sezamułyżeczka przyprawy korzennej do kaw i deserów1/2 szklanki miodu145 g cukru pudruSposób przygotowania:Na sam początek prażymy na suchej patelni sezam. Następnie mieszamy cukier z wcześniej przygotowaną przyprawą korzenną. Miód przelewamy do garnuszka, chwilę gotujemy do momentu uzyskania płynnej masy, następnie dodajemy cukier i chwile gotujemy co jakiś czas mieszając, tak aby powstała złota lekko przyrumieniona masa. Gdy powstanie karmel
Słodkie Przyjemnościzostawiam zawsze na noc. Po tym czasie mak odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa. Do tak zmielonego maku dodajemy cukier puder, cynamon i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy miód i ekstrakt pomarańczowy.Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanych na drobno orzechów i skórki pomarańczowej, a także dodanie suszonej żurawiny i rodzynek. Gotową masę przechowujemy w lodówce. Przed użyciem do wszelkiego rodzaju
Słodkie Przyjemnościmieć najbliżej. Padło na Coctail Bar. Hmm jak sama nazwa wskazuje, nie była to typowa restauracja, a więc i karta smakowo nie powalała. Wybraliśmy kotleta z kurczaka, grillowaną w miodzie pierś z kurczaka i panierowanego schabowego. Tak jak mówię, smaki mało wygórowane, ale mimo wszystko przyznać muszę, że potrawy były odpowiednio doprawione i smaczne.W Sandomierzu można było kupić również krówki
Słodkie Przyjemnościgłęboki, rozgrzany olej za pomocą dwóch łyżek wykładamy niedbale ciasto-powstaną świetne stwory;)Jak się ze złoci, wyciągamy na ręcznik papierowy, a następnie obtaczamy w cukrze trzcinowym lub kakao.Cud, miód i orzeszki
BaRepasBanan w cieście biszkoptowym z miodem i tahini; malinami
More food, love and dreamsłyżeczki soli 30 ml sosu sojowegoPrzygotowanie: W rondelku należy wymieszać: whiskey, piwo Guinness, sos Worcestershire i tabasco. Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie należy dodać biały pieprz, czosnek, sól i miód. Całość dobrze wymieszać, zredukować gotując na małym ogniu aż uzyskamy konsystencję sosu, zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Sos ten można podawać na od razu na ciepło albo
naRuszcieKiedy zobaczyłam to ciasto od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować.Półkruche, miodowe blaty, przełożone masą budyniową oraz jabłkową bardzo fajnie się ze sobą komponują smakowo
Czerwona PorzeczkaProponuję ciasto miodowe, które przekładamy masą z gotowanego sera. Placki są od razu miękkie. Taka masa przypomina mi smak dzieciństwa. Pycha.SKŁADNIKINa ciasto:3 szklanki mąki1
W kuchennym oknie Ewybiałka i łączymy z ciastem. Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.3/ Na patelnię wrzucamy cukier trzcinowy, wodę, miód i orzechy macadamia i podgrzewamy do momentu aż utworzy się kleisty syrop. Ostawiamy.4/ Gdy ciasto jest już gotowe to podgrzany syrop z przepołowionymi orzechami kładziemy na górę ciasta i czekamy
Kuchnia PROzdrowotnakurczaka* 200 g sera żółtego* 3 łyżki śmietany 18%* 2 jajka* sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostramarynata do mięsa* 3 łyżki oleju* 3 łyżki sosu sojowego* 1 łyżka miodu* 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę* 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej* 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej* 1 łyżeczka oregano* sól, pieprzSposób przygotowaniaMięso umyć, osuszyć i pokroić w dość drobną
Mix smakupierniczki również zagoszczą na świątecznym stole. składniki* 2,5 szklanki mąki pszennej* 1 niepełna łyżeczka sody* 1 łyżka kakao* 3/4 szklanki cukru pudru* 6 łyżek płynnego miodu* 85 g masła lub margaryny* 1 niepełna łyżka oleju * 3 łyżki przyprawy do pierników* 2 łyżki powideł śliwkowych* 1 jajko Sposób wykonania Wszystkie składniki umieścić w misce
Mix smakunajprzyjemniejszych form wspólnego spędzania czasu.Z tego przepisu wyszło mi 4 blachy pierniczków.125g masła wcześniej wyjętego z lodówki100g brązowego cukru115g złotego syropu ( golden syrup, ale można zastąpić miodem)450g mąki1 łyżeczka sody1 łyżeczka imbiru1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennychszczypta soliPiekarnik rozgrzać do 200°C.Masło, cukier i syrop rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając.W osobnej misce mieszamy mąkę, sodę
Kulinarna rozmowaCzęść rybna:350 g filetów z dorsza (świeże lub mrożone) lub innej ryby o białym mięsieMarynata:2 łyżeczki sosu sojowego1 łyżeczka curry w proszku2 łyżeczki miodu2
Świat Domowej Kuchniszczęścia na myśl o przysmakach Hiszpanii. Planowałam, jak zdrowo będę jeść i w myślach widziałam kolorowe talerze pełne owoców morza. W mojej wyobraźni Wyspy Kanaryjskie były krainą mlekiem i miodem płynącą, były wszystkim, o czym zawsze marzyłam. Zielone, ale też z rajską laguną. Bogate w owoce i świeże ryby oraz, moje ulubione ,krewetki. Jakież było moje zdziwienie, gdy po lądowaniu
Gotowanie to kochanie