miód - 5845 przepisów (strona:274/390)

Placuszki serowe 369

formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladowym, miodem lub ze świeżymi owocami

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z mango, awokado i wołowiną 212

Padano 200 g polędwicy wołowej 1/2 łyżki pieprzu czarnego ziarnistego olej rzepakowy 1/2 cytryny Dressing: saszetka oleju Kujawskiego z pomidorem, czosnkiem i bazylią 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli Przygotowanie : Mięso: Pieprz kruszymy w moździerzu na mniejsze kawałki. Oczyszczoną polędwicę układamy na desce i posypujemy z obu stron pokruszonym pieprzem, który przyklepujemy, a następnie

Smakowity Blog Kulinarny
Miodownik z nutą pomarańczową 203

słodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny. Składniki: - 100 g mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka bułki tartej - 4 jajek - 2 i 1/2 łyżki miodu - 1/3 szklanki cukru - 100 g stopionego masła - 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia syrop: - sok z 1 pomarańczy - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka likieru

Zainspirowana w kuchni
Amerykańskie pancakes 235

ogniu, bez dodatkowego tłuszczu. Gdy ciasto trochę urośnie i na wierzchu pojawią się bąbelki, przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze jedną minutę. Podawać tradycyjnie z syropem klonowym, miodem lub ulubionymi konfiturami. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto "Krówka" 396

dużą tortownicę): *Na ciasto: - 4 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru pudru - cukier waniliowy lub ziarna z jednej laski wanilii (ja użyłam ziarenek) - 6-7 łyżek płynnego miodu (u mnie lipowy) - 200 g masła - 4 żółtka - łyżeczka sody oczyszczonej - tłuszcz do formy *Przełożenie: - 2 budynie waniliowe - 3 szklanki mleka - 250 ml kremówki -100 g miękkiego masła *Na wierzch: - duża

W poszukiwaniu inspiracji
Maślane steki z rekina z cytrynowo - miodowym dressingiem 225

egzotycznych potraw.  Potrzebne nam (na 2 porcje): - 4 steki z rekina (można dostać w dobrym sklepie rybnym) - pieprz cytrynowy - sól - skórka otarta z cytryny *dressing: - łyżka płynnego miodu - 5 łyżek oliwy z oliwek - ząbek czosnku - sól i pieprz - 1,5 łyżki soku z cytryny *dodatkowo: - płatki masła  Przygotowanie: Rybę rozmrażamy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. W międzyczasie przygotowujemy dressing

W poszukiwaniu inspiracji
Kurczak w sosie miodowo-musztardowym 212

połączeniu z pysznym miodowo-musztardowym sosem zachwycą każdego! 2 filety z kurczaka 500ml śmietanki 12% 5 łyżek musztardy Dijon (u mnie oryginalna francuska od De Care: KLIK ) 2 łyżki miodu 3 plastry żółtego sera 1 jajko papryka słodka, sól, pieprz koperek lub pietruszka do posypania 1. Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy

Szefowa kuchni
Nie wymagająco, ale z sercem 212

Plany walentynkowe miałam ambitne. Przede wszystkim: czekolada. Dużo czekolady.  Zamiast tego pociągam nosem, w gardle drapie mnie do tego stopnia, że kupiłam miód i piję ciepłe mleko w jego zacnym towarzystwie, czuję wszystkie kości w moim ciele, a szczególnie dają mi się we znaki te w okolicach kręgosłupa. Zamiast więc czekoladowego szaleństwa jest kanapa, kołdra i ciepłe skarpetki. Kubek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 188

towarzyszyć, dopóki pogoda nie zmieni się na tyle, że znowu będzie mógł biegać. Mniej słodyczy, choć może powinnam napisać: mniej cukru. Bo przecież pyszne owsiane batoniki, pełne bakalii i miodu, to niemal dietetyczne słodycze, i takich sobie odmawiać nie będę... I właśnie takie przepisy chcę w tym roku wypróbowywać. Poza tym mam zamiar wyhodować zakwas, i zamienić pszenne, białe pieczywo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poniedziałkowe narzekania i babeczki z marchewką 235

Oczywiście, jak zwykle w takich sytuacjach bywa, musiało złapać mnie przeziębienie. Już w piątek czułam się trochę nie bardzo, od soboty smarkam, prycham, kicham, wypijam litry herbaty rumiankowej z miodem i cytryną, zjadłam wszystkie tabletki, które znalazłam w domu, i modlę się, żebym jutro obudziła się rześka i całkowicie zdrowa. Myślicie, że warto się łudzić...? W każdym razie efekt jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepszy sorbet. Jeżynowy 177

lodowych igiełek. Lody są idealnie gładkie i kremowe, a smakują niesamowicie intensywnie. No i ten kolor!  Można je przygotować z dowolnym owoców jagodowych. Można zamiast cukru użyć miodu. Można je zrobić bez maszyny, ale wtedy nie będą miały tak delikatnej konsystencji. Polecam je jednak każdemu - wyrzuty sumienia zdecydowanie mniejsze niż przy tradycyjnych lodach, a przyjemność zdecydowanie taka sama! Sorbet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krwawy tort na Halloween - dla dzieci i nie tylko 353

wanilii dodatkowo: masa cukrowa krew: 1 łyżka wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu 1-2 krople zielonego barwnika spożywczego w żelu 1 łyżeczka miodu Spody trzech tortownic o tych samych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Mąki i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i solą.  Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, maślanką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 214

papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piec w 170 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Smacznego! Pierwszy raz użyłam w kuchni melasy. Tak naprawdę można spokojnie zastąpić ją miodem w tym wypadku - jej smak jest zagłuszony przyprawami. Niemniej, bardzo mi się spodobała z nią współpraca, i już mam kolejne pomysły na jej wykorzystanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z burakami, cebulą i fetą 178

czasu mieszając, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodać tymianek, majeranek i ocet balsamiczny i smażyć jeszcze przez około 5 minut, aż cebula wchłodnie ocet. Następnie dodać pokrojone buraki, miód, ostrą paprykę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać jeszcze przez około 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z lodówki, rozwałować

Gospodyni Miejska
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 262

ciastek owsianych, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki oleju kokosowego. Sos: Duża garść listków bazyli, Garść listków mięty, 3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu, ½ szkl. pistacji (wyłuskanych, nie solonych), sok z ½ cytryny. Klej do pistacji: 1-2 łyżki masła migdałowego Przygotowanie: 1. Olej kokosowy lekko podgrzać, wystudzić, dodać do pozostałych składników spodu i wszystko zmiksować

SzczyptaSmaQ