miód - 5845 przepisów (strona:273/390)

Pieczone jabłka o bogatym wnętrzu 192

sokiem z cytryny. Rodzynki maczamy w rumie około pół godziny. W tym czasie siekamy wszystkie orzechy. Orzechy, rodzynki, płatki owsiane i kukurydziane prażymy na patelni na maśle z dodatkiem miodu, skórki cytryny oraz cynamonu i cukru brązowego. Gotowy farsz nadziewamy jabłka. Na sam wierzch dajemy płatek masła i przykrywamy kapeluszem z ściętej części jabłka. Całość polewamy sosem klonowym. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Sezamowe ciastka z daktylami 169

posiekanych orzechów włoskich1 łyżka słonecznikakilka pokrojonych suszonych moreli 1 - 2 łyżki wodyokoło 3 łyżek naturalnego mioduWszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy odrobinę wody a następnie miód. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia, układamy po 1 łyżce gotową sezamową mieszankę. Ciastka pieczemy a w zasadzie suszymy w piekarniku w 160 stopniach C około 20 minut. Patrzymy

Bon Appetit Małgorzaty
Mortadela nie jedno ma imię...w sałatce z bobem 133

Mortadela, jadacie czy unikacie szerokim łukiem? Mortadela to rodzaj włoskiej wędliny. Właśnie z Włoch do nas przybyła. Mortadela produkowana jest od co najmniej 500 lat. Jej

Bon Appetit Małgorzaty
Letnia sałatka z botwinką 147

oregano/bazyliaLiście i łodygi myjemy i osuszamy i kroimy w mniejsze części, ser kroimy w kostkę a cebulę w piórka.  Sos: Sok z cytryny mieszamy z miodem oraz musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Sałatkę podlewamy sosem.sałatka z botwiną

Bon Appetit Małgorzaty
Cytrynowy miodownik z kaszą manną (Stefanka) 192

W tym roku wybrałam najlepsze ciasta na święta, czyli takie, które spokojnie mogłam przygotować parę dni wcześniej. Piernik i miodownik są smaczne nawet po tygodniu. Miodownik

Bon Appetit Małgorzaty
Pierniczki. Przepis z Ikei ;) (Pepparkakor) 134

Ikei. Ale pozwoliłam sobie na drobne modyfikacje :) Zrobiłam, smakowały mi,  więc dzielę się z Wami :)składniki na: około 100 pierniczków-- 550 g mąki tortowej + do podsypania- 300 g miodu - 100 g ciemnego cukru z melasą- 120 g masła- 1 jajko- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 50 g przyprawy do piernika- 2 łyżeczki kakaoMasło rozpuszczamy w rondlu. Następnie czekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Tiramisu z whisky i z karmelizowanymi orzechami 196

lodówce na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy wierzch kakao a następnie układamy karmelizowane orzechy, które możemy zrobić sami. Wystarczy podsmażyć orzechy na maśle z dodatkiem cukru albo miodu. Orzeszki z Lidla są bardzo smaczne. Słodkie i chrupiące. Idealne do ciast i deserów, albo do wieczornego podjadania przy TV ;) Puszkę z orzeszkami możecie kupić podczas tygodnia amerykańskiego. Polecam

Bon Appetit Małgorzaty
Pełnoziarniste pancakes na serku homogenizowanym 123

dorosłych) były zwykłe okrągłe, a dla naszej dwulatki - motylki z dodatkami :)Składniki:150 g serka homogenizowanego - u mnie waniliowy danio1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej1 jajko50 ml mleka1 łyżka otrębów1 łyżka miodu / cukruszczypta soli1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przygotowania:1. Jajko, serek i mleko mieszamy, dosypujemy mąkę, otręby, cukier, sól i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy,2. Placuszki smażymy na patelni

Kuchnia domowa Ani
Domowa nutella 263

kilku minut.Z podanej ilości składników otrzymacie około 220g kremu. Wartość kaloryczna na 100g to 481kcal w tym 11,6g białka, 40g tłuszczu i 27g węglowodanów.SKŁADNIKI:140g orzechów laskowych40g miodu lub syropu z agawy10g kakao100ml napoju sojowego bez cukruPRZYGOTOWANIE:Orzechy zmielić w blenderze na gładką masęDodać pozostałe składniki i mieszać do połączeniaPrzygotowany krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówceKrem

peanutbuttermonster
Pierniczki wegańskie 159

przepis bardzo się przyda się nie tylko weganom (pozdrawiam Magdę i Kasię!), ale również wszystkim osobom uczulonym na jajka i mleko, ponieważ nie zawierają one produktów odzwierzęcych (miodu, masła, jajek i mleka). Na szczęście pierniczki wegańskie nadają się od razu do jedzenia więc zdążycie je jeszcze upiec :)!Pierniczki wegańskieSkładniki:30 dag mąki pszennej – można użyć mieszanki mąki pszennej i orkiszowejpół

UgotujmyTo.pl
Bożonarodzeniowe ciasteczka 272

woreczka foliowego i wkładamy do zamrażarki na 20 min.Sok z pomarańczy łączymy ze szczyptą soli i wkładamy do lodówki na 20 min.Robimy nadzienie : W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy kremówkę, miód i cukier puder - zagotowujemy mieszając dość często. Następnie dodajemy bakalie i całość gotujemy ok 3-5min do chwili zgęstnienia, na koniec dodajemy aromat .Odstawiamy do wystudzenia.Łączymy ze sobą

charlotte gotuje
WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU 125

niego w moim domu nie będzie Wigilii :) Składniki: po 10 dag suszonych owoców: jabłek, gruszek, sliwek, moreli, fig skórka z cytryny gozdziki( 6 sztuk) kawałek kory cynamonu 3 łyŻki miodu Wykonanie: Owoce razem z cynamonem i gozdzikami oraz skórka cytryny zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy ok 45 minut

Z Majeczką w kuchni
Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe 321

przygotowania Krok 1Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, kakao, przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać. Do oddzielnej miski wbić jajka, dodać mleko, powidła, miód i olej. Zmiksować. Do masy dodać suche składniki. Zmiksować. Krok 2 Wlać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Gdy ciasto ostygnie delikatnie przekroić

CoolinarniePL
Makowiec 356

Następnie porządnie odciśnij.Zmiel na małym sicie 3 razy.Do masy makowej:- 100 g rodzynek sparzonych lub namoczonych w rumie- 100 g sparzonych orzechów włoskich- 150 g cukru- 3 łyżki miodu- łyżeczka cynamonu- skórka starta z cytryny i pomarańczy - łyżka masłaOrzechy drobno posiekaj i dodaj do masy. Resztę składników również. Na sam koniec dodasz ubitą pianę z białek, które pozostaną

Pasje Jolki
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 251

mleka kokosowego. Przygotowanie:Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania