miód - 5845 przepisów (strona:278/390)

Makowczyki 205

sposób 150 g zmielonego maku.  Nadwyżkę maku, można zamrozić i wykorzystać później.Teraz czas na przygotowanie ciastek. Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dolać miód i mleko, na końcu dodać masło i żółtko. Zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Jedną, mniejszą, o wadze 100 g i drugą większą. Większą część odłożyć na bok. Do mniejszej

Świat Ciasta
Domek z Piernika! / Cottage gingerbread! 147

mleko, dodaj syrop karmelowy lub piernikowy jeszcze lepiej?C. usiądź w fotelu, zamknij oczy i rozkoszuj się chwiląrozkosznie?D. gotowa na pierniczenie? ;-D Zapraszam!SKŁADNIKI:- 6 łyżek miodu- 200 g cukru brązowego- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 250 g margaryny- 2 jajka- 650 g mąki pszennej- 2 łyżki syropu piernikowego- opakowanie przyprawy do pierniczkówW rondelku stop margarynę

SMYKWKUCHNI
Kurze ,, polędwiczki,, grillowane w domu 358

wymienne wkładki do grilla, tostera i gofrownicy). Małe kawałki mięsa z piersi kurczaka tzw. ,, polędwiczki,, zamarynowałam na pikantnie z użyciem rozmarynu i syropu z zielonych szyszek sosny ( zamiast miodu).Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym 159

łyżki masłakoperek (można użyć suszonego)sól, pieprz, cytrynaSos cytrusowo-miętowy:50 g masłapieprz kolorowy w ziarenkachskórka otarta i sok z 1 cytrynyskórka otarta i sok z 1 pomarańczy2 łyżki miodu (zależy jak kwaśna jest cytryna to można dodać więcej)kilka listków mięty Pstrąga umyłam i osuszyłam. Z dwóch łyżek masła, koperku, soli i pieprzu zrobiłam smarowidło.Pstrąga wysmarowałam smarowidłem

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka owsiane 121

wystarczy je wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok 5 min. a następnie w ściereczce usunąć skórki).Miksuję masło z cukrem a następnie dodaję jajko, wanilię i miód i ciągle miksuję do uzyskania jednolitej masy. Przesianą makę mieszam w oddzielnej misce z płatkami owsianymi i solą.Łączę obie masy i dodaję orzechy i rodzynki. Gdy masa jest

UgotujmyTo.pl
Tarta czekoladowa 216

się mieści w kategorii czekolady… Takie informacje znalazłam na twoj-lekarz.com.pl:„Gorzka czekolada została po raz pierwszy doceniona przez Majów. Stworzyli ją ze sfermentowanych ziaren kakaowca, mąki kukurydzianej, miodu i chili. Napój ten nosił nazwę xocolatl. Aztekowie dosypali do niego wanilię, paprykę i płatki kwiatów. Ale dopiero w Europie Holender Jan van Hotel oddzielił masło kakaowe, w ten sposób

UgotujmyTo.pl
Knedle serowe z morelami 144

wodzie 15 min. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Na teflonowej patelni uprażyć mielone migdały. Przestudzone lekko knedle obtoczyć w migdałach a następnie polać sosem z masła, miodu i cynamonu – lekko podgrzanych wcześnie w rondelku.Smacznego Post Knedle serowe z morelami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Chleb z porem karmelizowanym i pestkami 142

słonecznika100 g pestek z dyni2 łyżki masłaolej rzepakowy do smażenia poraPora pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć kilka minut -ciągle mieszając- aż por zmięknie. Dodać miód i ocet balsamiczny i chwilę mieszać aż płyny odparują i por pokryje się glazurą. Odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika

UgotujmyTo.pl
Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną 155

dobrze jest z papryki ściągnąć skórkę. 3. Upieczone warzywa -bez czosnku- połączyć z ugotowaną kaszą gryczaną i pokruszoną fetą. Dodać pomidorki. Polać ulubionym sosem. U mnie mieszanka oleju sezamowego, miodu i octu balsamicznego.Smacznego Post Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 122

wyszedł mi może idealnie, to mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem :)! Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu przyszło mi do głowy, żeby dodać do niego orzechy

UgotujmyTo.pl
Szynka domowa z szynkowara 183

płaskiej łyżeczki soli peklowej (nie dodałam bo nie miałam )1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej1 płaska łyżeczka kolendry sproszkowanej1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego (dodałam czarnego)1 płaska łyżeczka miodu lub cukru1,5 łyżeczki czosnku sproszkowanego1 łyżeczka papryki1/2 szklanki letniej wody niegazowanej1. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pokroić na plastry i lekko je rozbić tłuczkiem. Ponieważ mój szynkowar jest okrągły

UgotujmyTo.pl
Schab z szynkowara 185

szynkowara Schab z szynkowaraSkładniki:1 kg schabu4 płaskie łyżeczki żelatyny1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej1 płaska łyżeczka kolendry sproszkowanej1 płaska łyżeczka pieprzu1 płaska łyżeczka miodu lub cukru2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę1 łyżeczka papryki1 łyżka majeranku1/2 szklanki letniej wody niegazowanej1. Mięso opłukać, osuszyć i obkroić tłuszcz i błonki. Wszystkie przyprawy wkłożyć do miseczki, dolać letniej

UgotujmyTo.pl
Tatar ze śledzia 355

Mając w Rodzinie wielu wielbicieli tej ryby, z moją skromną osobą włącznie, zwykle przygotowuję na kolację wigilijną kilka rodzajów śledzia. W zeszłym roku przebojem były korzenne

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka cynamonowe z powidłami śliwkowymi (bez glutenu, mleka i jaj) 345

można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie mąką ryżową wymieszaną 1:1 ze skrobią kukurydzianą.Karob można zastąpić kakao lub rozpuszczalną kawą typu cykoria instant.Zamiast syropu daktylowego można użyć miodu. Jeśli nie macie uczulenia na jajka to dobrze dodać 2 żółtka, lub 4 jajeczka przepiórcze.Przygotowanie:Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Dodać miękką margarynę

głodny alergik
PIERNIK SUŁTAŃSKI 226

przepisach Babci, wypatrzyłam przepis na Piernik Sułtański, wiedziałam że muszę go zrobić. Piernik jest równie, bajeczny jak dwór osmański, a zarazem tajemniczy, dzięki rumowi, który idealnie komponuje się z miodem jak i przyprawami korzennymi. Słodycz tą przełamuje  dżem z czarnej porzeczki.SKŁADNIKICIASTO15 dag miodu20 dag masła50 dag mąki2 żółtka4 łyżki śmietany kwaśnej2 łyżeczki proszku do pieczeniaprzypawa do piernikaKREM8 łyżek

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania