zatopiony w bezie z wiśniami kandyzowanymi:), ja obowiązkowo dodałam świeżą miętę, bo uwielbiam to ziółko do wszystkich deserów!. Składniki na bombę piernikową: 4 jaja łyżka masła 1/2 szklanki miodu szklanka mleka 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do pierników tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Składniki na bezę
Apetyczna babeczkaWystarczy dobre czerwone wino, miód, pomarańcze, mandarynki....trochę aromatycznych przypraw, goździki, cynamon, gałka muszkatałowa, anyż. Podgrzewany - nie gotujemy, przyprawiamy i zasiadając w wygodnym fotelu rozkoszujemy się wspaniałym aromatem i smakiem domowego grzanego wina... po sprawdzone przyprawy zawsze do www.owocowyraj.eu
Apetyczna babeczkaGotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w tem. 160-170 C, ok. 35-40 minut. Placek miodowy: 30 dag mąki 15 dag margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki kwaśnej śmietany 10 dag cukru 1 jajo Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w tem.160-180 C, przez
Apetyczna babeczkagałązki świeżego rozmarynu , aby po posiekaniu wyszły 3 pełne łyżki stołowe 2 łyżeczki grubej soli , ale może być też zwykła 3-4 ząbki czosnku (drobno siekamy ) 1 łyżeczka miodu spadziowego, dostępnego w sklepie www.Skworcu.com.pl 2/3 szklanki letniej wody ( wodę dozujemy przy mieszaniu , aby ciasto nie lepiło nam się do rąk ) Wykonanie: 1. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy resztę składników, ( zostawiamy
Apetyczna babeczkaprzecież można zaszaleć ;P ~ Pudding Chia na napoju migdałowym podany z deserkiem waniliowym i żurawiną ~ Składniki: 30g nasion chia 200ml napoju migdałowego 125g deserku waniliowego żurawina miód/cukier/stewia(opcjonalnie) Nasiona zalewamy napojem, mieszamy(ewentualnie dosładzamy) i odstawiamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy, dodajemy deserek i żurawinę. Napój migdałowy: Hm... co mogę o nim powiedzieć
Kuchenny Skrawek Niebacodziennie (bo na śniadania jednak wolę sałatki), to owsiankę jednak można jeść :) Składniki: płatki owsiane zwykłe siemię lniane złoty len żurawina suszona wiórki kokosowe płatki migdałowe mleko sojowe miód lipowy lub gryczany ziarna słonecznika O właściwościach siemienia lnianego i złotego lnu pisałam tutaj . Płatki gotujemy według przepisu na opakowaniu w wodzie. Przekładamy do miseczki, dolewamy mleko sojowe i dodajemy pozostałe
chwile dla mniepolewą ~ Składniki: ( inspiracja ) knedle: 40g mąki żytniej razowej (może być inna) płaska łyżka siemienia lnianego 80g serka twarogowego łyżeczka cynamonu śliwki 3 łyżki wrzątku polewa: 150g jogurtu naturalnego miód/syrop klonowy łyżeczka cynamonu Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Mąkę, serek, cynamon i siemię lniane mieszamy tak, aby powstała gładka i nielepiąca się masa. Z ciasta formujemy
Kuchenny Skrawek Niebaczekoladową wersję z egzotycznym dodatkiem :P ~ Czekoladowa kasza manna z serkiem twarogowym i pomelo ~ Składniki: 25-30g kaszy manny 250g wody/mleka 200g serka twarogowego 2 łyżeczki gorzkiego kakao miód/cukier/stewia kilka kostek czekolady + dowolne owoce (u mnie pomelo) Wodę/ mleko zagotowujemy z kakaem i kostkami czekolady. Dodajemy kaszę mannę oraz słodzidło i gotujemy na małym ogniu
Kuchenny Skrawek Niebaczasu:). Następnie dotarły do nas dania główne. Na początku chciałam pierś z gęsi, jednak okazało się, że nie było jej na stanie więc zmieniłam zamówienie na kaczkę pieczoną w miodzie z jabłkami, podaną z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą w sosie pomarańczowym (49 zł) . Kaczka była obłędna, sos do niej także był powalający. Jedynie kluski śląskie aż za bardzo rozpływały się
karmelowywynik mojego małego eksperymentu: ~ Kremowa owsianka z jogurtem kokosowym winogronami i pyłkiem kwiatowym ~ Składniki: 250ml wody/mleka 30g płatków owsianych 250g jogurtu naturalnego 20g mąki kokosowej ew. miód/ stevia/ cukier + dowolne dodatki ( u mnie winogrona, pyłek kwiatowy) Płatki gotujemy w wodzie/mleku (możemy dodać coś do posłodzenia), blendujemy i przekładamy do miseczki/słoika. Przesiewamy mąkę kokosową przez sitko i mieszamy
Kuchenny Skrawek Niebaczasu oraz leżący obok szpinak. Tak właśnie powstał dzisiejszy, zielony słoiczek ^^ ~ Owsianka szpinakowa z jogurtem naturalnym, otrębami i żurawiną ~ Składniki: 100g szpinaku (u mnie mrożony) banan 150g jogurtu naturalnego miód/cukier/stewia łyżeczka otrębów owsianych żurawina Płatki wsypujemy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem, miksujemy i gotujemy aż do zgęstnienia. Następnie dodajemy szpinak, banana oraz słodzidło. Całość miksujemy i przelewamy do słoiczka/miseczki
Kuchenny Skrawek NiebaDżem z czarnej porzeczki Dżem śliwkowy Koncentrat pomidorowy Konfitura malinowa Konfitura wiśniowa Lecho z cukinii Marynowane kurki Marynowane opieńki Mus jabłkowy z miodem Ogórki małosolne Sok z aronii z sokownika Sok z wiśni Suszone pomidory w oliwie
Aga w kuchnikukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki
Aga w kuchniPierogi Pierogi z makiem Pierogi z kapustą i grzybami Kluchy Knedle ze śliwkami i miodem Kopytka z sosem Krokiety Krokiety w waflach Krokiety Pizza Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem Pizza z gyrosem Pizza dwie pory roku Pizzerinki Pizzerinki 2 Placki Placuszki z jabłkami Placki z cukinii Placki z kurkami Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Aga w kuchniczarnej porzeczki! Serwuje z prawdziwym kakao! Pięknego dnia! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 2 jaja ekologiczne - 6 czubatych łyżek mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - miód lub słodzik - cynamon, kardamon - olej rzepakowy do smażenia - dżem Łowicz czarna porzeczka Dynię upiecz w piekarniku (czas pieczenia 35 minut), miąższ oddziel od skórki i zmiksuj blenderem. W misce
SMYKWKUCHNI