sałaty lodowej pół pomidora 1/4 czerwonej cebuli pół papryki czerwonej ser camembert jajko bułka tarta olej do smażenia Sos do sałatki: 3 łyżki oleju łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu ząbek czosnku pieprz czarny, sól Ser obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie w bułce tartej. Takie obtaczanie powtarzamy 3 razy. Smażymy ze wszystkich stron
Czerwona PorzeczkaDzisiaj niesamowicie proste w przygotowaniu, bardzo zdrowe ciastka owsiane bez mąki, cukru, za to z migdałami miodem i żurawiną. Oczywiście w waszych ciasteczkach, mogą się pojawiać Wasze ulubione dodatki, jak orzechy czy rodzynki. Ja dodałam kwaśną żurawinę, bo u nas w domu oprócz mnie nikt rodzynek nie je. Składniki: 1... Bomba błonnikowa, czyli owsiane ciasteczka bez cukru i mąki
Nie Bo Piekłostarte ząbki czosnku spory kawałek startego kłącza imbiru sok z 1 limonki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kardamonu 2 ostre papryczki drobno posiekane 1 łyżka miodu 4 łyżki mleka kokosowego sól Przygotowanie: Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić do miski razem ze wszystkimi składnikami marynaty. Dokładnie wymieszać rękoma. Odstawić na minimum
Food Squarekawałki. Domowy sos teriyaki: 100 ml sosu sojowego 80 ml wina mirin (można zastąpić 30 ml octu ryżowego z 50 ml wody) 1 łyżka miodu sok z połówki cytryny 1 łyżeczka czosnku w proszku 5 łyżek cukru trzcinowego kawałek startego kłącza imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie zagotować. Zmniejszyć płomień celem
Food Squarezostawić do wyrośnięcia na 2h w ciepłym miejscu. Bułeczki po upieczeniu Składniki na glazurę karmelową: 80 g masła 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu) 50 ml mleka szczypta soli morskiej 20 dag orzechów włoskich lub pekan Masło rozpuścić, dodać cukier, syrop, sól i mleko. Zagotować, a następnie podgrzewać przez około 5 minut aż sos zgęstnieje
Food Squaregotowane lub pieczone) 2 garści rukoli kilka plasterków camemberta lub innego sera pleśniowego łyżeczka ziaren czarnego sezamu Vinaigrette musztardowy: 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu 50 ml oliwy z oliwek starty drobno ząbek czosnku szczypta świeżo zmielonego pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz oliwy) dokładnie wymieszać. Następnie powoli wlewając oliwę ucierać aż sos nabierze
Food Squarezostawić do wyrośnięcia na 2h w ciepłym miejscu. Składniki na glazurę karmelowo-fistaszkową: 60 g masła (plus dodatkowo do wysmarowania formy) 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 60 ml mleka szczypta soli morskiej 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów Masło rozpuścić, dodać cukier, syrop, sól i mleko. Zagotować, a następnie podgrzewać przez około 5 minut
Food Squareposiadają wyraźny smak cytryny i cynamonu, zaś to, że smaży je się w oliwie z oliwek, nadaje im niepowtarzalny aromat. Tradycyjnie, po upieczeniu obtacza się je w cukrze lub miodzie. Polecam wykonać nie tylko przed Wielkanocą, ale także w innych okolicznościach. Są na prawdę pyszne! Składniki: 250 ml oliwy z oliwek 250 ml białego wina (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne
Food Squareszklanki mąki z kaszy jaglanej* 1/2 szklanki mąki z nasion słonecznika* 1/2 szklanki wiórek kokosowych 3 łyżeczki lnu złocistego, mielonego 2-3 łyżki melasy z karobu, syropu z agawy, miodu lub innego słodu 1 szklanka gęstego mleka ryżowego** lub mleka kokosowego 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) 2 garści suszonej żurawiny 2 garści pistacji, posiekanych 2 garści daktyli, pokrojonych
Food Squareciecierzycę i podpieczone orzechy nerkowca. Przygotowujemy dressing. Dressing z tahini: 3 łyżki pasty tahini (z ok. 80 g sezamu)* mały ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 6 łyżek syropu pozostałego po odsączeniu mandarynek sól morska biały pieprz Wszystkie składniki na dressing blendujemy na gładki sos. (Syrop polecam dodawać powoli, kontrolując konsystencję dressingu.) Doprawiamy solą i pieprzem
Food Squaremango, pokrojone w kostkę pół szklanki truskawek, pokrojonych na ćwiartki 2-3 szalotki, drobno posiekane 1 łyżeczka ziaren kolendry, utłuczonych w moździerzu 1 łyżeczka świeżego imbiru, otartego 1 łyżka miodu sok z 1 limonki Wszystkie składniki na salsę umieścić w misie, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut, by smaki się przegryzły. Na miętowy kuskus: 200 g kaszy kuskus
Food Squaretort o średnicy 20 cm. Dla tortu dużego należy podwoić ilość ). Biały krem: 250 g mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru Do nasączenia: 2 łyżki miodu sok z połówki cytryny 120 ml wrzątku lub herbaty Dodatkowo: 300 g jagód plus trochę do dekoracji 100 g borówek płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Kremówkę ubić z mascarpone
Food Squaresłoiczki tych specjałów. Oczywiście nie mogło również zabraknąć Gwiazdeczki i ich doskonałych przypraw z całego świata bez chemii i w bardzo przystępnych cenach. Spiżarnia Miodowa opływała w doskonałe miody w tym aromatyzowane ciekawymi przyprawami - miętą, różą, czy korzeniami. A to stanowczo moje ulubione stoisko - Pizca del Mundo. Tam odkryłem jedne z najlepszych wegańskich i ręcznie robionych czekolad Seeds
Food Squareamarantusa 100 ml mleka kokosowego + 150 ml wody (lub 250 ml dowolnego mleka roślinnego) szczypta soli 200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 1 łyżka syropu klonowego lub miodu cynamon świeży imbir czarny sezam do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: W garnku zagotować mleko kokosowe z wodą i szczyptą soli. Wsypać płatki amarantusa i gotować około 5 minut. Ciepłą jeszcze dynię połączyć
Food Squarecukru/ksylitolu lub innego słodu kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii Korzenny mus dyniowy: 1 szklanka purée z uprzednio upieczonej dyni 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru Kulki tapioki wsypać do garnka, zalać mlekiem kokosowym i odstawić na 1h. Następnie dodać ekstrakt
Food Square