owoców mangostanu produkuje się m.in wina i nalewki. SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * jogurt naturalny – 150 ml * mała gruszka – 1 szt * marakuja – 1 szt * mangostan – 1 szt * miód- 2 łyżki * sok z limonki – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do Zupowaru Soup&Blend albo blendera wrzucamy pokrojoną drobno gruszkę, marakuję i mangostan. Zalewamy zimnym jogurtem naturalnym, słodzimy i dodajemy
Ostra na Słodkobyło już połowy bochenka ;) 'dyniowy chleb' Składniki: - 500g mąki pszennej - 1 szklanka puree z dyni ( klik ) - 10g świeżych drożdży - 5 łyżek ciepłej przegotowanej wody - 1 łyżka brązowego cukru lub miodu - sól Z drożdży, cukru, wody i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 min, aby zaczął pracować. Zaczyn drożdżowy połączyć z resztą mąki, puree i solą. Wyrobić elastyczne
CookYourselfdelikatne i wyjątkowe. W formie babek pieczone, mają na wierzchu kulki „czopy” dołączone. Jak je odetniemy, to z pysznym nadzieniem zjeść możemy. Na słono lub z słodkimi dodatkami, jak miodem, czy ulubionymi dżemami. Ja broszki w kształcie jajek, babeczek przygotowałam i do koszyczka dodać je chciałam, ale dzieci je pozjadały, bo bardzo im smakowały. Będę musiała jeszcze ich przygotować
Moniki Smakołykijajka ugotowane na twardo - kilka czarnych oliwek - kilka filetów anchois - 1/2 ogórka zielonego - plaster łososia wędzonego SOS: -1-2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki musztardy pomarańczowej - 1/2 łyżeczki miodu - łyżeczka octu winnego jabłkowego Składniki mieszamy ze sobą. Gotowe! Zapraszam na Facebook SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIsię owsianka albo lubicie ciastka to mam dla was 2 wersje. Kilka razy robiłam ciasteczka tak że po prostu mieszałam śmietanę, cukier i płatki. W wersji dietetycznej pewnie jogurt, miód i płatki. Tym razem wypróbowałam przepis z internetu z mąką i proszkiem do pieczenia z bloga Charlotte Gotuje Do ciasteczek warto dodać jakieś orzechy, rodzynki itp. żeby były ciekawsze
W kuchni bez szafekprzestudzić, zmiksować w blenderze, powoli wlewając resztę oleju. W zależności od konsystencji należy dodać mniej lub więcej oleju. Uwaga: Nie zużyjecie całości tego "masła", więc dodajcie 1-2 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu i macie gotowe, o niebo lepsze niż sklepowe, domowe, masło orzechowe. Pasztet Fasolę ugotować, odcedzić i wystudzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka
Delicious Titbitsbloga Moje Wypieki , a podsunęła mi go moja Siostra, która wypieka te bułeczki co weekend. Składniki na 6 średnich bułek: Pół szklanki płatków owsianych górskich 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 3/4 łyżeczki soli 1 Szklanka gorącej wody Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i odkładamy do ostygnięcia. 15 g drożdży 3 łyżki letniej
Zawsze głodna!dodatek także bez jajek i w ogóle nabiału, a więc wegańskie :D Do tego łatwo można je zamienić w bezglutenowe, używając takich właśnie płatków. No po prostu cud, miód i malina! Owsiane batoniki bananowe przepis na ok. 12 niewielkich batoników Potrzebujemy: 300 g bananów (waga po obraniu) 150 g suszonych owoców - ja użyłam 100 g domowej skórki pomarańczowej
Ratunku obiadzupy. Marynata 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonego majeranku 4 średnie papryczki chili 1 łyżeczka ostrego sosu (np. piri-piri, tabasco – wedle upodobań) 2 łyżki miodu 3 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 4 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek sosu sojowego 6 łyżek keczupu Cebulę i czosnek obrać. Chili przekroić wzdłuż, usunąć nasiona
Pełny talerzrzepakowego szczypta chili Sałatka: 2 pomarańcze duża garść rukoli 25 g kiełków brokuła 1 płaska łyżka ziaren sezamu Winegret: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu szczypta suszonego imbiru szczypta chili sól Przygotowanie: Steki z tuńczyka: Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Steki z tuńczyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do marynaty i odstawić na 10 minut
Oryginalny smakdekoracji *melasę z winogron lub granatów można kupić w sklepach typu kuchnie świata, w sklepach z produktami arabskimi lub przez Internet, ewentualnie możecie ją pominąć lub zastąpić łyżeczką miodu Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj na pastę przy pomocy blendera. Przełóż do miseczki, udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi i listkami bazylii. Podawaj do "keftedes" z powyższego przepisu lub jako pastę kanapkową. *** Podoba
Chilli Czosnek i Oliwałyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/3 szklanki bulionu drobiowego sos 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody 1/2 suszonej papryczki chilli Sposób przygotowania ciasto Łączymy mąkę i sól. Do wrzącej wody wlewamy olej. Dolewamy do mąki i wyrabiamy. Następnie dodajemy chłodną wodę i wyrabiamy dalej
W kuchni wieczorembezpośrednio po upieczeniu. Skórka cienka, ale jednocześnie delikatnie chrupiąca. Bułki są z gatunku wytrawnych - zdecydowanie się przyjaźnią z wędlinami, serami i jajkiem na twardo, trochę mniej z dżemem i miodem. Ale to już kwestia gustu... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#24) . Zaczyn: 20 g zakwasu pszennego razowego 90 g mąki pszennej chlebowej
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki: 3 garście roszponki 1 serek camembert 2 pomidory 6 rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku Sos 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy 5 łyżek oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki cząbru sól, pieprz Wykonanie Roszponkę układać na talerzach , a następnie pokrojone w plasterki pomidora i rzodkiewki. Serek pokroić na małe kawałki Posypać szczypiorkiem. Wszystkie składniki sosu wlać do małego słoiczka, zakręcić
O kuchni z uczuciemZdjęć jest niewiele, jak to w Święta bywa, ale smak warty polecenia. Składniki: 800 g filetu łososia norweskiego ze skórą Marynata do ryby: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju z pestek dyni 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/3 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki cynamonu sól
Gosia gotuje