miód - 5845 przepisów (strona:257/390)

Truskawki z rukolą w sosie pomarańczowo-balsamicznym 182

niestety nie ma jeszcze polskich, ale kupiłam całkiem niezłe w smaku) 1 mandarynka Sos: szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy bazyliowej 1 łyżeczka miodu sok z połowy pomarańczy Przygotowanie: Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu, dodać obrane połówki orzechów i segmenty z obranej mandarynki.Truskawki przekroić na ćwiartki i umieścić na wierzchu. Do małego

Gosia gotuje
Sałatka z makaronu, rukoli, radachio i wątróbki drobiowej 195

łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku Dodatkowo: 200 g soku z buraków ( u mnie własny ) Sos : Sok z połowy cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki oliwy kilka kropel tabasco sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę umyć, oczyścić, przekroić na pół i usmażyć na maśle obtoczoną w przyprawach. Makaron ugotować al dente z łyżką

Gosia gotuje
Skrzydełka w sosie sojowo-miodowo-ostrygowym 181

orientalne smaki i pikantne potrawy. Składniki: 8  dużych skrzydełek kurczaka 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego 3/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, osuszyć i odciąć lotki. W woku lub patelni rozgrzać olej i wrzucić zmiażdżony

Gosia gotuje
Pałki z kurczaka bejcowane miodem, musztardą i ketchupem 187

razem inna zmienia jego smak z delikatnego poprzez orientalny, aż do bardzo ostrego. Dzisiaj raczej łagodnie z nutką orientu. Składniki: 6 pałek z   kurczaka Bejca: 1 łyżka płynnego miodu naturalnego 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka ostrego ketchupu Pudliszki 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku 10 goździków sól  i pieprz do smaku Przygotowanie: Goździki zmielić w młynku, czosnek

Gosia gotuje
Wiosenna sałatka z truskawkami i mozzarellą 116

brzoskwiń z puszki 6 wędzonych śliwek 1 kulka mozzarelli kilka gałązek rzeżuchy kilka listków melisy Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu ( ja dałam malinowy) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Dookoła porozkładać pokrojone truskawki i brzoskwinie. W środku umieścić

Gosia gotuje
Udka z kurczaka w słodko-kwaśnej glazurze 196

galantynie, mi nie znudzi się nigdy. Zwłaszcza gdy dobierzemy do niego ciekawe sosy czy marynaty. Składniki: 5 udek z kurczaka Marynata: 50 ml ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka pikantnej czerwonej papryki w proszku 2 łyżki ostrego ketchupu 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku sok z połowy cytryny

Gosia gotuje
Sałatka wiosenna z jajkami i miodowo miętowym winegretem 174

niedużej czerwonej cebuli kilkanaście plasterków świeżego ogórka garść świeżej rzeżuchy kilkanaście listków świeżego oregano Sos: 3 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego 3 łyżki oleju kujawskiego 2 łyżki  octu balsamicznego 1 ząbek czosnku kilka płatków chili sól morska pieprz czrny mielony Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć, porwać na robniejsze kawałki

Gosia gotuje
Sałatka z awokado, szczawiu i mozzareli z miodowym dresingiem 97

pyszna sałatka i chłodnik szczawiowo-miętowy...zapraszam po przepisy.  Składniki: 2 duże garście szczawiu bez łodyg 1 kulka mozzarelli 1 dojrzałe awokado 1/2 papryczki chili Dresing: 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oliwy szczypta grubo mielonego pieprzu szczypta soli morskiej Sposób przygotowania: Szczaw przebrac, poobrywać gałązki, umyć i osuszyć. Ułożyć na półmisku, pozypać drobniutko pokrojoną

Gosia gotuje
Sałatka ze szparagów i truskawek na zakończenie sezonu 159

trskawek 2 garście sałaty rzymskiej garść rukoli kilka orzechów włosich kjilka gałązek tymianku Dresing: 3 łyżki oleju, (ja dałam kujawski tłoczony na zimno) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 3 rozmiażdżone widelcem truskwki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Sałaty umyć osuszyć i przełożyć na półmisek. Szparagi umyć,obrać obieraczką do warzyw, odłamać zdrewniałe

Gosia gotuje
Sałatka z pieczoną wątróbką i pomarańczami 149

pomarańcza 1 czerwona cebula pęczek dużych rzodkiewek garść rzeżuchy * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku Sos : Sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy kilka płatków chili 1 zabek przeciśniętego przez praskę czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę umyć, oczyścić, przekroić na pół i usmażyć

Gosia gotuje
Sałatka ziemniaczana z szynką i żółtym serem 172

gotowanej wędzonej szynki 100 g  ulubionego sera żółtego  1 pęczek rzodkiewki 1/2 pęczka szczypiorku kilka listków świeżej bazylli, mięty i oregano Dresing: 1 płaska łyżeczka miodu naturalnego 2 łyżki octu winnego 1 łyzeczka soku z  cytryny 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę kilka płatków chili kilka drobno pokrojonych listków mięty Sposób przygotowania: Ugotowane

Gosia gotuje
Sałatka z groszku cukrowego, fety i liści boćwiny 207

rucoli 100 g groszku cukrowego garść liści boćwiny 100 g sera feta  100 g truskawek Sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnegp sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii Sposób przygotowania: Groszek wrzucić do goracej osolonej wody i ugotować do miękkości, odsaczyć z wody i ostudzić. Na półmisku ułożyć umytą rucolę

Gosia gotuje
Placki ziemniaczane z sałatką z boćwinyi i jajkiem w koszulce 140

olej  do smażenia Dodatkowo: 2 garście liści boćwiny 3 jajka sól i pieprz Sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól i pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić  w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą,  roztrzepanym jajkiem, śmietaną

Gosia gotuje
Sałatka z awokado, serem feta i pomidorami 182

strzępistej czerwonej 1 dojrzałe awokado 2 pomidory 1 kostka sera feta 200 g 1 nieduża cebula kilka gałązek koperku Sos: 3 łyżki oliwy sok z połowy cytrtny 1 łyżeczka miodu 1 łyzeczka musztardy francuskiej kilka płatków chili sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć i rozłożyć na półmisku, na niej ułożyć plastry awokado, czastki pomidora

Gosia gotuje
Zielona sałata z kurczakiem i owocami 140

mnie maślana i rzymska pół na pół) 10 listków bazyli 1 pieczona  pierś z kurczaka 3 mandarynki 1/2 garści rodzynek garść winogron 1/2 papryczki chili Sos: 1 łyżeczka miodu sok z jednej mandarynki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przeciśnięte rzez praskę szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Sałatę umyć osuszyć i porozrywać na drobniejsze kawałki usuwając jednocześnie zgrubiałe końcówki

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania