słodzidło (u mnie syrop klonowy). Na dnie miseczki układamy łyżeczkę kremu czekoladowego i przykrywamy go serkiem. Posypujemy siemieniem i pyłkiem pszczelim. Podajemy z pokrojonym bananem polanym syropem klonowym (lub miodem
Kuchenny Skrawek Niebałyżeczki sody Dodatkowo:2 - 3 słoiki powideł śliwkowych Polewa:15 - 20 dag czekolady 3-4 łyżki mleka1. W garnku z grubym dnem podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier aż składniki się połączą, nie doprowadzamy masy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia, aż masa będzie miała temperaturę pokojową.2. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika i sodą.3. Schłodzoną
Apetyczna babeczkamorza (pachnących morzem nie rybą) przyprawiała o zawrót głowy, a motylki w żołądku mówiły TO JEST TO! Sąsiadujący z rybnym, kolorowy i pachnący ziołami targ warzywny, gdzie znalazłam miód lawendowy z wyspy Hvar, zdecydowanie umocnił to uczucie. Każdy kolejny dzień wakacji i nowe odkrycia budziły zachwyt doprowadzając do totalnego zauroczenia tym małym krajem i jego kuchnią.Wynajęliśmy apartament
SzczyptaSmaQdomowej roboty klik2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczeniaPolewa 250 g margaryny1 szkl mleka1 szkl cukru4 łyżki kakaokokos do obtoczeniaPrzygotowanie:Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać miód, mleko, miękką margarynę pokrojoną w drobną kostkę i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną
Ala piecze i gotujemałym ogniu ( mleko powinno ledwo mrugać ) przez 30 minut.Osączyć na sicie, zemleć w maszynce do mielenia używając sitka o najmniejszych oczkach, 3 -4 razy.W żeliwnym rondlu rozpuścić masło, miód, dodać wanilię , wszystkie bakalie, mieszamy. Teraz dodać mak i przesmażać go z podanymi składnikami przez 15 minut, często mieszając, by uniknąć przypalenia. Po lekkim przestudzeniu masy przechodzimy
Stare GaryKolejny przepis z z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. Mięso niezwykle miękkie, sos, dzięki śliwkom, lekko słodkawy, jak zwykle
Stare Garywymagają nadzoru, a nie jest on łatwy gdy jest wieczór. Polecam!Przepis znalazłam na stronie Simply Recipesskładnikimarynata1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki sosu sojowego1/4 szklanki miodu 2 ząbki czosnku, zmiażdżone1 łyżka octu z czerwonego wina 2 - 3 cm kawałek imbiru, w plasterkach 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzupozostałe składniki
Stare Garyświetnie się sprawdził jako dodatek do żeberek . Polecam!Składniki:1 średniej wielkości czerwona cebula3 ząbki czosnku4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości4 łyżki musztardy miodowej6 łyżek octu balsamicznego2 łyżki miodu - nie użyłam2 łyżki oleju3 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną )1/2 łyżeczki pieprzu cayennesól do smakuprzygotowanieW rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim bardzo drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dodać
Stare GarySame dobre składniki. Ciepła kaszanka dodana do sałaty może wydać się nieco zaskakującym dodatkiem, ale całość okazała się naprawdę smaczna. W przepisie oryginalnym użyto black pudding
Stare Garywyjąć z piekarnika, ostudzićMASA MAKOWA- mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić, dobrze odsączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem- masło i miód przełożyć do rondelka, podgrzewać do rozpuszczenia się, dodać mak, przez chwilę smażyć, cały czas mieszając, zdjąć z palnika, ostudzić- białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą
Smakołyki Berenikiswoją objętość.Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy żółtka i miksujemy. Ubitą masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, w ciągu 24 godzin zgęstnieje
Smakowity Blog KulinarnySkładniki na sos :2-3 łyżki miodusok z połowy cytryny ewentualnie ocet balsamiczny2-3 łyżki oleju z pestek dyniSos powinien mieć smak lekko kwaśny, ale również i słodki od miodu
Proste Potrawyoleju rzepakowego (na każde 100 g czekolady 1 łyżka oleju)Dekoracja: 100 g cukru pudru1 łyżka wrzątkukilka kropli soku z cytrynycukrowe śnieżynkiW rondelku umieść połamaną w kostkę tabliczkę czekolady, miód, masło oraz łyżkę cukru. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Odstaw do schłodzenia, a następnie wbij jajko i wymieszaj.Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną
Food Squaremiesiąc pierwszy dzień szkoły! Nie mogę się już doczekać, choć jednocześnie trochę się denerwuję... Trzymajcie kciuki, żeby poszło gładko.Dzisiaj mam dla Was trochę nietypowe, bo duńskie pierniczki. Bez miodu, za to z... Pieprzem! Białym, więc nie ma się czego bać (biały pieprz jest delikatniejszy od popularnego czarnego). Są krucho-twarde, lekko pikantne. Pięknie pachną przyprawami korzennymi, a gdy już
Pożeraczka, czyli raz adobrzenabierze złotego koloru. Następnie od razu wlałam 1/3 szklanki wody i tu nastąpiła gwałtowna reakcja i to moje słynne "sssss", karmel rozpuściłam w wodzie. Potem dodałam pozostały cukier, miód i przyprawę korzenną. Wszystko razem wymieszałam, zagotowałam i odstawiłam do wystudzenia.Do dużej miski przesiałam sobie mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, wbiłam jajko i włożyłam miękkie kawałki masła. Wlałam wystudzoną zawartość naszego rondelka
Blondynka Gotuje