miód - 5845 przepisów (strona:252/390)

Pierś gęsi z czereśniami 79

piersi z gęsi, 1 kg ciemnych czereśni*, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, gałązka rozmarynu, sól, pieprz, 1 łyżka miodu, Najlepiej gdy pierś z gęsi jest lekko zmrożona. Piersi oczyścić, umyć, osuszyć, naciąć skórę co około 0,5 cm, nie przecinając mięsa. Natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę. Piersi położyć skórą do dołu na suchej zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu

królestwo garów
Festiwal Smaku w Grucznie 102

nawet świata. Festiwal ma charakter festynu plenerowego, w czasie którego twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby. Już odbył się konkurs na Smak Roku i Miód Roku. Wyniki konkursu ogłoszone będą podczas festiwalu. Poza tym konkursy na Smak Roku oraz konkurs nalewek. Pewnie jury będzie miało trudne zadanie. Jak co roku, w trakcie Festiwalu Smaku

królestwo garów
Trzy Znaki Smaku - warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim w Grucznie 113

selera, - pstrąga z kiełbasą lisiecką ChOG, grillowaną sałata rzymską i kurkami na puree z kalafiora, - antrykot z polskiej wołowiny z redykołką ChNP i borowikami, - jabłko łąckie ChOG duszone w miodzie drahimskim ChOG z ekspresową kruszonką z owsianki. Wszystkie dania były proste w przygotowaniu (a przynajmniej tak to wyglądało) i bardzo smaczne (wiemy bo próbowaliśmy). Na temat pstrąga wypowiedział się również

królestwo garów
Kaszubska Koza i jej sery. Z wizytą u Kaszubskiej Kozy. 155

niedźwiedzim, lubczykiem lub z miętą. Jest łagodny, kremowy i bardzo lekki. Typowo francuski. Kwintesencja sera koziego. Pszczółka ser podpuszczkowy z dodatkiem pyłku pszczelego i czarnuszki. W trakcie dojrzewania smarowany miodem naturalnym. Kozie babki sery podpuszczkowe krótko dojrzewające na kulturach jogurtowych. Z dodatkiem, do wyboru: lubczyku, kozieradki, czosnku, czosnku niedźwiedziego, papryki, chilli, czarnuszki, pestki dyni, mięty, płatków pomidorów, migdałów, tymianku, kolorowego

królestwo garów
Jesienne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne 111

menu, podczas której przedstawionych zostało kilka dań. Lekko wędzony łosoś bałtycki w stylu gravad lax, ikra łososia    Krewetki, salsefia, konfitura z pigwy Pierś z kaczki glazurowana w miodzie, seler, buraki, ziemniaki fondant Wybór deserów: Karmelowy custard z solonym masłem Tylko czekolada Granita z szampana i gruszek W każdym daniu czuło się troskę z jaką podchodzi się

królestwo garów
Lidl - tydzień francuski - w gronie francuskich smaków 93

daniami. Do sera pleśniowego Bleu Village zaproponował Château Partarrieu Sauternes 2006 (49,99 zł). Bardzo udane połączenie i bardzo smaczne wino. W winie dominują aromaty słodkich owoców – moreli, truskawek, miodu, rodzynek, karmelu. Wino pięknie pachnie i bardzo dobrze smakuje. Szynka Bajońska- Jamon de Bayonne - bardzo dobrze smakowała z Terres Nouvelles 2012 Bordeaux (17,99 zł) wino pochodzi z certyfikowanej ekologicznej

królestwo garów
Pierogi z fasoli – Smaki Sądecczyzny – Miasteczko Galicyjskie 115

zaproszenie Małopolskiej Organizacji Turystycznej , miałam przyjemność uczestniczyć w wizycie studyjnej dla blogerów kulinarnych i touroperatorów „ SMAKI SĄDECCZYZNY ” PO KRÓLEWSKU Z MIODEM I ŚLIWOWICĄ. Wizyta miała na celu prezentację oferty laureata konkursu na najlepsze oferty promocyjne subregionu Gorlicko-Sądeckiego oraz konsultacje dotyczące realizacji jej pod kątem potrzeb klientów. W ramach spotkania odwiedziliśmy Bartnika Sądeckiego , Miasteczko Galicyjskie a w nim spotkanie

królestwo garów
L’ARC Varsovie – prezentacja menu 102

temat doprawienia go. Dla niektórych było za mało słone, za delikatne, dla mnie bez zastrzeżeń. Cały urok tego dania polegał, według mnie, na tej delikatności. 2. Sorbet cytrusowy z miodem gryczanym i ginem; po prostu dobry sorbet, i ta otoczka, która towarzyszyła jego powstaniu... opary azotu.... 3. Ostryga japońska; ostryga ładnie podana, świeża... i nic więcej nie trzeba, po prostu

królestwo garów
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 133

Gascogne, Francja. Kupaż 60% Colombard, 20% Gros Manseng i 20% Sauvignon Blanc. Wino bardzo aromatyczne, czyste, owocowe. Dominują nuty owoców tropikalnych ananasa i grejpfruta oraz białych kwiatów, gruszki i miodu. W ustach jest aksamitne, świeże, mineralne z leciutką słodyczą. Idealne do ryb, skorupiaków i owoców morza. Burger Carlos (22 zł): wołowina, bekon, ser havarti, konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, kiszony

królestwo garów
Prażonki jurajskie 88

długiej, sobotniej kolacji :) Obudziłam się wcześniej niż planowałam, wyjrzałam przez okno i usiedzieć nie mogłam. Wyszłam na spacer. Później śniadanie. Do wyboru między innymi: pstrągi wędzone, miód, wędliny, sery od lokalnych dostawców.. Po śniadaniu w planach był basen... ale pogoda, jak na drugą połowę października niesamowita, szkoda nie pójść na spacer

królestwo garów
Istenić - Slovenian Bubbles 109

bardzo wszechstronne – będzie pasowało do większości dań, dojrzałe i bardzo smaczne. Nam podano do niego, do wyboru: - grillowaną pierś z kaczki podaną na puree dyniowym z burakami karmelizowanymi w miodzie z tymiankiem - pieczonego sandacza podanego na musie z zielonego groszku z cieciorką i sosem ostrygowym Ja wybrałam kaczkę – wybór bardzo dobry, chociaż słyszałam głosy, że sandacz też był dobry. Desirée

królestwo garów
Alto Adige – Wina z Południowego Tyrolu 144

doliny Adygi. W kieliszku znajdujemy wino o pięknym złoto żółtym kolorze z zielonkawymi refleksami. Nos jest bardzo aromatyczny, klasyczny dla gewürztraminera, zawiera aromaty owocowe liczi, mango, moreli i brzoskwiń, miodu i grejpfruta oraz orientalnych słodkich przypraw. Typowe aromaty kwiatowe są tu mniej wyczuwalne. Wychodzi to temu winu zdecydowanie na dobre, jest świeże i bardzo aromatyczne. Na podniebieniu potężne, mocne

królestwo garów
inne ptactwo 159

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} bażant bażant w miodzie pitnym indyk pieczony  indyk z lawendą indyk pieczony z pomarańczami kapłon na dziko kuropatwa pieczona perliczka faszerowana pęczakiem perliczka nadziewana kaszą gryczaną perliczka pieczona perliczka w winie pierś perliczki

królestwo garów
Chile to nie tylko wino 125

których piliśmy wino Late Harvest, Muscat 2011 – Tabali. Wino, które samo w sobie mogłoby być deserem. W nosie bogate, intensywne, głębokie i wyraziste. W ustach dominują suszone morele, miód i owoce tropikalne. Jest aksamitne, gładkie. Z idealną równowagą pomiędzy słodyczą a kwasowością. Długi aksamitny finisz. Jedno z moich ulubionych win. Wina dobierał Pan Piotr Kamecki - prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Chile

królestwo garów
Maliny zapiekane pod koglem-moglem 132

minut do 10 max. 15 minut. Wierzchnia część ma się zarumienić i ściąć zaś środek ma pozostać płynny. Podawać na ciepło, można dla dekoracji polać całość płynnym miodem i oprószyć cukrem pudrem bądź rozpuszczoną w kąpieli wodnej deserową czekoladą. Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania