mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:170/774)

Roladki caprese z grillowaną cukinią i kaszą 178

przyprawy: sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii. Sposób przygotowania 1. Przygotowujemy marynatę: łyżeczkę oliwy łączymy z drobno posiekanymi listkami bazylii, szczyptą soli i pieprzu. 2. Przekrawamy wzdłuż mięso z piersi kurczaka, rozbijamy na 2 cienkie filety i marynujemy. 3. Kroimy suszonego pomidora w kostkę. 4. Na jednym końcu filetów z kurczaka układamy suszone pomidory, mozzarellę i zwijamy w roladki

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
,,Kapturki cukinii faszerowane słonecznikiem”  125

marki Piątnica w mojej kuchni powstały cukiniowe kapturki ze słonecznikiem! Zapraszam Składniki: 4 okrągłe cukinie 4 kolorowe papryki ( żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa, wg uznania) 2 cebule 50 dkg mięsa mielonego z kurczaka 20 dkg pieczarek 10 dkg sera żółtego 1 torebka ryżu 4 łyżki oleju Puszka kukurydzy konserwowej 6 łyżek słonecznika z firmy Piątnica http://piatnica.net/ Sól Pieprz Oregano Wykonanie

Podróż w kulinaria
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 261

podamy ilość osób, nie będzie miała z tym tematem, żadnego problemu. Nigdy nie byłem zwolennikiem podawania dań na talerzach. Wesele to nie wycieczka, nawet na stypie są dwa rodzaje mięsa, podane na półmiskach. Z obiadem na weselu nie należy się spieszyć. Jest to najbardziej uroczysty posiłek . Czas trwania, zależy od kultury i upodobań zaproszonych gości. Dobrze jeżeli np. świadek będzie(...)się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs  i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów -  twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy;  4.dwa

Kulinarny karnet Christophera
Pałki z kurczaka w miodowo-cynamonowej marynacie 171

dzięki temu uzyskuje niesamowity smak i zapach. Tym razem postawiłam na połączenie miodu z cynamonem i goździkami podkręcając nieco smak pieprzem kajeńskim. Mięso wyszło bardzo delikatne, miękkie i soczyste. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 4 pałki z kurczaka *marynata: - sok z połówki cytryny - 2 pełne łyżki miodu - łyżeczka cynamonu - 5-6 goździków - spora szczypta kardamonu - sól - pieprz - chili Przygotowanie(...)minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia woreczek rozrywamy, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca.   Ja podałam kurczaka z sałatką z marynowanych ogórków i niemieckimi knedlikami ziemniaczanymi, ale równie dobrze możecie podać mięso z ryżem czy tłuczonymi ziemniakami

W poszukiwaniu inspiracji
Kotlety z mięsa rosołowego i kapusty kiszonej 162

Pomysł na wykorzystanie mięsa drobiowego z rosołu. Dodatek kapusty kiszonej sprawia, że kotlety nie są suche. Mięso oddzielić od kości i zmielić wraz z kapustą kiszoną

Bullio
Danie Polskie- Gulasz wieprzowy 124

swoją wizję gulaszu to jednak postanowiłam go przedstawić, Ponieważ na tej stronie spotykają się kucharze amatorzy z całego świata. Chciałabym dodać że to zależy od nas jakie mięso użyjemy,może być kurczak czy wołowina. Tylko że kurczaka gotujemy znacznie krócej,a wołowinę dwa razy dłużej niz mięso wieprzowe. Dlatego też staram się dołączać zdjęcia by było łatwiej wyobrazić sobie

Viola cooks with passion
Galaretka z kurczaka 129

Kurczaka oczyścić, obciąć kuper, umyć, włożyć do garnka. Dodać obraną i umytą włoszczyznę, zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Ugotowanego kurczaka wyjąć, ostudzić, obrać mięso z kości, pokroić. Wywar przecedzić, ostudzić. Zdjąć tłuszcz. Sklarować - do zimnego wywaru wlać rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać(...)groszek z trawą cytrynową, nadając mu lekko cytrynowy smak) – zalać niewielką ilością galaretki, odstawić do zastygnięcia. Mięso wymieszać z 1/3 płynnej galaretki. Ułożyć warstwę mięsa i zalać resztą galaretki. Odstawić do zastygnięcia. Ja lubię kurczaka w lekkiej galaretce, może troszkę gorzej wygląda po wyjęciu z naczynia, ale według mnie jest smaczniejsza. Na 1,5 litra dałam 28 g żelatyny. *polecam

królestwo garów
Piersi kurczaka w szpinaku 182

Przyprawić solą i pieprzem. Dodać trochę oleju i za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. 2. Patelnię rozgrzać i usmażyć na niej przygotowane kawałki piersi z kurczaka. 3. Usmażone mięso umieścić np. na talerzu i na tej samej patelni ugotować szpinak. Podlać odrobiną wody, aby szpinaku nie przypalić. Przyprawić solą czosnkową do smaku (jeżeli nie macie takiej soli(...)zwykłą sól i 1-2 ząbki świeżego, posiekanego czosnku). 4. Gdy szpinak będzie już dobry dodać śmietanę i lekko zagotować. 5. Na sam koniec wrzucić usmażone kawałki piersi z kurczaka. Wszystko ze sobą wymieszać. Od razu podawać.   * polecam użyć mrożonego szpinaku w liściach

