coraz bardziej, to ostatnio naszła mnie chęć na schab w sosie. Na początku myślałam o bitkach, ale i bez zbijania mięsa można zrobić kruche i pyszne kotleciki. Ważne, żeby mięso obsmażać krótko, aby nie wyschło, bo wtedy będzie nieapetyczne. Sos zrobiłam w dwóch wersjach: połowę ze słodką śmietanką, a połowę bez. Obie wersje są naprawdę smaczne. Przepis na schab duszony(...)porcji: 750 g schabu bez kości 2 większe cebule (ok. 200 g) 3-4 łyżki oleju 50 g masła sól i świeżo mielony pieprz do smaku mąką do oprószenia mięsa 250-300 ml wody opcjonalnie 150 g słodkiej śmietany 30-36% Jak zrobić schab w sosie cebulowo-maślanym - krok po kroku Cebule obrać i pokroić w piórka, czyli najpierw
Codzienna kuchnia niecodziennaZnudziły się Wam tradycyjne mielone? Jeśli tak, to z przyjemnością oddaję w Wasze ręce przepis na kotlety, faszerowane pieczarkami i serem, a następnie zapiekane w piekarniku. Sprawdzą się na obiad w dzień powszedni, jak i na niedzielę. Roboty przy nich nie ma wiele, więc i narzekać nie powinniście, że trudne, drogie czy też skomplikowane :) Normal 0 21 false(...)Składniki na ok 8 sztuk: 500g mielonej szynki lub łopatki 6 pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 łyżki bułki tartej Sól, pieprz 200g sera żółtego Sposób przygotowania: Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Połowę przekładamy do mięsa, a do drugiej połowy wkrawamy pieczarki, delikatnie solimy, dodajemy listki tymianku oraz
Kuchnia w czekoladziedrugim poziomie jednocześnie z mięsem piekłam ziemniaczki. Pokroiłam je na kawałki, obtoczyłam w oliwie wymieszanej z solą, pieprzem, słodką papryką i mielonym czosnkiem. Pesto: Wszystkie składniki zmiksować. I nałożyć na gotowe mięso
Moja Galeria Smakumięsnego - opcjonalnie, ja miałam - chodzi o podlanie mięsa po ok. godzinie pieczenia 1 cebula 3 małe ząbki czosnku (lub 2 większe) 1 łyżeczka słodkiej, mielonej, papryki 1-2 łyżeczki przyprawy do gyrosa pieprz sól Mięso myjemy, kroimy w kawałki w taki sposób, aby jeden kawałek miał jedną kość. Część mięsa bez kości kroimy po prostu w grubsze plastry Pokrojone
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPotrawa bardzo prosta i nieziemsko smaczna. Dobór mięsa jest dowolny, ważne by była to surowa wołowina ;) Można kupić kawałek łopatki i zmielić, można użyć mielonego wołowego ze sklepu, czy też w ostateczności nawet gotowego mięsa nazywanego tatarem, choć wiadomo, że tracimy wtedy na jakości. Bogatsi używają polędwicy wołowej ;) Składniki: - 200 g mięsa wołowego - 1 cebula - 2 ogórki konserwowe
Kulinarne zapędy KokosaMięso umyj, osusz i pokrój w poprzek włókien w plastry o grubości około 1/2 cm. Każdy plaster pokrój na paski i szerokości około 1 cm. 2. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki, ogórki kiszone w paski, a umyte i oczyszczone pieczarki w plasterki. 3. Na patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż mięso na bardzo silnym ogniu mięso. Często mieszając(...)całe mięso w cienkiej warstwie, podsmażaj mięso w dwóch - trzech partiach, gdyż inaczej wydzieli sok i mięso się nie zrumieni się. Obsmażone mięso przełóż do garnka lub misy wolnowaru. Opłucz patelnię niewielką ilością przegotowanej wody i wlej ją do mięsa. 4. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż cebule. Kiedy się zrumieni przełóż ją do mięsa, a na patelnię wrzuć
Cztery Fajerynajważniejsze jest mięso, a to przygotowałam sama. Kupiłam polędwicę wołową w całości i sama zmieliłam. No dobra, mąż zmielił :) W każdym bądź razie, najlepiej kupić mięso w całości i zmielić samemu. Kupne mielone,to już nie to samo. Muszę jeszcze pokombinować z bułkami. Jak będę miała już sprawdzony, dobry przepis, to na pewno Was poinformuję :) Podaję składniki(...)sól, pieprz olej do smażenia 4 bułki do hamburgerów 4 plasterki sera żółtego pomidor ogórek kiszony kilka liści sałaty czerwona cebula keczup majonez Dodatkowo: 4 duże wykałaczki (niekoniecznie) Wykonanie: Mięso zmielić. Przyprawić solą i pieprzem. Szybko wymieszać dłonią. Uformować 4 kotlety wielkości bułki. Smażyć na patelni (najlepiej grillowej) po 4-5 minut z każdej strony. Po przełożeniu mięsa
Agusiowe smakołykichipsy, intensywny w smaku cheddar i sos taco…Kuchnia meksykańska w całej gali. Moje dzieci uwielbiają tacos , więc przy piątku przyrządziłam proste tacos z mielonej wołowiny. Nie powiem, że się napracowałam. Oprócz mięsa kupiłam gotowy sos i przyprawę taco. Czasami przyrządzam coś na szybkiego i wtedy sięgam po gotowce. Zdarza mi się to rzadko, bo jestem za cooking(...)meksykańska 4 porcje Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 opakowanie przyprawy taco 1 słoiczek sosu taco mała paczka kukurydzianych chipsów 1 awokado pęczek kolendry 1 łyżka masła Sos czosnkowy 1 czosnek solo, pieczony 100 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany, gęstej 50 g majonezu sól do smaku Rozpuść masło na patelni. Włóż mięso, posyp taco przyprawą i smaż
