miodu1/2 lyzeczki soliWykonanie:jajka - i zolto i bialko przetrzec przez sitko (gdy nie dysponujemy ugotowanymi jajkami,ugotowac je na twardo,nastepnie wystudzic)do przetartych jajek dodac jogurt,chrzan,miod,sol i wymieszac.Gotowe!Przed podaniem schlodzic w lodowce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zytnim zakwasem powoduje,ze chleb dlugo pozostaje swiezy.Skladniki na 1 bochenek:maka chlebowa -290 gprazone ziarno slonecznika-90 gwoda-210 gdrozdze instant-2,5 gsol-10 gsyrop slodowy (dalam miod)-1 lyzeczkalamane ziarno zyto-75 g+75 ml wodyzakwas zytni-170 gWykonanie:przygotowac zakwas-90 g maki zytniej chlebowej wymieszac z 70 ml wody i 1 lyzka zakwasu.Miseczke przykryc folia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!paskipokrojone owoce i galaretke z chia zblendowac na gladka mase .Do masy dolozyc kokos i kakao.Zblendowac powtornie.Skosztuj,jesli deser jest za malo slodki pomimo slodyczy z suszonych owocow,dodaj miodu lub syropu z agawynapelnic deserem pucharki.Przed podaniem schlodzic w lodowceUwagi:uzylam galaretki z chia przygotowanej na wodzie,poniewaz taka galaretke mozna dluzej przechowywac w lodowce.Jesli przygotowujesz porcje tylko do deseru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lyzka bialego octu winnego 1 lyzeczka miodu koperekWykonanie:fasolke odsaczyc na sitku z zalewy.Dodatkowo przeplukuje fasolke zimna woda,by pozbyc sie smaku konserwowej zalewy cebulke pokroic w kostke,wygniesc i wymieszac z sola.Obrac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!orzezwiajacym napojem na letnie upaly.Po wypiciu koktajlu orzezwiajacy i chlodzacy posmak miety bedzie Ci jeszcze dlugo chlodzil.Po prostu sprobuj!Skladniki:500 ml kefiru250-300 g truskawek1 banan1-2 lyzki miodu (uzylam syropu jablkowego)2 kapsle kardamonukilka galazek mietyWykonanie:umyc i odszypulkowac truskawkiutluc w mozdziezu kardamon.Odrzucic lupinki i zmiazdzyc male czarne ziarenka kardamonuumyc i oskubac z listkow lodyzki mietywszystkie skladniki umiescic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Woda z cytryna nie tylko orzezwia,przynosi ochlode,ma rowniez zbawienne dzialanie na caly nasz organizm.Czas upalow wszystkim daje sie we znaki,dlatego szczegolnie teraz warto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Marchewka solo z piekarnika,bez towarzystwa niesmiertelnego groszku.Sami przyznacie,ze tak podana marchewka-z zielona czuprynka bedzie ozdoba kazdego talerza.Jest pyszna,aromatyczna,chrupiaca i sama sie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybki obiad w orientalnym stylu.Danie proste,efektowne i blyskawiczne w wykonaniu,wlasciwie robi sie samo.Praca przy wykonaniu dania ogranicza na wymieszaniu skladnikow marynaty,obtoczeniu w niej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najbardziej uniwersalne letnie warzywo ,nie wiem czy troche nie lekcewazone.A sprawia to zapewne jego wszechobecnosc ,wysoka plennosc i niska cenna.Wiekszym rarytasem sa dla nas warzywa,ktore
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przekroic na pol ,wyciac pietki pokroic w cienkie polplasterki lub mniejsze kawalkiogorka odsaczyc z zalewy,osuszyc,przekroic na pol ,a nastepnie pokroic w polplasterkioliwe polaczyc z octem winnym i miodem na gladki kremziola posiekacwszystkie skladniki polaczyc,wymieszac ,doprawic ewentualnie sola i pieprzem.Podawac schlodzona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pogotować kilka minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z mała ilością wody i wmieszać do masy jabłkowej.Odstawić do wystudzenia.Przestudzoną zblendować na gładki musprzygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło,cukier,miód i mleko i roztopic Wmieszać płatki migdałowe do otrzymania jednolitej masyna napuszonym cieście równomiernie rozłożyć polewę migdałową i piec w 180`C 22 minuty,do zbrązowienia migdałów.Po wyjęciu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć - bez miodu to żaden piernik.A jednak pachnący przyprawami korzennymi,mięciutki,delikatny i puszysty.Dodatek dżemu jeżynowego nadaje mu delikatny owocowy aromat i zapewnia wilgotność na wiele dni.Bakalie przełamują delikatną strukturę piernika,u mnie orzechy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smak i jak na razie wychodzi super. Codziennie nowa porcja smacznego koktajlu.600 ml truskawek ( objętościowo po wrzuceniu do dzbanka )1 solidna garść świeżej bazylii1 kefir ( 400 g )cukier lub miód do smakumleko 3,2 %Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnizupełności.2 garście mix sałat z sałatą rzymską2 jajka ugotowane na twardo5 rzodkiewek5 plasterków polędwicy2 łyżki posiekanego szczypiorkukilka listków natki pietruszkiDresing :4 łyżki olejuocet balsamiczny do smaku1 łyżka miodu płynnegopieprz do smakuchili do smakusól morska do smakuRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidużych skrzydełek z kurczakaMarynata :1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki granulowanego czosnku1/2 łyżeczki ostrej papryki3 szczypty chili4 szczypty kolorowego pieprzu1 łyżka przyprawy Grill do kurczaka3 łyżki octu balsamicznego3 łyżki oleju2 łyżki miodu płynnego PRZYGOTOWANIE:Skrzydełka umyć i odciąć z nich cienkie części, które można wykorzystać potem do wywaru na zupę. Osuszyć skrzydełka i przełożyć do woreczka przeznaczonego do żywności. Składniki marynaty umieścić
Ewa w kuchni