mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:524/774)

Kebab "Gniewus" z mięsem mielonym 257

pierwszej wersji robiłam kebab z filetem kurczaka , który też jest bardzo dobry, ale po pewnym czasie Mąż – mięsożerca zasugerował mi by zrobić kebab z wieprzowinką i takim to sposobem powstał ten kebab :) Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem, ze względu na jego wściekłą minę :) Składniki na kebab (na 4 – 5 osób): Ok. 600g mięsa mielonego wieprzowego (np. łopatki lub karkówki

Smakowy Raj
Drobiowe hamburgery w wersji dziecięcej z sosem majonezowo - ketchupowym. 240

zielony bez skóry -filecik z kurczaka  -białko jajka -starte pieczywo domowe -liść sałaty; możecie sobie darować, ładnie tylko na zdjęciu wygląda; młody go wyciągnął zanim dotknął bułki -sos, czyli majonez i ketchup zmieszany razem w proporcji 1:1  Filecik delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy do smaku. Białko roztrzepujemy z łyżeczką śmietany. Mięso obtaczamy w tartym pieczywie, w białku

BaRepas
Zalewajka 330

Wkładamy do garnka razem z ćwiartką kurczaka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy obrany czosnek, ziele angielskie, listki laurowe, suszone grzybki, pół łyżki soli i stawiamy na gazie do zagotowania. W tym czasie kiełbasę i obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia/zarumienienia. Gdy woda w garnku z ziemniakami i mięsem zacznie się gotować, delikatnie zmniejszamy ogień

Zawsze głodna!
Szaszłyki z kurczaka i indyka 395

Potrzebujemy: 0,5 kg piersi z kurczaka i indyka 2 duże papryki 0,5 kg pieczarek 2 duże cebule oliwa z oliwek/olej natka pietruszki majeranek oregano chili/pieprz cayenne papryka słodka pieprz i sól patyczki do szaszłyków Mięsko myjemy i kroimy w nie tak drobną kostkę, następnie układamy w osobnych miskach i przyprawiamy. Mięso lekko podsmażamy na patelni. Warzywa myjemy, kroimy

Kolejny blog o gotowaniu
Piersi w marynacie egzotyczno europejskiej wypełnione serem 120

Składniki: 1 kg piersi z  kurczaka płatki owsiane ser żółty Przygotowanie: Piersi dzielimy na pół tak aby otrzymać dwa cienkie filety. Filety zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia smażymy je na patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki tej metodzie nie musimy używać tłuszczu i mamy pewność że mięso nie zacznie nam przywierać do patelni. Zrobiłam

ClauditteMissCooking
Krem z zielonej fasolki z gotowanym drobiem 142

miękkość. Zmiksować . Pierś kurczaka opłukać, włożyć do garnka z jedną marchewką, podsmażoną na ogniu jedną cebulę przekrojoną na pół . Zalać wodą, dodać przyprawy - listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, imbir, sól, pieprz, kilka kropel Maggi i kilka łodyg natki pietruszki i czosnek. Gotować do miękkoś ci z 10 min.  Ugotowane mięso pokroić na kawałki, dodać do kremu. Posypać szczypiorkiem

Gaździnka warzy
Plywający makaron--rosół inaczej 139

wrzątku dać kurczaka,szczypte kurkumy,kminek i gotujemy okolo półtorej godziny.Następnie dodajemy marchewkę ,pietruszkę,seler ,por.Do gotującego rosolu wrzucamy czosnek,imbir,pieprz cayenne,wegete.Dodajemy szczyptę bazylii.Pęczek zielonej pietruszki ,liście selera i kopru związujemy w pęczek i dodajemy do  rosołu.Gotujemy około 1 godziny.Po tym czasie wyjmujemy mięso i warzywa .W razie potrzeby uzupelniamy rosół wrzątkiem.Doprawiamy szczyptą

w mojej kuchni
Smażone ziemniaki z kurczakiem, brokułem i pomidorami:) 215

wodzie. 5. Przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka obtaczamy w przyprawie gyros i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.  6. Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, szkilmy cebulę i czosnek, wrzucamy ziemniaki i doprawiamy delikatnie ziołami. Dodajemy usmażone mięsko:) Możemy dodać na koniec ser mozarella. 7. Wykładamy na talerz ziemniaki z mięsem. Dodoajemy pomidory z ziołami, oliwki, kukurydzę

Kuchnia Pełna Pasji
Drobiowe roladki ze szpinakowym nadzieniem, serowane z wody lub z patelni:) 243

kładniki: 1 podwójny filet z kurczaka 200 g szpinaku 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz,  opcjonalnie: olej, jajko i bułka tarta do panierki Szpinak poddusić na rozgrzanej patelni na maśle, dodać rozdrobnione ząbki czosnku i sól, wystudzić. Filety zemleć. Ubić pianę z 2 białek, dodać do zmielonego mięsa wraz z żółtkami, solą i pieprzem, wyrobić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 280

niezwykle smaczne i lekko uzależniające. Także kurczak na patyku (czyli fantazyjne szaszłyki) wzbudził w nas pozytywne uczucia (co prawda danie mogłoby być odrobinę cieplejsze, ale niewątpliwie w smaku było dobre i ciekawie przyprawione).Niestety, po zachęcającym początku walory smakowe pozostałych dań nie powaliły nas na kolana. Barszcz czerwony z mini pierożkami z mięsem (13 zł) był przyzwoity, ale nie zachwycał

karmelowy
rosół z makaronem wałkowanym... 194

Składniki: 1/2 sztuki kura lub kurczak, 1/2 kg wołowina z kością, 1 pęczek włoszczyzna, 5 sztuk ziele angielskie, 3 sztuki liście laurowe, 2 łyżki kucharek, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba natka pietruszki, - ile potrzeba makaron w niedużej ilości wody zagotować kurę rosołową i szponder wołowy - wodę wylać i opłukać mięsa teraz wlać wody ile potrzeba, dodać mięsa, obraną

W Mojej Kuchni Lubię
Wiosenna galaretka z kurczakiem 278

mieszamy.W międzyczasie pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki, a marchewkę w plasterki. Jajka możemy pokroić w plastry lub  w ósemki. Wybieramy naczynia, w których będzie tężeć galaretka, Mogą to być salaterki lub szklanki. Ja swego czasu kupiłam takie fajne foremki z przykrywkami. Wspaniale zdają egzamin !Po kolei układamy marchewkę, mięso, jajka, potem następna warstwa. Doprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Wiosenna zupa ogórkowa 231

najlepiej z kością) 2 udka z kurczaka kości na zupę (opcjonalnie i tylko jeśli szynka jest bez kości) 150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% pęczek koperku przyprawy: 4 liście laurowe. 2 ziarna ziela angielskiego, sól, świeżo mielony czarny pieprz (może być też ziarnisty), majeranek Dzień przed planowanym podaniem zupy gotujemy bulion mięsny. Mięso, boczek i kości zalewamy zimną wodą (mają

Ratunku obiad
Shoarma afrykańska 219

przypraw i wykluczeniu np. pieprzu kajeńskiego można swobodnie zjeśc bez łzawienia oczu i szczypania w gardle ;)Z podanych składników wychodzą 4-5 porcji 1 kg filetów z piersi z kurczaka 2 średnie cebule 5 łyżeczek oliwy z oliwek łyżeczka pieprzu kajeńskiego łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru ( można użyc świeżego startego ) 2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki kolendry łyżka sproszkowanej(...)miseczce , dodajemy oliwęz oliwek , całośc mieszamy.Mięso kroimy w paski , nacieramy marynatą , przykrywamy i odstawiamy na minimum  2 godz. do lodówki.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Mięso wyjmujemy z lodówki , obsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodajemy do mięsa cebulę i smażymy do jej zarumienienia.Tak przygotowany kurczaczek można podac z ryżem albo

Słodkości i nie tylko
C - Drobiowe sakiewki z mozarellą i suszonymi pomidorami 199

podwójny filet z kurczaka suszone pomidory z zalewy ser mozarella kapary (opcjonalnie) czosnek sól, pieprz do smaku jajko + bułka tarta Podwójny filet podzielić na dwie porcje, odciąć drobne kawałki, pozostałe rozbić na cieńsze płaty. Wysmarować zalewą z suszonych pomidorów, natrzeć czosnkiem i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).  Mięso wyjąć, doprawić solą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała