodadzą Wam energii na cały poranek :) SKŁADNIKI NA MUFFINY (2 sztuki): 1 banan 2 szklanki jarmużu 0,5 brzoskwini 2 jajka 2 łyżka wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki mąki (kokosowej, ryżowej
Słodko-Słony Świat Ilonymąki tortowej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1 jajko w temperaturze pokojowej 1/4 szklanki parzonej kawy 1/4 szklanki mleko 10 jajeczek czekoladowych krem: 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżki ekstraktu(...)Ciasto na babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek na muffinki. Do miski przesiać razem mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mikserem ubić razem masło i cukier przez 3-4 minuty, aż będzie puszyste. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać jajko i ubijać dalej. Do masy dosypać polowe suchych składników, następnie dodać kawę
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 400 g dobrej mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 całe jajko 75 ml cukru ok. 150 ml mleka 50 g masła 1/4 łyżeczki soli
Kocham CzekoladęNa śniadanie pyszne placuszki i jajka sadzone. Nic trudnego – z mąki z ciecierzycy i maślanki zrobiłam ciasto gęściejsze od naleśnikowego. Do placków dołożyłam po jajku
KucharzycaLubię wszelkiego rodzaju drożdżówki, ale te z jagodami...mniam CIASTO: 3 jajka 4 szklanki mąki 4 dag drożdży 5 łyżek cukru 3/4 szklanki mleka 15 dag
Humanistka w kuchniSkładniki na 12 muffinek 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru ¾ szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka pół margaryny 1,5 łyżeczki proszku do
Humanistka w kuchni1 szklanka groszku 1 papryka 1 brokuł opakowanie ciasta francuskiego masa serowa: 2 jajka 200 ml śmietany 16% 20 dag żółtego sera przyprawy według uznania
Humanistka w kuchniBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergikSkładniki: 1 opakowanie kruchych babeczek, 200 g zmielonego sera twarogowego, 2 jajka, 100 ml kremówki, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1 łyżka mąki pszennej
Aga w kuchnipołączeniu ze słuszną ilością cynamonu i kawałkami orzechów to idealny przepis na zdrowe (tak przynajmniej możemy sobie wmawiać ;) i pyszne muffinki. Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej szklanka brązowego cukru pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki mleka jajko 2 duże łyżki startego cynamonu/opakowanie gotowego 2 jabłka 100 g orzechów laskowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli
sama złodyczcytryny 2 łyżki słodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Jajka roztrzepujemy i ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na muffinki. Jak użyłam silikonowej. Pieczemy w temperaturze przez 15-20 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light
Mania Gotowaniakawę do suchych składników. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i ponownie ucieramy. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do utartego masła jajka, mleko oraz likier i wszystko razem miksujemy. Mokre składniki mieszamy z suchymi za pomocą łyżki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy
Mania Gotowania