prawdopodobnie jak w każdym polskim domu,i często pozostają kawałki gotowanego kurczaka jak i rosół, więc w poniedziałek zwykle mam na obiad pomidorówkę lub potrawkę z kurczaka z warzywami. Mięso gotowane z rosołu 3/4 litra rosołu Resztki włoszczyzny z rosołu 1 słoik mieszanki warzywnej groszku z marchewką 1 kubek kwaśnej śmietany 1 żółtko 1 łyżka sosu Worcester(...)muszkatołowa *********************************************** Kurczaka z rosołu obrać i pokroić.Warzywa z rosołu odcedzić nn i drobno pokroić w kostkę.Rosół przecedzić przez sitko.Mieszankę warzywną też odcedzić na sicie.W rondlu rozgrzać masło,dodać mąkę i sporządzić białą zasmażkę.Mieszając dodawać stopniowo rosół3/4 litra . Całość zagotować, doprawić pieprzem , solą i gałka muszkatołową , sokiem z cytryny i sosem worcester.Następnie włożyć mięso,mieszankę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigroszku firmy Jamar 3 duże ogórki kiszone 4 jajka 1 mała pora pieprz, sól 4-5 łyżek majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Kurczaka obieramy z mięsa. Seler oraz kukurydzę z groszkiem odsączamy dokładnie z zalewy w razie potrzeby wyciskamy wodę z selera. Wymienione składniki kroimy w kostkę: kiszony ogórek, wędzonego kurczaka, seler na mniejsze paski
W Moim Magicznym Domuposzukując sposobu na tą jego puszystość i świeżość. Paella to tradycyjne danie z ryżu przygotowywane na specjalnych patelniach i podawane z najrozmaitszymi składnikami. Klasyka to paella z mięsem królika i kurczaka, ale oczywiście królują tu dodatki takie jak owoce morza i ryby. Na naszej puszył się okazały homar, którego pokazujemy na zdjęciu ( tu już rozkrojony ). Mięso z odwłoka wydobył
Smaki Ewycukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 150 g śmietany 18% 1 kubek serka almette o smaku pomidorowym oliwa z suszonych pomidorów 3 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka 500 g makaronu trottole Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy czosnek i mięso, smażymy około
Qchnia po prostuchce się uzyskać, sól-płaska łyżeczka, curry szczypta) Przygotowanie: Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na 4 części, cebulę dzielimy na warstwy, które kroimy na większe kawałki, paprykę i kurczaka w większą kostkę. Mięso posypujemy obficie przyprawami. Na patyk nadziewamy kolejno: pieczarkę, cebulę, kurczaka, paprykę,pozostawiając po ok 2 cm z każdej strony patyczka. Posypujemy mieszanką przypraw cały szaszłyk już na grillu
Lena GotujeŚwieży sok z pomarańczy dodaje jej lekkiego, cytrusowego smaku.. idealna jesienią i zimą :-) Czas przygotowywania: około 10 minut Ilość porcji: 4 Składniki: • 200 g mięsa z pieczonego kurczaka • 100 ml soku z pomarańczy (1 sztuka) • 100 g świeżego szpinaku • 50 g dowolnego twardego sera dojrzewającego • 5 łyżek oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy
AniaGotuje.plkurczakiem, mleczkiem kokosowym i mango. Słodko - pikantna rozkosz dla podniebienia. Inspirowane przepisem Roberta Makłowicza. Jeśli lubicie tajską kuchnię - koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie :) SKŁADNIKI 500 g mięsa z udek kurczaka (mogą być też piersi) 2 szt. dojrzałego mango 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki czerwonej pasty curry 3 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 kłącze
Moje Kuchenne RewelacjeSkład TIKKA MASALA: kolendra, czosnek, pomidory, kumin, skórka cytrynowa, sól. Zestaw takich przypraw możemy użyć do grillowanego kurczaka. 5. BIRYANI MASALA jest indyjską mieszanką selekcjonowanych przypraw korzennych, której celem jest podkreślenie walorów smakowych potrawy na bazie ryżu basmati, mięsa i warzyw. BIRYANI MASALA pochodzi z Bombaju, gdzie potrawa zwana Biryani jest tak popularna, jak w Polsce rosół :) 6. FAJITA(...)meksykańska potrawa, która składa się z pszennej lub kukurydzianej tortilli, na której podaje się grillowane mięsa, najczęściej wołowinę. Nie ma jednak przymusu co do wyboru mięsa. Współcześnie fajitę można przygotować z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną a nawet z owocami morza. Do grillowanego mięsa można również dodać duszoną paprykę i cebulkę. 7. PRZYPRAWA DO SMAŻONEGO RYŻU NASI – GORENG pozwoli
Słodkości i nie tylkokawałkiem foli spożywczej używając wałka do ciasta;) (nie miałam serca maltretować tego delikatnego mięsa tłuczkiem:P). Solimy i pieprzymy z obu stron. Mięso układamy w formie żaroodpornej wysmarowanej odrobiną oleju (oczywiście blaszka także się sprawdzi). Na kurczaka rozkładamy podsmażone pieczarki. Następnie delikatnie rozsmarowujemy po jednej łyżce majonezu na każdym filecie. Na majonez kładziemy keczup. Całość przykrywamy plasterkami sera. Tak przygotowane
My simple kitchenprzy braku czasu czy nagłej sytuacji. Składniki: 2 ciabatty, 3 pomidory, 1-2 ząbki czosnku, bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz, rukola, ser żółty lub mozarella, mięso (jak na hamburgery) lub pierś z kurczaka. Przygotowanie: 1. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, kroimy(...)kostkę. Dodajemy do niech wyciśnięty czosnek oraz przyprawy sól, pieprz, bazylię. Kropimy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Odstawiamy do lodówki ok 1 godz. 2. Przygotowujemy mięso do kanapki. Smażymy pierś z kurczaka, pokrojoną a plastry o grubości ok. 2cm. Obtaczamy ją kolejno w mące, rozbełtanym jajku z przyprawą gyros, oraz w płatkach kukurydzianych lub bułce tartej. Smażymy. (możemy też użyć
Kuchnia Pełna Pasjipieprzymy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy mięso z dodatkiem przypraw przez około 5-6 minut, aż całkowicie się zetnie i puści wodę. Kurczaka (bez powstałego sosu/wody) wykładamy na pomidorki. Fasolkę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy i studzimy
Pyry na Gazkurczaka jest bardzo charakterystyczna w smaku. Nadaje się na imprezki, śniadania i do lunchbox'u. Zrobiłam ją z samodzielnie skomponowaną mieszanką ziół do gyrosa. Składniki: 250 g mięsa z piersi kurczaka 100 g ryżu brązowego (polecam Skworcu ) 1czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 łyżka siekanej natki pietruszki 3 czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka
Smak mojego domukurczaka jest bardzo charakterystyczna w smaku. Nadaje się na imprezki, śniadania i do lunchbox'u. Zrobiłam ją z samodzielnie skomponowaną mieszanką ziół do gyrosa. Składniki: 250 g mięsa z piersi kurczaka 100 g ryżu brązowego (polecam Skworcu ) 1czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 łyżka siekanej natki pietruszki 3 czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka
Smak mojego domuczasie kurczaka wyjmujemy z solanki, osuszamy. Przyprawy mieszamy w miseczce i dokładnie nacieramy nimi kurczaka. Kurczaka wkładamy do garnka, przykrywamy i umieszczamy w zimnym piekarniku. Ustawiamy temperaturę na 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 1,5 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę i rumienimy mięso przez 15 minut. Garnek wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut
Kulinarne przygody Gatityogniu kurczak z warzywami i czarnym sezamem, do tego biały ryż i duża ilość tajskiej bazylii. Smaczne danie, które posmakuje nawet niejadkowi. Składniki (na 2 porcje): 300 gram mięsa z udek kurczaka lub piersi kurczaka 1czerwona papryka 3 marchewki 1 łyżka czarnego sezamu 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego
Mango Papaja