uroczysty obiad. Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa 8 plastrów boczku wędzonego 10 suszonych śliwek 1 duży oscypek Marynata: 0,5 szklanki oleju 1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki przyprawy do karkówki Sznurek do wędlin Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy ze sobą, mieszamy. Polędwiczkę kroimy na pół , lekko rozbijamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa. Smarujemy
Bajeczna KuchniaBucatini to włoski makaron w rodzaju spaghetti z dziurką. Lubię grube makarony na talerzu, więc wybrałam te najgrubsze bucatini. Sos do makaronu proponuję mięsny z pomidorami
codojedzeniaKolejna odsłona moich wariacji na temat botwinki. Po tarcie z botwinką przyszła kolej na jej nieco odmieniona wersję. Farsz wzbogaciłam dodając pieczarki
Rozpustne gotowanieniedzielnego obiadu. Była karkówka i należało ją jakoś przyrządzić. Powstało bardzo smaczne danie karkówka z warzywami z przewagą młodej kapusty.Muszę przyznać, że smaczek bardzo oryginalny. Przepis na blogu. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg karkówki przyprawa do karkówki 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula ze szczypiorkiem liść selera 1 pęczek kopru olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa pół
W kuchennym oknie EwyCzęsto zdarza mi się zacząć przygotowywać jakieś danie, a później, w trakcie zmieniać kocepcję. I tak było tym razem. Planowałam coś zupełnie innego, ale po powrocie
Kuchenne zapiski EdytyMoje dzieci je uwielbiają, uwielbiam i ja. Mowa o klasycznych klopsikach w sosie koperkowym, takich domowych jakie robiła nam mama. Pomyślałam, że na blogu brakuję takiego
Wielki apetytsię nie ma weny do gotowania, trzeba się wybrać na targ z warzywami i owocami, tam rodzą się najlepsze pomysły :D Zapraszam na bardzo prosty, szybki i pyszny obiad ;) Pierwszy raz gotowałam coś z kardamonem, ma on bardzo przyjemny cytrynowy aromat, bardzo fajnie pasuje do tego dania ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka (600g) ananas u mnie świeży 6 plasterków(...)sera żółtego pieprz, sól kardamon mielony tymianek olej papier do pieczenia Kurczaka dzielimy na 6 części- odcinamy polędwiczki, a dwie pozostałe piersi kroimy wzdłuż na pół. Mięso umieszczamy w misce i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i kardamonem, dodajemy około 2 łyżki oleju i mieszamy, tak aby przyprawy równomiernie pokryły mięso. Odstawiamy na 1-2 godziny. (z braku
Czerwona PorzeczkaTa propozycja rozgrzewa mnie do czerwoności, Co więcej zachwyca wszystkich moich gości. Bo choć danie jest proste i oczywiste, Smaki są doprawdy mocno wyraziste. Pomidorki
Mój Smak na ŻycieKończąc opychanie się słodyczami przerzucamy się na bardziej dietetyczne propozycje czyli rybki. Ja użyłam gładzicę ale równie dobrze sprawdzi się dorsz a nawet łosoś. Gładzica gotowana
Pyry na GazTaki obiad przygotował niedawno mój mąż. Okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Dzieciaki zgodziły się, że to jeden z ich ulubionych obiadów, a musicie wiedzieć, że rzadko zgadzają się w tej kwestii. Karczek z lekkim posmakiem miodu, mięciutki. Na pewno wchodzi na stałe do naszego menu. Składniki: 500 g karczku sól, pieprz(...)słodka papryka olej mąka do oprószenia 1/2 szklanki wody 3 - 4 łyżki oliwy 2 - 3 łyżki miodu Wykonanie: Karczek umyć, pokroić na plastry. Każdy plaster mięsa doprawić solą, pieprzem i papryką. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na dość dużym ogniu plastry karczku tak, aby były złotawe. Ułożyć je w naczyniu
Sto kolorów kuchniChciałabym Was zaprosić dzisiaj na kurczaka po tajsku. Odkrywam tę kuchnię małymi kroczkami, a to danie to pierwsze z nich ... Kurczak ten podany z
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipóźny obiad czy kolację (szczególnie, że w Oświęcimiu w którym byliśmy kilka godzin wcześniej zostaliśmy obdarowani przez jedną z rodzin tradycyjnymi przysmakami regionu - wybaczcie za brak zdjęć, ale trochę nie wypadało pstrykać komuś zdjęcia pod nosem gdy się go dopiero poznaje ;) ). Dlatego rano, zaraz po przebudzeniu udaliśmy się do restauracji na śniadanie - a tam, wszystko czego dusza zapragnie, mięsa, sery
Słodkie Przyjemnościobiad, a i w lodówce nie za bardzo było z czym zaszaleć. Do sklepu mi się nie chciało iść. Pogoda za oknem nie zachęcała do żadnych spacerów. Zrobiłam dokładny przegląd składników i zasiadłam do wertowania starych, nie próbowanych przepisów. No i wynalazłam przepis na bułeczki do hamburgerów. Całe szczęście, że dzień wcześniej wieczorem wyjęłam z zamrażarki kawałek mięsa
Codzienna kuchnia niecodziennaobiad była znowu nasza polska gęsina. Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku.Nie bójcie się grubej, tłustej skóry gęsi bo podczas smażenia i pieczenia wytopi się z niej prawie cały tłuszcz. Zresztą to chyba najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy. A poza tym jest nośnikiem smaku i chroni chude mięso przed wyschnięciem
Smaczna PyzaTe kotleciki to wynik udanego eksperymentu kulinarnego. Miałam kiedyś ochotę na nadziewane pieczarki, nadzienie okazało się na tyle smaczne, że teraz najczęściej występuje samodzielnie, w
chwile dla mnie