mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:513/774)

Tradycyjne udka pieczone 139

zanurzone. Wsypujemy 5-6 łyżek soli. Odstawiamy w chłodne miejsce. Odsączamy udka z solanki, układamy w brytfannie ścisło obok siebie w całości lub oddzielając pałki. Posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka. Na wierzchu - na udka i pomiędzy nie - układamy pokrojone w drobne kawałki masło. Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię(...)również na nim przygotować sos pieczeniowy: Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Tak przygotowanym sosem możemy polać mięso i dodatki, np. ziemniaki lub ryż

Kolorowy Przepisownik
Muszle makaronowe z kurczakiem, bakłażanem i kremowym serkiem 323

zapiekanki, która świetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym razem wychodzi pysznie :) Gdy na sklepowej półce ujrzałam nowe serki Arla(...)instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, aby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się nie sklejały. Farsz: 1 pojedyńczy filet z kurczaka mały bakłażan 5-6 suszonych pomidorów 2 opakowania kremowego serka Arla Apetina o smaku czosnkowo-ziołowym garść świeżego tymianku papryka słodka, sól morska, świeżo mielony pieprz Kurczaka oczyszczamy z kostek

Zawsze głodna!
Klopsiki wieprzowe w sosie curry 173

Bardzo smaczne! Lubię klopsy pieczone w piekarniku, nie potrzebują dużo tłuszczu  i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food

Stare Gary
Feijoada, feijoada, feijoada.... 182

rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny czy wołowiny a resztki tj. żeberka, uszy, nóżki, ogony, tłuszcze (boczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę.Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi i skrzydełek kurczaka na zdrowie właścicielom plantacji nie wyszło. A niewolnicy wprost(...)wody i pozostawiamy na 30 minut aby "straciła" trochę koloru. Nie ma potrzeby moczenia fasoli czarnej na całą noc jak robimy w przypadku naszego polskiego jaśka.CZĘŚĆ DRUGA - MIĘSO: Potrzebujemy pół kilo żeberek, nóżkę i ogonek świnki. Kroimy w kawałki.Aby uczynić mięso jeszcze smaczniejszym możemy zostawić je na noc w garnku obtoczone w soli. Sól penetruje mięso

Smaki Brazylii
Pasztet idealny 180

piękne, bo niestety nie zabrałam ze sobą aparatu :( Składniki na 2 keksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona 40 dag podgardla lub surowego boczku 40 dag wątróbek drobiowych, oczyszczonych 1 czerstwa bułka 1 cebula, pokrojona w ćwiartki 2 marchewki, pokrojone na kawałki 1 pietruszka, pokrojona na kawałki(...)jajka, lekko rozbełtane mleko do namaczania wątróbki 3 łyżki oleju 1 łyżka masła kilka plastrów słoniny sól, pieprz, gałka muszkatołowa CZAS PRZYGOTOWANIA: 190 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Całe mięso (oprócz wątróbki) kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i przesmażamy kilka minut. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze minutę. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości mięsa, dodajemy liście

My Culinary Art
Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa 173

Dziś zapraszam na zdrowy zamiennik popularnych sklepowych kostek rosołowych z mięsem. Wprawdzie tego co przygotowałam nie można nazwać kostką, tylko raczej pastą, ale 

Kulinarne przygody Gatity
Pieczony Filet z Kurczaka na Kanapki 8706

wcześniej plasterki robią się śliskie, czasami pływają w jakim bezbarwnym płynie, który wycieka z wędliny. Co to jest? Dlaczego? Co dodają? Nie wiem :( A ja lubię wiedzieć. Oczywiście surowe mięso też pewnie jest czymś naszpikowane lub zwierzęta, z których pochodzi karmione były różnymi paskudztwami. Zdaję sobie sprawę, ale pocieszające jest to, że surowe przetwarzając je sama omijam dodatkową obróbkę przemysłową(...)szkoły idealne, a któregoś dnia posłużył nam jako awaryjny obiad, wystarczyło sporządzić tylko sos pieczeniowy i ugotować ziemniaczki. Jak dla mnie super sprawa! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka sól pieprz młotkowany z kolendrą Kamis 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Skworcu 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej Skworcu 1 ząbek czosnku

Blondynka Gotuje
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 228

czasu chodziły mi te wszystkie pieczenie po głowie. Tym bardziej teraz, kiedy jest jesień, za chwilę zima... okrągłe urodziny mojego męża i na stół wypadałoby bardziej poważne mięsiwo od kurczaka postawić. Zaczęłam powoli myśleć o porządnej brytfannie. I w końcu mam! Z wielką przyjemnością zgodziłam się przetestować brytfannę niebylejaką, bo niemieckiej firmy WOLL , która znana jest przede wszystkim z produkcji(...)podejście do tej brytfanny, ale już mam pomysły na kolejne wykorzystanie jej w kuchni. A już na pewno doczeka się w przyszłym roku powideł! Schab, który kojarzy się z mięsem suchym, dzięki niemałej ilości boczku, wyszedł wyśmienicie. Mieliśmy dwa obiady i wędlinę do kanapek na zimno. Oryginalny przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella świątecznie". Zmieniłam w nim jedynie dwie

bistro mama
Ryż po chińsku (bezglutenowy) 172

cząstki. 2. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz pokrojoną pierś z kurczaka, sypiemy wszystkimi przyprawami, oprószmy mąką kukurydzianą, mieszamy i smażymy. Uważamy by nie przesadzić z solą, później dodamy sosy sojowe, a te są bardzo słone. 3. Cebulę kroimy w pół-talarki i dorzucamy do smażącego się mięsa, mieszamy i smażymy.  Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 4. Następnie

Kawa z mlekiem
Kurczak w paprykowym sosie 143

szklanki wody olej do smażenia (u mnie ryżowy) Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w małe plasterki (można również w kostkę, ale tak będą bardziej miękkie i rozpływające się w ustach). Podsmażamy na oleju, doprawiając słodką czerwoną papryką, czosnkiem granulowanym, solą ziołową i pieprzem. Mieszamy, aby przyprawy pokryły całe mięso. Podsmażamy jeszcze chwilę, następnie dodajemy pastę z pieczonej papryki i bakłażana

Słodkie okruszki
Rosołek z pekinką 135

Rosołek..dla odmiany z dodatkiem kapusty pekińskiej. pierś z kurczaka 1  marchew kawałek selera domowa vegeta kawałek kapusty pekińskiej sól, pieprz listek, ziele dowolny makaron  [u mnie zacierki] Pierś pokroić w paseczki, przełożyć do garnka z wodą lub bulionem .Dodać pokrojoną marchewkę, przyprawy. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.Dodać makaron -zacierki i posiekaną kapustę.Gotować do miękkości

Moje domowe kucharzenie
Makaron w kokosowym sosie curry z mango 127

mango     Składniki:   400g filetów z kurczaka lub indyka puszka mleczka kokosowego 1 papryka czerwona 1 dojrzałe mango 1 cebula ząbek czosnku kawałek imbiru (1cm) przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, chili, suszona lub świeża kolendra, łyżka sosu rybnego makaron Czaniecki spaghetti   Wykonanie:   Mięso kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem, curry, dodajemy łyżkę oliwy

Smak mojej kuchni
Cynamonowy kurczak z batatami, papryką w sosie mango 187

cynamon, musztardę, sól i   pieprz, wymieszać i ostawić. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę i wrzucić do miski z marynatą z soku, pozostawić na około pół godziny. Bataty dokładnie wyszorować i pokroić na dość duże cząstki to samo zrobić z papryką. C ebule pokroić na ćwiartki. Mięso wyjąć z marynaty, a w pozostałej marynacie obtoczyć również bataty

Jadło i czytadło
PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI W SOSIE WŁASNYM 158

patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć pierś z kurczaka z pieczarkami, dodając do smaku sól, pieprz i ulubione przyprawy. Wszystko przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby i gotować na małym ogniu. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do śmietany i wymieszać. Gdy mięso z pieczarkami będą miękkie wlewać stopniowo do sosu śmietanę ( śmietanę wlewać

Zrób to smacznie
Soczyste kotlety z kurczaka 157

łyżeczki zmielonej kolendry, lubczyk, oregano, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka (więcej), ma być generalnie soczyście i ziołowo masło klarowane do smażenia kilka łyżek oliwy z oliwek do panierki Przygotowanie: piersi umyj, osusz, wykrój błonki, pokrój na kilka części, które później obtłuczemy tłuczkiem lekko je spłaszczając; polej mięso oliwą, dodaj sok z cytrusa, przypraw solidnie i wszystko dobrze wymieszaj

Zasmakuj Kuchni