Ostatnio w mojej kuchni króluje bakłażan, uwielbiam go i wiem, że teraz się nim przejem i porzucę go na jakiś czas. Jednak wykorzystałam bakłażana jak bazę
Niezły MłynekZmodernizowana wersja dużo bardziej maślano-tłustego przepisu. Co jest najlepsze w tej propozycji obiadowej? Ryż! Ryż jest przepyszny, w zasadzie nie przypomina ryżu, bardziej kaszę, rozpływa
Malowane smakiemPrzez ostatnie 3 dni jedliśmy zielone zupy, dlatego postanowiłam zrobić coś naprawdę mięsno-męskiego! Tym razem coś prostego ale robiącego niesamowity wrażenie i efekt:D Wieprzowo
MarciochaKucharzyDzisiaj po wszelakich pierożkach, sałatkach i innych cudeńkach, przyszła pora na coś normalnego. Przedstawiam przepis na najzwyklejszy rosół dla dziecka. Moja córka, jak większość
Lubczyk i WaniliaDzisiaj zapraszamy na pyszne żeberka w kapuście. Moja mama przygotowywała je bardzo często, zaglądając do Jej zeszytu postanowiłam, że i u mnie zagoszczą właśnie przygotowane
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam kluchy i kluseczki, dlatego staram się zawsze nadziewać je rożnymi farszami. Dzisiaj pyszny farsz z kapusty kiszonej :) Składniki na obiad dla 3 osób około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 sparzona i zeszklona cebula 1 całe jajko 200-300 g maki ziemniaczanej około 200-300 g kapusty kiszonej olej do przesmażenia kapusty woda do podlewania(...)sól, pieprz do smaku 1. Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto
Gotowanie...to proste !obiad gotowy 😉 Składniki: 1 kg karkówki 5-6 ziemniaków 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz papryka słodka i ostra majeranek przyprawa do ziemniaków olej Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry. Posypujemy mieszanką przypraw, wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Ziemniaki myjemy, kroimy na plastry, posypujemy przyprawą do ziemniaków lub ulubionymi ziołami. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy plastry mięsa
Walijskie Pichcenieczekać by zjeść np takie szaszłyki z kurczaka,bo przecież po to jest grill elektryczny. O każdej porze roku,nawet w środku zimy możemy przygotować sobie taki wspaniały letni obiad. 1 duży filet z piersi kurczaka 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1 cebula marynata: 2 łyżki oleju z pestek winogron 10 kropel sosu sojowego 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich(...)ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz ponadto: patyczki do szaszłyków Filet z kurczaka pokroić w dość sporą kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. W marynacie obtoczyć kawałki mięsa i włożyć do lodówki minimum na dwie godziny. Paprykę pokroić w dużą kostkę,cukinię pociąć w długie cienkie plastry,cebulę podzielić na ćwiartki i podzielić na warstwy. Na patyczki nadziewać
Kolorowa kuchnia ElkiGęsina to najbardziej niedoceniane mięso na polskim stole. Zupełnie nie rozumiem dlaczego, bo jest przepyszne! Nie wszyscy wiedzą, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie. Eksportujemy gęsinę głównie do Niemiec. Jednym z bardziej znanych dań z gęsi jest foie gras – wątróbka z gęsi (danie pochodzi z kuchni francuskiej). W naszym kraju gęsinę jemy […] Artykuł Gęsie udka pieczone(...)piwie – pomysł na świąteczny obiad pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaJest bardzo popularna w północnoafrykańskich krajach arabskich, a także w Izraelu oraz w krajach gdzie występuje duża liczba arabskich imigrantów. Używa się jej jako dodatku do gulaszu, kuskusu, sosów, mięsa czy ryb. Od dawna nosiłam się z przygotowaniem takiej pasty, a ponieważ uwielbiam chili w każdej postaci i udało mi się kupić bardzo ładne papryczki , w końcu zdecydowałam(...)przygotować. Zrobiłam porcję próbną z 6 dość dużych papryczek chili, jednak ta ilość okazała się zdecydowanie niewystarczająca jak na nasze potrzeby, gdyż zawartość słoiczka zniknęła już podczas kolejnego obiadu, na którym pojawiły się kofty z kuskusem. Harissa jest wspaniałym dodatkiem do wielu potraw, ponadto jest banalnie prosta i łatwa w przygotowaniu. Gorąco polecam ją wszystkim fanom ostrych papryczek
