świderki np. Malmy filet z kurczaka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1/2 słoika pomidorów suszonych w ziołach 1 duży pomidor świeży lub z puszki około 10 dag. parmezanu 1 łyżeczkę suszonej bazylii 200 ml słodkiej śmietanki sól, pieprz, przyprawa Kamis Specialite: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (1 łyżeczka) olej do smażenia WYKONANIE: Mięso umyć, osuszyć i pokroić
Kuchnia Beatypora* 1 cebula* kawałek imbiru* 1 papryczka chili* szczypiorek świeży lub suszony* liść kapusty włoskiej lub sałaty lodowej* grzybki shitake* 30 dag łopatki lub biodrówki wieprzowej* 1 filet z kurczaka* sos sojowy* sól, pieprz* dowolny makaron pszenny soba, somen...Sposób wykonaniaPorcje rosołowe i żeberka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą.Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę, pora obrać, umyć(...)opakowaniu.Do wcześniej przygotowanych miseczek wlać gorącą wodę aby je ogrzać, następnie wylać wodę i do każdej miseczki wlać łyżkę sosu sojowego i włożyć porcję gorącego makaronu.Pokroić marchewkę i mięso i ułożyć w miseczkach. Do każdej miseczki włożyć kawałek liścia kapusty lub sałaty, grzybka i szczypiorek, następnie zalać rosołem
Mix smakuSkrzydełka, skrzydełka dla Brasileiro najsmaczniejsza część kurczaka. Mogą być serwowane jako przystawka, przegryzka czy jako część obiadu. Przepis prosty a rezultat przepyszny. Co potrzebujemy?Po pierwsze i najważniejsze skrzydełka - powiedzmy 1 kgSzczyptę soli, gdyż w pierwszej kolejności skrzydełka trzeba posolićSok z cytryny (tylko z cytryny, nie koncentrat) którą skropimy naszego kurczakaPo drugie sos - będzie to zmiksowana papryka zielona(...)kostka rosołowaPo trzecie trochę koncentratu pomidorowego (2 łyżki) którym smarujemy skrzydełkaNaszym zmiksowanym sosem o którym mowa powyżej nacieramy skrzydełka, kładziemy w brytfankę i pozwalamy "odpocząć" na godzinkę tak by mięso przesiąknęło sosem.Pieczemy w piekarniku w zależności od rodzaju piekarnika około godziny i w temperaturze 200 C.Proste? Jasne że prosteSmacznego
Smaki Brazyliipodwójna pierś, 2 sztuki uda kurczaka, 1/2 pęczka włoszczyzna, 1,5 litra woda, 1 łyżeczka vegeta, - do smaku pieprz czarny mielony, 1 puszka fasolka czerwona, 2 łyżki natka pietruszki, - ile potrzeba cytryna, 1 opakowanie na litr żelatyna,- maggi do smaku pierś, uda zagotować i zebrać "szumy" gotować z włoszczyzną na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw - wywar będzie klarowny
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka zalać zimną wodą, dodać obraną, całą marchewkę i gałązki natki pietruszki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, po tym czasie doprawić do smaku solą i gotować jeszcze około 5-10 minut (do miękkości) w ostatnich minutach dodając drobno posiekany koper. Zupę zdjąć z ognia. Mięso
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajako dodatek do pieczonego mięsa. Przepis pochodzi z bloga mniami-mniam Składniki na 5-6 porcji: 3 torebki kaszy jęczmiennej 1 puszka krojonych pomidorów 3 ząbki posiekanego czosnku 20 dag pieczarek 4 łyżki kaszy manny 20 dag startego sera żółtego Jedna starta marchewka sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka podwójna pierś z kurczaka – ok 500 g 3 łyżki
Fabryka pomysłówmój wybredny Luby poprosił o dokładkę bo stwierdził, że danie jest 10/10, a uwierzcie mi- to mój największy krytyk Jeżeli lubisz tego typu dania polecam także mój strogonow z kurczakiem i strogonow z klopsikami – pycha! Scroll down for recipe in English Strogonow z wołowiną i grzybami (5-6 porcji) Składniki: 3 łyżki oleju roślinnego 600 g steka wołowego, pokrojonego(...)łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie) 3 łyżki koniaku / brandy 2 szklanki śmietanki 36 % listki z kilku gałązek tymianku sól i pieprz Przygotowanie: Oprósz mięso solą i pieprzem. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, wlej olej i włóż mięso. Podsmaż do zarumienienia przez ok. 1-2 minuty z każdej strony, przełóż mięso
karmelowyCoś szybkiego, lekkiego i mega dobrego. Sezon na szparagi w pełni więc trzeba korzystać i zajadać się nimi. Z dodatkiem chrupiących grzanek z pesto domowym. 1
wesoła kuchniaSzaszłyki które można zrobić na obiad albo na kolację. Polecam zrobić do nich zielony i zdrowy sos na bazie jogurtu i oliwy. Klasyka na grillu ale
wesoła kuchniaNie będę ukrywała, że to danie nie należy do najlżejszych...ale za to jakie jest smaczne...idealne na rodzinny leniwy obiad. W towarzystwie ulubionych dodatków
kawawszklanceSaltimbocca*, to rodzaj popularnej włoskiej potrawy, która przyrządzana jest z rozbitego płata cielęciny oraz szynki, z dodatkiem szałwii,
Kraina Miodem PłynącaPyszne mięsko wyszło, soczyste, delikatne z ulubionymi suszonymi pomidorami w chrupiącej otoczce z ciasta francuskiego. Na pewno powtórzę ten przepis jeszcze nie raz, tym bardziej że
Ala piecze i gotujeCzy wiecie, że popularne wśród studentów zupki chińskie możemy wykorzystać również do przygotowania smacznej sałatki? Pokażę Wam w jaki sposób przygotować sałatkę z zupkami chińskimi –
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Internecie znalazłam artykuł na temat rodzeństwa prawie stulatków z Sardynii, którego sekretem tak długiego życia jest w wolnym tłumaczeniu „Jedzenie prawdziwego jedzenia, oznaczające dużo minestrone i mało mięsa oraz dużo ciężkiej pracy”. Ogólne zasady przygotowania i wariacje Lubię takie potrawy, które nie mają ścisłego przepisu, bo możemy je świetnie dopasować do swojego smaku i okoliczności:) Pomyśl(...)lodówce, jaka jest pora roku i przygotuj idealną minestrone. A oto kilka ogólnych zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa.Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić dowolnie inną: cannellini, pinto, białą, ciecierzycą itd. Aby przygotować minestrone
Chilli Czosnek i Oliwapracy. Obudowa jest termoizolacyjna, więc podczas pieczenia nie jest zbyt gorąca co zmniejsza ryzyko poparzenia. Należy pamiętać o tym, by olejem skrapiać żywność i nie wlewać go do formy. Mięso i warzywa najlepiej zamarynować z użyciem tłuszczu i pozostawić na godzinę lub dłużej w lodówce. Dzięki temu przyprawy zdążą do nich przeniknąć, równomiernie się rozprowadzą i dodadzą potrawie smaku(...)kurczaka. I tutaj ogromne zaskoczenie! Nie jestem fanką pieczenia mięs czy ryb w piekarniku, bo wychodzą zbyt suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej torebce do pieczenia wypełnionej bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś jak i udko smakowały jakby były przygotowane podczas grillowego party. W przypadku piersi, która jest mięsem chudym
Poranek na słodko