mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:522/774)

Placki z piersi kurczka z parmezanem. 191

fileta piersi  z kurczaka  2 jajka  1 cebula  1 ząbek czosnku  1 łyżka posiekanej natki pietruszki  1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka papryki słodkiej  sól, gałka muszkatołowa, pieprz czarny świeżo zmielony (wedle uznania) 2 łyżki startego parmezanu  olej do smażenia    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso myjemy, osuszamy, drobno kroimy. Dodajemy żółtka

Basia w kuchni
Roladki drobiowe ze szpinakiem i oscypkiem 196

oscypkiem  Piersi z kurczaka  ( kurczaki najlepsze z wolnego wybiegu, kupisz KLIK )  Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią- łyżeczka na roladkę  Oscypek ( kupisz KLIK ) -2 plasterki na jedną roladkę  Szpinak -10 listków na jedną roladkę  Panierka –mąka, jajka + sól, bułka tarta  Nie podaję ilości mięsa, bierzemy tyle ile potrzebujemy, jedna pierś na osobę. Każdą

Takie tam pichcenie
Czerwone curry z kurczakiem 167

półplasterki. Czosnek rozgnieść. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Kolendrę, paprykę, kumin i chilli podprażyć chwilę na rozgrzanej suchej patelni, następnie dodać masło, wymieszać. Dodać cebulę, czosnek i paprykę, smażyć mieszając, aż cebula lekko zbrązowieje. Następnie dodać mięso, zamieszać. Wlać bulion, pomidory i przykryć, gotować na małym ogniu

królestwo garów
Rozgrzewająca zupa z kukurydzy konserwowej 180

salsy, pasty i wiele, wiele innych. Składniki: * 1 udko z kurczaka - całe * 2 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek korzenia selera * 3-4 ziarna ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 puszka kukurydzy ( puszka o wadze 340 g, waga samej kukurydzy około 280g) * 70 ml śmietanki 30% * pieprz cayenne * sól Wykonanie: Mięso umyć, ułożyć w garnku. Dodać obrane, umyte warzywa - marchew, seler

kolorowotorcikowo
ROLADKI Z PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 91

pośpiechu i mam nadzieję dobrego jedzenia. SKŁADNIKI: 3 piesi z kurczaka 10 pieczarek 1 cebula 1/2 strąka czerwonej papryki 3-4 suszone pomidory żółty ser sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia A jak to zrobić: Piersi umyć i przekroić na pół, aby powstały dwa cienkie płaty mięsa. Każdy płat lekko roztłuc, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni

Kuchnia w opałach
Dieta na zdrowe paznokcie 183

spirulinie, wołowinie, wieprzowinie, mięsie z kurczaka i indyka, soczewicy, ciecierzycy, czerwonej fasoli, groszku, czosnku oraz jajach. Ciekawostką jest fakt, iż cysteina wiąże się z metalami ciężkimi, usuwa je z organizmu oraz zapobiega gromadzeniu się w wątrobie.               Metionina - aminokwas piękności, znajdziemy go w rybach i mięsach, otrębach pszennych,ryżu, orzechach włoskich, brokułach, szpinaku oraz

Życie na widelcu
Domowy rosół z domowym makaronem 335

ogniu. Kiedy będzie prawie miękka włożyć opłukanego kurczaka, a kiedy wywar się zagotuje, dołożyć obrane i umyte warzywa oraz ziarenka pieprzu. Gotujemy cały czas na małym ogniu, żeby wywar tylko lekko "pyrkał". Pod koniec gotowania dodajemy sól. Nie solimy wcześniej, żeby uzyskać jak najwięcej smaku z mięsa. Dodatek soli zamyka pory mięsa i zatrzymuje

Codzienna kuchnia niecodzienna
SZASZŁYKI DROBIOWE Z CUKINIĄ I BANANAMI 145

ziołowa Kamis młyneksól morska, pieprz mielony Kamispatyczki do szaszłykówWykonanie:Pierś kurczaka kroimy w kostkę, lub paseczki jak kto woli.Posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na min. godzine do lodówki.W kostkę kroimy paprykę, cukinię w plastry, banany w większe kawałki. Na namoczony ( żeby się nie przypalił) patyczek nadziewamy na przemian mięso, paprykę, cukinię i banana. Obficie oprószamy solą morską ziołową. Grilujemy

Z Majeczką w kuchni
GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM 233

oleju bulion Wykonanie:Pierś kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, słodką i ostrą papryką, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok 1h (można przygotować poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na całą noc). Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz białą część pora. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso, mieszamy podsmażając ze wszystkich stron. Kiedy mięsko jest już podsmażone

Walijskie Pichcenie
Sałatka gyros 461

mała kapusta pekińska, lub połowa dużej 2 piersi z kurczaka 2 czerwone cebule puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2-3 łyżki przyprawy gyros 4-5 sztuk ogórków konserwowych oliwa, olej lub smalec do smażenia Sos: 3/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki keczupu mały jogurt naturalny  1 łyżeczka gyrosa 1. Mięso kroimy na małe kwadraty, zasypujemy gyrosem i odstawiamy na godzinę

Apetyczna babeczka
Placuszki drobiowe 209

Placuszki drobiowe filet drobiowy z kurczaka-1 podwójny mąka pszenna -2 łyżki jajka -2 szt majonez 2 łyżki czubate sól i pieprz wegeta tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Filety drobiowe pokroić w drobną kostkę,oprószyć solą i pieprzem,odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie do mięsa dodać majonez,mąkę,żółtka,wegetę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno,dodać

Kuchnia Danusi
Kuskus z warzywami 319

warzywami to bardzo kolorowy, smaczny do tego pożywny dodatek do mięsa. Kuskus może też być podany samodzielnie, jest  świetny na zimno, jak i na ciepło. Delikatny kuskus doskonale komponuje się z kolorową papryką, marchewką, czerwoną cebulą, ogórkiem i pietruszką. Całość doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki oraz podajemy z kurczakiem. Warzywa ilość dowolna, ale dobrana proporcjonalnie do ilości kuskus, kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 198

piersi kurczaka                               1-1,5 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy  1,5 łyżki keczupu 1 duży ząbek czosku (posiekany) 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz gałązka świeżego rozmarynu papryka w proszku kurkuma szczypta curry Wykonanie:Myjemy mięso, następnie oczyszczamy mięso

Gorący kąsek
Finger foody i inne tapasy na sylwestrowe wygibasy 239

Sylwester nawet spędzony kameralnie w domu zobowiązuje do zgotowania małego co nieco. Ostatni dzień tego roku świętować będziemy ze znajomym. Tak sobie wymyśliłam, że w

bastalena
Nie taka dieta straszna jak ją malują. 300

zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka, zrezygnować z beszamelu, a zamiast

Brzuszki Łakomczuszki