W szale przedświątecznych przygotowań może nam zabraknąć czasu na ciepły, smaczny posiłek, więc dziś zaproponuję szybki i pyszny pomysł na obiad. Makaron ze szpinakiem, pieczarkami
Simply FoodJest to kociołek węgierski w nowej odsłonie. Zazwyczaj w kociołku przygotowujemy gulasz, leczo lub poprostu zupę węgierską. Dziś przedstawiam przepis na udka z kurczaka duszone w
Dobra karmaJest to przepyszne danie na kolacyjkę dla znajomych lub rodzinki. Podawać można na dwa sposoby pierwszy – sałatkę wrzucić do miseczki, usmażone mięso włożyć do drugiej
Kuchnia PokoleńChrupiąca i soczysta pierś z kaczki podana z żurawiną. Idealny przepis na świąteczny obiad czy też przystawkę. Kaczka wydawać się może trudnym mięsem do obróki, ale
SMYKWKUCHNIKuskus – szklanka Czarne oliwki – ¾ szklanki pokrojone na 4 części Miód- 2 łyżki Warzywa na patelnię – 450 g (Ja używam warzyw Hortex z przyprawą orientalną) Duża
The Sweet DamselQuesadilla to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Można ją przygotować z samych placków przekładając tylko serem, ale można też wzbogacić farsz różnymi składnikami. Ja dodałam trochę
Smaczna PyzaOdpowiednio dobrane do mięsa zioła podnoszą walory smakowe. Do każdego mięsa tworzę odmienne mieszanki. Dziś
prawdziwe jedzeniepiórka”, lekko dusimy na maśle. Filety z kurczaka kroimy w paski, podsmażamy razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy z koncentratem pomidorowym, oprószamy solą, dodajemy przyprawy, bulion. Dusimy przez 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. W naczyniu żaroodpornym układamy ½ części mięsa, na to układamy cukinię, przykrywamy pozostałą częścią mięsa
R'n'G Kitchendaniem. Zapraszam Składniki: 200 g piersi z kurczaka 1/4 łyżeczki soli, pieprzu kurkumy, curry, czosnku suszonego 2 łyżki oleju 6 pomidorków koktajlowych 1/4 małej cukinii 1 łyżeczka ziół prowansalskich sałatka: 1 garść mixu sałat 1/4 ogórka zielonego 1/4 małej cukinii 4 rzodkiewki szczypta soli i pieprzu 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w kostkę
słodkie i nie tylko historie kulinarnetartego sera żółtego, oregano, łyżka oleju. Przygotowanie: Kurczaka kroję w większą kostkę, podsmażam przez chwilę na oleju (większy ogień) z dodatkiem przyprawy. Osączam na ręczniku papierowym. Paprykę kroję w mniejsze cząstki, następnie w paski. Ciasto rozkładam na papierze do pieczenia, smaruję ketchupem i posypuję oregano. Następnie układam paprykę, ser żółty i mięso. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach
JejKuchniakokosowego nierafinowanego natka pietruszki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę doprawić solą pieprzem i czerwoną papryką. Odłożyć do lodówki na jakieś pół godziny i w tym czasie pokroić warzywa. Cebula w kostkę. Marchewka, seler i czosnek w plasterki. Papryki w paski a cukinię w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć mięso i przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię
Ala piecze i gotujegotujemy w nim przez 45 min podudzia kurczaka sukcesywnie zbierając „szumowiny” z jego powierzchni. Obieramy i kroimy w kostkę (lub jakkolwiek lubimy) warzywa. Po 45 min doprawiamy 4-5 liśćmi laurowymi, garstką ziela angielskiego (ok. 10 ziaren), kopiastą łyżeczką soli i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez kolejne 15 min. Następnie wyciągamy mięso i wrzucamy pokrojone lub nie warzywa tj. ziemniaki
Ania i Marcin gotująlubi. Składniki: 3 udka z kurczaka 2 pory 2 marchewki 12 suszonych śliwek 1 litr wody 1 listek laurowy kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka tymianku sól olej Wykonanie: Udka oprószyć solą, włożyć do lekko natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przełożyć mięso wraz ze wszystkimi powstałymi sokami do garnka i zalać wodą
zadanie-gotowaniełyżeczki soli cebulowej (u mnie Skworcu) 2 pełne łyżki oleju lub oliwy z oliwek panier do mięs Skworcu * olej do smażenia *można użyć oczywiście dowolnej panierki, ale ja polecam tą – pyszna i… szybko można zrobić dobre kotlety Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na małe kotlety, lekko je rozbijamy i wkładamy do miski. W małej miseczce mieszamy przyprawy
Słodkie okruszkifilet z piersi kurczaka 2 puszki kukurydzy konserwowej 5 szklanek wody kawałek słoniny - ok. 10 dag pokrojonej w kostkę 3 cebule 6 ząbków czosnku 1 łyżka masła 3 łyżki posiekanej pietruszki 2 ziemniaki pokrojone w małą kostkę sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić
pieprzny smaczekzawsze możemy użyć mrożonego groszku ;) udko z kurczaka włoszczyzna 3 średnie ziemniaki szklanka groszku świeżego lub mrożonego kilka różyczek kalafiora sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy wywar ( klik ). Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i dodać do wywaru - gotować do miękkości, ok dziesięć minut przed końcem gotowania dodać groszek i kalafior. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Gdy ziemniaki będą miękkie
Atlas Smakówpietruszka 4-5 ziemniaczków 1 udko z kurczaka bądź żeberko wieprzowe kawałek selera 2-3 cm pora 2-3 ogórki kiszone (nie małosolne !) + trochę wody z ogórków 5 łyżek śmietany 30 % 4 łyżki mleka 1 czubata łyżką mąki tortowej sól, pieprz, warzywko używam takiego <--Klik ewent, posiekana nać koperku. 1. Umyte mięso zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy marchewki, pietruszki
Gotowanie...to proste !miodu kwiatowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka szczypta soli, pieprzu, 1 łyżeczka lubczyku suszonego 2-3 łyżki ketchupu 2-3 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE: wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, do marynaty wkładamy skrzydełka bez lotek i marynujemy 1-2 godz.(tak naprawdę im dłużej tym lepiej), grillujemy do miękkości mięsa- około 20-30 min. z każdej strony
Kuchnia Beatyłyżki oleju Przygotowanie; Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnie z 2 łyżkami oleju. Doprawić do smaku przyprawą do gyrosa i smażyć do miękkości. Brokuł oczyścić i ugotować al dente (3-4 minuty) Do foremki na spód wyłożyć ugotowany makaron. Na nim poukładać różyczki brokułu oraz wyłożyć mięso. Do garnka o grubym dnie wlewamy wodę, dodajemy
Radość kipiąca uśmiechem.posiekane w kostkę 600 ml bulionu z kurczaka 2 duże ziemniaki, pokrojone na większe kawałki posiekana świeża kolendra do dekoracji Sposób wykonania : J agnięcinę pokrój w kostkę ( około 2,5 cm ). Olej rozgrzej w rondlu i 5 minut smaż na nim cebulę, zielone chili, czosnek i listki laurowe. następnie dodaj pokrojone mięso i smaż je około 7-8 minut
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 piersi z kurczaka 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju kilka plasterków żółtego sera domowa vegeta pieprz do smaku suszony czosnek oliwa do smażenia 1 szklanka bułki tartej 2 jajka Jako dodatek zasmażana czerwona kapusta firmy Orzech. Wykonanie : Piersi umyć, osuszyć i przeciąć na pół, każdy plaster mięsa delikatnie rozbić, oprószyć domową vegetą, suszonym
Sama słodycz i szczypta chilisłoiki: 3 filety z kurczaka 2 jajka pieprz sól mąka bułka tarta olej do smażenia na zalewę: 5 szklanek wody szklanka octu szklanka cukru 3 cebule 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego 3/4 łyżeczki soli Słoiki wymyć, wyparzyć i wysuszyć. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pierzem, opanierować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaświderki) ok. 40 dkg fileta z kurczaka pokrojone w drobną kostkę 2 cebule pokrojone w "piórka" 5 ogórków konserwowych mała cukinia 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego trochę ketchupu 1 łyżeczka przyprawy gyros pęczek natki pietruszki Makaron ugotować "al dente". Przecedzić, przelać zimna wodą. Mięso usmażyć na połowie oleju. Posolić do smaku
Maślane ciasteczkogram wędzonki ( mogą być mieszanką wędzonych kości, kurczaka itp.) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Zakwas żurku w butelce ( warto kupić 2 opakowania i znaleźć smak dla siebie odpowiedni ) jajka Wykonanie: W lekko osolonej wodzie gotujemy kości, mięso. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, czosnek
Smaki Ewypotrawa jednogarnkowa. 1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku mała puszka ananasa ew. 2 gałązki selera naciowego, opcjonalnie słoiczek sosu słodko-kwaśnego sól, pieprz sok z cytryny natka pietruszki Mięso płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w cieniutkie
Kuchenna KontrrewolucyaPomysł na kotleciki z kurczaka z dodatkiem przyprawy maggi. Te pyszne placuszki doskonale komponują się z młodymi ziemniaczkami i świeżą warzywną sałatką tworząc w ten sposób ciekawe danie obiadowe. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Potrawkę przygotowujemy dzień wcześniej, a czas podany w przepisie to czas właściwego smażenia mięsa na drugi dzień
Milion Smakówpojemnika miksera wrzucamy jeden filet z kurczaka (najmniejszy), pietruszkę, majonez, musztardę oraz podsmażony boczek z cebulą, wszystko razem blendujemy. Do powstałej masy dokładamy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Pozostałe 3 filety, oczyszczamy z błonek i rozcinamy wzdłuż na połówki. Wszystkie kawałeki rozbijamy tłuczkiem (uważając, żeby nie przedziurawić mięsa), doprawiamy obficie solą, pieprzem, papryką, a następnie na środku
Symfonia smakowaziemniakami. Roladki wiosenne SKŁADNIKI: filet z kurczaka - 1 podwójny jajko -1 szt mąka bułka tarta do panierki sól i pieprz tłuszcz FARSZ: brokuł - 4 różyczki marchewka 4 słupki papryka czerwona - 4 słupki papryka żółta - 4 słupki jajko - 1 szt pietruszka natka Sposób przygotowania: PRZYGOTOWANIE: Fileta podzielić na 4 porcje, rozbić mięso tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Jajko ugotować
Kuchnia Danusikurczakiem 200 g filetu z kurczaka 1 marchewka 1/2 pora kilka liści kapusty pekińskiej Produkty na niespodziankę: 4 duże liście kapusty pekińskiej 1 liść z pora 12 sztuk krewetek tygrysich lub królewskich 250 g sera ricotta 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku. 1. Mięso, por, kapustę pekińską
Jadło i czytadłoskładniki* 1 podwójny filet z kurczaka* 1 puszka kukurydzy* 1/2 kapusty pekińskiej* 3-4 małe cebulki* 3-4 ogórki konserwowe* 2 łyżeczki przyprawy gyros* majonez* ketchup pikantny lub łagodny* olej do smażeniaSposób wykonaniaFilety pokroić w kostkę, cebulę w półplasterki, ogórki w kostkę, a kapustę d cienkie paseczki.Mięso podsmażyć na oliwie, następnie wlać 1/3 szklanki wody z rozpuszczoną w niej(...)przyprawą gyros i dusić na średnim ogniu , aż do odparowania wody.Wyjąć mięso do naczynia, w którym będzie robiona sałatka i na tym samym oleju zeszklić cebulę.Mięso rozłożyć na dnie naczynia, a następnie wyłożyć równo cebulkę, poczekać chwilę, aż przestygnie i polać ketchupem.Na ketchupie rozłożyć pokrojone ogórki, a na nie kukurydzę i polać majonezem.Na górę wyłożyć pokrojoną kapustę pekińską
Mix smakuWitajcie :) dzisiaj zapraszam na roladki troszkę inaczej :)Przygotowałam je z piersi z kurczaka nadziewane serem mozzarellą i suszonymi pomidorkami .Mięsko jest przepyszne i soczyste , połączenie mozzarelli z suszonymi pomidorkami zalewanymi oliwą z ziołami daje niesamowity smak i aromat :)Składniki ;2, 3 piersi z kurczaka1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju sól selerowa Skworcu Bazylia suszona SkworcuPieprz zielony(...)Czosnek granulowany Mozzarella bułka tartajajkado smażenia masło klarowane lub oliwa Wykonanie ;Piersi umyć , pokroić i delikatnie rozbić .Posolić , popieprzyć , posypać czosnkiem i bazylią .Na każdym płacie mięsa ułożyć pokrojone w paseczki pomidory i mozzarellę.Zwijać jak roladki .Jajka rozbić , zamaczać roladki i obtaczać w bułce tartej.Smażyć na maśle klarowanym lub oliwie.Pyszne i proste
Sama słodycz i szczypta chilizółtego sera potarkowanegosólpieprzzioła prowansalskieWykonanie:Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem oaz ziołami prowansalskimi z obu stron. Na każdej układamy plaster sera i szynki. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce. Poprostu należy je przełamać, pękną w tym miejscu co trzeba. Na każdą pierś kładziemy też po 2 szparagi, zwijamy wokół nich mięso z serem i szynką po skosie. Spinamy
Z Majeczką w kuchnisłoik ogórków konserwowych2 puszki kukurydzy2 podwójne filety z kurczaka 4 cebule (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej)przyprawa Gyroskeczupmajonezkilka łyżek oleju. Osobiście preferuję kethup TORTEX, majonez dekoracyjny WINIARY, przyprawę do gyrosa KAMIS.Kapustę starannie poszatkować, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso również pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, posypać
Praktyczna plDzisiaj super przepis na soczyste roladki z kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką z serowo- warzywnym nadzieniem SKŁADNIKI 2 filety z piersi z kurczaka8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej1/2 opakowania serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim1/2 ogórka zielonego1/2 czerwonej paprykisól, pieprz PRZYGOTOWANIE Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy. Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce(...)równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek mięsa przytrzymując drugą otwartą dłonią od góry. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy mięso. Smarujemy kotlety serkiem czosnkowym.Układamy po 2 kawałki ogórka i papryki pokrojonych w słupki. Zwijamy ciasno roladki i każdą zawijamy w dwa plastry szynki.Wkładamy do naczynia żaroodpornegoi wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Moje Kuchenne Rewelacje