gorzkiej + 50 g mlecznej ) * 250 ml śmietanki 30% * 2 gruszki * 350 ml czerwonego wina * 80 g płatków migdałowych * 2-3 łyżki syropu cukrowego ( u mnie Diamant ) lub miodu Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut
kolorowotorcikowoobowiązkowo z większą ilością ziaren, a szczególnie siemienia lnianego (o jego właściwościach pisałam tutaj ), a w ciągu dnia przegryzam sobie kanapeczki z serową pastą, popijając herbatkę z cytryną i miodem (piłabym jeszcze z malinami, ale za nic nie mogę otworzyć tego "%$&*# słoika). Co w tej paście jest wyjątkowego? Czosnek. Duuuuużo czosnku. Przygotowanie jej jest mega proste, więc do dzieła
chwile dla mnierobić nie raz i nie dwa. Tego jestem pewna. Składniki: 240 g orzechów laskowych 1 jajko ok 7 łyżek dowolnej mąki 4 łyżki syropu z agawy (lub miodu lub klonowego) 1 łyżeczka masła lub oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Orzechy wyłożyć na blachę i piec przez około 8 minut
Sto kolorów kuchniOwoce wymagające obrania - obieramy, kroimy w dużą kostkę. Mieszamy w salaterce i chłodzimy w lodówce. Oczywiście jest to najprostrza wersja, którą można wzbogacić jogurtem... cukrem... śmietanką...a nawet i miodem. Ja jednak najbardziej lubię owoce w ich dziewiczej, naturalnej postaci bez dodatkowych ... kalorii
Walijskie Pichceniearomatyczny grzaniec. Trochę wina, rozgrzewające dodatki, plaster pomarańczy i zaraz poprawi nam się i nastrój i ... krążenie :)) A potrzebujemy tylko: szkl. czerwonego wina (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne) łyżeczka miodu kilka kropel soku z cytryny kilka goździków szczypta cynamonu 2 plastry pomarańcz lub gotowa mieszanka przypraw do grzanego wina lub piwa Wykonanie: Wino wlewamy do rondelka. Dodajemy wszystkie przyprawy. Podgrzewamy
Walijskie Pichceniedlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu, którego nie znoszę (wiem, wiem jest bardzo zdrowy) skutecznie mnie do tego odstraszyła. Polałam je pysznym musem truskawkowym, bo ... przecież ... truskawki też są zdrowe ;-) Składniki: 1 szklana mąki pszennej
Walijskie Pichcenieprzetestować wodę kokosową z firmy Decare . Szczerze nie mogę opisać smaku, bo dla każdego może być inny. Najlepiej spróbować! :) Składanki: 1/2 szklanki wody kokosowej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego jabłko miód (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do pozostałych składników i miksujemy. Smacznego
Truskawkowa Fiestabyć bez mięsa. Buhahaha! Naleśnik z piekarnika, czyli fińska kolacja szklanka mąki pszennej szklanka mleka szklanka śmietany 2 jajka 3 łyżki płynnego masła szczypta soli masło do wysmarowania foremki miód do podania Mąkę przesiałam do miski. Wbiłam jajka. Wlałam mleko i śmietanę. Dodałam masło. Posoliłam. Wymieszałam za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiej, acz dość płynnej masy o konsystencji rzadkiej śmietany
bastalenatwarde, należy je jeść następnego dnia :) Miodownik z powidłami SKŁADNIKI: Ciasto masło - 1/4 kostki śmietana - 3 łyżki cukier - 3/4 szkl jajka - 2 szt mąka - 3 szkl soda - 2 łyżeczki miód sztuczny - 3 łyżki KREM kasza manna - 5 łyżek mleko - 0,5 l margaryna - 1 kost cukier - 0,5 szkl Dodatkowo : sok z cytryny aromat rumowy powidła śliwkowe- 180 g Polewa
Kuchnia DanusiDomowe ciastka z ziaren sezamu. Składniki: 100g ziaren sezamu ćwierć szklanki cukru pudru lub glukozy 2 łyżki miodu łyżka oleju Wszystkie składniki prażymy w rondelku przez kilka minut często mieszając. Ziarenka mają nabrać złotego koloru a cukier karmelizuje się i zlepia sezam. Na papierze do pieczenia szybko rozsmarowujemy masę sezamową. Jak stygnie robi się twarda. Nożem delikatnie dzielimy na ciastka
prawdziwe jedzenieciepło i na zimno, mówię Wam PYSZNOŚCI! :) Przepis pochodzi z Mirabelkowego Bloga. Składniki: 1kg niedużych buraków łyżka oregano 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 3 łyżki miodu sól, pieprz do smaku Buraki gotujemy ze skórką, tak żeby były miękkie ( około 40-50 minut). Studzimy i obieramy. Kroimy na mniejsze części i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z pozostałych składników
Czerwona Porzeczkarównież ciasto. Bardzo intensywny dzień w kuchni. Piernik przekładany masą z kaszy manny. Stare przepisy zawsze mają w sobie to coś! SKŁADNIKI Na ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka miodu 1 szklanka oleju ok 3/4 szklanki cukru 1 szklanka herbaty czarnej 4 jajka 2 łyżeczki sody przyprawa do pierników. Do masy: 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny
W kuchennym oknie Ewyłyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka oliwy pieprz Sos: 3 ząbki czosnku kawałek imbiru ¾ szklanki sosu sojowego ½ szklanki wody 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części. Jeżeli pierś jest duża (moja była) przekroić na pół, aby kotlety były cieńsze. Mięso włożyć do miski z jogurtem
Sto kolorów kuchniodstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Masa makowa: 800g maku ok 200 g cukru 150-200 g rodzynek 6 łyżek miodu zapach migdałowy 2 łyżki masła (roztopionego) ulubione bakalie (ok szklanki) 7-8 białek papier do pieczenia Mak zalewamy wrzątkiem (woda powinna być 1 cm wyżej od maku
Malinowe Pocałunkichłodne wieczory pod kocykiem z dobrą książką:) Składniki (na 2 filiżanki): 200 ml mleka 1 mała suszona papryczka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka dobrego kakao 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki kawy mielonej (opcjonalnie) 2 łyżeczki cukru waniliowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Czekoladę łamiemy w kostki; wszystkie składniki umieszczamy w garnku i cały czas mieszając
My Culinary Art