śmietanki 30% kilka posiekanych orzechów brazylijskich Mleko zagotowujemy i wrzucamy do niego płatki. Gotujemy około 8 minut często mieszając po czym odstawiamy z ognia. Wersja u Zosi była słodzona miodem ale my raczej nie słodzimy. Na patelni rozpuszczamy cukier po czym dodajemy masło. Gdy masa będzie jednolita stopniowo, cały czas mieszając dodajemy śmietankę a następnie banany. Chwilkę podsmażamy. Podajemy
Mienta blogtych bardziej zaawansowanych (np. kaczka lub tort bezowy). I chociaż wszystkie są raczej proste to na pewno nie banalne w smaku. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, placuszki z twarogiem, miodem i skórką z cytryny, krem ze świeżego groszku cukrowego czy też kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym. Kto nie miałby na to wszystko ochoty? Ja mam! :) Przepisy są napisane
Mienta blogkurczaka przez moich domowników. Dlatego staram się urozmaicać ich smak, żeby się Nam nie nudziły Składniki: 9 pałeczek z kurczaka 1/2 szklanki keczupu 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju szklanka wyłuskanych pestek słonecznika sól, pieprz Kamis Wykonanie: Do talerzyka wsypujemy pestki słonecznika,panierujemy w nich pałki kurczaka, układamy na blasze. Pieczemy 45 minut
Z Majeczką w kuchnit.1850 (w ogr. 350 g mąki orkiszowej t. 630 lub 700) 150 g + 100 g mąki pszennej typ 750 (w org. 300 g mąki pszennej t. 750) 1 łyżka miodu, 30 g, użyłam mniszkowego 1 puszka pomidorów - całe albo krojone, w soku pomidorowym 15 g soli (w org. 10 g, ale wydawało mi się mało i miałam rację
Smaczna PyzaPolewa: - Pół kostki masła - cukier trzcinowy 1/3 szklanki - tabliczka gorzkiej czekolady imbirowej WYKONANIE: W dużym garnku, na bardzo małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cały czas mieszając, następnie dodajemy miód, przyprawę piernikową, cynamon, gorącą czekoladę, cykorię instant i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy
Wypisz Wymalujsię Poolish , trzeba go wykorzystać. I tak wybór padł na delikatne bułeczki pszenne, odnalezione na hiszpańskojęzycznym blogu. Delikatne i aromatyczne, doskonałe na słodko i słono. Z odrobiną masła i miodu, lub plastrem topionego serka, z poranną kawusią lub popołudniową herbatą. Pyszne, a jednocześnie bardzo łatwe do zrobienia. Jeszcze nie wystygły po wyjęciu z piekarnika, a już połowa z nich zniknęła
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki (na 2 foremki a 26 cm): 800 g zakwasu żytniego razowego 680 g mąki żytniej chlebowej 280 g letniej wody 15 g soli morskiej 60 g melasy(użyłem miodu) 30 g słodu (użyłem karmelowego) 12 g mielonej kolendry 5 g ziaren kolendry Przygotowanie chleba: Na 24 godziny przed pieczeniem chleba nakarm zakwas żytni razowy i odstaw go pod przykryciem
Grahamka, weka i kajzerkaDuże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie. Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować
Grahamka, weka i kajzerkaciepłe miejsce na 12 godzin. Składniki (na 2 bochenki): 600 g zaczynu 400 g pomidorów krojonych z puszki 350 gmąki orkiszowej chlebowej 350 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka miodu 15 g soli 5 g drożdży 10 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 30 g czarnego sezamu Przygotowanie chleba: Przesiej do miski obie mąki. Wymieszaj je z solą i zmielonym słodem
Grahamka, weka i kajzerkachleb wyciągnij z foremki (popukanie w spód chleba winno dawać głuchy odgłos), i odstaw na kratkę do ostygnięcia. Po ostygnięciu pierwsza kromka z samym masłem, potem z masłem i miodem...pycha! Dopiero co zrobiona podmłoda. Podmłoda po 4 godzinach. Garowanie zakończone, zaraz pieczemy. Pieczenie zakończone. Lecytal w plenerze. Lecytal w plenerze. Lecytal w plenerze. Lecytal i stokrotka. receptura z Zarządzenia
Grahamka, weka i kajzerkaBułki wyszły wspaniale. Mięciutkie, puszyste i delikatnie słodkie. I na dodatek z glancem nie mającego sobie równych. Na pierwszy ogień poszły posmarowane odrobiną masełka, oraz dżemem z dyni i miodem. Poszły i zniknęły od razu, takie pyszne. Poniższy przepis może służyć jako świetna baza do bułek maślanych z różnym dodatkami, na przykład z rodzynkami, żurawiną, albo z pokrojonymi jabłuszkami
Grahamka, weka i kajzerkaserka typu włoskiego pomidorki koktajlowe ( ok 10 sztuk) 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka masła tymianek, oregano, słodka papryka, sól, pieprz sos: 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 0,5 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżka oliwy sól i pieprz (wszystkie składniki łączymy) Przygotowanie: Kaszę zalewamy w garnuszku 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy
Niezły MłynekSkładniki na kruszonkę zagniatamy między palcami, a następnie posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. 4. Wyciągamy i studzimy na kratce. Podajemy z masłem, dżemem, miodem lub twarożkiem :) Smacznego
My Culinary Artmąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może
Moje domowe kucharzenie