szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli 1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g maki żytniej razowej 250 g maki gryczanej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie skadniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może
Kulinarne przygody GatityGranola kokosowo-rabarbarowa Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki płatków jęczmiennych 1 szklanka otrębów żytnich 1/3 szklanki zarodków pszennych 2 jabłka 2 łyżki oleju 3 łyżki plynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki sezamu 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków
Kulinarne przygody GatityDoroty . Po upieczeniu pierniczki są twarde, należny je schować do puszki na co najmniej 2 -3 tygodnie, żeby zmiękły. Pierniczki katarzynki Składniki: 200 g miodu 1 łyżeczka przypraw korzennych do piernika kilka łyżek karmelu ( zamiast karmelu dałam 1 czubatą łyżkę kakao) 100 g cukru pudru 1 jajko 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku
Kulinarne przygody Gatitymąki żytniej razowej 2000, przy kolejnym pieczeniu pokombinuję trochę z mąkami, dodam trochę sitkowej lub chlebowej. Następnym razem dodam do niego też kminek i kawę, a może i miód...i wtedy, jak mawia Gucio, będzie to chleb w wersji oficerskiej. Na pewno będę do niego wracać ! Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia Składniki ( 1 kg bochenek
Kulinarne przygody Gatityegzamin doskonale. A do przepisu na maślane rogaliki będę jeszcze nie raz i nie dwa wracać. Maślane rogaliki z makiem Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miodu 5-6 łyżek ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 jajko mak Wykonanie: Wodę mieszamy
Kulinarne przygody GatityCzas przygotowania: 3 godziny Składniki Na ciasto: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suchych drożdży 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżka cukru lub miodu 4 łyżki oliwy 120 ml ciepłego mleka Dodatkowo: 270 g sera feta suszone pomidory (opcjonalnie) oregano (opcjonalnie) topione masło do posmarowania bułek 1 żółtko wymieszane
Kulinarne przygody Gatitykonkursie: Sałatka z fasolki szparagowej z miodowo-musztardowym sosem Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 300 g francuskiej fasolki szparagowej Sos: 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki posiekanej natki 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV sok z 1 cytryny świeżo
Kulinarne przygody Gatitydużego strąka papryki czerwonej i zielonej pół kolby świeżej ugotowanej kukurydzy ziarno sezamu, pestki dyni Na dresing świeże zioła; szczypiorek, natka, tymianek, oregano,estragon sól, pieprz mielony prawdziwy łyżka miodu łyżeczka musztardy około 4 - 5 łyżek oleju z pestek dyni Przygotowanie : Pomidory obrać ze skórki, ugotowaną marchew pokroić w kostkę, pomidory również Brokuł gotować krótko, osączyć, podzielić na małe różyczki
Proste Potrawyspróbują. Przygotowałyśmy ich ponad 100... Niestety, pięć minut później ... W międzyczasie oglądałyśmy wystawy przygotowane przez mleczarnie i próbowałyśmy jogurtów, serów, twarogów... ...pierogów z Lazurem podanych z jogurtem greckim i miodem, pyszne! Na koniec tego owocnego dnia usłyszałyśmy także miłą wiadomość o tym, że firma Polmlek wyraziła chęć współpracy z nami i przekazała nam mnóstwo produktów, z których z resztą już
Symfonia Smakówłyżka oliwy sól pieprz sok z cytryny lub pomarańczy Śliwki: 200 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru szczypta ostrej papryki mielonej Skworcu 1 łyżka syropu klonowego ( w oryginale był miód) 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki nalewki śliwkowej, wiśniowej lub brandy Dodatkowo: 1/2 szklanki kaszy bulgur pszenny Skworcu 1 szklanka wody 3 małe ogórki gruntowe sól Wykonanie: Kasza bulgur: Pół
Blondynka Gotujejestem ale jak każdy też mam takie dni, kiedy nie chce mi się wyjść z łóżka. Składniki: 250 g borówek 1,5 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki miodu 4 łyżki mleka 100 g posiekanych migdałów 50 g suszonych moreli Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik 180 C. Borówki myjemy i wykładamy do naczynia przeznaczonego do pieczenia, w misce łączymy
Niezły Młynekdodajemy 3 szklanki ciepłej wody i 1 łyżkę soli , 2 łyżki oliwy z oliwek . 1/6 paczki drożdży (takich 10 dag - świeżych) rozmieszanych z 1 łyżeczką cukru ( lub 2 łyżeczkami miodu ) i dodajemy do składników. Możemy dodać około 1 szklanki dodatków w postaci otrąb , ziaren dyni , słonecznika siemienia lnianego - dowolny wybór .Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić.Przełożyć do natłuszczonych foremek , odstawić
Proste Potrawyzaparzeniu tej herbaty pojawia się piękny kwiat... Posłodzona łyżką miodu ma wspaniały smak
Proste Potrawyzapach wyraźnie miętowy, kolor jasno zielony, pita bez cukru podkreśla prawdziwą główną nutę herbaty - miętę. Kto nie wyobraża sobie jednak picia herbaty bez cukru polecam odrobinę cukru brązowego, słodycz miodu też będzie świetna. Herbata Green Mint Mojito i mój słodk i sernik na kakaowym spodzie - pasowały do siebie idealnie
Proste PotrawySkładniki : mąka żytnia 90 g mąka pszenna 370 g około 250 - 300 ml letniej wody suszonych drożdży1 płaska łyżeczka 5 suszonych pomidorów drobno pokrojonych sól, cukier lub miód do smaku ziarno siemienia płaska łyżka łyżka oleju Przygotowanie : Mąki zmieszać i przesiać przez sito Dodać drożdże , około 1 szklanki letniej wody , sól około 1 płaskiej łyżeczki , olej i wszystko
Proste Potrawy