łyżki miodu1 szklanka* cukru pudru125 g margaryny palma w złotym opakowaniu1 jajko1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej4 łyżeczki przyprawy do piernikówkolorowe landrynki* szklanka o pojemności 250 mlMargarynę pokrojoną w kostkę, miód i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka, podgrzewamy aż margaryna się rozpuści, studzimy.Do misy robota przekładamy mąkę z sodą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy płynne składniki i dodajemy jajko. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmagię i atmosferę świąt. Pierniczki poleżą teraz sobie w pudełku i do świąt będą doskonałe. Polecam.SKŁADNIKI10 dag mąki żytniej 30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej15 dag miodu płynnego 10 dag masła10 dag cukru pudru2 jajka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka kakao2 łyżeczki cynamonuprzyprawa do piernikówWYKONANIEMąki wsypać do miseczki, dodać kakao. przyprawę do pierników, cynamon , sodę, wymieszać
W kuchennym oknie Ewyoczyszczonej25g świeżych drożdży40g miękkiego masła WYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.Na początek zajmij się suchymi składnikami, tzn. mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, przyprawą do piernika oraz sodą.Miód podgrzej lekko w garnuszku wraz z masłem, tylko do rozpuszczenia się obu składników. Następnie dodaj pokruszone drożdże i dokładnie wymieszaj.Przelej całość do wcześniej przygotowanych suchych składników oraz dodaj jedno jajko.Wyr
Słodko-Słony Świat Ilony700 g polędwiczek wieprzowychtłuszcz do smażenia (masło klarowane)1 duża cebulasól pieprzSkładniki na marynatę:3 łyżki ostrej musztardy1 łyżka jasnego miodu2 łyżeczki tymianku2 łyżeczki majeranku1
Świat Domowej KuchniSkładniki na ciasto:50 dag mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 20 dag margaryny 2 łyżki miodu 2 jaja 1 łyżeczka sody Składniki na masę:1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 20 dag margaryny 1 cukier waniliowy 9 łyżek kaszy mannySkładniki na polewę:1/4 kostki margaryny 1/4 szklanki cukru kilka łyżek mleka 2 łyżki kakaoWszystkie składniki ciasta zagnieść jak zwykłe kruche
Świat Ciastanaprawdę spora, polecam rozdzielenie składników (na piernikowe elementy) - na pół. Będzie łatwiej :) W związku z tym, do małego garnka włożyć 250 g margaryny, 200 g cukru i 7 łyżek miodu. Podgrzać, do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.Do miski wsypać 600 g mąki, 1,5 łyżeczki sody, 5 łyżeczek przyprawy
Świat Ciastawyczerpania ciasta) 3.Przygotowane nadzienie , w małych ilościach nakładać na środek trójkąta. Delikatnie zawinąć w kształt rogalika. Powstały rogalik posmarować od góry białkiem (zamiast białka można użyć małej ilości miodu)4.Piec w 160-180C do zarumienienia się ciasta (ok.25 minut) . Gdy zauważymy że ciasto się zarumieniło , można spróbować ciastko i zobaczyć czy ciasto jest już gotowe.Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem
Gotuj Z Muzykąjajka - 4 łyżki mleka - 1 łyżka oleju - szczypta soli- 2 łyżeczki cukru pudru (jeżeli omleta ma być na słodko)Farsz:WEDŁUG UZNANIA np.:- jogurt -dżem-miód-owoce -warzywa- itp. Sposób przygotowania:1.Oddzielamy białka od żółtek , białka ubić na sztywno (ze szczyptą soli) . 2.W oddzielnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki , aby nie było grudek
Gotuj Z Muzykąklasyczny delikatny smak)Szybkie w zrobieniu, idealny smak i wspaniały pomysł na smaczne śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek.Jako farsz można użyć praktycznie wszystkiego ;) Moje ulubione to z zwykłym dżemem, miodem, czekoladą lub słodkim twarożkiem , który można bardzo szybko zrobić samemu.Składniki:Ciasto:(na 10-15 sztuk)-1,5 szklanki mąki -2 całe jajka-1,5 szklanki mleka -3 łyżki
Gotuj Z Muzykąokoło 108kcal w tym 4g białka, 5g tłuszczy, 12g węglowodanów i 1,5g błonnika.SKŁADNIKI:150g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej100g masła orzechowego- najlepiej domowego (PRZEPIS)30g miodu lub syropu z agawy1/2 szklanki napoju sojowego bez cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE:Zmielone płatki owsiane lub mąkę wsypać do miskiDodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszaćCiasto wstawić
peanutbuttermonsterŚwięta Bożego Narodzenia to czas piernika:) U nas kolejna propozycja...Składniki;2 szklanki maki krupczatki,2 szklanki maki pszennej,2 szklanki cukru,2 łyżeczki proszku do
Anioły w kuchniserka homogenizowanego2 dag żelatyny2 łyżki miodu2 żółtka2 łyżki soku z cytryny60 ml mlekaWykonanie.Brokuły ugotować, dobrze odcedzić i dokładnie zmiksować. Polać sokiem z cytryny.Żółtka utrzeć z miodem na puszystą masę i stopniowo wlewać mleko.Żółtka wymieszać z serkiem i brokułami. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wody. Masę serową przełożyć do foremki,18 cm, wstawić do lodówki
Kulinarny karnet Christopheraproszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki przyprawy do piernika3 łyżki kakao1 szkl.oleju2 łyżki miodu10 dkg powideł śliwkowych Orzechorzechy Piątnicarodzynki Piątnicapolewa dekoracyjna HelioJajka utrzeć z cukrem.Dodać jajka, olej, miód, powidła oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą i przyprawą do piernika.Wszystko razem wymieszać.Dodać bakalie i ponownie wymieszać.Przełożyć ciasto do keksówki i piec około 40 minut
Moje domowe kucharzeniechoć i takiego można przyrządzić w przedstawiony przeze mnie dziś sposób ) , ale na podudzia zwane przeze mnie ” pulki ” z kurczaka.Kiedyś pokazywałam Wam wersję na Udka w miodzie i musztardzie , dziś mam dla Was wersję nieco bardziej ostrą ( choć nie jest taka ostra jakby nazwa wskazywała ;) )Świetnie nasycą , ale i też rozgrzeją w te coraz chłodniejsze
Ostra na Słodkoprzepis na fantastyczne pancakes ( pankejki ).Zrobione z dyniowe purre … niesamowicie delikatne.Są świetnym pomysłem na leniwe śniadania , słodki obiad albo podwieczorek!Oblane syropem klonowym albo miodem zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI:* puree dyniowe – 250 g* jajko – 1 szt* mąka pszenna – 2 szkl* orzechy nerkowce – 50 g* cukier – 0,5 szkl* sól
Ostra na Słodko