Witam serdecznie Propozycja na pyszną domową zupę kalafiorową . Wywar do zupy kalafiorowej przygotowałam na ćwiartkach ponieważ ugotowane mięso dodam do zupy . Będziemy potrzebować : na wywar : około 3 l wody 2 ćwiartki (około 800g) kawałek pora (60 g) kawałek korzenia selera (90 g) 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (120 g) 1 cebula (70 g) na zupę: 1 kalafior(...)kalafior . Garnek stawiam na gazie i od zagotowania gotuję około 20 minut tak żeby ziemniaki były miękkie . Gdy gotuje się zupa marchewkę z wywaru kroję w plasterki . Ćwiartki kurczaka obieram z mięsa ( skórę i kości wyrzucam) , czyste mięso drobno kroję . Wypłukany koperek drobno siekam . Po około 20 minutach gotowania zupy kalafiorowej gdy ziemniaki są już prawie miękkie dodaję do zupy
Uwaga Babcia GotujePropozycja na pyszną zupę pomidorową z soczewicą, jest bardzo prosta do przygotowania, syta i bardzo smaczna. Będziemy potrzebować : na przykładowy wywar : około 2,5 l wody 1 ćwiartka kurczaka (lub innego mięsa ) 1 cebula kawałek pora kawałek korzenia selera 1 marchew 1 większy korzeń pietruszki na zupę: 2 litry czystego wywaru 500 g przecieru pomidorowego 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego(...)Link do filmu z przygotowania: Zupa pomidorowa z soczewicą https://www.youtube.com/watch?v=au6rwphMVhc Przygotowanie: Do garnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka i wlewam około 2,5 litra wody . Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut . Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania
Uwaga Babcia Gotujeszczerze polecam! Składniki Ciasto: 3 czubate szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko szczypta soli mąka do podsypania ciasta Farsz: 80 dag-1 kg gotowanego mięsa z kurczaka-u mnie mieszane z rosołu 1,5 kg kiszonej kapusty 3 cebule sól do smaku pieprz świeżo mielony do smaku jarzynka lux do smaku Bella Bis przyprawa gajowego(...)zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na cienki placek. 2. Farsz: Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy,studzimy,odciskamy dobrze z nadmiaru wody. 3. Obrane zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z odciśniętą ugotowaną kapustą . Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju po czy dodajemy do farszu który doprawiamy
Wanilia i Kardamonjedną zaletę, można go podać z wszelkimi kaszami lub ryżem na sypko, jego przygotowanie nie sprawi żadnych problemów nawet osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa z ud kurczaka bez skóry 20 dag żółtej fasoli szparagowej 20 dag świeżego bobu 1 cebula Kawałek pora ½ kalafiora ½ szklanki kukurydzy z zalewy ½ szklanki groszku konserwowego ½ cukinii 2 ząbki czosnku
Wanilia i KardamonWariacji na temat pierogów ruskich jest tyle ilu gotujących. U mnie wprosił się jarmuż i mięso z piersi kurczaka (można je zastąpić czym tylko chcecie - boczusiem, mielonym, rybą i co tam w kotle komu zagra). Te moje naprawdę zasmakowały nawet czterolatce - następnym razem zrobię podwójną porcję bo i już studentka się dopytuje ;). Składniki: Farsz: 300 - 350 g liści jarmużu(...)twarogu półtłustego, 200 g piersi z kurczaka, 2 duże ziemniaki, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, olej do smażenia Ciasto na pierogi: 1/2 kg mąki pszennej, 1 małe jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju lub oliwy, około 250 ml gorącej wody Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej
Nie tylko w kuchniZrobiłam pierś z kurczaka na wzór kotletów dewolaj (de volaille) , ale bez rozbijania mięsa. Mięsko wyszło soczyste, delikatne z wypływającym masełkiem po przekrojeniu. Idealne danie na sobotni czy niedzielny obiad. Podałam z frytkami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie tutaj Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko(...)najszerszej części mięsa nacinamy lekko nożem i wkładając palec robimy w mięsie otwór , aby można było włożyć masło. Miękkie masło ugniatamy z natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Za pomocą folii spozywczej formujemy z masła wałek i mocno chłodzimy w lodówce. Następnie kroimy masło w plasterki i upychamy w każdą pierś z kurczaka. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę
O kuchni z uczuciemsmaku i są pysznie kremowe. Ja wymyśliłam sobie, że odrobinę piwa odleję, a w to miejsce do butelki dodam odrobinę miodu. Dzięki temu mięso jest bardziej kruche, a skórka ładnie się rumieni. Składniki: - tusza z kurczaka - 10 niewielkich ziemniaków - 2 marchewki (powinny być dosyć cienkie) - dowolne piwo 500 ml - dwie łyżki miodu - 4 ząbki czosnku - majeranek, papryka wędzona, sól(...)wyciekające piwo nie wpływało do środka, a wyciekało po skórce kurczaka. Na blaszce pod kurczakiem układam ziemniaki i marchewkę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i piekę kurczaka godzinę na każdy kilogram mięsa. Co jakiś czas dosypuję szczyptę doli do butelki aby piwo zaczęło wyciekać. Gdy to przestanie skutkować (piwo w końcu się wygazuje), polewam kurczaka piwem które uprzednio
Cook&Lovewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Chyba prościej się nie da... Tak przygotowany kurczak jest niezwykle soczysty, miękki i posiada chrupiącą skórkę. Sos podczas pieczenia - praktycznie w całości wsiąka w mięso, dzięki czemu jest ono tak delikatne - z chrzanowym posmakiem. Jeśli chcecie osiągnąć inny smak - użyjcie dowolnego wariantu sosu na bazie majonezu lub przyrządźcie(...)sami. Zdziwicie się - jak łatwo można przyrządzić smaczny obiad. (2 porcje) 2 ćwiartki z kurczaka (mogą być inne części) 100 ml sosu majonezowo-chrzanowego sól Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem majonezowo-chrzanowym. Całość lekko przemieszać (żeby sos dokładnie pokrył kurczaka), przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około
Di gotujeząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oczyszczamy z błonek, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy. Gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu zostawiając szklankę wody z makaronu. Oliwę(...)pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Podczas ostatnich 5 minut gotowania sosu pomidorowego zaczynamy smażyć na rozgrzanej patelni pokrojone mięso z piersi kurczaka. Kiedy będzie gotowe wlewamy sos i gotujemy jeszcze przez 3 minuty ( jeśli sos jest za gęsty, dolej wodę z makaronu ). Na koniec dodajemy makaron, mieszamy, gotujemy jeszcze przez
ale Pyszniecebula 2 ząbki czosnku 200g oczyszczonych pieczarek 150g makaronu penne 1 duży filet piersi kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) do zamarynowania mięsa 2 płaskie łyżeczki przyprawy do kurczaka Gyros 330ml śmietany 30% 30g migdałów w płatkach olej rzepakowy do smażenia pieprz, sól do smaku Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie śmietanowym – Wykonanie: Filet(...)piersi kurczaka przekroić wzdłuż na dwa płaty. Dodać oliwę i przyprawę gyros, wymieszać i odstawić mięso na kilka minut, by przeszło przyprawami. Pieczarki pokroić w plasterki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, dorzucić do cebuli. Na koniec dodać pieczarki pokrojone
Kulinarne Przebojeswoim składzie dobroczynne bakterie lactobacillus bulgaricus, z czosnkiem i koperkiem. To fantastyczny początek posiłku i danie idealne na gorące dni. sycącego sache (sacz) z mięsem z cielęciny, wieprzowiny i kurczaka. Sache to taki gorący półmisek z mięsem i ogromną ilością grillowanych warzyw posypany serem. Na stół wnoszony jest, gdy mięsko jeszcze skwierczy, a całość aż dymi. Porcja
Cooking MonsterSkładniki : podwójny filet z piersi kurczaka mąka kukurydziana 2 ząbki czosnku 1 cebula, a jeszcze lepiej 3 cebule dymki garść grzybów mun 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego 4 łyżki wody, 2 łyżki oleju 1 łyżka świeżego tartego imbiru 1 płaska łyżeczka cukru pieprz kajeński Przygotowanie: Grzyby namoczyć we wrzątku , a gdy zmiękną ( trochę to trwało) pokroić(...)dokładnym wymieszaniu dodać do mięsa i grzybów z cebulą - przykryć i smażyć często mieszając do miękkości (około 10 min) Na koniec posypać mięso pieprzem, gotować pod przykryciem jeszcze około 5 min.( jeśli trzeba podlać odrobiną wody). Kurczaka podałam z ryz-na-sypko z dodatkiem pomidorków koktajlowych i ogóreczkami "krokodylkami "Ogóreczków na zdjęciu mało, bo fotograf częstował się nimi
Proste Potrawygarnku rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą. Gdy mięso się upiecze, a warzywa będą miały już ładny kolor dodajemy do nich kurczaka. Całość zalewamy 1,5 l zimnej wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez ok. 45 minut(...)doprawiamy natką pietruszki. Zupę zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe! Ja swoją zupę wzbogacam o mięso z bulionu. Obieram kurczaka ze skóry i dzielę na drobne części, następnie wkładam je na spód miseczki. Pieczarkową najbardziej lubię jeść z makaronem nitkami, więc następnie dokładam do miseczki sporą porcję makaronu
Cooking Monsterpomidorów suszonych 2 łodygi selera naciowego mała cukinia 1/2 pęczka zielonych szparagów (miałam zamrożone jeszcze z maja, jednak szparagi nie są warunkiem koniecznym) 1/2 pęczka natki pietruszki mięso: pierś z kurczaka szczypta kurkumy 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki startego imbiru 1 ząbek czosnku pieprz pomarańczowy Skworcu (można wykorzystać inny) sól Kurczaka kroimy na 4 kawałki. Łączymy wszystkie
Brzuszki Łakomczuszkibazie octu balsamicznego. Powiecie, że banał? Pewnie tak! Pamiętajcie tylko, że czasem te banały mają najlepsze wzięcie i mogę się założyć, że jak podacie tą sałatkę do grillowanych mięs, to będzie się cieszyła większym powodzeniem niż one same 😇 Makaron Lubella mini 5 warzyw spisał się po raz kolejny :) Składniki: 100g makaronu Lubella mini 5 warzyw 1 większy burak wraz(...)minut. Również studzimy. Do zimnego makaronu dodajemy buraka- upieczony korzeń oraz posiekaną nać, roszponkę, pokrojoną drobno gruszkę oraz sos i przyprawy. Mieszamy. Sałatkę podajemy w towarzystwie pieczonego kurczaka lub grillowanych mięs
Kuchnia w czekoladzieSkładniki na 3 - 4 osoby: Ciasto na 12 naleśników: 150 g mąki 3 jajka 150 g masła 375 ml mleka około 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g piersi z kurczaka 300 g brązowych pieczarek 1 duża cebula czerwona 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki śmietany kremówki 30% 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej natki(...)wszystko razem miksować do momentu, aż powstanie gładka i jednolita konsystencja. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki, przykryć, aby stały się sprężyste. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w małą kostkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać
Zakątek rozkoszy kulinarnych