Kolejny "niedzielny" obiad i kwestia: co dziś przygotować, żeby każdemu pasowało? Z mamą i siostrą zaczęłyśmy wertować książeczki z przepisami i oto są: kotlety z kurczaka
Pasja SmakuGalaretka z udka kurczaka doprawiona trochę inaczej. W zasadzie z tymi galaretkami to u nas w domu jest tak - jak jest dobry bulion , to znajdzie się coś by nim zalać po dodaniu do niego żelatyny. A doprawiam je ,,różniasto" - Wsadzam do środka : mięso, jajka, groszek, zioła. Potem jeszcze tylko coś kwaśnego do polania ( ja sok z cytryny, Mama ocet
Buniabaje w kuchnilimonki sól pieprz 1 dymka do dekoracji Pieczone filety z kurczaka należy pokroic w paseczki.Zarumienic na rozgrzanym oleju. Papryki rozciąc , oczyścic. Marchewkę i cebulę obrac i posiekac , a pozostałe warzywa drobno pociąc. Pędy bambusa osączyc z zalewy. Plastry ananasa pokroic na niezbyt duże kawałki.Przygotowane warzywa dodac do mięsa. Smażyc klika minut , ciągle mieszac. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie
Słodkości i nie tylkomięso podczas smażenia nie kurczy się i równomiernie smaży. To jeden z naszych pomysłów na domowy obiad, dla niektórych czytelników będzie to ciekawa odmiana dla kotleta schabowego. Kotlety schabowe z karkówki zostały podane z letnimi kurkami z natką pietruszki, można go podać z opiekanymi ziemniakami i surówką. Kotlety panierowane smażone można przygotować tradycyjnie ze schabu , ale i z piersi kurczaka(...)minut wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy 3 talerze, na jednym ma być mąką, na drugim rozkłócone jajka z solą i pieprzem, na trzecim bułka tarta do panierowania. Każdy plaster mięsa obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Jeśli lubicie grubszą panierkę, to czynność obtaczania powtarzamy pomijając etap z mąką. Kotlety kładziemy na rozgrzanym oleju, smażymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku por (kawałek dolnej i kawałek górnej części, w sumie ma być pół warzywa) 1/4 selera 3 pietruszki 4 marchewki pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego czarnego Wybaczcie, ale nie lubię gotować rosołku na "porcji rosołowej". Zdecydowanie skłaniam się ku piersiom i pałkom - jakkolwiek to brzmi :) Mięso myję, dokładnie myję(...)mięso w jednym z najdroższych mięsnych sklepów w moim mieście, to nadal to mięso nie może się równać z kurką, która biega u mojej Cioci na podwórku. Więc mamy mięso i 3/4 wody w garnku. Na średnim ogniu podgrzewam całość, gdy zacznie się bulgotanie to zbieram łyżką pianę (szumowiny), przekładam garnek na najmniejszy palnik i gotuję na najmniejszym możliwym ogniu
Gotowanie i blogowanieKilka tygodni temu, jeszcze przed świętami, chwaliłam się, że dostałam od paczkę od firmy Jamar Z octu jabłkowego i kukurydzy przygotowałam sałatkę z kurczakiem w płatkach kukurydzianych . Tym razem do przepisów wykorzystałam ćwikłę z chrzanem. Ćwikła posłużyła mi do przygotowania pasztecików i naleśników do rosołu. Szczerze Wam powiem, że jak zobaczyłam ćwikłę w paczce to się przeraziłam, bo nie znoszę(...)kwaśne i czuć w nich aromat chrzanu. Smak jest doskonale zbalansowany. Jest to pierwsza ćwikła, które mi smakowała. I na pewno sięgnę po nią jeszcze raz Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą Składniki: Ciastko: 350 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania około 250 ml ciepłego mleka 3 łyżki stopionego masła 2 jajka 30 g świeżych drożdży łyżka cukru szczypta soli
PatiGotujeDzisiaj chcę Was zaprosić na pieczone pierogi z mięsem. Miałam okazję jeść takie pierogi w Pierogarni "Chatka babuni" w Poznaniu i zachwyciły mnie smakiem. Od tej pory kilka razy eksperymentowałam, aż wreszcie znalazłam swój własny smak, który bardzo przypadł domownikom do gustu. Moje pierożki są mniejsze, ale następne będą w wersji "mega"(zmieszczą jeszcze więcej farszu!). SKŁADNIKI: ciasto(...)szkl. mąki pszennej kostka margaryny u mnie Kasia 2 jajka 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka 1 szkl. mleka 1-2 łyżki masła klarowanego cebula ząbek lub dwa czosnku sól, pieprz, majeranek WYKONANIE: Mąkę
Kuchnia BeatyKolejna smaczna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu i zalegających w lodówce ziemniaczków z obiadu ;) Składniki na około 12 farszynek: około 1,600 kg ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni) 2 jajka(...)szkl mąki pszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 1 i 1/2 ) sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku Na Farsz: 2 ćwiartki z kurczaka marchew + pietruszka + cebula z rosołu 1 mała zeszklona na oleju cebulka sól , pieprz do smaku 1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim
Gotowanie...to proste !zachowany będzie odpowiedni dystans i nie będzie ryzyka oparzeń. Pamiętajmy, że wykładając na ruszt mięso, które leżało w marynacie alkoholowej powstanie nam „błysk płomienia/ognia” ponieważ z warstwy zewnętrznej mięsa zostanie spalony cały alkohol. Aby naprawdę ożywić karnawałową imprezę możemy wykorzystać np. niektóre grillowane owoce do przygotowania niezwykłych dań i koktajli. My polecamy przygotowanie małych szaszłyków owocowych grillowanych na dużym(...)smak ananasa wzmacnia dodatkowo smak Mai Tai i spowoduje, że będzie smakował on jeszcze lepiej. W czasie karnawału zachęcamy do przygotowania tych zaskakujących potraw z grilla: Marynowane szaszłyki z kurczaka z ginem i tonikiem składniki: 6-8 piersi z kurczaka pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę marynata: 1 drobno posiekana cebula 1 szklanka wody 1 szklanka ginu ¼ szklanki Toniku
naRuszcieziemniakami gotujemy na parze do miękkości. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na oleju i przyprawiamy solą oraz ostrą papryką. Ananasa wyciągamy z zalewy i kroimy również w kostkę. Wszystkie składniki układamy warstwami w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Poczynając od spodu: ziemniaki, brokuł, mięso, ananas. Wszystko posypujemy startym żółtym serem. W garnuszku roztrzepujemy jajka
Krokusowy Domktórej moczymy kawałki piersi przez minimum 30 minut - odstawiając do lodówki. Moja MARYNATA składała się z - kilu łyżek oliwy oraz ulubionych przypraw - u mnie były to : przyprawa do kurczaka ostra papryka trochę bazylii czosnek (może być świeży jak również granulowany) opcjonalnie papryka słodka i chilli(...)mieszamy wszystko razem i nacieramy mięsko) Gdy mięsko "przegryzie" się z przyprawami kolej na następne kroki. Przygotowujemy jajko, w którym moczymy każdy kawałek mięsa po czym obtaczamy go w płatkach kukurydzianych (bezglutenowych!) które należy nieco rozkruszyć żeby lepiej trzymały się mięsa. Gdy już obtoczymy każdy kawałek mięsa - kładziemy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę
BezglutenowaIzabelarobi się prawie sama. Składniki; 5 udek z kurczaka 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka papryki słodkiej odrobina papryki ostrej 4 ząbki czosnku (posiekany w plasterki) 2 łyżki suszonego oregano łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie; Wszystkie składniki marynaty należy ze sobą wymieszać a następnie zalać nią mięso tak aby było nią dokładnie pokryte. Odstawić
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: - 2 kg ćwiartek z kurczaka - 3 łyżki kaszy manny - 1 jajko + 1 żółtko - 2 kromki chleba - 100-150ml mleka - cebula - 2 ząbki czosnku - 20dag żółtego sera - 1 czerwona papryka - 3 ogórki konserwowe - przyprawy - sól, papryka słodka i ostra, natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Mięso z ćwiartek obieramy, chleb moczymy w mleku. 2. Mięso mielimy razem z odciśniętym
Od łyżki do widelcafareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku 2 jajka czerstwa bułka 3 łyżki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz bułka tarta Żółtka oddzielić od białek. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Mięso oczyścić, zmielić w maszynce. Dodać żółtka, bułkę, przyprawy, natkę, przeciśnięty
kulinarnyswiatdomirurek cannelloni 0,5 kg fileta z kurczaka 20 dag.sera żółtego 10 dag. świeżych leśnych grzybów lub kilka suszonych 1/2 papryki czerwonej 1 szalotka kilka pomidorków koktajlowych około 10 cm. pora białego 100ml śmietany 18% sól, pieprz, 1 jajko suszony lubczyk, oregano 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE: mięso zmielić na grubych oczkach. szalotkę, paprykę pokroić w drobną
Kuchnia Beaty