miód - 5845 przepisów (strona:275/390)

Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 238

jabłkową, rodzynki i estragon, dusić dalej przez 4 minut, ciągle mieszając.  Jeśli konfitura jest zbyt kwaśna, (co zależy to od stopnia dojrzałości antonówek) można dodać więcej cukru lub miodu. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, postawić do góry dnem do ostygnięcia

SzczyptaSmaQ
Oktoberfest - przekąski z chrzanową chmurką 259

anchois, 50 ml jogurtu naturalnego, Sok z cytryny, Sól i biały pieprz, Zielenina i kolorowy pieprz do dekoracji. Marynata :  3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka miodu, Sól i pieprz. Ciasto naleśnikowe: ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki z pełnego przemiału, ½ szklanki piwa, 1 jajko, 2 łyżki oliwy, Pieprz, Gałka muszkatołowa, woda Przygotowanie:   Cukinie pociąć w słupki

SzczyptaSmaQ
Spaghetti z cukinii z sosem orzechowym 176

Czas przygotowania: 5 minut Porcje: 1     Składniki: 1 cukinia, 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego, 100 g orzeszków Felix (ziemnych, nerkowców lub wyłuskanych pistacji), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu do dekoracji, kilka listków rukoli lub nasturcji, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku

SzczyptaSmaQ
Marynowana cukinia z granatem i płatkami chili na carpaccio z mozzarelli 236

saszetka Oleju Kujawskiego „Czosnek i bazylia” Kilka listków Bazyli   Marynata:   3-4 łyżki domowego octu jabłkowego lub soku z cytryny, 3 łyżki cydru lubelskiego, 2 łyżki miodu akacjowego, ½ łyżeczki płatków chili, Sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Wymieszać składniki marynaty. Cukinię umyć i pociąć na paski przy pomocy obieraczki do warzyw, delikatnie wymieszać z marynatą, odstawić

SzczyptaSmaQ
Sałatka z białej fasoli i granatu 220

łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru, Kilka plastrów pieczonej piersi z gęsi lub półgęska. Dresing: Sok i skórka z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy, Łyżka syropu z czarnego bzu lub miodu, Łyżka musztardy miodowej, 2 fileciki anchois, Kilka listków Bazyli, 3 łyżki wody, Sól    i pieprz Cayenne do smaku. Przygotowanie: Składniki dresingu zmiksować blenderem. Warzywa umyć, jarmuż oderwać

SzczyptaSmaQ
Pierniczki na ostatnią chwile - kruche 190

wielkości foremek -300 g mąki pszennej   -100 g mąki żytniej pełnoziarnistej   -2 duże jajka   -13 dag cukru pudru   -10 dag masła, roztopionego   -10 dag miodu   -1 łyżka przyprawy do piernika( pisałam o tym tu klik ) -1 łyżka kakao   -1 łyżeczka sody oczyszczonej  DO DEKORACJI -do dekoracji użyłam kilka kolorowych drażetek, kropelki czekoladowe

Basia w kuchni
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 182

łyżeczki białego pieprzu - 1/3 łyżeczki mielonej kolendry - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej - 1 płaska łyżeczka soli morskiej  - 1  łyżeczka majeranku  - 1 łyżeczka lejącego miodu - 1 większy ząbek czosnku - 3 płaskie łyżeczki żelatyny  SPOSÓB WYKONANIA : - Mięso umyć i ususzyć, łopatkę pokroić i zmielić tak jak na mielone ,  piersi z kurczaka pociąć na niezbyt duże kawałki - Ząbek

Basia w kuchni
Szynka wieprzowa z golonki z szynkowara 217

aromatyczna. SKŁADNIKI : - łopatki bez kości ok 60 dag - golonkę 1 szt - 1/3 łyżeczki białego pieprzu - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej - 1 płaska łyżeczka soli morskiej  - 1 łyżeczka lejącego miodu - 1 ząbek czosnku - 3 płaskie łyżeczki żelatyny - 4 kostki lodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - łopatkę umyć osuszyć i pociąć w kawałki wycinając przy tym błonki - golonkę umyć wyciąć ze skóry oraz wytrybować

Basia w kuchni
Domowa lemoniada z arbuza z miętą 232

był bardziej wodnisty dolewam wody gazowanej. - dodaję mięte i gotowe do picia Pyszny sok co ugasi pragnienie najlepiej smakuję mocno schłodzony, jeżeli arbuz jest mało słodki można dodać łyżeczkę miodu Smacznego orzeźwienia

Basia w kuchni
Sałatka z rukolą, dynią i kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim 326

rukoli (1 duża garść) 130 g sera feta 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól pieprz Przygotowanie: dressing: Wszystkie składniki na sos razem mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą. Piersi z kurczaka

Oryginalny smak
Tort mokka 340

Coffee cake Składniki. 20 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 10 dag cukru 2 jajka 1 łyżka miodu płynnego 150 ml oleju słonecznikowego 150 ml mleka Krem. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wody wrzącej 1 łyżka spirytusu 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 szt. śmietan-fix Dekoracja. 1 wafel

Kulinarny karnet Christophera
Migdałowo - cynamonowe ciasteczka 192

podjadają co nieco....lubię taki czas! Ciasto: 30 dag mąki żytniej, używałam typu 720 10 dag mąki pszennej  10 dag mielonych migdałów 3-4 łyżeczki cynamonu 6 łyżek miodu płynnego, używałam spadziowego 20 dag masła lub margaryny  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja Lukier limonkowy: 1 białko cukier puder, ok 10-12 łyżek 2 łyżeczki soku

Apetyczna babeczka
Makaron ryżowy z indykiem na ostro 374

ciemnego sosu sojowego łyżka sosu Worcester 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka płatków chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka imbiru (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu gryczanego Składniki zalewy łączymy, dodajemy mięso pokrojone w paski. Odstawiamy na min. 2 godz. do lodówki. Po tym czasie smażymy na patelni, na koniec dorzucamy prażony sezam. Makaron przygotowujemy zgodnie

kuchcikownia
Ciastka owsiane bananowo-czekoladowe 291

słodką ale jednocześnie zdrową przekąskę.  Polecam!! Ciastka owsiane bananowo-czekoladowe Składniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 4 łyżki mąki migdałowej 2 łyżki otrębów owsianych 3-4 łyżki miodu 1 łyżka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1 banan 1 łyżeczka sody 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane błyskawiczne mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Banana rozdrabniamy widelcem

Mania Gotowania
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 236

pomidory po prowansalsku oraz rewelacyjne danie z trzech składników - libański ryż z soczewicą i duszoną cebulką.  Pieczone pomidory z Prowansji Egipska zupa z soczewicy Kurczak z pomidorami i miodem Tunezyjska pieczona sałatka Gazpacho andaluz Libański ryż z soczewicą Tażin z klopsikami i jajkiem Książka jest ładnie wydana, ma twardą okładkę i dobrej jakości papier. Znalazłam ją w ofercie kilku

Chilli Czosnek i Oliwa