miód - 5845 przepisów (strona:265/390)

Faworki 183

sobie myślę, że ona najzwyczajniej w świecie się o mnie obawiała. A wiedziała, że ja mam wybitny dar prowokowania dziwnych wydarzeń w kuchni. Jak nie spróbowałam palcem wrzącego miodu z masłem, to kręcąc się po kuchni i śpiewając do dezodorantu, strącałam garnki z zupą pomidorową. Dziś jestem bardziej ostrożna, ale niektóre przypadki ciągle się mnie imają. Potrafię bezprzewodowy czajnik

bistro mama
Zielony koktajl z selera, kiwi, banana i szpinaku 203

mnie mieszane2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE Owoce obieramy ze skóry, selera z włókien.  Szpinak myjemy. Wszystkie składniki miksujemy, dodając wodę i otręby. Możemy dosłodzić odrobiną miodu - mnie wystarcza słodycz banana :)Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z serowymi kabanosami 336

Na dzisiejsza kolację, koniecznie musicie zaserwować jakąś sałatkę, coś lekkiego po kolejnym długim weekendzie. Moja propozycja jest dość spontaniczna, ale bardzo trafiona. Sałatka jest syta i

Niezły Młynek
Losos teriyaki z pistacjami czyli Srodowe Rybki odc.53 202

Dzisiaj nadarzyła się okazja. Łosoś poszedł w ruch razem z przyprawą i patelnią. Obiad miałyśmy przepyszny!!!Losos teriyaki z pistacjami400 g łososia bez skóry i ościmarynata:po łyżce oliwy, miodu, soku z cytryny lub limonkisól, pieprz, po szczypciełyżeczka przyprawy do łososia terijakigarść pistacji do posypaniaŁososia kroimy na kawałki. Każdy kawałek, z obu stron, smarujemy marynatą powstałą z wymieszania powyższych składników

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z kurczakiem i szparagami 226

Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju rzepakowym z oregano, pieprzem i solą.Przygotowanie sosu:Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę miodu, łyżeczkę octu winnego, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ja to robię trzepaczką, możecie użyć blendera.Przygotowanie szparagów:Szparagi obieramy ze skórki, najlepiej obieraczką do warzyw

kulinarnyJa
Rozgrzewająca herbata zimowa 172

plaster cytryny2 łyżeczki miodu6 goździków4 plasterki świeżego imbiruszczypta cynamonu2 gwiazdki anyżuPRZYGOTOWANIE:Na początku zaparzamy herbatę. Dodajemy plasterki imbiru, pomarańczy i cytryny. Przyprawiamy goździkami, cynamonem i anyżem. Na koniec słodzimy miodem i mieszamy. Herbatka gotowa

kulinarnyJa
Orzeźwiający koktajl z sokiem z owoców granatu 145

Piękna, słoneczna pogoda zachęca do przygotowania czegoś orzeźwiającego. Mam okazję zaprezentować Wam mój koktajl ze 100% soku z granatów. Zdrowy, energetyczny i pełen witamin. SKŁADNIKI

kulinarnyJa
Chata Wędrowca - Wetlina (Bieszczady) 198

mnóstwo bibelotów z innej epoki, które nie raz skłaniają do zabawy w zgadywanie do czego należy ich używać. Na parapetach książki i gazety. W wiszącym kredensie, za szklanymi drzwiami miód i inne przetwory. Wszystko dobrane z gustem i dobrym smakiem, nic dziwnego, że miejsce to zostało dostrzeżone przez dziennikarzy miesięcznika Weranda Country.Menu to cała osobna opowieść. Ktoś kto je wymyślił

W kuchni wieczorem
Murzynek - ciasto z dzieciństwa 171

Dziś proste ciasto, które wielu z nas pamięta z dziecięcych lat. Często będące jednym z pierwszych wypieków przygotowywanych w podstawówce na dzień mamy lub inne święto

W kuchni wieczorem
Śledzie po szwedzku 284

wieś przejechała, żeby trawę wpaździerzać, jak kobyła jaka?! Gdzieśta słoninę pochowali, chitre łajzy wy?! Gdzie okowitka, się pytam grzecznie?!”. Nam to od razu jakby miodem po sercu posmarował – świat w barwach lepszych objawił się. Nu i zaczęła się balanga, całej to nawet nie pamiętamy. Podobno Halyna nad ranem jeszcze z chłopakami ze wsi pod sklepem balowała…A tak w ogóle

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Krem orzechowy 145

dodając do niej jakieś płatki zbożowe i otręby ;)~  Krem twarogowo-orzechowy ~Składniki:200g mielonego twarogu1-2 łyżki jogurtu naturalnego1/2 szklanki (lub więcej) dowolnych orzechówszczypta soli i ulubionych przypraw*miód*** wersja na słono** wersja na słodkoOrzechy mielimy w młynku, dodajemy do twaróg wymieszanego z jogurtem i przyprawami/miodem. Wszystko mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji

Kuchenny Skrawek Nieba
Jajko w koszulce, na sałatce 411

Żeby tak odpocząć od świąteczno-noworocznych potraw, dzisiaj zapraszam na małą odmianę :) Kolejna inspiracja z programu Top Chef ;) Jajko w koszulce, czyli ścięte białko oraz pięknie

Czerwona Porzeczka
Miodowe Brownie z orzechami 293

masła170 g cukru pudru4 łyżki miodu4 łyżki kakao200 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli3 jajkapół szklanki orzechów włoskichplasterki cienko pokrojonej cytrynypolewa czekoladowa z tego przepisuSposób przygotowania:Masło i miód przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie dodajemy kakao i cukier i mieszamy. Jajka ubijamy w malakserze (u mnie robot kuchenny), gdy utworzy się na wierzchu

Słodkie Przyjemności
Biscotti Bożonarodzeniowe 177

Studzimy na blaszce, przekładamy do szczelnego pojemnika i trzymamy w zamknięciu. Smacznego!P.S jeżeli baczycie na swoją dietę mąkę pszenną możecie zamienić na żytną, a cukier zamienić z miodem :) Smacznego

Słodkie Przyjemności
Omlet gruszkowy 147

spokoju i przyjemności? No właśnie ;) Wstać wcześniej i znaleźć tę jedną chwilę. Dziś zaprezentuje wam omlet gruszkowy. Idealny na jesienne poranki. Świetnie komponuje się z earl grey'em z miodem i cytryną :) Składniki:4 białka4 żółtkałyżeczka cukru2 płaskie łyżki mąkipół łyżeczki proszku do pieczeniałyżka mleka 2 gruszkiSposób przygotowania:Białka ubijamy do białości, w trakcie ubijania dodajemy cukier

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania