miód - 5845 przepisów (strona:244/390)

ETERNO- współpraca 146

orzeźwiających napojów: do wody mineralnej w dzbanku dodać parę plasterków cytrynek z syropem. Słoiczek wystarcza do sporządzenia 4l pysznej lemoniady. Do lemoniady można dodać parę listków mięty oraz trochę miodu. Jako dodatek do deserów np.: lody owocowe w pucharkach polać syropem, ozdobić plasterkami cytrynek. Do pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu. PRZEPISY

ClauditteMissCooking
Placki z borówkami 187

delikatnie zamieszać. Na posmarowaną masłem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dodatkiem świeżych owoców - borówek, malin, miodem lub jogurtem

Atlas Smaków
Sałatka z rukolą, owocami i pleśniowym serem 242

Skusicie się? Składniki: duża garść rukoli kilka listków sałaty 2 gruszki 2 brzoskwinie (mocno dojrzałe lub z puszki) 125 g sera pleśniowy garść płatków migdałowych Sos: 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny Umytą sałatę i rukolę porwać na kawałki. Owoce i ser pokroić w plastry. Składniki sosu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Całość połączyć, posypać płatkami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Drugie śniadanie do szkoły #1 205

Program "Żywienie na wagę złota" - broszura W tym tygodniu dwa zestawy - ulubione i sprawdzone :) Do każdego zestawu bidon z wodą. Śniadaniówki wracały puste:) Środa: bułka wieloziarnista z miodem maliny orzechy nerkowca Czwartek: naleśniki z domowym dżemem truskawkowym dwie śliwki pół banana

Atlas Smaków
Kasza Jaglana z Cukinią, Ziarnami i Bakaliami Zapiekana w Piekarniku 148

ziarnami. Powiem, że smaczne bardzo, a z dodatkiem domowych powideł rewelacja!  Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżeczki miodu szczypta imbiru szczypta soli 200 g cukinii małej startej na tarce 2 łyżki śmietany 1 garść suszonej żurawiny 1 garść suszonych jagód Goji 1 garść wyłuskanych orzechów włoskich 1 garść łuskanych

Blondynka Gotuje
Zdrowy lunch do pracy w stylu azjatyckim w 25 minut 381

świeżego sok ananasowego Marwit, 50 ml oliwy, 1 łyżka oleju sezamowego, 1/2-1 chili, 2 ząbki czosnku (opcjonalnie), 1 łyżka prażonego sezamu, 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu, 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka sosu rybnego, sok z cytryny i sól do smaku. Kurczak po tajsku pierś z kurczaka (podwójna), 2 ząbki czosnku, łodyga trawy cytrynowej

SzczyptaSmaQ
Galette orzechowe z owocami 158

łyżki śmietany  szczypta soli kruszonka (do środka): 2 łyżeczki mielonych orzechów lub migdałów 2 łyżeczki tartej bułki 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu ok. 14 śliwek węgierek  kilka sztuk malin i jeżyn (niekoniecznie) mleko - do posmarowania przed pieczeniem  brązowy cukier do posypania Przygotowanie: W robocie kuchennym zagniatamy ciasto z podanych składników. Można

bistro mama
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO – mnóstwo ciekawostek! 169

była banią. Jej historia tutaj sięga czasów starożytnych – słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus (117–56 r. p.n.e.) podawał na swoich słynących z przepychu ucztach dynię smażoną w miodzie. Uczeni greccy podawali natomiast świeżo utartą dynię zalaną winem jako środek przeciw zaparciom. W XV w. dynia przypłynęła na statkach Kolumba – on sam zresztą odnotował w swoim pamiętniku dzień

Ostra na Słodko
Lemoniada z arbuza. Arbuziada 155

składniki zamiast prawdziwych soków owocowych. P rzy robieniu lemoniady przeważnie pracy niedużo a orzeźwienie gwarantowane. Do dzisiejszej wystarczy kawałek dojrzałego arbuza, zimna woda, sok z cytryny i ew. trochę miodu lub cukru jeśli wyda się komuś zbyt kwaśna. Można ją mocniej rozcieńczyć, ale ja lubię dobrze czuć smak owoców. Lemoniadę możecie zrobić także z innymi owocami - koniecznie sprawdźcie jaka pyszna

Smaczna Pyza
Orzezwiający koktajl zielony 127

wypijane regularnie działają cuda! Wewnątrz i na zewnątrz. Ten będzie dodatkowo pyszny! Może zastąpić przekąskę, gdyż jest dość gęsty. Składniki -3 duże jabłka -3 kiwi -porządna natka pietruszki -łycha miodu -2 łyżki mielonego lnu -plaster imbiru -500 ml wody Wszystkie składniki umyj, obierz, wrzuć do blendera. Dolej wody. Zmiksuj. Delektuj się zdrowiem! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z pomidorami w zalewie. 147

szkl. 10% octu 1 szkl. oleju sojowego 1,5 szkl. cukru 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 4 łyżki soli 3 łyżki miodu WYKONANIE: Warzywa myjemy i kroimy,   umyte pomidory kroimy na połówki, maczamy w pieprzu roztartym w moździerzu, z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy i ciepłą zalewamy ciasno ułożone warzywa, pasteryzujemy

Kuchnia Beaty
Bezmączne placki owsiane z jabłkiem i bakaliami. 111

płyn]. W tym czasie ścieramy jabłko na grubych okach [ może być dowolny owoc w zależności od sezonu] i przyprawiamy cynamonem. Do płatków wbijamy jajko i dodajemy starte jabłko oraz miód i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelnie smażymy placki z niewielką ilością tłuszczu. Następnie nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowych ręcznikach. Proponuję przed podaniem posmarować dżemem

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Miś Puchatek 153

użyłam trochę miodku jak na Kubusia Puchatka przystało... Skład herbatki to hibiskus, jabłka, skórka pomarańczy, płatki róży, kwiaty nagietka, żelki misie (min. 19%), Zaparzona w tradycyjny sposób, z miodem...jest przepyszna...ale schłodzona i podana na zimno z plastrem cytryny, to mądra alternatywa dla słodzonych soczków i chemicznych napoi. Herbatkę można kupić  TUTAJ Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Lemoniada arbuzowa 213

produktu) to jednak są to w większości cukry proste (indeks glikemiczny powyżej 75). SKŁADNIKI: ½ arbuza 3 cytryny garść listków mięty 1 - 2 łyżki miodu (opcjonalnie) 1 litr wody mineralnej (może być gazowana) kostki lodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wydrążamy miąższ z arbuza, przekładamy do kielicha blendera i miksujemy. Odcedzamy przez sitko pozostawiając sok z arbuza (pestki i resztki miąższu wyrzucamy

W kuchni Katie
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 223

łyżka octu ryżowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku Sos słodko-ostry 4 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1/2 czerwonej papryczki chilli drobno posiekanej, bez pestek Sos pomidorowy Goka 3 łyżki wody 4 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania