Gotowałam 30 min. po czym dokładnie zmiksowałam. Gotowałam dalej, ale na mniejszym ogniu. 1 łyżeczka cytryny (lub więcej, do uzyskania wyczuwalnego kwaśnego smaku) szczypta majeranku 1 płaska łyżka miodu szczypta cynamonu i imbiru (do smaku) Gotowałam jeszcze 10 min. Wymieszałam. I podałam Gizmolowi. Butlę. Wrąbał, aż mu się uszy trzęsły. Resztę rozlałam do miseczek, mojej i Stwórcy. Lekko mdłe
bastalenałyżki kminku 350 g mąki żytniej razowej typ 2000 150 g mąki żytniej chlebowej typ 650 300 g letniej wody (dałam więcej) 2 łyżki miodu 1 łyżka soli *Aktywny zakwas to taki zakwas, który dokarmiliśmy 12 godzin wcześniej. Wykonanie: W wieczór poprzedzający dzień pieczenia chleba robimy zaczyn. W misce mieszamy 50 g zakwasu
Kulinarne przygody Gatitywrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek. ( nie dodałam ) cały zaczyn zaparzone wcześniej otręby 350 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 300 g wody 2 łyżki melasy - dałam miód 1 łyżka soli. Przygotowanie dalsze : Z mąki żytniej razowej odsypać 2 łyżki i uprażyć na suchej patelni, by nabrała brązowego koloru (uważać, by nie przypalić). Następnie wymieszać w misce cały
Proste Potrawybardzo aromatyczna… Składniki: 400 g płatków owsianych 1 szklankę orzechów włoskich 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki suszonych moreli łyżkę suszonej żurawiny kilka suszonych daktyli 3 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżkę masła 1 łyżeczkę cukru waniliowego Przygotowanie: Morele, daktyle, orzechy posiekać i dokładnie wymieszać z resztą składników. Włożyć na blachę i piec około
Oryginalny smaksmaku Miękkie w środku, oblane cienką warstwą karmelu, który delikatnie chrupie przy każdym kęsie… Składniki: 1 szklanka sezamu 1/2 szklanki ziaren słonecznika 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu 2 łyżki śmietanki 30% Będą potrzebne: wykałaczki plastelina Rada: Karmelową skorupkę najlepiej zrobić w dzień podania, ponieważ po jakimś czasie zacznie się kleić. Przygotowanie: Na dużą, suchą patelnię wsypujemy ziarenka
Oryginalny smakProsciutto Crudo” 1 łyżka startego parmezanu 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek „extra virgin” 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki musztardy „Dijon” 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos razem mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą. Rukolę płuczemy, osuszamy, przekładamy
Oryginalny smakSkładniki: 100 g wędzonego łososia 100 g białego koziego sera 8 pomidorków koktajlowych około 60 g roszponki Dressing: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Roszponkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone na ćwiartki (mniejsze na pół) pomidorki koktajlowe i pokrojony w kostkę kozi
Oryginalny smakdałam 2%) 1 łyżka kakao 100 g orzechów (u mnie włoskie) 100 g rodzynek 100 g wiórków kokosowych 1 zapach rumowy (dałam pomarańczowy) 5 łyżek cukru lub płynnego miodu 100 g masła dżem z czarnych porzeczek lub marmolada Polewa: 2 tabliczki czekolady + 50 g masła lub gotowa polewa czekoladowa Ciasto : Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Podzielić na dwie
charlotte gotujecytrynowe (u mnie 8 łyżek kaszy manny) cynamon 1,5 łyżeczki (jeśli ktoś lubi, bo jest on niekonieczny) Masa orzechowa: 20 dag posiekanych orzechów 15 dag cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka 15 dag masła Przygotowanie: 1. Zagniatamy składniki na ciasto i dzielimy na 3 części. Każdy oddzielnie pieczemy przez ok. 20 min w 180st. C. 2. Jabłka trzemy
charlotte gotujełyżezki soli Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, sól i rodzynki. Do drugiej, większej miski wrzucamy mokre składniki, czyli: jajko, olej, miód i mleko - bardzo krótko miksujemy. Suche składniki przesypujemy do mokrych i wszystko mieszamy łyżką, mogą zostać grudki. Papilotki na muffinki napełniamy masą do 3/4 wysokości. Nagrzewamy piekarnik
charlotte gotujeTakk robimy z każdym kawałkiem ciasta. POWIDŁA ŚLIWKOWE: 1 słoiczek powideł śliwkowych (410g) 150 g suszonych śliwek starta skórka z 1/2 pomarańczy 1/3 łyżeczki cynamonu opcjonalnie 1 łyżka miodu Wszystko łączymy razem w garnku, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby nam nie przywarło. Powidła smażymy do czasu uzyskania gęstej konsystencji - blendujemy i od razu ciepłe
charlotte gotujewyciskamy sok z cytryny, dodajemy skórkę otarta z cytryny, rozdrobnione (lub przeciśnięte przez praskę) 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Opcjonalnie proponuję dodanie również soku z połówki pomarańczy i łyżkę miodu. Tak powstałą marynatą nacieramy ptaka od środka oraz z zewnątrz i pozostawiamy na noc w lodówce, by miał czas "przejść" jej smakami. Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę
Taste Of My Dayczosnek granulowany przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju Farsz: 300g wątróbki drobiowej cebula tymianek, rozmaryn, pieprz, sól jajko 2 łyżki bułki tartej masło do smażenia Sos: 3 łyżki miodu 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej 2 czubate łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany do zup i sosów 2 łyżki oleju Schab kroimy na pół, nie krojąc go do końca
Czerwona Porzeczkastosowany jest w przypadku przegrzania organizmu ( źródło ). Składniki (dla dwóch osób): 1 dojrzałe mango 1 mały jogurt naturalny lub grecki 1/2 szklanki lodu 1/2 szklanki wody 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru drobnego liście mięty do ozdoby CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Mango obieramy, kroimy w kostkę
Tajskie smakiciasto w 15 minut ale swoje musi odstać w lodówce. Warto poczekać, zrobić kawę i delektować się smakiem wspominając wakacje. Składniki: ciasto 2 jajka 70 g cukru 1 łyżka miodu 60 g masła 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g mąki krem 3 jajka 200 g cukru trzcinowego 500 ml mleka 60 g mąki kukurydzianej
Niezły Młynek