oliwek około 20-30 ml octu winnego, a jeszcze lepiej soku z cytryny ząbek czosnku płaska łyżeczka soli szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu łyżeczka musztardy ewentualnie płaska łyżeczka miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki włożyć do słoika, zakręcić i dobrze nim potrząsnąć, tak by składniki utworzyły jednolitą emulsję. Jest to doskonały sos do zielonej sałaty czy surówki z cykorii. Do sosu można
Proste Potrawyłyżeczki pasty imbirowej, szczypty cynamonu. Koktajl jest pyszny, orzeźwiający, ale z „charakterem” za sprawą imbiru i cynamonu. Polecam też inne takie koktajle: Koktajl z mango, miętą i miodem koktajl Shrek Koktajl malinowy Koktajl odchudzający z selera naciowego Mleczny koktajl z mango, jabłka z imbirem i cynamonem: Piotrek zaś dorwał się do pikantnych przegryzek- „makaroników
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczasu połączenia składników. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Naleśniki bezglutenowe podajemy z ulubionymi owocami, doskonałe są również z brzoskwiniami, miodem lub prażonymi migdałami. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji
NaleśnikiCieplej trochę się dziś zrobiło i nie mogłam się oprzeć! Pycha, pycha, pycha! :) Składniki 2 banany 3 garście owoców, u mnie: jagody i poziomki Opcjonalnie: cukier, miód Banany obrać i zamrozić. I teraz są dwie drogi, ja wybrałam drugą: 1. Banany wrzucić do malaksera, dodać pozostałe owoce i wszystko zmiksować. Nakładać od razu. 2. Zamrozić wszystkie owoce i wszystkie zmiksować
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki chilli (można dodać ewentualnie 1 płaską łyżeczkę drobno posiekanego świeżego chilli) 5 łyżek golden syrupu (można zastąpić go miodem) 1 tabliczka gorzkiej czekolady Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier, kakao i sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać. Dodać masło, golden syrup i chilli i dokładnie zagnieść. Do ciasta dodać czekoladę pokrojoną
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kaczki", choć nie wiem czemu ;) Tata najbardziej lubi te z migdałami i morelami suszonymi , Mama woli te z pistacjami i cytryną , a mi ze świętami kojarzą się czekoladowe z miodem :) Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić od razu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Obiecałam, więc zamieszczam: drugi krem z marchwi. Słodkawy, aromatyczny... Ciekawe czy bardziej zasmakuje Wam ten, czy ten z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem ? Składniki: 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 kg marchwi 0,7 l bulionu wołowego 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 duży ząbek czosnku ok. 1/2 łyżeczki curry Do doprawienia: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!oliwa lub olej Składniki sosu majonezowego: 300g majonezu dobrej jakości 1-2 łyżki pasty chipotle (nigdzie nie mogłam dostać, dałam więc 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki) 1 łyżeczka miodu płynnego 1 łyżka musztardy gruboziarnistej Przygotowanie: Przygotować marynatę: Wymieszać w miseczce wędzoną paprykę, cukier brązowy, przeciśnięty czosnek oraz listki tymianku (łodygi zachować). Przyprawić solą i pieprzem. Dodać odrobinę oliwy
Moja Delicjaidealny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy deser. Pyszne, bezglutenowe placuszki bananowe z dodatkiem smacznego jogurtu kokosowo- migdałowego, owoców i granoli. Smakowy jogurt śmiało można zastąpić naturalnym z dodatkiem miodu i migdałów. Ja jednak wybrałam gotową (i pyszną zresztą) opcję gotowego jogurtu. Składniki: 2 banany 2 jaja 1/3 opakowania (ok. 80 gram) jogurtu kokosowo-migdałowego (dostępny w Biedronce, moje odkrycie
Mango PapajaWszystkie bakalie umieszczamy w blenderze i miksujemy na średnich lub dość wysokich obrotach do momentu, aż masa będzie w miarę jednolita i dość kleista. Do batoników nie trzeba dodawać miodu. Jest wystarczająco słodka, a zmiksowane daktyle i morele są na tyle lepkie, że z masy można uformować dowolne kształt. Małe foremki lub jedną większą wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy
bistro mamaprzygotowane skrzydełka układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy je oliwą z oliwek i posypujemy solą i pieprzem (możemy przyprawić dodatkowo innymi przyprawami np. ziołami lub delikatnie polać miodem zmieszanym z musztardą; tutaj jest pełna dowolność). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (grzanie góra-dół) na około 60 minut – tłuszcz ze skóry powinien w tym czasie się wytopić
Poezja smakutruskawek tworzy idealne śniadaniowe zestawienie :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny garść mrożonych truskawek 1/3 bardzo dojrzałego mango Truskawki rozmrozić , pozostawiając je na noc w misce. Można również wykorzystać odpowiednią funkcję naszej mikrofali. Rozmrożone truskawki
Chocolate Muffin Blogsubstancjami konserwującymi. Butelka takiej wody może mieć nawet 400 kcal. Dla porównania zwykła woda ma...0 kcal. Jest różnica? Zamiast tego lepiej wrzucić do środka kawałek cytryny i odrobinę miodu. Ile pić dziennie? Odpowiedź brzmi: to zależy. Jest mnóstwo czynników wpływających na zapotrzebowanie, jest to sprawa bardzo indywidualna. Przyjmuje się, że średnio powinniśmy pić 1,5 l dziennie, natomiast
Powiedz dietom niewiosenne rozgogolenie. Wystarczy poranną kawę zastąpić mocno witaminową bombą zdrowia i energii. Koktajl na wiosenne przesilenie szklanka pokrojonego jarmużu kiwi obrane i pokrojone w kostkę plaster świeżego imbiru łyżeczka miodu akacjowego szklanka wody mineralnej niegazowanej Wszystkie składniki zmiksuj. I pij na zdrowie! * * * Szukasz p omysłu na wi osenn e przesilenie? A może chcesz podzielić się przepisem na zielony smakołyk
bastalenapokazywałam . Idealny na podwieczorek. Wzorowałam się na przepisie Edytki . Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 łyżki niesłodzonego kakao 1 - 2 łyżki syropu z agawy (lub miodu, syropu klonowego) 1 - 2 łyżki wody kokosowej (lub mleka) Wykonanie: Awokado obrać, wyjąć pestkę. Razem z pozostałymi składnikami przełożyć do kielicha blendera i dokładnie zmiksować. Schłodzić przed podaniem
Sto kolorów kuchni