orzechów sprawia, że ten chleb z suszonymi owocami jest wyjątkowy. Bardzo smakował mi jedynie z dodatkiem masła lub z dodatkiem żółtego sera. Myślę, że po stostowaniu będzie idealny z miodem Bardzo dziękuję Wszystkim piekącym w tej grudniowej piekarni za wspólny czas. Amber dziękuję za zaproszenie i koordynowanie wszystkiego!A Wszystkim Wam życzę Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia
UgotujmyTo.plSalata lodowa pochodzi z basenu Morza Srodziemnego.Nazwe zawdziecza kruchym lisciom,ktore przy chrupaniu wydaja dzwiek podobny do lamania lodu.Obecnie poza Europa Zachodnia uprawiana jest w calej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czy wiesz,ze roszponka jest nie tylko smaczna,ale i bogata w wartosci odzywcze ?ROSZPONKA WARZYWNA(Valerianella lokustaL.) nalezy do rodziny kozlkowatych.Wlasciwie to zimowa salata.Jest jeszcze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lyzki miodu °2,5 lyzki Amaretto °2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!O wlasciwosciach szparagow pisalam we wczesniejszych postach (np.tutaj:klik),dlatego postarajmy sie by goscily na naszych stolach jak najczesciej.Sezon na szparagi jest tak krotki.Moja milosc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SALATA MASLOWA (Lactuca sativa L.) jest jednym z najczesciej i najchetniej uprawiamych warzyw w Polsce.Uprawiali ja juz starozytni Grecy i Rzymianie.Do Polski trafila za panowania Wladyslawa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!teri pochodzi od czasownika teru (blyszczec),gdyz marynata na potrawie blyszczy pod wplywem duzej ilosci cukru w sosie.Glowne skladniki sosu to sos sojowy,slodka sake mirin oraz cukier albo miod
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczenia.Studzimy wolno w uchylonym piekarniku.Na noc wstawic do lodowki.Nastepnego dnia (lub na zimny juz sernik ) pokroic truskawki w plasterki i ulozyc wachlarzykowato na serniku.Posmarowac Tortengussem lub galaretka.Boki posmarowac miodem lub dzemem i obsypac wiorkami kokosowymi.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smoothie szturmem zdobywa podniebienia Europejczykow.Wiadomo,chcemy byc zdrowsi,mlodsi i szczuplejsi.Owocowy koktajl idealnie wpisuje sie w tzw."zdrowe odzywianie".Swieze owoce sa bogate w skladniki odzywcze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie 60 % )150 g zwyklego mleka ( 1,5 % tluszczu)1 lyzeczka miodu (zeby sie zarumienily)1 jajko 1 lyzka oleju1/4 lyzeczki soliNadzienie: 300-400 g twarozku + cukier(lub miod)+2 lyzki jogurtuowoce:1 nektarynka,150 g truskawek,garstka borowki amerykanskiejsok z 1/2 cytryny lub 1 lyzka octu balsamicznegoPolewa:150 g malin (u mnie mrozone)-na polewe owocowa1 lyzka cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!aromatu.LEMONIADA Z CZARNEGO BZU :Do przygotowania lemoniady wystarczy jeden sciety kwiatostan,ktory nalezy zalac na noc woda mineralna,najlepiej gazowana.Po tym czasie aromat "przejdzie " do napoju.Po dodaniu lyzki miodu (niekoniecznie,nie dodawalam),soku z cytryny lub kilku listkow miety i kostek lodu otrzymamy orzezwiajacy napoj,doskonaly na letnie upaly.Koniecznie sprobujcie! To jest przepis na lemoniade z bzu,gdy macie jednak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Luksusowe buleczki sniadaniowe .Przy ich pieczeniu caly dom wypelnia sie cudownym rozanym zapachem .Buleczki bowiem pachna roza i maja delikatny rozany posmak .Niezwykle proste do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dalam cytrynowa)1/2 lyzki startej skorki z cytryny1 lyzka octu winnego sok z cytryny1 lyzeczka miodupare galazek tymianku cytrynowego 30 g wiorkow parmezanu lub surowej szynki-opcjonalniesol,pieprzWykonanie:Oliwe,miod,ocet winny dokladnie wymieszac,do otrzymania kremowej konsystencji.Dodac starta skorke z cytryny.Gdy uzywacie zwyklej oliwy z oliwek zamiast octu winnego dodajcie sok z cytryny.Nozykiem do warzyw o szerokim ostrzu sciac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!foremce o przkroju 20 cm.Skladniki na spod: 7 sucharkow pelnoziarnistych -70 g2 lyzki wiorkow kokosowych50 g maslaSkladniki na mase:500 g jogurtu greckiego250 g smietanki kokosowej4 lyzki cukru pudru ( miodu lub stewii)6 platkow zelatyny (10 g)Wykonczenie:1/2 opakowania galaretki malinowej (na 250 ml wody)250g jagod (lub borowki amerykanskiej)Wykonanie:Sucharki,wiorki kokosowe i maslo (moze byc prosto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uzyjesz mocno schlodzonych skladnikow prosto z lodowki,deser po prostu blyskawiczny.Skladniki na 2 duze pucharki:300 ml jogurtu greckiego3 duze lyzki kremu kokosowego,smietanki kokosowej3 lyzki cukru pudru (lub miodu)1 lyzka malibu ( lub innego likieru kokosowego)4 biszkopty i ewentualnie wiorki kokosowekulki arbuza,melona Gala i CantalupaWykonanie:Jogurt wymieszac z kremem kokosowym.Zrobic to zwyczajnie lyzka lub mala trzepaczka balonowa.Nie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!