Nietypowe podejście do tematu muffinek zaskakuje ciekawą formą oraz bogatym aromatem. Jest to również dobry sposób aby podejść małych niejadków stroniących od mięsa. Składniki - 3 filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - 1 cebula - 10 dag startego żółtego sera - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz - słodka mielona papryka - pęczek natki pietruszki Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe(...)Filet umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy filet podzielić na trzy części, rozbić na cienkie plastry. Doprawić solą, pieprzem, papryką i przyprawą do kurczaka. Głębokie foremki do muf finek posmarować odrobiną oleju. Każdą wyłożyć dwoma rozbitymi plastrami mięsa, tak aby końce wystawały ponad brzeg. Wnętrze wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem, nadając kształt babeczek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40 minut
Świat Smakucukru - czosnek granulowany, chili, imbir, sól, pieprz - dwie łyżki oliwy do podania: - ryż - sezam Przygotowanie kurczaka najlepiej rozpocząć dzień, lub przynajmniej kilka godzin wcześniej, aby mięso dokładnie przeszło smakiem i aromatem przypraw. Pałki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce mieszamy oliwę, połowę sosu sojowego, posiekany czosnek, odrobinę chili (w zależności od tego jaki lubimy stopień ostrości(...)powstałym sosem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzałka góra-dół i pieczemy bez przykrycia 40 minut od czasu do czasu polewając mięso sosem, następnie włączamy termoobieg i pieczemy aż skórka ładnie się zarumieni. Gotowego kurczaka posypujemy ziarnami sezamu, podajemy z ryżem
Cook&Lovedobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Co najważniejsze moja córka niejadek uwielbia te kotleciki. Do kotlecików polecam sos paprykowy , idealnie się komponuje z delikatnością mięsa. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 20-30 dag żółtego sera 3 jajka 3 łyżki majonezu 3 łyżki mąki ziemniaczanej dowolna przyprawa do kurczaka lub po prostu sól i pieprz olej do smażenia
na moim stole...duszenia. Bigos gotowany w wolnowarze Crock-Pot nie przypala się, nie trzeba stać i pilnować. Bigos sam się robi! Wrzuciłam do ceramicznego naczynia kilka gatunków upieczonego w piekarniku mięsa, kiszoną kapustę, przyprawy, suszone grzyby oraz przecier pomidorowy, włączyłam urządzenie na pozycję HIGH i zostawiłam na 6 godzin. Tuż przed pójściem spać przestawiłam go na pozycję LOW i poszłam spać. Rano(...)śniadanie, a reszta bigosu wylądowała w słoikach, została za pasteryzowana i poczeka do Bożego Narodzenia. Przepis na bigos z wolnowara będzie wkrótce na blogu. Konfitowane udka kurczaka – to technika, przygotowania mięsa, który polega na jego bardzo powolnej obróbce cieplnej w niskiej temperaturze. Mięso najpierw marynuje się w soli i przyprawach, a następnie bardzo powoli, przez wiele godzin, dusi się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj zachęcam Was do przygotowania pieczonego kurczaka w sosie sojowym, Mięso będzie naprawdę smaczne - lekko słodkie i aromatyczne :) Szczerze polecam! Pamiętajcie o tym, aby kurczaka zamarynować kilka godzin przed pieczeniem, ponieważ musi "przejść" przyprawami i sosem sojowym. Składniki: 1 cały kurczak (wagowo ok. 1,80-2,00 kg) sos sojowy jasny (ja dałam 1/4 szklanki) pieprz cytrynowy i zwykły
Ugotować/www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); PIERŚ KURCZAKA W PANIERCE MIODOWO-PAPRYKOWEJ Składniki: - 3 pojedyncze piersi z kurczaka - 3 łyżki płynnego miodu - mąka - olej - papryka słodka - papryka ostra - pieprz - sól Przygotowanie: Mięso oczyszczamy i osuszamy. Rozkrawamy w poprzek i lekko tłuczemy. Marynujemy w miodzie i przyprawach przez przynajmniej 1 godzinę. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, obtaczamy
Życie zamknięte w smakurano do musli … w ciągu dnia podjadam … a od czasu do czasu gości jako dodatek do mięs.Dziś mam dla Was przepis na mięso z dodatkiem sosu żurawinowego.Grillowana pierś z kurczaka w połączeniu ze słodko – kwaśnym sosem tworzy fantastyczną całość , która zachwyci nie tylko wielbicieli nietypowych smaków!SKŁADNIKI- filet z kurczaka – 500 g- jogurt naturalny(...)łyżka- masło – 1 łyżka- bulion – 0,5 szklanki- suszona żurawina – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w niewielkie kawałki. Rozbijamy na kotleciki( przez folię ). Z jogurtu , soli , pieprzu i chilli robimy marynatę. Wkładamy do niej mięso. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut. Po wyciągnięciu z marynaty smażymy po kilka minut
Ostra na Słodkorosołowy by zrobić na kolację galaretki drobiowe czy jakąś zupę na takim wywarze- to i mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka 1 pietruszka 2 cebule kawałek selera wielkości pietruszki por gałązka lubczyku ogrodowego 2 goździki 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego(...)gotować na małym ok. 1,5 godziny. Wyjąć mięso i warzywa - bulion przecedzić i doprawić.* Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i marchew)** Z mięsa wybrać kawałki których użyjemy do II Dania *** Przygotować sos: Kawałki kurczaka oprószyć mąką. Pokroić paprykę w paseczki. Pomidora pokroić w kostkę. Obrać i rozetrzeć czosnek. Usiekać świeży rozmaryn i tymianek . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć
Buniabaje w kuchniKrokiety z mięsem, moje ulubione. Podstawą dobrych krokietów są przynajmniej 2 rodzaje mięs drobiowe i wieprzowe. Przepis jest prosty, w wykonaniu nie ma nic trudnego niestety trochę czasochłonne ale przecież w międzyczasie można przygotować barszcz czerwony. Składniki na ok 20 szt. : --- Składniki na farsz : 1 kg ćwiartki kurczaka 1,5 kg karkówki LUB 1,2 kg łopatki wieprzowej(...)sól, pieprz 2 jajka 1 duża bułka masło klarowane --- Składniki na naleśniki : 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej woda 2 jajka sól oliwa Przygotowanie : Mięsa oczyść. Ćwiartki z kurczaka w całości a wieprzowinę pokrojoną w ok 5 cm kawałki (chodzi o czas) włóż do większego garnka dodaj liście laurowe, ziele, czosnek, włoszczyznę, pieprz ziarnisty, zalej wodą
Mechanik w kuchniSkładniki 1 kalafior 1 pierś z kurczaka (opcjonalnie) 1-2 ząbki czosnku ok 200-250 g makaronu 1 "kopiasta" łyżka masła 1 "kopiasta" łyżka mąki pszennej ok 300 ml mleka 100 g cheddara + dowolna ilość do posypania zapiekanki posiekana natka pietruszki masło klarowane do smażenia 1-2 łyżki musztardy francuskiej trochę oliwy/dobrego oleju dobra sól, pieprz(...)około 180-190 st. Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej, żeby nie był rozgotowany- pobędzie później jeszcze trochę w piekarniku. Jeśli wybraliście wariant z mięsem pokrójcie pierś z kurczaka i czosnek. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane, wrzućcie do niego pokrojoną pierś razem z czosnkiem, posypcie solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę przesmażcie i odstawcie. Upieczony kalafior, makaron, pierś
