jajko 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych firmy Kupiec 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki otrębów żytnich firmy Kupiec 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki miodu lub innego słodzidła Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i przekrawamy na pół połowę jabłka trzemy (na tarce o dużych oczkach), a połowę kroimy w plastry do potartego jabłka dodajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćoliwek (i tak przed każdym plackiem) smażymy placki pod przykryciem, na małym ogniu przewracamy na drugą stronę jak góra się zetnie gotowe placuszki podałam z jogurtem, rodzynkami i miodem ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnową odsłonę fasolowych muffinek, pychota ;) Składniki (11 babeczek): 3 jajka puszka czerwonej fasoli 3 łyżki serka homogenizowanego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka ciemnego kakao 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec garść rodzynek garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Fasolę dokładnie przepłukujemy, a następnie wrzucamy do blendera dodajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjedna porcja): jedno średnie jabłko jedna średnia marchewka 1 łyżka wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki cynamonu 1 jajko 3-4 łyżki mielonych otrębów szczypta sody mini garść rodzynek opcjonalnie miód do dosłodzenia (dla mnie jabłko, marchewka i rodzynki dały wystarczającą słodycz) Sposób przygotowania: Jabłko i marchew obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach jajko roztrzepujemy widelcem mieszamy ze sobą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbazie kakaowych ciasteczek Petit Beurre przekładane pysznym domowym musem jabłkowym , który przygotowałam w zeszłym roku w słoikach. Dodatkowo ciasto zostało posmarowane lukrem, obsypane siekanymi migdałami i czekoladą. Cud, miód, malina, to było bardzo pyszne, gotowe, ekspresowe ciasto, mój tata zajadał się nim i nawet nie zauważył, że to ciasto z gotowych ciasteczek Polecam, na serio! Każde ciastko przygotowywałam osobno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięruskawkowy szał czas zacząć! A dla wszystkich świętujących dziś dzieciaków mam nie lada gratkę - tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie przełożyłem aksamitną bitą śmietaną z odrobiną mascarpone. Do tego lekko kwaśny pieczony rabarbar , z nutką wody różanej dla podkręcenia smaku, soczyste i iskrzące się czerwienią truskawki oraz orzeźwiające listki młodej
Food Squareśmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Koktajl bananowy z kiwi Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Koktajl z jeżyn na maślance Semifreddo jagodowo-truskawkowe Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet truskawkowy
Moja smaczna kuchniamaślanką, jeśli kwaśniejsze to ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 500 ml kefiru, maślanki, jogurtu naturalnego lub śmietany (schłodzone) 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego, miodu lub cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Truskawki umyć, obrać z szypułek. Do blendera włożyć truskawki, cukier, sok z cytryny, jogurt i dokładnie zmiksować. Ilość cukru dobrać indywidualnie
Kuchcik gotujegranat Przygotowanie : Wymieszać jogurt z granatem, wyłożyć do foremek ( proporcje zależą od tego jak duże macie foremki do lodów), wstawić na kilka godzin do zamrażarki, można dodać miodu jeśli lubicie bardziej słodkie
zdrowa vege kuchniaczynność pozwoli nam pozbyć się ewentualnej goryczki. Lekko posoloną wodę doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę i gotujemy 15-17 minut. Lekko ostudzoną przekładamy do blendera, dodajemy masło, cukier lub miód i miksujemy na gładki krem. Taką masą smarujemy naleśniki, które składamy w trójkąt lub rulon. Przed podaniem podgrzewamy i polewamy owocowym sosem. Gorący sos owocowy: 2-3 łodygi rabarbaru
bistro mamaMieszamy całość od czasu do czasu, uważając, aby cebula się nie przypaliła, a jedynie nieco zmiękła i stała się błyszcząca (potrwa to ok. 5 min). Następnie dodajemy do niej miód lub cukier (najlepiej brązowy) i kontynuujemy karmelizowanie (czyli często mieszamy i dusimy na małym ogniu) przez 10 minut. Gdy cebula zacznie nieco przywierać do patelni, wtedy należy polać mieszanką alkoholu
Nerds Kitchenprzepis znajdziecie tutaj ). Mam nadzieję, że przekonacie się do tego typu śniadań lub kolacji :) Składniki : 4 łyżki twarożku 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka kakao 1 jajko Rozgrzać patelnię. Jajko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu
Chocolate Muffin Blogodciśniętą masę połączyć z ulubionymi dodatkami słodkimi lub słonymi i cieszyć się fajnym kąskiem. Na przykład na słono: sól, pieprz, szczypiorek, koperek, posiekane chili lub zioła. Na słodko zaś: miód, cynamon i inne przyprawy korzenne, kakao lub domowa konfitura. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiłupiny kilka ostrych papryczek w całości 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki garść owoców kaparów garść pędów solirodka 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Nastawić wodę w dużym garnku z ziarnami pieprzu,ziela angielskiego,listkami laurowymi,podpieczoną cebulą,solą i octem. Zernij w ten przepis jak obejść się prawidłowo
Sztuka gotowania w/g Samirymnóstwem truskawek :) Składniki: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 3 łyżki twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórków kokosowych dojrzałe truskawki W misce mieszamy twarożek, jogurt i wiórki i rozgniatamy widelcem. Rozgrzewamy patelnię
Chocolate Muffin Blog