miód - 5845 przepisów (strona:282/390)

722. Prosto, a smacznie & Współpraca ze Swkorcu. 140

nawet dodatkowo kilka(naście?) rzeczy o które nie prosiłam, a wręcz o których istnieniu nawet nie miałam pojęcia. W swojej pacce znalazłam: - kawy rozpuszczalne : pistacjową, czekoladową i piernikową - herbaty: miód i malina, bananowo-wiśniowa  - mąki: ryżową i z ciecierzycy - kasze i nasiona: bulgur, nasiona Chia, komosa ryżowa, komosa ryżowa czerwona  - inne: pistacje surowe, ziarno kakaowca, morwę białą, agar

More food, love and dreams
723. Mniej egoistycznie. 154

Chlebek bananowy z nutellą, maliny  herbata miód i malina  inspiracja Korzystam z ostatniego (prawie) leniwego weekendu krzątając się po kuchni, bo w tygodniu brakuje mi już trochę tego porannego lenistwa, na szczęście na razie mam jeszcze od tego weekendy, choć i one niedługo będą zajęte, bo stety, niestety czeka mnie pracowity rok, ale nic samo przecież nie przejdzie

More food, love and dreams
726. Kasza z kokosową nutą &kiedy kanapki się już znudzą, do szkoły biorę... 179

Kasza jaglana gotowana z dodatkiem mleczka kokosowego z gruszką i śliwkami duszonymi w miodzie Co myślicie o tym, by od czasu do czasu pokazał się tu jakiś mój "lunchbox" który zabieram do szkoły? Biorę je w sumie codziennie, więc co mi szkodzi. :P Cukiniowo-kokosowe placki z malinami i borówkami  Składniki: 15g mąki kokosowej 35g mąki jajko 100g startej

More food, love and dreams
Grillowany łosoś na himalajskim kamieniu solnym 157

skórą (około 1 ½ kg) 1 Himalajski kamień solny do sosu/glazury 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki octu (ryżowego, jabłkowego lub białego wina) 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki miodu 2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku ½ łyżeczki czosnku w proszku ½ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 60 ml oliwy z oliwek Przygotowanie: Przy pomocy blendera wymieszać wszystkie składniki sosu na gładką

naRuszcie
Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie 604

CIASTA Z MIODEM - PIERNIKI, MIODOWNIKI        CIASTA Z KREMEM, MASĄ                                            BABKI I UCIERANE CIASTECZKA I WAFLE

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Czekoladowe ciasteczka owsiane z pistacjami 244

uwielbiam proste, szybkie i smaczne :D. Składniki: 350 g płatków owsianych 30 g kakao 200 g masła (roztopione) 3 łyżeczki koniaku 50 g cukru trzcinowego 3 łyżki miodu 100 g  posiekanej pistacji 4 łyżki kawy espresso 100 g mąki 2 jajka Przygotowanie: Umieść wszystkie składniki do miski i dobrze wymieszaj. Z masy uformuj ciasteczka i ułóż

Niezły Młynek
Sałatka owocowa z Newellą i sosem pomarańczowym 185

rozkoszować się smakiem Składniki: 1 opakowanie Newelli klasycznej 1 kaki 125 g borówek amerykańskich 1 małe mango Sos pomarańczowy: 1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy około 3-4 łyżek miodu Przygotowanie: Kaki i mango umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać umyte i osuszone borówki i pokrojoną w kostkę Newellę. Wymieszać. Sos pomarańczowy: Składniki przekładamy do rondelka i gotujemy

Oryginalny smak
Owsianka z karmelizowanymi bananami 123

śmietanki 30% kilka posiekanych orzechów brazylijskich Mleko zagotowujemy i wrzucamy do niego płatki. Gotujemy około 8 minut często mieszając po czym odstawiamy z ognia. Wersja u Zosi była słodzona miodem ale my raczej nie słodzimy. Na patelni rozpuszczamy cukier po czym dodajemy masło. Gdy masa będzie jednolita stopniowo, cały czas mieszając dodajemy śmietankę a następnie banany. Chwilkę podsmażamy. Podajemy

Mienta blog
Recenzja książki „Make Cooking Easier – Przepisy na cztery pory roku” Zosi Cudny 158

tych bardziej zaawansowanych (np. kaczka lub tort bezowy). I chociaż wszystkie są raczej proste to na pewno nie banalne w smaku. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, placuszki z twarogiem, miodem i skórką z cytryny, krem ze świeżego groszku cukrowego czy też kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym. Kto nie miałby na to wszystko ochoty? Ja mam! :) Przepisy są napisane

Mienta blog
PAŁKI KURCZAKA W SŁONECZNIKU 225

kurczaka przez moich domowników. Dlatego staram się urozmaicać ich smak, żeby się Nam nie nudziły Składniki: 9 pałeczek z kurczaka 1/2 szklanki keczupu 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju szklanka wyłuskanych pestek słonecznika sól, pieprz  Kamis Wykonanie: Do talerzyka wsypujemy pestki słonecznika,panierujemy w nich pałki kurczaka, układamy na blasze. Pieczemy 45 minut

Z Majeczką w kuchni
Chleb pszenny z pomidorami, jabłkiem i czarnym sezamem. Wypiekanie na śniadanie 174

t.1850 (w ogr. 350 g mąki orkiszowej t. 630 lub 700) 150 g + 100 g mąki pszennej typ 750 (w org. 300 g mąki pszennej t. 750) 1 łyżka miodu, 30 g, użyłam mniszkowego 1 puszka pomidorów - całe albo krojone, w soku pomidorowym 15 g soli (w org. 10 g, ale wydawało mi się mało i miałam rację

Smaczna Pyza
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 188

Polewa: - Pół kostki masła - cukier trzcinowy 1/3 szklanki - tabliczka gorzkiej czekolady imbirowej WYKONANIE: W dużym garnku, na bardzo małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cały czas mieszając, następnie dodajemy miód, przyprawę piernikową, cynamon, gorącą czekoladę, cykorię instant i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy

Wypisz Wymaluj
Bułeczki pszenne z Poolish 142

się Poolish , trzeba go wykorzystać. I tak wybór padł na delikatne bułeczki pszenne, odnalezione na hiszpańskojęzycznym blogu. Delikatne i aromatyczne, doskonałe na słodko i słono. Z odrobiną masła i miodu, lub plastrem topionego serka, z poranną kawusią lub popołudniową herbatą. Pyszne, a jednocześnie bardzo łatwe do zrobienia. Jeszcze nie wystygły po wyjęciu z piekarnika, a już połowa z nich zniknęła

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Borodinsky - żytni razowy rodem z Rosji 308

Składniki (na 2 foremki a 26 cm): 800 g zakwasu żytniego razowego 680 g mąki żytniej chlebowej 280 g letniej wody 15 g soli morskiej 60 g melasy(użyłem miodu) 30 g słodu (użyłem karmelowego) 12 g mielonej kolendry 5 g ziaren kolendry Przygotowanie chleba: Na 24 godziny przed pieczeniem chleba nakarm zakwas żytni razowy i odstaw go pod przykryciem

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania