Proste muffinki jogurtowe nadziewane orzechami piniowymi. Jeżeli macie problem z ich zakupem, to można je zastąpić np. orzechami włoskimi. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 1 opakowanie
Passions hobbies lifeKolejny dyniowy przepis. Tym razem muffinki, które robię stosunkowo rzadko...I za każdym razem obiecuję sobie, że będę je robić częściej... ;) Muffiny są proste i szybkie w wykonaniu. W smaku lekko korzenne za sprawą cynamonu i wilgotne dzięki puree z dyni. Coraz bardziej zaczynam lubić i doceniać je w wypiekach! Dopiero się rozkręcam, he he ;) MUFFINY DYNIOWE Z CYNAMONEM przepis(...)260g) mąki pszennej ~3/4 szklanki (180g) cukru ~szklanka (250g) gęstego puree z dyni (najlepsze do wypieków jest puree z dyni hokkaido) ~50ml oleju rzepakowego ~4 łyżki jogurtu naturalnego ~2 jajka ~łyżeczka cynamonu ~1 łyżeczka proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody ~szczypta soli W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce zmiksować razem
chili & sugarSkładniki ( 12 dużych babeczek): 100 g płatków owsianych górskich, 100 g płatków gryczanych, 120 -150 g cukru trzcinowego, 150 g truskawek (ok. jednej szklanki) 100
rozgotowanaTo bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciastka. Przepis ten ma tą zaletę, że mufinki mogę przygotować z moim 3-letnim synkiem, a w zasadzie oprócz
Mama GotujeWarzywne babeczki lub warzywne muffinki to pomysł na przygotowanie szybkiego i nietypowego śniadania na niedzielny poranek z warzywami i jajkiem. Propozycja warzyw to miks tego co miałam akurat w lodówce, tak więc każdy może przygotować warzywne babeczki z własnym składem warzyw. Do babeczek dodałam wędlinę dla moich mięsożernych chłopaków i ser żółty – jesteśmy jego wielkimi wielbicielami. […] The post
Magiczny Garnekjeszcze jedna jego zaleta - robiąc je nie używamy miksera! całość wystarczy zamieszać widelcem i gotowe. Z tego ciasta wyjdą też doskonałe muffinki - gdyż zasada jego wykonania jest identyczna. Proporcje na keksówkę 35 x 12 cm - 3 jajka - 3/4 szkl. kefiru / jogurtu / maślanki - 3/4 szkl. powideł ( lub kwaśnego dżemu) - 0,5 szkl. oleju - 2,5 szklanki mąki - 2 łyżki kakao
kawawszklanceprzeżywam muffinkową fascynację. Bardzo chyba spóźnioną względem innych blogów, ale i tak się z niej cieszę. Dzisiaj banany i masło orzechowe - pycha! :) MUFFINKI BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM Składniki: - 2 duże banany - 2-3 łyżki masła orzechowego - 2 jajka - 125 mililitrów mleka - 250 gram mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 125 gram cukru - 75 gram masła - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Życie zamknięte w smakuOdcedzamy je na sicie i przelewamy zimną wodą. Brokuł już jest gotowy :) Ja dawałam do garnka mrożony brokuł i super smakuje. Jajka wbijamy do miski, mocno je roztrzepujemy widelcem i doprawiamy solą i pieprzem. Formy na muffinki smarujemy olejem. Na dnie układamy różyczki brokuła i zalewamy to masą jajeczną. Formy wypełniamy do około 2/3 wysokości i delikatnie posypujemy serem
Lawendowe NieboSuflet serowy robiłam po raz pierwszy. Okazało się, że pierwszy raz może być obarczony sukcesem. Suflet pięknie wyrósł i smakował wybornie - szczególnie w takim towarzystwie :-) 2
Humanistka w kuchniSkładniki na 16 muffinek 1,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 2 jajka pół margaryny pół szklanki orzechów włoskich 10 łyżeczek gotowego kremu czekoladowo-orzechowego
Humanistka w kuchni60 dag filetów z kurczaka 2 średnie cebule 2 jajka 1 łyżka maggi 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki skrobi
Humanistka w kuchniDusić na średnim ogniu do całkowitego rozmrożenia, doprawić solą i pieprzem. W większej misce wymieszać razem ugotowaną kaszę ze szpinakiem i jajkiem. Dodać drobno pokrojone warzywa, ser kozi, pesto i przyprawy. Gotową masą wykładać formy na muffinki. Piec ok. 20 - 25 minut. Na koniec posypać podprażonymi nasionami słonecznika. Smacznego
Kuchnia EllieSkładniki mokre: 1 szklanka maślanki naturalnej 100 ml oleju 2 jajka Składniki suche: 300 g mąki pszennej 0.5 szklanki cukru pudru ( można mniej jak ktoś
Czerwona Porzeczkapieczenia cukier biały i waniliowy oraz kakao. Do masy czekoladowej wlewamy mleko, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche z mokrymi, mieszając tylko do połączenia się składników. Foremki do muffinek napełniamy do 3/4 objętości. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeni polewamy muffinki polewą czekoladową. Do muffinek idelanie pasuje herbatka Granny's Finest Teekanne
Aga w kuchniSkładniki na 12 muffinek:300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 165 g cukru mały cukier waniliowy 140 g masła 2 całe jajka 170 ml mleka 100 g czekolady mlecznej Składniki na krem:4 łyżki mąki 200 g miękkiego masła1 szklanka mleka1 szklanka cukru pudru1 łyżka ekstraktu waniliowegopomarańczowy barwnik spożywczyDodatkowo(...)zabawy z ich udziałem. Aby nawiązać do tego święta przygotowałam dziś czekoladowe muffinki z wiedźminowym nakryciem głowy :)W małym rondelku rozpuścić masło. Wystudzić. Czekoladę drobno posiekać, albo starkować na tarce z grubymi oczkami. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie do zimnego masła wlewać mleko, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć wszystkie suche składniki z mokrymi, mieszając tylko
Świat Ciasta