Ugotować
Zadbaj o jakość swojego życia. Wybierz QAFP! Konferencja w Krakowie. 100

Krakowie, w Hotelu Sheraton.Pewnie część z Was wie co oznacza skrót QAFP, ale dla tych, którzy nie wiedzą - jest to System Gwarantowanej Jakości Żywności, który objemuje wędliny, mięso drobiowe (pierś z kurczaka, indyka oraz tuszka, elementy młodej polskiej gęsi owsianej) oraz mięso wieprzowe (szynkę, schab, karkówkę, polędwiczkę i łopatkę). Właśnie mięsu wieprzowemu zostało poświęcone spotkanie. Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
Sałatka z grillowanym kurczakiem 172

kurczaka – 400 g Sałata lodowa – 150 g Pomidorki koktajlowe – 200 g Ser mozzarella – 100 g Ogórek zielony – 100g Awokado – 100 g Marynata do kurczaka: 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka papryki cayenne Pieprz i sól Pomidorowy sos winegret: Pomidorki koktajlowe(...)łyżka soku z limonki 2 ząbki czosnku 1 łyżka oregano Świeża bazylia Pieprz i sól   Przygotowanie Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i zanurzamy w niej mięso z piersi kurczaka. Odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos winegret. Pomidorki koktajlowe parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Miksujemy dokładnie ze wszystkimi składnikami na sos i odstawiamy

ale Pysznie
Roladki z pastą brokułowo paprykową z dodatkiem warzyw w śmietanie i kaszą 129

Idealnie komponują się i smakują podane z warzywami i kaszą gryczaną. Pasta brokułowo-paprykowa: Kilka różyczek brokuła 1/3 czerwonej papryki 0,5 łyżeczki oregano Sól Pieprz Mięso: 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Dodatkowo: 400 g mieszanki warzyw na patelnię 0,5 szklanki bulionu 2 łyżki śmietany 18% 100 g kaszy gryczanej Na patelni podsmażamy brokuł oraz(...)dzielimy na płaty (jak na schabowe). Rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Na każdym płacie rozsmarowujemy po łyżce pasty. Roladki mocno zwijamy, wierzch obsypujemy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy mięso. Po 5 minutach dodajemy warzywa na patelnię. Wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec podlewamy bulionem wymieszanym ze śmietanką. Dusimy do momentu zredukowania

VioletoweKucharzenie
Ósmy cud świata-rosół. 127

/wkupić się do ludzi mieszkających w mieście studenckim mission impossible -kto ma czas? 4. zrobić samemu....Tu sprawa się komplikuje,ale spokojnie! Oto szczegółowe instrukcje: Składniki   mięso(posiadane - udka kurczaka) włoszczyzna: -marchewka: sztuk 3 -pietruszka sztuk 2 -por sztuk 1 tylko ta dolna część -kawałek kapusty(jeżeli jest we włoszczyźnie-użyć!) -kawałek selera cebula (poleca się zakupić włoszczyznę(...)Zabrudzone naczynia   nóż   deseczka  duży gar   widelec    mniejszy garnek do ugotowania makaronu   sitko do odcedzania makaronu  łyżka Sposób przygotowania 1. Umyć mięso. Zdjąć skórę z mięsa. Wrzucić do największego gara jaki znajdziesz w swoim otoczeniu. Zlać zimną wodą gotować na wolnym ogniu. NIE SOLIĆ(jak radzi   doowa )Zagotować. 2.Po zagotowaniu zebrać

Fiolka w kuchni
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 328

sprawą pieprzu cayenne, ale Wy możecie pomidorową doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Polecam! Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 1,5 kg świeżych dojrzałych pomidorów 100 ml passaty pomidorowej mięso gotowane z kurczaka 1 marchewka ugotowana z rosołu pokrojona w kostkę sól i pieprz do smaku 1l domowego rosołu 1 łyżka cukru 2 szczypty pieprzu cayenne posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Pomidory parzymy(...)ogniu, aż pomidory się rozpadną, puszczą trochę soku tworząc pulpę pomidorową. Następnie pulpę pomidorową przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się nasion. Do przetwartej pulpy pomidorowej dodajemy rosół, ugotowane mięso drobiowe pokrojone w kostkę, pokrojoną w kostkę marchewkę, dla koloru możemy dodać trochę passaty pomidorowej i cukier dla złamania kwaśnego smaku, oraz dodajemy pozostałe pokrojone pomidory które odłożyliśmy. Gotujemy pomidorową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cytrynowo-rozmarynowy kurczak 119

Chrupiący o niesamowitym aromacie pieczony kurczak, z nutą rozmarynu i pieczonego czosnku. Ten przepis to przykład na to że z kilku niewyszukanych składników, mięsa i ziół możemy wyczarować całkiem smaczny i wykwintny obiad. Rewelacyjnie będzie wyglądał również na świątecznym stole. Składniki: 1,70 kg sprawionego świeżego  kurczaka Ćwiartka cytryny 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Kilka gałązek świeżego rozmarynu 1 główka

Wanilia i Kardamon
Delikatna pierś z kurczaka w sosie cytrynowym 260

Smaczny i soczysty filet z kurczaka często gości na moim stole. Danie bogate w witaminę C jest wspaniałym dodatkiem do naszej codziennej diety, zwłaszcza że mam

zielonacukinka