miód - 5845 przepisów (strona:254/390)

Moja wielka, grecka jesień 149

wzięliśmy po kawałku (główne zdjęcie posta to właśnie to cias to). Cukiernia była tam gdzie biały szyld.  Nie jest to typowo grecki smakołyk z ciastem filo, bakaliami i miodem- ich też próbowaliśmy i były przepyszne (szczególnie kataifi). To jest coś co później znalazłam pod nazwą ciasta mozaikowego albo po prostu bloku czekoladowego (korzystałam głównie z tego przepisu). Proste, smaczne

les mirabelles
Bułeczki z fiołkową nutą 140

zauważyła trafnie mama, w wystudzonych bardziej czuć delikatny aromat fiołków. A to przecież on stanowi o wyjątkowości tych bułek. Polecam same, ale również z odrobiną masła albo miodu!     Nie tylko my mamy smaka na fiołkowe płatki- coś je nam bezczelnie obżera

les mirabelles
Dyńcepcja 161

Można też dynie posmarować serkowym kremem. Małe opakowanie twarożku (typu Philadelphia) łączymy z 3 łyżkami syropu klonowego, łyżką cukru pudru i cynamonem- jeśli jest mało słodki można dodać jeszcze miodu. Takim kremem smarujemy babeczki i chowamy do lodówki. Najlepsze są po kilku godzinach od przygotowania.   Lubię jak w moim puree są kawałeczki dyni- tu widać je w cieście

les mirabelles
Scones na śniadanie 185

dziwny bakcyl, który jednym zaserwował katar, innym kaszel, gorączkę albo ból brzucha i jednocześnie wszystkich bardzo oklapł. I tak w niedzielę stałam się zombie, żywiącym się białym pieczywem z miodem i rumiankową herbatą. W pracy ledwie kontaktowałam, po powrocie do domu zawijałam się w koce i spałam. I zero kawy od tego czasu- to straszne, ale po prostu

les mirabelles
Jak zrobić mleko owsiane i Focus 140

filiżanka płatków owsianych 6 filiżanek wody 2 łyżeczki cukru waniliowego/miodu Ugotuj płatki z wodą do miękkości (kilka minut). Następnie dokładnie zmiksuj i odcedź w sitku. Dodaj cukier waniliowy lub miód. Wychodzi około 1 litra płynu. Źródło: youtube. Gdzie na bilard w Rzeszowie? Focus ul. Kolejowa 1. Nie tak łatwo trafić (słabe oznakowanie), więc podpowiadam: galeria Center Park, boczne wejście

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone jabłka i z OpenCard w Quchnii 28 192

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Świetny pomysł na zdrowy deser. Celowo nie dodałam miodu – pod wpływem ciepła traci swoje lecznicze właściwości. Lepiej więc dać jakiś słodki syrop lub cukier. Składniki: 4 duże jabłka 1 garść rodzynek 1 garść suszonej żurawiny 4 łyżki syropu

Qlinarnie i Qlinarnie
Sojowy kebab – gyros i z OpenCard w Kyoto Sushi 163

kostkę z dodatkiem przypraw shiitake gatunek grzybów japońskich tempura warzywa, owoce morza lub owoce smażone w specjalnym cieście teriyaki rodzaj japońskiego sosu, którego główne składniki to sos sojowy, miód lub cukier i sake - mirin tobiko kawior ryby latającej tofu twarożek sojowy wasabi japoński chrzan, koloru zielonego Żródło informacji: strona restauracji   i Wikipedia. Soy kebab-gyros Taste effect inversly proportional

Qlinarnie i Qlinarnie
Marchewka po libijsku, Koneser 212

falaflem albo na kanapce. Składniki: 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wody 3 łyżeczki pasty sezamowej (tahiny) sól, pieprz sok z cytryny do smaku opcjonalnie: miód Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj albo zblenduj i gotowe. Koneser (2013, Giuseppe Tornatore)  - warto obejrzeć. Wątek kryminalny i romans ze sztuką w tle. Lekko przewidywalny. Carrots in tahini A changed recipe

Qlinarnie i Qlinarnie
Bigos, Kapitan Philips 165

tofu kilka łyżek oleju 400 g pokrojonych pieczarek 1 kg kiszonej kapusty z marchew ką, po odciśnięciu soku 150 g pokrojonych suszonych śliwek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki miodu sztucznego lub cukru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól, pieprz 500 ml wody Pokrój tofu w kostkę. Rozgrzej olej

Qlinarnie i Qlinarnie
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 192

przyrządzam z nich też koktajle. Smakują dobrze w ciastach, ale z ich walorów zdrowotnych w ten sposób nie skorzystamy. Warto również zrobić przetwory na zimę lub zamrozić.   Miód - z najdziemy w nim mnóstwo witamin i składników mineralnych. Wykazuje on właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne, zwiększa odporność organizmu (zalecany przy przeziębieniach), poprawia krążenie i obniża poziom złego cholesterolu.  Można

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowe inspiracje kanapkowe, Kelnerka 209

Pasta słonecznikowo-oliwkowa   10. Pasta z białej fasoli 11.  Smarowidło z czerwonej fasoli   12. Pasztet sojowy (pieczony) Wegańskie pasty na słodko (dodaję do nich miód, plasterki banana, jabłka, domowy dżem): 13. Domowe  masło orzechowe 14. Domowa  tahina - pasta sezamowa Wegetariańskie: 1.  Twarożek ryżowy 2.  Pasta twarogowo-jajeczna z suszoną miętą Oczywiście nie zawsze

Qlinarnie i Qlinarnie
Idealne masło orzechowe 158

masy.  Przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce do miesiąca. Smacznego! W ten sam sposób można przygotować masło z dowolnych orzechów. Można też pokusić się o różne dodatki - odrobina miodu, posiekane orzeszki, żeby przyjemnie chrupało, jakieś przyprawy... Tylko wyobraźnia Was ogranicza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
16. Jabłko pieczone – gdy wpadną nieoczekiwani goście! 138

domu brak ciasta, a do drzwi zapuka nieoczekiwany gość, pieczone jabłka mogą okazać się jednym, szybkim rozwiązaniem. Wystarczy je umyć, wydrążyć środek, który wypełniamy dżemem, powidłami, konfiturą, miodem … czym chcemy lub co mamy. Jeżeli mamy więcej czasu możemy zrobić wersję z ryżem, wanilią i cynamonem, czyli ryż gotujemy, dodajemy cukier, wanilię lub cukier waniliowy, cynamon i śmietankę, taką masą faszerujemy

Jadło i czytadło
20. Śledzie w słodkiej glazurze 110

pokroić w kostkę (ok. 5 płatów). 2 cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie dodać do tego 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki wody, 2 łyżki miodu, ½ szklankę rodzynek, ½ szklankę żurawiny. Wszystkie składniki wymieszać ze śledziami i odstawić do następnego dnia

Jadło i czytadło
50. Żeberka w miodzie z BIEDRONKI 156

Przepis pochodzi z gazetki wydawanej przez BIEDRONKĘ 1 kg żeberek 125 ml piwa 4 łyżki miodu  sok z połówki cytryny 4 łyżki oliwy 6 ząbku czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Mięso myjemy i osuszamy. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, którą zalewamy żeberka. Odstawiamy na noc do lodówki. Wyjęte z zalewy żeberka obsmażamy

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania