otrzymałam pyszne danie. Goście i mąż byli zachwyceni, więc polecam szczególnie! Składniki na roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem: na 1 roladkę 1 rozbity, pojedynczy filet z kurczaka kilka listków świeżego majeranku (lub innych świeżych ziół) ewentualnie 1/3 łyżeczki suszonego 2-3 listki młodego, blanszowanego jarmużu lub 2-3 listki botwinki (ewentualnie surowego szpinaku) 2 ugotowane łodyżki botwinki(...)wody, po 30 sekundach odsączamy) 2-3 łyżeczki twarożku (u mnie z szynką) lub innego sera np. feta (wtedy skąpimy soli) sól pieprz papryka słodka oliwa Mięso oprószamy przyprawami z każdej strony. Na brzegu kotleta rozkładamy listki majeranku, na nim listki jarmużu (botwinki lub szpinaku), na nim docięte do odpowiedniej długości łodyżki botwinki, twarożek i zwijamy kotleta
Rozpustne gotowanieOstatnio w naszym domu z powodu braku czasu goszczą obiady pieczone w piekarniku. Coś co można przygotować na dwa dni, odgrzać lub zjeść na zimno. Tak
Kuchnia od dwojgaZazwyczaj resztkowe przepisy proponowałam w poniedziałek, ale dziś wyszło inaczej. Czy ważny dzień? Nie, ważne aby smakowało, dało się szybko zrobić i nic uległo zmarnowaniu
Dieta moja pasjaImbir- Kłącza rośliny wieloletniej. Ceniony w sztuce kulinarnej, używany jest w postaci świeżych lub suszonych zmielonych kłączy. Stosowany jest w wielu potrawach i deserach. Hindusi uważają
O kuchni z uczuciemWierzcie lub nie, ale skrzydełka z tego przepisu smakują zupełnie jak te z KFC ! Przynajmniej tak twierdzą moje Żarłoczki a wiedzą co mówią. Panierka jest dość
Smaczna Pyzajeszcze bardziej kiedy gulasz zostaje na następny dzień. Nabiera smaku, a ja mam wolny dzień od gotowania. Gulasz z piersi kurczaka Składniki: 6-8 porcji 900 g piersi z kurczaka 5 małych szalotek 3 ząbki czosnku 1 cukinia 300 g kurek 250 g wędzonego boczku 500 g bulionu z cielęciny 300 ml śmietany 200 g serka philadephia(...)cebulę. Oczyść grzyby, pokrój w grube plasterki i dodaj do cebuli. Smaż na wysokim ogniu aby grzyby dobrze odparowały. Przełóż do garnka z grubym dnem lub żeliwnej patelni. Podziel mięso na kawałki i podsmaż na tej samej patelni dodając odrobinę masła. Posyp mięso curry, pieprzem i wędzoną papryką. Smaż przez 2 minuty i dodaj do grzybów. Usmaż boczek, odłóż
codojedzeniakurczaka 2,5 l zimnej wody 2 marchewki 1 piertuszka 4 ziemniaki ćwiartkę selera ok. 3 cm białej części pora 250 g mrożonej mieszanki wiosennej 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 ziela angielskie 1-2 liście laurowe 1 łyżka posiekanego kopru sól i pieprz Do garnka z wodą ustawionego na małym ogniu wrzucamy mięso, pokrojone w kostkę
Kolejny blog o gotowaniukurczaka przekroić wzdłuż następnie w nieduże paski. Przyprawić i obsmażyć na oleju, na rumiano, odłożyć. Przygotować, oczyścić grzyby. Większe przekroić wzdłuż na pół, małe w całości. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę, zeszklić na oleju dodać kurki, przyprawić do smaku, dodać masło. Smażyć 8-10 minut na dość dużym ogniu. Wyłączyć płomień pod patelnią, dodać wcześniej podsmażone mięso, śmietankę oraz drobno
W garach u Gosikurczaka, zalewam zimną wodą i doprowadzam do wrzenia. Usuwam sitkiem szumowiny, następnie dodaję pokrojone na mniejsze kawałki marchew, oraz korzeń pietruszki, dodaję łodygi selera naciowego, kawałek pora oraz kilka całych łodyżek natki pietruszki oraz sól (ja daję płaską łyżkę soli himalajskiej na duży garnek, później ewentualnie jeszcze doprawiam solą) i gotuję ok.40 minut lub do miękkości mięsa
Smaczne Zdrowekurczaka pokroić w kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw gyros i kebab ( używam Kamisa), w proporcji 1:1 a dlatego, że każda z nich ma inne przyprawy. Gyros, to kolendra, czosnek, chili, kozieradka, rozmaryn i kilka innych a kebab, wzbogacony jest o kmin rzymski, cynamon, imbir, goździk co w połączeniu jak dla mnie daje smak idealny. Doprawione mięso najlepiej odstawić
W garach u Gosipieprzu. Kurczaka pokroić w niewielkie kawałki, zalać marynatą cytrynową, owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia odsączyć. Pieczarki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Jajka rozbełtać ze szczyptą soli. Bułkę tartą podzielić na połowę, do jednej części dodać ostrą paprykę i starty bardzo drobno ser, do drugiej połowy wmieszać orzeszki. Mięso
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakurczaka cebulę dymkę 5 ząbków czosnku dwie średnie marchewki kilka zielonych liści pora niedużego selera dwie średnie pietruszki około 400 g gotowanej kukurydzy, może być z puszki 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne (mniej, jeśli nie przepadacie za ostrymi potrawami) szczypta gałki muszkatołowej sól Na początek gotujemy wywar z mięsem, z zielem angielskim
Pichceniomaniakurczaka, cebulę, jajka oraz odsączone suszone pomidory drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce razem z przestudzoną kaszą jaglaną. Przyprawami doprawiamy całość i łączymy z surowym jajkiem, mąką oraz jogurtem naturalnym. Formujemy z powstałej masy kotleciki i smażymy na niedużym ogniu lub wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut, tak aby mięso miało okazję
ChilliJemykurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros i usmażyć na złoto. Pomidora pokroić w ćwierć- lub półplasterki (w zależności jak duży jest pomidor), ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a sałatę porwać na małe kawałki. Każdą tortillę podgrzać np. w mikrofalówce, rozsmarować na niej trochę sosu, na środek wyłożyć sałatę, mięso, pomidora
Simply FoodSKŁADNIKI : 500 g wątróbki drobiowej 1 udko z kurczaka włoszczyzna : marchew, pietruszka, kawałek selera 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka do smaku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 60 g masła 6 -7 suszonych pomidorów z zalewy olejowej(...)PRZYGOTOWANIE : Udko i warzywa przekładamy do garna, wlewamy 1 litr wody, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy wywar. Po ostygnięciu mięso z udka obieramy i wyjmujemy marchew, pietruszkę i seler. Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię i podpiekamy na oleju. Wątróbkę płuczemy w wodzie, dodajemy do cebuli oraz majeranek, rozmaryn, mięso oraz pokrojone warzywa z wywaru. Wlewamy około
Kulinarne Fantazje Marioli