Składniki na 3 - 4 osoby: Ciasto na 12 naleśników: 150 g mąki 3 jajka 150 g masła 375 ml mleka około 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g piersi z kurczaka 300 g brązowych pieczarek 1 duża cebula czerwona 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki śmietany kremówki 30% 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej natki(...)wszystko razem miksować do momentu, aż powstanie gładka i jednolita konsystencja. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki, przykryć, aby stały się sprężyste. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w małą kostkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać
Zakątek rozkoszy kulinarnychmożna się oprzeć tym kolorowym i soczystym warzywom i owocom? Ja nie mogę :) Klopsiki w sosie pomidorowym porcja dla 4-5 osób Potrzebujemy: 450-500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko ok. 3-4 łyżki bułki tartej (w zastępstwie polecam mielone płatki owsiane) + trochę bułki tartej/mąki razowej do obtoczenia klopsików 4 niewielkie cebulki dymki ze szczypiorem 1 puszkę(...)macie pod ręką) świeże zioła do posypania gotowego dania (u mnie bazylia) olej do smażenia Cebulki siekamy w kosteczkę, szczypiorek kroimy dość drobno. Dymki oraz szczypior łączymy z mielonym mięsem, jajkiem i bułką tartą. Masę dokładnie mieszamy, a następnie formujemy z niej niewielkie klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy nasze mięsne
Ratunku obiadbazie majonezu i ketchupu z różnymi dodatkami: dodatkiem cukru, octu, soli, pieprzu cayenne przygotowuję odkąd pamiętam. Zawsze był doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka, do grillowanego mięsa, smażonych ryb, do sałatek, nuggetsów, czy kanapek. W sieci ten sos funkcjonuje jako Sos tysiąca wysp. W tym przepisie wykorzystałam lekki majonez delikatny, a zamiast ketchupu pikantny sos meksykański, który doskonale wzmacnia pikantność tego(...)jeden z hoteli umieścił ten sos 1000 wysp w swoim menu, a potem nawet zmienił swoją nazwę na 1000 Island Inn. Sos tysiąca wysp ostatnio przygotowałam do kurczaka pieczonego w woreczku. Polecam ten sos, gdyż jest smaczny i banalnie prosty w przygotowaniu. Sos tysiąca wysp do pieczonego kurczaka: Składniki: 6 łyżek majonezu delikatnego WIniary 3 łyżki sosu meksykańskiego lub ketchupu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękokosowego Przygotowanie Mięso umyć - osuszyć, wyluzować z kości. Pokroić na kawałki i przyprawić solą, pieprzem, papryką i imbirem. Na patelni wok rozgrzać olej z masłem i podsmażyć kurczaka. Już ładnie brązowe mięso przełożyć na talerz, patelnię lekko przestudzić. Wlać z ok pół szklanki wody i cukier. Trzymać na ogniu aż się cukier rozpuści. Dodać sos sojowy, ocet ryżowy, miód, imbir
Gaździnka warzyolej do smażenia słodka czerwona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Kurczaka można przyprawić przyprawą do kurczaka lub gyrosa. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć mięso, wystudzić. Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować, przełożyć do miski, dodać również usmażonego kurczaka. Ogórki, rzodkiewkę, seler i por pokroić w półplasterki, dodać do kapusty. Wymieszać. Na koniec
magiczna kuchnia Kasijajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 150g suszonej żurawiny sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. Grzyby zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy pod przykryciem(...)kawałki. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy. 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, żurawine, obie papryki, sól i pieprz
Szefowa kuchnijajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 200g suszonych śliwek sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości(...)Studzimy. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy. 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone śliwki, obie papryki, sól
Szefowa kuchniolej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. Grzyby zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy pod przykryciem(...)kawałki. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy. 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone grzyby, obie papryki, sól
Szefowa kuchnibułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości(...)Studzimy. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy. 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, obie papryki, sól i pieprz
Szefowa kuchnioleju na patelni, tak żeby cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej piersi kurczaka dodaję podsmażoną cebulę, jajka, kaszę manną, przyprawy, doprawiam solą (dwie duże szczypty), pieprzem (dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby powstała jednolita masa (możemy wymieszać
Uwaga Babcia Gotujemożna dorzucać je na patelnię lub do woka pod koniec przygotowywania potrawy. Mięso (opcjonalnie) - ponieważ mój mąż nie uznaje wegetariańskich fast-foodów, do noodli dodaję zazwyczaj jakieś mięso. Może to być kurczak, wołowina, wieprzowina lub owoce morza. Warto zainwestować w dobry kawałek mięsa, np. polędwicę. Kroimy ją potem w cieniutkie plasterki na jeden kęs i wcale nie zużywamy jej dużo
W kuchni wieczoremmąka - 2 łyżki sól i pieprz bułka tarta - 3 łyżki pietruszka - 0,5 pęczka ser koryciński http://www.ser-korycinski.pl/ - 4 słupki tłuszcz przyprawa do kurczaka - 1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozbić, posypać filety przyprawą do kurczaka. Na filecie ułożyć po jednym słupku sera i kilka gałązek natki pietruszki. Zwinąć w roladki, opanierować w mące, przełożyć
Kuchnia Danusiwarzywami to kurczak nacierany specjalnym zestawem przypraw i pieczony z warzywami. Jest cudownie aromatyczny i wilgotny. Kurczak jerk po karaibsku z warzywami to – jak już sama nazwa wskazuje – kuchnia karaibska, w szczególności ta z Jamajki. „Jerk” oznacza nacieranie mięsa (dobrze osuszonego) przyprawami (sypkimi lub mokrymi), dość pikantnymi tworzącymi przyprawę „jerk”. Ten sposób przyprawiania stosuje(...)jerk. Polać resztą marynaty. Naczynie z kurczakiem i warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (nie przykrywać) na około 1-1,5 godzinę. W połowie pieczenia mięso przewrócić na drugą stronę. Kurczaka jerk po karaibsku z warzywami serwować na ciepło z naczynia, w którym go piekliście. Post Kurczak jerk po karaibsku z warzywami pojawił się poraz pierwszy w Pociąg
Pociąg Do Kuchnismażenia) 1 łyżeczka soli Sos: 350 g jogurtu grecki 125 g sera mozzarella 2 jajka 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i podsmażyć na łyżce oliwy przez 10 minut. Pieczarki pokroić w ćwiartki, paprykę w kostkę, dodać do mięsa i smażyć(...)wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Piec 20 minut w 200 stopniach. Krok po kroku: 1. Podsmażyć kurczaka 2. Dodać warzywa 3. Wymieszać jogurt z jajkiem i przyprawami 4. Dodać do sosu kawałki sera 5. Do mięsa i warzyw dodać makaron i wymieszać 6. Wszystko zalać sosem 7. Połączyć dokładnie całość 8. Zapiec
KuchniaWeDwoje.plpołączyć dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do marynaty włożyć mięso i dokładnie je obtoczyć w marynacie. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 2 godziny, by mięso dobrze przeszło marynatą. Wyjąć porcje kurczaka z marynaty i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok 45-50 minut
Pasja Smaku