macie ich dość? ;) Dzisiaj podzielę się z Wami sposobem na wykorzystanie wytłoków z sokowirówki, których zawsze szkoda mi wyrzucać. Można zasypać je lekko cukrem lub polać miodem, do tego naturalny jogurt i gotowy deserek. Można też upiec ciasto , tak jak ja to zrobiłam tym razem. Sok robiłam nie tylko z marchewki, ale również z selera, jabłka i pomarańczy
Codzienna kuchnia niecodziennastopni przez 20-30 minut. Ja swoje piekłam w temperaturze 190 przez 20 minut. Wyszły lekko zrumienione i równomiernie wyrośnięte. Orzechowe bułki doskonale smakują zarówno z dodatkami słodkimi (miody, twarożki) jak i słonymi (wędlina, sery). Ten przepis wrzucam na listę moich ulubionych wypieków :) Spróbujcie sami, a na pewno zachwycicie się :) Smacznego! Wpis został opublikowany również na portalu Przepis
Codzienna kuchnia niecodziennaokoło 10 minut. Kiedy bułeczki będą wyrastały przed pieczeniem, można zacząć przygotowywać drugą część ciasta w identyczny sposób. Upieczone bułeczki jeszcze ciepłe smarować mieszaniną syropu klonowego (lub miodu, lub golden syrop'u) i wody. Jeśli komuś mało kardamonu i słodyczy, może posypać je cukrem wymieszanym z kardamonem. Bułeczki znikają w oczach. Są pyszne i wspaniale pachnące
Codzienna kuchnia niecodziennaprzetrze przez sitko :) Ja wypijam razem z pesteczkami :) Jeśli ktoś jest naprawdę dużym łasuchem, to może dosłodzić sobie taki napój cukrem lub miodem :) Czy i Wy macie napoje kojarzące się z dzieciństwem? a może też piliście podobne koktajle? Smacznego! p.s. te cudne kolorowe rurki przyjechały do mnie razem z innymi upominkami
Codzienna kuchnia niecodziennatakie smaki, ten sos stanie się Waszym ulubionym dodatkiem do ryżu z jabłkami. Składniki: jabłka , brązowy ryż . na sos: 200 ml wody , 6 łyżek miodu , 3/4 szklanki cukru , 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu , opakowanie mielonego cynamonu (15 g), 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego , pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej . Do rondelka wlać wodę, wsypać ziele angielskie
Codzienna kuchnia niecodziennaczerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym Życzę wszystkim udanej zabawy i samych szczęśliwych wróżb :) a Andrzejom oczywiście wszystkiego najlepszego
Codzienna kuchnia niecodziennaObiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny . Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam
NA MOIM TALERZUsałaty lodowej pół pomidora 1/4 czerwonej cebuli pół papryki czerwonej ser camembert jajko bułka tarta olej do smażenia Sos do sałatki: 3 łyżki oleju łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu ząbek czosnku pieprz czarny, sól Ser obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie w bułce tartej. Takie obtaczanie powtarzamy 3 razy. Smażymy ze wszystkich stron
Czerwona PorzeczkaDzisiaj niesamowicie proste w przygotowaniu, bardzo zdrowe ciastka owsiane bez mąki, cukru, za to z migdałami miodem i żurawiną. Oczywiście w waszych ciasteczkach, mogą się pojawiać Wasze ulubione dodatki, jak orzechy czy rodzynki. Ja dodałam kwaśną żurawinę, bo u nas w domu oprócz mnie nikt rodzynek nie je. Składniki: 1... Bomba błonnikowa, czyli owsiane ciasteczka bez cukru i mąki
Nie Bo Piekłostarte ząbki czosnku spory kawałek startego kłącza imbiru sok z 1 limonki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kardamonu 2 ostre papryczki drobno posiekane 1 łyżka miodu 4 łyżki mleka kokosowego sól Przygotowanie: Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić do miski razem ze wszystkimi składnikami marynaty. Dokładnie wymieszać rękoma. Odstawić na minimum
Food Squarekawałki. Domowy sos teriyaki: 100 ml sosu sojowego 80 ml wina mirin (można zastąpić 30 ml octu ryżowego z 50 ml wody) 1 łyżka miodu sok z połówki cytryny 1 łyżeczka czosnku w proszku 5 łyżek cukru trzcinowego kawałek startego kłącza imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie zagotować. Zmniejszyć płomień celem
Food Squarezostawić do wyrośnięcia na 2h w ciepłym miejscu. Bułeczki po upieczeniu Składniki na glazurę karmelową: 80 g masła 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu) 50 ml mleka szczypta soli morskiej 20 dag orzechów włoskich lub pekan Masło rozpuścić, dodać cukier, syrop, sól i mleko. Zagotować, a następnie podgrzewać przez około 5 minut aż sos zgęstnieje
Food Squaregotowane lub pieczone) 2 garści rukoli kilka plasterków camemberta lub innego sera pleśniowego łyżeczka ziaren czarnego sezamu Vinaigrette musztardowy: 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu 50 ml oliwy z oliwek starty drobno ząbek czosnku szczypta świeżo zmielonego pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz oliwy) dokładnie wymieszać. Następnie powoli wlewając oliwę ucierać aż sos nabierze
Food Squarezostawić do wyrośnięcia na 2h w ciepłym miejscu. Składniki na glazurę karmelowo-fistaszkową: 60 g masła (plus dodatkowo do wysmarowania formy) 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 60 ml mleka szczypta soli morskiej 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów Masło rozpuścić, dodać cukier, syrop, sól i mleko. Zagotować, a następnie podgrzewać przez około 5 minut
Food Square