Musztardę wszyscy znają. My proponujemy zupełnie inną wersję. Za podpowiedź bardzo dziękujemy Beatce ( miałaś rację-smakuje rewelacyjnie! :). Wystarczy: -słoiczek 200 ml musztardy -2-3 łyżeczki płynnego miodu -2 łyżeczki suszonego koperku Wszystko razem dokładnie mieszamy, przekładamy do słoiczka i gotowe. Świetnie pasuje do golonki oraz wszelkiego rodzaju mięsa. Smacznego
Maminek kulinarnymoże się obejść. Proponujemy mazurek jabłkowo-orzechowy. Składniki na ciasto miodowe: -2 szklanki mąki -1/4 kostki margaryny -1 jajko -1/2 szklanki cukru -1 łyżka płynnego miodu -1 łyżka kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -aromat rumowy Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki. Potrzebne nam będzie też ok. 10 jabłek z syropu
Maminek kulinarnyWszystko mieszamy i wsypujemy do szczelnego pojemnika. Wystarczy zalać wrzątkiem ok. 2 łyżeczki mieszanki owoców, przykryć na chwilę spodkiem i herbatka gotowa. Można dodać łyżeczkę miodu lub cukru. Owoce z herbatki nadają się do jedzenia. Na zdrowie
Maminek kulinarnycebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna Sos winegret czosnkowy: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka cukru lub miodu ząbek czosnku, przetarty sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowanie sałatki jest banalnie proste. Zaczynamy od przygotowania sosu. Kroimy i układamy składniki na półmisku warstwami (dowolnymi) kończąc układanie na filecikach
Smakowity Blog Kulinarnyformujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladowym, miodem lub ze świeżymi owocami
Smakowity Blog KulinarnyPadano 200 g polędwicy wołowej 1/2 łyżki pieprzu czarnego ziarnistego olej rzepakowy 1/2 cytryny Dressing: saszetka oleju Kujawskiego z pomidorem, czosnkiem i bazylią 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli Przygotowanie : Mięso: Pieprz kruszymy w moździerzu na mniejsze kawałki. Oczyszczoną polędwicę układamy na desce i posypujemy z obu stron pokruszonym pieprzem, który przyklepujemy, a następnie
Smakowity Blog Kulinarnysłodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny. Składniki: - 100 g mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka bułki tartej - 4 jajek - 2 i 1/2 łyżki miodu - 1/3 szklanki cukru - 100 g stopionego masła - 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia syrop: - sok z 1 pomarańczy - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka likieru
Zainspirowana w kuchniogniu, bez dodatkowego tłuszczu. Gdy ciasto trochę urośnie i na wierzchu pojawią się bąbelki, przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze jedną minutę. Podawać tradycyjnie z syropem klonowym, miodem lub ulubionymi konfiturami. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjidużą tortownicę): *Na ciasto: - 4 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru pudru - cukier waniliowy lub ziarna z jednej laski wanilii (ja użyłam ziarenek) - 6-7 łyżek płynnego miodu (u mnie lipowy) - 200 g masła - 4 żółtka - łyżeczka sody oczyszczonej - tłuszcz do formy *Przełożenie: - 2 budynie waniliowe - 3 szklanki mleka - 250 ml kremówki -100 g miękkiego masła *Na wierzch: - duża
W poszukiwaniu inspiracjiegzotycznych potraw. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 4 steki z rekina (można dostać w dobrym sklepie rybnym) - pieprz cytrynowy - sól - skórka otarta z cytryny *dressing: - łyżka płynnego miodu - 5 łyżek oliwy z oliwek - ząbek czosnku - sól i pieprz - 1,5 łyżki soku z cytryny *dodatkowo: - płatki masła Przygotowanie: Rybę rozmrażamy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. W międzyczasie przygotowujemy dressing
W poszukiwaniu inspiracjipołączeniu z pysznym miodowo-musztardowym sosem zachwycą każdego! 2 filety z kurczaka 500ml śmietanki 12% 5 łyżek musztardy Dijon (u mnie oryginalna francuska od De Care: KLIK ) 2 łyżki miodu 3 plastry żółtego sera 1 jajko papryka słodka, sól, pieprz koperek lub pietruszka do posypania 1. Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy
Szefowa kuchniPlany walentynkowe miałam ambitne. Przede wszystkim: czekolada. Dużo czekolady. Zamiast tego pociągam nosem, w gardle drapie mnie do tego stopnia, że kupiłam miód i piję ciepłe mleko w jego zacnym towarzystwie, czuję wszystkie kości w moim ciele, a szczególnie dają mi się we znaki te w okolicach kręgosłupa. Zamiast więc czekoladowego szaleństwa jest kanapa, kołdra i ciepłe skarpetki. Kubek
Pożeraczka, czyli raz adobrzetowarzyszyć, dopóki pogoda nie zmieni się na tyle, że znowu będzie mógł biegać. Mniej słodyczy, choć może powinnam napisać: mniej cukru. Bo przecież pyszne owsiane batoniki, pełne bakalii i miodu, to niemal dietetyczne słodycze, i takich sobie odmawiać nie będę... I właśnie takie przepisy chcę w tym roku wypróbowywać. Poza tym mam zamiar wyhodować zakwas, i zamienić pszenne, białe pieczywo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOczywiście, jak zwykle w takich sytuacjach bywa, musiało złapać mnie przeziębienie. Już w piątek czułam się trochę nie bardzo, od soboty smarkam, prycham, kicham, wypijam litry herbaty rumiankowej z miodem i cytryną, zjadłam wszystkie tabletki, które znalazłam w domu, i modlę się, żebym jutro obudziła się rześka i całkowicie zdrowa. Myślicie, że warto się łudzić...? W każdym razie efekt jest
Pożeraczka, czyli raz adobrze