OliveandThymebazylią podawany w sosie z grzybów leśnych. Serdecznie zachęcam do wypróbowania. Piersi z kurczaka dokładnie wymyć. Przełożyć do głębokiego naczynia i posypać przyprawą do złocistego kurczaka. Przemieszać, tak żeby przyprawa dobrze pokryła mięso. Odstawić w chłodne miejsce. Teraz przygotujemy sos grzybowy. Grzyby dokładnie umyć. Jeżeli mamy grzyby mrożone, musimy je najpierw całkowicie rozmrozić. Następnie pokroić je na małe kawałki(...)Wystudzić. Bazylię drobno posiekać. Ser i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Połączyć bazylię, ser, pomidory oraz wystudzoną cebulę. Tak przygotowany farsz umieść w kieszonkach kurczaka. Boki piersi spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej. Mięso obsmażyć równomiernie z każdej strony na złoty kolor, a następnie zalać je wcześniej przygotowanym sosem grzybowym. Kurczaka z sosem dusić powoli, pod przykryciem około
Świat Domowej Kuchnifunkcja góra dół lub 190 z termoobiegiem. Piersi w folii układamy na kratce do pieczenia na środkowej półce i pieczemy 10 minut. W połowie czasu obracamy mięso. Po 10 minutach, usuwamy folię, kurczaka smarujemy sosem i układamy na kratce, którą przekładamy na wyższy poziom. Pod spód układamy blachę, aby sos mógł swobodnie kapać. Po 5 minutach ponownie smarujemy filety(...)sosem i obracamy. Po tym czasie mięso powinno być już gotowe, jeśli tak nie jest, zostawiamy jeszcze na 5 minut w piekarniku. Dobrym dodatkiem do tak zrobionego kurczaka są pieczone ziemniaki. Ziemniaki dokładnie szorujemy i wraz ze skórką, kroimy wzdłuż na ósemki., Skrapiamy je oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, i układamy na blasze, którą podłożymy pod kurczaka. Mieszamy co jakiś
Kuchnia od dwojgapierś z kurczaka (około 300 g) 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw 2-3 łyżki majonezu (bez glutenu) sól, pieprz olej Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przeciąć na 4 części (tak jakbyśmy chcieli przygotować smażone kotlety). Mięso przyprawić(...)stron: solą, pieprzem i słodką papryką. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po upływie czasu, na dno patelni wylać odrobinę oleju i usmażyć piersi z kurczaka (z obu stron). Usmażone mięso ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. W międzyczasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zalać wrzącą wodą, odstawić na 3 minuty, odcedzić i ostudzić). Miękki makaron pokroić
Ugotowaćdobrze doprawionym grillowanym kurczakiem. 1 kg młodych ziemniaków Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Suszona natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa Curry Suszona natka pietruszki Kilka liści sałaty lodowej 4 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 150 g sera feta 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy z oliwek(...)Mieszamy z oliwą z oliwek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, słodką czerwoną papryką, curry i natką pietruszki (wszystkie przyprawy według uznania). Grillujemy na rozgrzanym grillu z każdej strony do miękkości. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki
VioletoweKucharzenietureckiego doner kebab, którego początki siegają XIX w. Tyle historii, a teraz zapraszam na ucztę :) Pycha .... Składniki :piersi z kurczaka- ja dałam 4 szt1 cebulaolej niskokaloryczny- sprayprzyprawy tzatzyki -przepis znajdziesz tutajsurówka colesław- przepis znajdziesz tutaj Przyprawa do mięsa:2 łyżki suszonej cebulki1,5 łyżeczki soli1,5 łyżki oregano1,5 łyżki suszonego czosnku1 łyżeczka pieprzu mielonego1 łyżka suszonej pietruszki0(...)surówkę a'la colesław. Rozgrzewamy patelnie , spryskujemy olejem I dajemy cebulę pokrojoną w cieńkie pół talarki-piórka. Smażymy około 2-3 min. Po tym czasie dodajemy kurczaka I smażymy aż mięso przestanie być różowe - około 5 min. Gotowe. Gyrosa podajemy z ryżem lub z pitą, tzatzykami I surówką. Smacznego
Smaki Edyty