swoją objętość.Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy żółtka i miksujemy. Ubitą masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, w ciągu 24 godzin zgęstnieje
Smakowity Blog KulinarnySkładniki na sos :2-3 łyżki miodusok z połowy cytryny ewentualnie ocet balsamiczny2-3 łyżki oleju z pestek dyniSos powinien mieć smak lekko kwaśny, ale również i słodki od miodu
Proste Potrawyoleju rzepakowego (na każde 100 g czekolady 1 łyżka oleju)Dekoracja: 100 g cukru pudru1 łyżka wrzątkukilka kropli soku z cytrynycukrowe śnieżynkiW rondelku umieść połamaną w kostkę tabliczkę czekolady, miód, masło oraz łyżkę cukru. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Odstaw do schłodzenia, a następnie wbij jajko i wymieszaj.Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną
Food Squaremiesiąc pierwszy dzień szkoły! Nie mogę się już doczekać, choć jednocześnie trochę się denerwuję... Trzymajcie kciuki, żeby poszło gładko.Dzisiaj mam dla Was trochę nietypowe, bo duńskie pierniczki. Bez miodu, za to z... Pieprzem! Białym, więc nie ma się czego bać (biały pieprz jest delikatniejszy od popularnego czarnego). Są krucho-twarde, lekko pikantne. Pięknie pachną przyprawami korzennymi, a gdy już
Pożeraczka, czyli raz adobrzenabierze złotego koloru. Następnie od razu wlałam 1/3 szklanki wody i tu nastąpiła gwałtowna reakcja i to moje słynne "sssss", karmel rozpuściłam w wodzie. Potem dodałam pozostały cukier, miód i przyprawę korzenną. Wszystko razem wymieszałam, zagotowałam i odstawiłam do wystudzenia.Do dużej miski przesiałam sobie mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, wbiłam jajko i włożyłam miękkie kawałki masła. Wlałam wystudzoną zawartość naszego rondelka
Blondynka Gotujeorzechów sprawia, że ten chleb z suszonymi owocami jest wyjątkowy. Bardzo smakował mi jedynie z dodatkiem masła lub z dodatkiem żółtego sera. Myślę, że po stostowaniu będzie idealny z miodem Bardzo dziękuję Wszystkim piekącym w tej grudniowej piekarni za wspólny czas. Amber dziękuję za zaproszenie i koordynowanie wszystkiego!A Wszystkim Wam życzę Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia
UgotujmyTo.plSalata lodowa pochodzi z basenu Morza Srodziemnego.Nazwe zawdziecza kruchym lisciom,ktore przy chrupaniu wydaja dzwiek podobny do lamania lodu.Obecnie poza Europa Zachodnia uprawiana jest w calej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czy wiesz,ze roszponka jest nie tylko smaczna,ale i bogata w wartosci odzywcze ?ROSZPONKA WARZYWNA(Valerianella lokustaL.) nalezy do rodziny kozlkowatych.Wlasciwie to zimowa salata.Jest jeszcze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lyzki miodu °2,5 lyzki Amaretto °2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!O wlasciwosciach szparagow pisalam we wczesniejszych postach (np.tutaj:klik),dlatego postarajmy sie by goscily na naszych stolach jak najczesciej.Sezon na szparagi jest tak krotki.Moja milosc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SALATA MASLOWA (Lactuca sativa L.) jest jednym z najczesciej i najchetniej uprawiamych warzyw w Polsce.Uprawiali ja juz starozytni Grecy i Rzymianie.Do Polski trafila za panowania Wladyslawa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!teri pochodzi od czasownika teru (blyszczec),gdyz marynata na potrawie blyszczy pod wplywem duzej ilosci cukru w sosie.Glowne skladniki sosu to sos sojowy,slodka sake mirin oraz cukier albo miod
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczenia.Studzimy wolno w uchylonym piekarniku.Na noc wstawic do lodowki.Nastepnego dnia (lub na zimny juz sernik ) pokroic truskawki w plasterki i ulozyc wachlarzykowato na serniku.Posmarowac Tortengussem lub galaretka.Boki posmarowac miodem lub dzemem i obsypac wiorkami kokosowymi.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smoothie szturmem zdobywa podniebienia Europejczykow.Wiadomo,chcemy byc zdrowsi,mlodsi i szczuplejsi.Owocowy koktajl idealnie wpisuje sie w tzw."zdrowe odzywianie".Swieze owoce sa bogate w skladniki odzywcze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie 60 % )150 g zwyklego mleka ( 1,5 % tluszczu)1 lyzeczka miodu (zeby sie zarumienily)1 jajko 1 lyzka oleju1/4 lyzeczki soliNadzienie: 300-400 g twarozku + cukier(lub miod)+2 lyzki jogurtuowoce:1 nektarynka,150 g truskawek,garstka borowki amerykanskiejsok z 1/2 cytryny lub 1 lyzka octu balsamicznegoPolewa:150 g malin (u mnie mrozone)-na polewe owocowa1 lyzka cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!