miód - 5845 przepisów (strona:277/390)

Wielkanocny "sos polski" 140

miodu1/2 lyzeczki soliWykonanie:jajka - i zolto i bialko przetrzec przez sitko (gdy nie dysponujemy ugotowanymi  jajkami,ugotowac je na twardo,nastepnie wystudzic)do przetartych jajek dodac jogurt,chrzan,miod,sol  i wymieszac.Gotowe!Przed podaniem schlodzic w lodowce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie wg Hamelmana 160

zytnim zakwasem powoduje,ze chleb dlugo pozostaje swiezy.Skladniki na 1 bochenek:maka chlebowa -290 gprazone ziarno slonecznika-90 gwoda-210 gdrozdze instant-2,5 gsol-10 gsyrop slodowy (dalam miod)-1 lyzeczkalamane ziarno zyto-75 g+75 ml wodyzakwas zytni-170 gWykonanie:przygotowac zakwas-90 g maki zytniej chlebowej wymieszac z 70 ml wody i 1 lyzka zakwasu.Miseczke przykryc folia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Budyń czekoladowy z nasionami chia 131

paskipokrojone owoce i galaretke z chia zblendowac na gladka mase .Do masy dolozyc kokos i kakao.Zblendowac powtornie.Skosztuj,jesli deser jest za malo slodki pomimo slodyczy z suszonych owocow,dodaj miodu lub syropu z agawynapelnic deserem pucharki.Przed podaniem schlodzic w lodowceUwagi:uzylam galaretki z chia przygotowanej na wodzie,poniewaz taka galaretke mozna dluzej przechowywac w lodowce.Jesli przygotowujesz porcje tylko do deseru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą-cos pysznego ze sloika 138

lyzka bialego octu winnego              1 lyzeczka miodu               koperekWykonanie:fasolke odsaczyc na sitku z zalewy.Dodatkowo przeplukuje fasolke zimna woda,by pozbyc sie smaku konserwowej zalewy cebulke pokroic w kostke,wygniesc i wymieszac z sola.Obrac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koktajl truskawkowy -Truskawka & Mięta & Kardamon 104

orzezwiajacym napojem na letnie upaly.Po wypiciu koktajlu orzezwiajacy i chlodzacy posmak miety bedzie Ci jeszcze dlugo chlodzil.Po prostu sprobuj!Skladniki:500 ml kefiru250-300 g truskawek1 banan1-2 lyzki miodu (uzylam syropu jablkowego)2 kapsle kardamonukilka galazek mietyWykonanie:umyc i odszypulkowac truskawkiutluc w mozdziezu kardamon.Odrzucic lupinki i zmiazdzyc male czarne ziarenka kardamonuumyc i oskubac z listkow lodyzki mietywszystkie skladniki umiescic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Woda z cytryna i mieta oraz "cudowna moc" mrozonej cytryny 189

Woda z cytryna nie tylko orzezwia,przynosi ochlode,ma rowniez zbawienne dzialanie na caly nasz organizm.Czas upalow wszystkim daje sie we znaki,dlatego szczegolnie teraz warto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Młoda marchewka z piekarnika 135

Marchewka solo z piekarnika,bez towarzystwa niesmiertelnego groszku.Sami przyznacie,ze tak podana marchewka-z zielona czuprynka bedzie ozdoba kazdego talerza.Jest pyszna,aromatyczna,chrupiaca i sama sie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Udka kurczaka z sezamem 137

Szybki obiad w orientalnym stylu.Danie proste,efektowne i blyskawiczne w wykonaniu,wlasciwie robi sie samo.Praca przy wykonaniu dania ogranicza na wymieszaniu skladnikow marynaty,obtoczeniu w niej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukiniowe spahgetti 115

Najbardziej uniwersalne letnie warzywo ,nie wiem czy troche nie lekcewazone.A sprawia to zapewne jego wszechobecnosc ,wysoka plennosc i niska cenna.Wiekszym rarytasem sa dla nas warzywa,ktore

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z pomidorów i kiszonego ogórka 206

przekroic na pol ,wyciac pietki pokroic w cienkie polplasterki lub mniejsze kawalkiogorka odsaczyc z zalewy,osuszyc,przekroic na pol ,a nastepnie pokroic w polplasterkioliwe polaczyc z octem winnym i miodem na gladki kremziola posiekacwszystkie skladniki polaczyc,wymieszac ,doprawic ewentualnie sola i pieprzem.Podawac schlodzona

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Binenstich mit Apfelfülung 143

Pogotować kilka minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z mała ilością wody i wmieszać do masy jabłkowej.Odstawić do wystudzenia.Przestudzoną zblendować na gładki musprzygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło,cukier,miód i mleko i roztopic Wmieszać płatki migdałowe do otrzymania jednolitej masyna napuszonym cieście równomiernie rozłożyć polewę migdałową i piec w 180`C 22 minuty,do zbrązowienia migdałów.Po wyjęciu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybki piernik z dżemem - pyszny 165

tygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć - bez miodu to żaden piernik.A jednak pachnący przyprawami korzennymi,mięciutki,delikatny i puszysty.Dodatek dżemu jeżynowego nadaje mu delikatny owocowy aromat i zapewnia wilgotność na wiele dni.Bakalie przełamują delikatną strukturę piernika,u mnie orzechy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokatjal truskawkowo - bazyliowy 105

smak i jak na razie wychodzi super. Codziennie nowa porcja smacznego koktajlu.600 ml truskawek ( objętościowo po wrzuceniu do dzbanka )1 solidna garść świeżej bazylii1 kefir ( 400 g )cukier lub miód do smakumleko 3,2 %Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sałatka nie tylko na wiosnę 127

zupełności.2 garście mix sałat z sałatą rzymską2 jajka ugotowane na twardo5 rzodkiewek5 plasterków polędwicy2 łyżki posiekanego szczypiorkukilka listków natki pietruszkiDresing :4 łyżki olejuocet balsamiczny do smaku1 łyżka miodu płynnegopieprz do smakuchili do smakusól morska do smakuRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Skrzydełka w ostrej marynacie 192

dużych skrzydełek z kurczakaMarynata :1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki granulowanego czosnku1/2 łyżeczki ostrej papryki3 szczypty chili4 szczypty kolorowego pieprzu1 łyżka przyprawy Grill do kurczaka3 łyżki octu balsamicznego3 łyżki oleju2 łyżki miodu płynnego PRZYGOTOWANIE:Skrzydełka umyć i odciąć z nich cienkie części, które można wykorzystać potem do wywaru na zupę. Osuszyć skrzydełka i przełożyć do woreczka przeznaczonego do żywności. Składniki marynaty umieścić

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania