miód - 5845 przepisów (strona:245/390)

Sałatka rozmaitości na kolację: z serem pleśniowym i mandarynką 178

paprykę w bardzo cienkie paski. Składniki delikatnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę, trójkąciki lub jak kto woli ;) Mieszamy z sosem musztardowo miodowym (łyżka musztardy sarepskiej, łyżeczka dijon, łyżeczka płynnego miodu+ łyżeczka soku z cytryny) Jajko kroimy w ćwiartki. Mandarynkę dokładnie obieramy i dzielimy na cząstki. Układamy na wierzchu. Sałatka gotowa. Dla koloru można posypać szczypiorem. Te różne smaki cudownie się

Kuchnia po mojemu
Sałatka z czosnkiem marynowanym 201

prostu feta Przygotowanie : Umyte pomidorki przekroić na pół, z osączonym czosnkiem zrobić to samo Ser pokroić w kostkę, wymieszać ostrożnie i polać dresingiem z cytryną, oliwą i miodem.                                      Posypać ulubionymi ziołami. Smacznego

Proste Potrawy
Mango i awokado w cytrynowym sosie. 186

łupinek, około 5 sztuk) 1 łyżeczka ziaren sezamu (5 g) Cytrynowy sos winegret: 1,5 łyżki oleju, najlepiej nierafinowanego (15 g) 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku 1. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj (jeśli robisz większa porcję, możesz zrobić to w zamkniętym słoiku, na zasadzie shakera) 2. Awokado i mango obierz, pokrój

Powiedz dietom nie
Koktajl owocowy z babką płesznik - świętowanie wygranej 243

płesznik. Wymieszać łyżką. Przełożyć masę do szklanek. Tę masę można ewentualnie (jeśli używamy winnych lub mało słodkich jabłek, albo jeśli po prostu lubimy słodko) dosłodzić np. syropem klonowym lub miodem. Zmiksować banana z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Przełożyć masę do szklanek na wierzch poprzedniej. Koktajle odstawić na ok. kwadrans, by nasiona napęczniały. Przed podaniem udekorować listkiem kolendry. Pamiętajcie

Weekendy w domu i ogrodzie
sałatka grecka 154

fetta 10-12 oliwek ciemnych sos sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka oregano i bazylii najkorzystniej świeżej ja mam suszone 1 ząbek czosnku 5-6 łyżek oliwy 1 łyżka miodu Wykonanie

Ugotujmy Coś
Ziarenkowa granola migdałowo-kokosowa 177

płatków owsianych 100g płatków orkiszowych 20g otrębów pszennych 100 g mieszanki  "Migdałowy Przylądek"  od Ziarenkowo 3-4 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki syropu z agawy (lub płynnego miodu) Mieszanki od Ziarenkowa :) Olej kokosowy podgrzewamy, aż zrobi się płynny i mieszamy z syropem z agawy. Płatki owsiane, orkiszowe i otręby mieszamy w dużym naczyniu, nastepnie dodajemy do nich mieszankę

Zawsze głodna!
Deser z domowym musli i musem truskawkowym 262

zjeść od razu po przygotowaniu, bo inaczej musli zmięknie i nie będzie chrupiące.  3 porcje Składniki:    3 łyżki płatków owsianych,  3 łyżki płatków kukurydzianych w miodzie,  2 łyżki rodzynek,  łyżka suszonej żurawiny,  2 łyżki mieszanki ziaren (słonecznika, wiórków kokosowych, migdałów, orzechów arachidowych) Ziarenkowo Migdałowy Przylądek ,   łyżka pestek dyni,  mały jogurt

Z miłości do słodkości
Batoniki. Zdrowa przekąska 209

szkl płatków owsianych górskich; 2 łyżki wiórków kokosowych; 2 łyżki płatków migdałowych; 1 łyżka pestek dyni; 1 łyżka siemienia lnianego; 2 łyżki żurawiny suszonej; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka miodu gryczanego; 2 banany; 1 łyżka oleju kokosowego; 3 łyżki wody. Krok po kroku.           Na początku w misce miksuję banany na gładką masę, a następnie

Życie na widelcu
Naleśniki – przepis podstawowy 196

domu łakomczuszka albo niejadka. Praktycznie każde dziecko i każdy dorosły chętnie zje naleśniki na obiad lub na deser. Możemy je podawać na słodko np. z dżemem czy serem osłodzonym miodem, jak również na słono i ostro. W zasadzie naleśniki można jeść ze wszystkim co tylko lubimy. Składniki na około 8 dużych naleśników: 1,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka

Mama Gotuje
Kompot z Rabarbaru 168

może on być słodki lub kwaśny i orzeźwiający. Ja zdecydowanie wolę ten drugi sposób, a jeśli dla kogoś będzie za kwaśny to zawsze można go dodatkowo posłodzić cukrem lub miodem. Składniki: 500 g rabarbaru 1,5 l wody 2 łyżki cukru ½ łyżeczki cynamonu 3 plasterki cytryny Wykonanie: Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowany rabarbar przełożyć

Mama Gotuje
Pancakes 174

postanowiłam wypróbować przepis na amerykańskie pancakes, na które przepis znalazłam tutaj . Placuszki wyszły pyszne, słodkie i puszyste. Ja moje pancakes polałam polewą czekoladową, ale często podaje się je polane miodem albo syropem klonowym. Składniki: 1 i ¼ szklanki mąki 1 i ¼ szklanki maślanki 1 jajko ¼ szklanki cukru pudru ¼ szklanki oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta

Mama Gotuje
Żeberka miodowo-sojowe pieczone w rękawie 235

potem do piekarnika, pieczemy i mięsko gotowe. Mąż z pewnością będzie zadowolony :) Składniki: 1,2-1,5 kg mięsnych żeberek Marynata: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka ziaren kolendry sól, pieprz wedle uznania Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty połączyć ze sobą. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić

Kuchnia domowa Ani
Jaglany mus kokosowy z ananasowym puree 193

skończycie tak samo :) Na deser czy na śniadanie? Wybór należy do Was :)   Mus : 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 3/4 - 1 szklanka mleka kokosowego  ewentualnie 1 łyżeczka miodu Puree : garść kawałków ananasa Dodatkowo : orzechy włoskie kawałki ananasa Kaszę umieścić w wysokim naczyniu, wlać mleko kokosowe i zmiksować na gładki mus.  Kawałki ananasa umieścić w innym naczyniu i zmiksować

Chocolate Muffin Blog
Schab otulony Szynką Parmeńską z RÓżOWĄ Sałatką 341

kości 5 plasterków szynki parmeńskiej 5 łyżek musztardy miodowej kilka gałązek świeżego tymianku 1 limonka 10 ziemniaków 3- 4 buraki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki miodu 2 szalotki sól pieprz Przygotowanie buraczki gotujemy, podobnie ziemniaki schab myjemy, osuszamy, doprawiamy pieprzem, świeżym tymiankiem, skrapiamy sokiem z limonki, smarujemy musztardą, owijamy plasterkiem szynki przygotowujemy sos do sałatki- mieszamy

Luźna Kuchnia
Mus bananowy 253

Dziś kolejny przepis z  kaszomania  , ale tym razem deser z kaszy:) składniki 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej 2 banany opcjonalnie łyżeczka miodu - choć ja uważam ,że banan jest już dość słodki ;) dodatek: truskawki Kaszę gotujemy , następnie dodajemy pokrojonego banana i wszystko blendujemy. Przekładamy do szklanek/pucharków i ozdabiamy truskawkami. Gotowe! Smacznego

Cukier&Puder