miód - 5845 przepisów (strona:274/390)

Pierniczki 138

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami… To już ostatni dzwonek by upiec pierniczki. Pyszne i pachnące, które będą dekorowały Świąteczny stół. Po upieczeniu są

Oryginalny smak
Piernik z suszoną śliwką 162

łyżeczki  proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejPolewa:100 g czekolady deserowej3-4 łyżki mlekagarść orzechów włoskichWYKONANIEZ łyżki cukru i 2 łyżek wody przygotować karmel podgrzewając. W garnku rozgrzać miód, masło i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się składników, dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać.Gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.Jajka ubić z cukrem, dodać

W kuchennym oknie Ewy
Świąteczne pierniki 183

cukru1⁄2 kostki margaryny (125 g)2/3 torebki przyprawy do piernika1 jajko50 dag mąki + trochę do podsypaniałyżeczka gorzkiego kakaołyżeczka proszku do pieczenia lub sodyewentualnie: śmietanaPrzygotowanie:W garnku umieszczamy miód, cukier, margarynę i przyprawę do piernika. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Co jakiś czas mieszamy, uważając by składniki się nie zagotowały. Studzimy.Do miski wsypujemy mąkę, kakao

Zakręcony Widelec
Piersi kaczki w sosie pomarańczowo imbirowym z anyżem 173

kroimy w plastry.1-2 łyżki tłuszczu po smażeniu piersi pozostawiamy na patelni, resztę zlewamy do miseczki (można go wykorzystać do innych potraw). Wlewamy sok z pomarańczy i białe wino. Dodajemy miód, imbir, anyż i goździki. Mieszamy i gotujemy, aż sos się trochę zredukuje. Mąkę ziemniaczaną łączymy z łyżką zimnej wody i wlewamy do sosu, stale mieszając. Gdy sos będzie miał odpowiednią

Oryginalny smak
Jagnięcina w musztardowej marynacie i karmelizowane warzywa 144

Pyszna, mięciutka jagnięcina zamarynowana w musztardzie rosyjskiej i przyprawach, przygotowana na patelni grillowej. Dodatkiem są warzywa karmelizowane - ale bez dodatku cukru czy miodu. Warzywa po wrzuceniu na mocno rozgrzaną patelnię pod wpływem smażenia puszczają swój naturalny cukier, który następnie się karmelizuje. Pyszności :) Zapraszam do smażenia! Składniki dla dwóch osób: 2 kotlety jagnięce odrobina oleju Marynata do jagnięciny: 1 łyżeczka musztardy

My Culinary Art
Serek czekoladowy a'la Bakuś 168

słodzidło (u mnie syrop klonowy). Na dnie miseczki układamy łyżeczkę kremu czekoladowego i przykrywamy go serkiem. Posypujemy siemieniem i pyłkiem pszczelim. Podajemy z pokrojonym bananem polanym syropem klonowym (lub miodem

Kuchenny Skrawek Nieba
Piernik staropolski 233

łyżeczki sody Dodatkowo:2 - 3 słoiki powideł śliwkowych Polewa:15 - 20 dag czekolady 3-4 łyżki mleka1. W garnku z grubym dnem podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier aż składniki się połączą, nie doprowadzamy masy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia, aż masa będzie miała temperaturę pokojową.2. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika i sodą.3. Schłodzoną

Apetyczna babeczka
Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu - Chorwacja 192

morza (pachnących morzem nie rybą) przyprawiała o zawrót głowy, a motylki w żołądku mówiły TO JEST TO!  Sąsiadujący z rybnym, kolorowy i pachnący ziołami targ warzywny, gdzie znalazłam miód lawendowy z wyspy Hvar, zdecydowanie umocnił to uczucie. Każdy kolejny dzień wakacji i nowe odkrycia budziły zachwyt doprowadzając do totalnego zauroczenia tym małym krajem i jego kuchnią.Wynajęliśmy apartament

SzczyptaSmaQ
Kostka kokosowa - lamingtony 3094

domowej roboty klik2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczeniaPolewa 250 g margaryny1 szkl mleka1 szkl cukru4 łyżki kakaokokos do obtoczeniaPrzygotowanie:Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać miód, mleko, miękką margarynę pokrojoną w drobną kostkę i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną

Ala piecze i gotuje
Farsz makowy - najlepszy 142

małym ogniu ( mleko powinno ledwo mrugać ) przez 30 minut.Osączyć na sicie, zemleć w maszynce do mielenia używając sitka o najmniejszych oczkach, 3 -4 razy.W żeliwnym rondlu rozpuścić masło, miód, dodać wanilię , wszystkie bakalie, mieszamy. Teraz  dodać mak i przesmażać go z podanymi składnikami przez 15 minut, często mieszając, by uniknąć przypalenia. Po lekkim przestudzeniu masy przechodzimy

Stare Gary
Kacze nogi ze śliwkami - trochę Azji w wolnowarze 220

Kolejny przepis z  z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. Mięso niezwykle miękkie, sos, dzięki  śliwkom, lekko słodkawy, jak zwykle

Stare Gary
Wołowe szaszłyki ze skrawków stekowych 122

wymagają nadzoru, a  nie jest on łatwy gdy jest wieczór. Polecam!Przepis znalazłam na stronie Simply Recipesskładnikimarynata1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki sosu sojowego1/4 szklanki miodu 2 ząbki czosnku, zmiażdżone1 łyżka octu z czerwonego wina 2 - 3 cm kawałek imbiru, w plasterkach 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzupozostałe składniki

Stare Gary
Domowy sos barbecue 163

świetnie się sprawdził jako dodatek do żeberek . Polecam!Składniki:1 średniej wielkości czerwona cebula3 ząbki czosnku4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości4 łyżki musztardy miodowej6 łyżek octu balsamicznego2 łyżki miodu - nie użyłam2 łyżki oleju3 łyżeczki słodkiej papryki  (dałam wędzoną )1/2 łyżeczki pieprzu cayennesól do smakuprzygotowanieW rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim bardzo drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dodać

Stare Gary
Sałata z grzankami i kaszanką 200

Same dobre składniki. Ciepła kaszanka dodana do sałaty może wydać się nieco zaskakującym dodatkiem, ale całość okazała się naprawdę smaczna. W przepisie oryginalnym użyto black pudding

Stare Gary
Seromak, czyli sernik z makiem 1832

wyjąć z piekarnika, ostudzićMASA MAKOWA- mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić, dobrze odsączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem- masło i miód przełożyć do rondelka, podgrzewać do rozpuszczenia się, dodać mak, przez chwilę smażyć, cały czas mieszając, zdjąć z palnika, ostudzić- białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania