Zazwyczaj przygotowując obiad bez węglowodanów kończy się na usmażeniu kurczaka z warzywami, jest to najszybsza opcja i sprawdza się szczególnie w tygodniu. Ale jak przychodzi weekend i jest trochę więcej czasu na pitraszenie w kuchni to lubię tworzyć takie dania jak dzisiaj. Polecam szczególnie osobom na diecie keto/LCHF. LASAGNE CUKINIOWA Z SOSEM BOLOŃSKIM I SZINAKIEM Składniki: - 400g mięsa wieprzowego
Zgrabne Gotowanieteż obiad dla osób, które niezbyt dobrze radzą sobie w kuchni, bo trudno go spieprzyć. Składniki: makaron orkiszowy (możesz użyć taki jaki masz w domu) 1 ćwiartka z kurczaka śmietana kremówka masło sól pieprz Wykonanie: Ćwiartkę z kurczaka dokładnie umyłam pod bieżącą wodą, osuszyłam i przekroiłam na dwie części. W rozgrzanym woku rozpuściłam masło i dołożyłam mięso, które obsmażyłam
Blondynka Gotujedzisiejszego obiadu proponuję puree ziemniaczano – groszkowe. To tak dla urozmaicenia posiłku. Potrawa szybka, prosta a jednak inna niż zwykle. Składniki: Ugotowane ziemniaki Groszek konserwowy z puszki Masło Sól Chili Wykonanie: Groszek konserwowy miksujemy i przekładamy do ugotowanych ziemniaków. Dodajemy masło 1 -2 łyżki. Przyprawiamy solą i chili. Wyrabiamy tłuczkiem na jednolitą masę. Podajemy jako dodatek do mięsa lub ryby. SMACZNEGO
Smaki Ewyobiad Składniki - 1 kaczka ok 1,5 kg - pieprz 1/2 łyżeczki grubo mielony - kurkuma 1/2 łyżeczki - sól - gałka muszkatołowa szczypta - suszone liście kolendry 1/2 łyżeczki - olej Sposób przygotowania 1. - Kaczkę podzielić na kawałki posypać przyprawami dodać troszkę oleju z przyprawami natrzeć kaczkę zostawić najlepiej na noc 2. - Na rozgrzaną patelnię dać o drobinę oleju położyć mięso
W królestwie smaków Beatypozostałą po obiedzie pieczeń do zrobienia przepysznych kanapek. Wystarczy dodać kilka ciekawych skłdników i można stworzyć naprawdę coś wspaniałego :) SKŁADNIKI 2 kromki ulubionego pieczywa ( u mnie chleb staropolski) pieczony kurczak ( u mnie pierś z kurczaka, doskonałe będą też udka czy skrzydełka lub pieczony schab) pomidor czerwona cebula kiełki ( lucerny, brokuła, rzodkiewki) majonez krem balsamiczny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mięso pokroić
DefinicjaSmakumięso. Układamy warstwowo nie mieszając składników. Następnie kroimy cebulkę kosteczkę i wysypujemy na ogórki. Całość polewamy ketchupem i wysypujemy puszkę kukurydzy. Żółty ser należy zetrzeć na tarce i posypać kukurydzę. Następną warstwą jest jogurt. Kapustę pekińską kroimy w cieniutkie paseczki, sałatę rwiemy na kawałki palcami. Wykładamy na wierzch. Sałatka pasuje do frytek czy ziemniaków przy obiedzie
W kuchni bez szafekDoskonałe na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: ½ kg schabu bez kości, 10 sztuk pieczarek marynowanych, po 2 strąki marnowanej papryki czerwonej i zielonej, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 1 łyżka mąki, 1 łyżka śmietany 18%, ½ łyżeczki musztardy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Schab kroję w plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam solą oraz pieprzem. Na każdy płat mięsa kładę
Tradycyjna kuchnia Kasiśniadania, obiadu i kolacji, w przystawkach, daniach głównych i deserach. ;-) Dziś przedstawiam ją w wersji sałatkowej. Bardzo lubię sałatki i chciałabym obalić mit, że to z majonezem smakują najlepiej. Ja majonez zastępuję serkiem homogenizowanym (z dodatkiem jogurtu lub bez) i nie ma żadnej różnicy. Niedowiarkom polecam spróbować. :-) Inspiracja pochodzi stąd: KLIK . 100g kaszy jaglanej wędzony kurczak (mięso, bez skóry
Szefowa kuchniDoskonałe danie na świąteczny obiad. Przepis znalazłam na jednym z blogów. Zresztą podziwiam rękę tej blogerki Kuchnia u BroniMoje danie jest trochę zmodyfikowane, wyszło pyszne, efektowne. Jednym słowem polecam.SKŁADNIKI2 duże podwójne piersi z kurczaka50 dag pieczarek2 łyżki pasty z suszonych pomidorów1 cebula1 marchewka 1/2 pora1 opakowanie sera mozzarellanici do związania mięsa1 łyżka masła klarowanego2 łyżki sosu sojowegoprzyprawa(...)Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią tworząc płatki gwiazdy.Kwiatki obsmażyć na 1 łyżce masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym tłuszczu obsmażyć marchewkę i pora pokrojone w talarki. Wystudzone mięso obrać delikatnie z nici włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wsypać warzywa.Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godzinęPod koniec pieczenia zalać dowolnym sosem . U mnie śmietanowy. Z sosem podpiec
W kuchennym oknie Ewynaleśnikowym to idealna przekąska, przystawka, a nawet element obiadu. Kurczak w tej postaci smakuje wyśmienicie, a ponadto efektownie wygląda.Kurczak w Cieście Naleśnikowym - Składniki: 2 piersi z kurczakavegetapieprzczosnek w proszkuciasto:szklanka mąki1/2 szklanki mleka1/4 szklanki wodyjajkoszczypta soliszczypta pieprzułyżka olejułyżeczka octuKurczak w Cieście Naleśnikowym - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę.Mięso "smarujemy" niewielką ilością vegety, czosnku i pieprzu. Odstawiamy
Słodka Stronaobiad ale i bez zbędnych węglowodanów - na kolację. Oczywiście najbardziej pyszne są takie z młodej kapustki. Dziś w trochę innej odsłonie zamiast ryżu - dodatek kaszy jaglanej. Zamiennik był strzałem w 10-tkę! Gołąbki wyszły pyszne, mięciusieńkie, farsz odpowiednio doprawiony ... a dodatek sosu pomidorowego podkreślił ich smak... Składniki na 10 dużych: 1 główka młodej kapusty 800g mięsa mielonego (ja miałam
Walijskie Pichcenieprzepyszny obiad, w roli głównej aromatyczny kurczak doprawiony limetą i imbirem, podany z pieczonymi ziemniakami. Prawdziwa uczta dla prawdziwych smakoszy ! Składniki:2 mniejsze piersi z kurczakasok z limetystarty na tarce imbir około 3-4 cm korzeniasól morskaziemniakiświeży rozmarynkilka ząbków czosnkumasło i oliwa z oliwek Wykonanie:Pierś z kurczaka rozkrawamy tak jak byście chcieli zrobić roladkę. Płat mięsa smarujemy masłem, układamy
SMYKWKUCHNIklopsiki z mięsa mielonego. Ja leczo jadam jako samoistne danie z dodatkiem chleba czy bułki, szczególnie latem i jesienią, kiedy warzywa są w przystępnej cenie. Tak przyrządzone leczo, ale bez dodatku kiełbasy spokojnie można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, ewentualnie zamrozić w pojemniczkach i odgrzać, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji
Bernika - moj kulinarny pamietnikrobię z mięsa kupionego w kawałku, jeśli się ma maszynkę do mielenia to cała praca trwa 5 minut i wcale nie jest to tak skomplikowana jakby się nam wydawało. Tym bardziej że cała tajemnica dobrych krokietów tkwi głownie w smacznym farszu, no i naleśnikach bo o tym zapominać nie wolno. A takie krokiety na niedzielny, czy świąteczny obiad, albo
Bernika - moj kulinarny pamietnikChińskie mieszanie ze smażeniem, czyli stir fry. Tym razem z serem tofu i krewetkami. Wok nie ma ze mną lekko, za to my mamy obiad szybko i pysznie! Każdą potrawę stir fry zaczynamy od zagrzana w woku oleju – olej powinien znosić wysokie temperatury i nie może się palić, dlatego najlepszy będzie olej arachidowy, rzepakowy, słonecznikowy lub kukurydziany. Do oleju wsypujemy(...)imbir bądź posiekaną drobno papryczkę chili (lub wszystko to razem). Po kolei do woka wrzucamy naszykowane z wyprzedzeniem elementy, zawsze zaczynając od tych, które wymagają najdłuższego czasu obróbki cieplnej (mięso, twarde warzywa) skończywszy na miękkich warzywach liściowych, które szybko poddają się temperaturze (szczypior, szpinak, kapusta pekińska, kapustki bok choy, zioła) i dodaniu do całości sosu, a jeśli jecie danie
