sokiem z cytryny. Rodzynki maczamy w rumie około pół godziny. W tym czasie siekamy wszystkie orzechy. Orzechy, rodzynki, płatki owsiane i kukurydziane prażymy na patelni na maśle z dodatkiem miodu, skórki cytryny oraz cynamonu i cukru brązowego. Gotowy farsz nadziewamy jabłka. Na sam wierzch dajemy płatek masła i przykrywamy kapeluszem z ściętej części jabłka. Całość polewamy sosem klonowym. Pieczemy
Bon Appetit Małgorzatyposiekanych orzechów włoskich1 łyżka słonecznikakilka pokrojonych suszonych moreli 1 - 2 łyżki wodyokoło 3 łyżek naturalnego mioduWszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy odrobinę wody a następnie miód. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia, układamy po 1 łyżce gotową sezamową mieszankę. Ciastka pieczemy a w zasadzie suszymy w piekarniku w 160 stopniach C około 20 minut. Patrzymy
Bon Appetit MałgorzatyMortadela, jadacie czy unikacie szerokim łukiem? Mortadela to rodzaj włoskiej wędliny. Właśnie z Włoch do nas przybyła. Mortadela produkowana jest od co najmniej 500 lat. Jej
Bon Appetit Małgorzatyoregano/bazyliaLiście i łodygi myjemy i osuszamy i kroimy w mniejsze części, ser kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Sos: Sok z cytryny mieszamy z miodem oraz musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Sałatkę podlewamy sosem.sałatka z botwiną
Bon Appetit MałgorzatyW tym roku wybrałam najlepsze ciasta na święta, czyli takie, które spokojnie mogłam przygotować parę dni wcześniej. Piernik i miodownik są smaczne nawet po tygodniu. Miodownik
Bon Appetit MałgorzatyIkei. Ale pozwoliłam sobie na drobne modyfikacje :) Zrobiłam, smakowały mi, więc dzielę się z Wami :)składniki na: około 100 pierniczków-- 550 g mąki tortowej + do podsypania- 300 g miodu - 100 g ciemnego cukru z melasą- 120 g masła- 1 jajko- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 50 g przyprawy do piernika- 2 łyżeczki kakaoMasło rozpuszczamy w rondlu. Następnie czekamy
Bon Appetit Małgorzatylodówce na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy wierzch kakao a następnie układamy karmelizowane orzechy, które możemy zrobić sami. Wystarczy podsmażyć orzechy na maśle z dodatkiem cukru albo miodu. Orzeszki z Lidla są bardzo smaczne. Słodkie i chrupiące. Idealne do ciast i deserów, albo do wieczornego podjadania przy TV ;) Puszkę z orzeszkami możecie kupić podczas tygodnia amerykańskiego. Polecam
Bon Appetit Małgorzatydorosłych) były zwykłe okrągłe, a dla naszej dwulatki - motylki z dodatkami :)Składniki:150 g serka homogenizowanego - u mnie waniliowy danio1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej1 jajko50 ml mleka1 łyżka otrębów1 łyżka miodu / cukruszczypta soli1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przygotowania:1. Jajko, serek i mleko mieszamy, dosypujemy mąkę, otręby, cukier, sól i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy,2. Placuszki smażymy na patelni
Kuchnia domowa Anikilku minut.Z podanej ilości składników otrzymacie około 220g kremu. Wartość kaloryczna na 100g to 481kcal w tym 11,6g białka, 40g tłuszczu i 27g węglowodanów.SKŁADNIKI:140g orzechów laskowych40g miodu lub syropu z agawy10g kakao100ml napoju sojowego bez cukruPRZYGOTOWANIE:Orzechy zmielić w blenderze na gładką masęDodać pozostałe składniki i mieszać do połączeniaPrzygotowany krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówceKrem
peanutbuttermonsterprzepis bardzo się przyda się nie tylko weganom (pozdrawiam Magdę i Kasię!), ale również wszystkim osobom uczulonym na jajka i mleko, ponieważ nie zawierają one produktów odzwierzęcych (miodu, masła, jajek i mleka). Na szczęście pierniczki wegańskie nadają się od razu do jedzenia więc zdążycie je jeszcze upiec :)!Pierniczki wegańskieSkładniki:30 dag mąki pszennej – można użyć mieszanki mąki pszennej i orkiszowejpół
UgotujmyTo.plworeczka foliowego i wkładamy do zamrażarki na 20 min.Sok z pomarańczy łączymy ze szczyptą soli i wkładamy do lodówki na 20 min.Robimy nadzienie : W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy kremówkę, miód i cukier puder - zagotowujemy mieszając dość często. Następnie dodajemy bakalie i całość gotujemy ok 3-5min do chwili zgęstnienia, na koniec dodajemy aromat .Odstawiamy do wystudzenia.Łączymy ze sobą
charlotte gotujeniego w moim domu nie będzie Wigilii :) Składniki: po 10 dag suszonych owoców: jabłek, gruszek, sliwek, moreli, fig skórka z cytryny gozdziki( 6 sztuk) kawałek kory cynamonu 3 łyŻki miodu Wykonanie: Owoce razem z cynamonem i gozdzikami oraz skórka cytryny zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy ok 45 minut
Z Majeczką w kuchniprzygotowania Krok 1Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, kakao, przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać. Do oddzielnej miski wbić jajka, dodać mleko, powidła, miód i olej. Zmiksować. Do masy dodać suche składniki. Zmiksować. Krok 2 Wlać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Gdy ciasto ostygnie delikatnie przekroić
CoolinarniePLNastępnie porządnie odciśnij.Zmiel na małym sicie 3 razy.Do masy makowej:- 100 g rodzynek sparzonych lub namoczonych w rumie- 100 g sparzonych orzechów włoskich- 150 g cukru- 3 łyżki miodu- łyżeczka cynamonu- skórka starta z cytryny i pomarańczy - łyżka masłaOrzechy drobno posiekaj i dodaj do masy. Resztę składników również. Na sam koniec dodasz ubitą pianę z białek, które pozostaną
Pasje Jolkimleka kokosowego. Przygotowanie:Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec
głodny alergik