Codzienne Gotowaniesię udowodnić, że jest inaczej), natomiast tortu kokosowego nie miałby kto zjeść (przydałoby się stado dzieci, np. Wioletka, Klaus i Słoneczko). Spaghetti alla puttanesca natomiast jest doskonałym pomysłem na obiad, szybkim i smacznym, choć zarówno w mojej, jak i filmowej wersji jest znacznie bardziej ubogie niż wersja oryginalna. Spaghetti alla puttanesca (porcja na 4 głodne osoby) 400g spaghetti(...)puszka pomidorów 500g przecieru pomidorowego 4 łyżki zielonych oliwek 4 łyżki czarnych oliwek 4 ząbki czosnku 1 cebula łyżka kaparów 25g filetów anchois (ten element sosu zostałam zmuszona zastąpić mięsem) przyprawy (ostra papryka, bazylia, oregano, pieprz, curry, chili) Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni i wymieszać z chili, zsunąć nieco na brzeg i podsmażyć fileciki anchois (w moim przypadku zmieloną
Przepysznik - BLW i nie tylkozostaje mi środek sparzonej kapusty włoskiej. Zazwyczaj nie wiadomo co z nim zrobić, ja robię ten właśnie kapuśniak. Jest to prosta i pyszna zupa, w sam raz na szybki obiad. Składniki na kapuśniak z włoskiej kapusty. kapusta włoska (to co zostanie z robienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki) 2 udka z kurczaka (bez skóry) 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera(...)ziemniaków 1 liść laurowy 3 ziela angielskie przyprawa uniwersalna typu vegeta 1 łyżka mąki 1/2 szklanki słodkiej śmietany do zup 2 łyżki pokrojonego koperku Mięso wkładamy do garnka, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy 2-2,5 litrami wody. Gotujemy 45 minut, następnie dokładamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Kapustę
Rozpustne gotowanieKilka dni temu miałam przyjemność gościć na obiedzie bardzo sympatyczną, ale jednocześnie wymagającą pod względem kulinarnym parę. Moi goście nie jedzą bowiem żadnego drobiu, grzybów, tłustych mięs oraz smażonych i pieczonych potraw. Dlatego przygotowałam dla nich roladki ze schabu środkowego, wypełnione warzywami i ugotowane w folii spożywczej, które podałam z mixem sałat z pomidorkami, kiełkami i ziołowym winegretem . Składniki(...)kotletów ze schabu środkowego sól zmiękczająca mięso pieprz przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 1/2 młodej cukinii – około 10 dag kawałek cebuli 1/3 czerwonej papryki Wykonanie: Kotlety opłukałam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem i cienko rozklepałam tłuczkiem, ale tak, żeby nie narobić dziur. Z obu stron oprószyłam solą zmiękczającą i pieprzem, a następnie tylko z jednej strony przyprawą suszone pomidory
Kuchenne zapiski Edytymało mięsa, jest mi ono smakowo obojętnie - tzn. "jem bo jestem do tego przyzwyczajona, bo nie chce mi się gotować nic innego" - (czyli jak większość ludzi którzy jedzą mięso) - to przecież mogłabym z niego zupełnie zrezygnować. Tak też zrobiłam. I jestem z tej decyzji bardzo zadowolona. Podsumowując: wybrałam wegetarianizm ze względu na miłość do zwierząt. Jestem osobą bardzo empatyczną(...)wrażliwą i teraz nie wyobrażam sobie jak można jeść zwierzęta, nawet smutno mi na myśl ile zwierząt musiało żyć a później zginąć w męczarniach, żebym mogła zjeść obiad... Teraz czuję się świetnie wiedząc, że nie przyczyniam się do tego cierpienia (owszem, jem nabiał, uważam, że jeszcze nie jestem gotowa aby z tego zrezygnować, aczkolwiek staram się wybierać
breakfast of dreamsczasu lub ochoty na nic. Dlatego wtedy korzystam z mrożonych warzyw (dobra alternatywa na tę porę roku), wcześniej namaczam i gotuję rośliny strączkowe i dzięki temu przygotowanie zdrowego obiadu czy kolacji zajmuje mi nie więcej niż 15 min. Dziś proponuję zdrowy lunch box do pracy: duszoną cieciorkę z rukolą, marchewkę i groszek z koperkiem oraz kiełbaski seitanowe - możesz zastąpić(...)sojowymi. Tego rodzaju kiełbaski znajdziemy w prawie każdym większym supermarkecie lub w sklepach internetowych. Uważam, że ich walory smakowe są coraz lepsze i naprawdę z powodzeniem mogą zastąpić mięso. Należy jednak pamiętać, że choć i tak są zdrowsze od odzwierzęcych odpowiedników, są to produkty przetworzone, dlatego sięgajmy po nie od czasu do czasu. Składniki: ½ szkl. cieciorki (moczona wcześniej
Roślinna - blog wegański