Karo in the KitchenChciałam znaleźć jak najbardziej tradycyjny przepis na Spaghetti Napoli. Zamarzył nam się taki makaron, gdyż jest on prosty, zdrowy, a zarazem aromatyczny i pyszny. Brnąc w
Karola gotujeRosołek wyszedł rewelacyjny, delikatny i pyszny. Podany z lanymi kluseczkami to pyszności. Przepis na lane kluseczki patrz tu – http://kuchniapokolen.pl/lane-kluseczki-jajeczne/ Wykonanie rosołu – do
Kuchnia PokoleńJesień chyba rozgościła się na dobre.. z dnia na dzień jakby lato się nagle spakowało i odeszło w siną dal.. a na takie chłodne
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś chciałabym zaproponować coś lekkiego na kolację , dla tych co dbają o linie , a czasami pod wieczór lubią sobie co nie co na
Mój SmakSkładniki: 2 piersi kurczaka 0,5 małego słoika suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula 20 dag śmietany 18% 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz ser
Qchnia po prostuTen sos jest bardzo szybki i nieskomplikowany. Jednocześnie bardzo charakterny, zdecydowany i wykwintny. Nie da się go popsuć, przedobrzyć, nie doprawić. Suszone pomidory i niebieski pleśniowy
Karo in the KitchenIndyk jest zdecydowanie zdrowszy od wieprzowiny, bo jest chudszy i bardziej bogaty w białko. Klopsiki z indyka w smaku nie ustępują tym wieprzowym ani tym zrobionym
Karo in the KitchenOd czasu do czasu lubię więcej czasu poświęcić jakieś potrawie.Dzisiaj to był Filet z indyka faszerowany pastą z bobu i szpinaku i filetem z kurczaka .Trochę
Eli GotowanieSkładniki: 8 plastrów schabu, 0,8l wody, 2 łyżki musztardy sarepskiej, mąka pszenna, 2 łyżeczki posiekanego koperku, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Plastrów schabu nie rozbijać, posolić
W kuchni u MonikiMam straszną migrenę i wielką ochotę na kapustę. Jakąkolwiek i w jakiejkolwiek postaci. KAPUSTA KISZONA Z KASZĄ Składniki: - około 1,5 kilograma kapusty kiszonej (2 słoiki
Życie zamknięte w smakuI już po kolejnym listopadowym święcie, co oznacza, że najbliższe święta, których będę oczekiwać to Boże Narodzenie. Czas leci bardzo szybko, tak samo zresztą minął mi
psgotujemyDzisiejszy przepis jest takim małym eksperymentem... Moi czytelnicy zapewne wiedzą, ze bardzo lubię rabarbar. Do tej pory serwowałam go głównie w wersji na słodko, w ciastach
Kulinarne przygody GatityZdrowa i praktycznie bez tłuszczu, zrobiona w domu. Moja nowa wędlina z indyka. Kilka dni temu kupiłam szynkowar. To takie urządzenie do parzenia wędliny w domowych
IzaGotujeW ubiegłym tygodniu zaproponowałam Państwu przepisy na BURACZKI NA ZIMNO, dziś kolejna odsłona tych pysznych warzyw, tym razem na gorąco. Przepis ten ma już trochę
Kuchnia BeatyBakłażan jest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych dań - prowansalskiego ratatouille - greckiej musaki, arabskiej baba ghanoush, czy rosyjskiego kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Można go smażyć
mojewypiekiinietylkoNiedawno obiecałam, że podam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie zdrowego jarmużu. Były już czipsy z tego warzywa, dzisiaj pora na oszukane gołąbki, w których kapustę zastąpiłam
Kulinarny PamiętnikJesień, chłodne południa to idealny czas na powrót do dań jednogarnkowych, sycących, rozgrzewających. Takim daniem jest angielska zapiekanka cottage pie czy shepherd's pie. Wzorując
Bernika - moj kulinarny pamietnikMiała być wołowina pieczona, ale kobieta zmienną jest i mając przed sobą kawałek poprzerastanego rozbratla wymyśliła sobie coś innego. Dodała nieco alkoholu i owoców a sos
Smaczna Pyza