codojedzeniabulwa kopru włoskiego pęczek rzodkiewek 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy sól, pieprz 500 g piersi z kurczaka (2 pojedyncze piersi) oliwa sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka musztardy diżońskiej 100 g śmietany śmietany 18% 50 g startego żółtego sera (najlepiej o wyraźniejszym smaku) 1 łyżeczka bułki tartej(...)pieprzem. Piersi z kurczaka oczyść, każdą przekrój na pół, aby uzyskać 4 kawałki. Lekko je rozbij. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej mięso na złoto. Dopraw solą, pieprzem i mieloną słodką papryką z obu stron, następnie smaż na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Gdy kurczak się smaży, odcedź warzywa
Chilli Czosnek i Oliwapierwszym miejscu stawiając świeżość dwóch głównych składników, a więc mięsa i jajka. Tylko wówczas jest naprawdę dobry. Wokół tatara powstało wiele legend. Jedna z nich mówi, iż danie to zawdzięcza swoją nazwę tatarskim jeźdźcom, którzy wkładali pod siodło płaty surowego mięsa i jedli je po wielu dniach takiego “mielenia”. Faktem jest jednak, iż befsztyki z surowej wołowiny
Kulinarna Polskawielu z Was gotuje ze mną, to wielka radość z tworzenia tego bloga. Nie ma tu nic, czego nie wypróbowałam! Ponieważ rolady, czy jak kto woli zrazy zawijane to mięso, które zadowoli każde podniebienie - szukam inspiracji na nowe farsze- dziś kolejny przepis! SKŁADNIKI: 7 rozbitych plastrów schabu (grubość około 1cm.) przyprawa do wieprzowiny ketchup sól, pieprz FARSZ(...)około 10 dag. szynki wędzonej 1 mała cebula czerwona 7-8 małych korniszonów w zalewie pomidorowej (myślę, że ogórki konserwowe też będą ok) WYKONANIE: składniki farszu mielimy na dużych oczkach, wszystko razem mieszamy, mięso posypujemy przyprawami, smarujemy ketchupem, nakładamy farsz, zamykamy wykałaczką i smażymy do miękkości
Kuchnia Beatynajbliższych dniach nie będziemy mieli zbyt dużo czasu na gotowanie. Taka zupa to pełnowartościowy obiad dzięki temu, że dodamy do niej solidną porcję mięsa z indyka, na którym przygotujemy bulion. Składniki: - szyja z indyka - marchewka - pietruszka - spora cebula - 2 ząbki czosnku - 5 ziemniaków - małe opakowanie śmietany 12% - natka pietruszki - sól, pieprz czarny mielony, maggi, 3 liście laurowe, 4 ziarenka(...)grzyby. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok godzinę. Gdy mięso z indyka jest już miękkie wyjąć szyję, a do garnka włożyć pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Obrać szyję z mięsa i również włożyć do garnka. Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twarde dodać śmietanę, sól, pieprz mielony i maggi. Gotować jeszcze chwilę do pożądanej miękkości ziemniaków
Cook&Loveswoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście sałaty rzymskiej . Składniki: - 500 g ugotowanego mięsa z rosołu już bez skóry i kości (dałam z udek) - 2 i ½ szklanki ugotowanej czarnej komosy ryżowej (quinoa) - 1 cebula - garść posiekanego szczypioru - garść posiekanej natki pietruszki - kilka posiekanych listków świeżej(...)łyżeczka musztardy sarepskiej - 2 łyżki oleju sezamowego - 250 g serka mascarpone - 1 łyżeczka czarnuszki - 1 łyżeczka suszonego estragonu - różowa sól himalajska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku) - liście sałaty rzymskiej (dużej) Mięso z kurczaka drobno kroimy, przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane (kolejność dowolna) – cebulę, szczypior, natkę pietruszki, miętę oraz startą na tarce jarzynowej marchew – mieszamy. Dodajemy czarnuszkę
mojewypiekiinietylkołatwo oddzielić liście od łodygi. Włoska kapusta jest bardzo delikatna w smaku, za którym po prostu przepadam. Na nadzienie do gołąbków wykorzystuję różne mięso. Przyrządzam nawet gołąbki z rybą . Tym razem skusiłam się na mieloną wołowinę. Gołąbków przyrządziłam pełny garnek. Mój syn Jonas, miłośnik gołąbków będzie je pewnie jeść przez cały dzień he, he… Poniżej znajdziecie przepis(...)skorzystać z tego przepisu na gołąbki z czarnej kapusty. Gołąbki z wołowiną 20 gołąbków Składniki: 1 duża włoska kapusta 1 kg mielonej wołowiny 1 cebula 3 łyżki masła 2 opakowania mieszanki ryżowej 800 ml bulionu z mięsa lub warzyw 2 łyżki natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sos grzybowy 200 g brązowych pieczarek 50 g masła 2 łyżki
codojedzeniabardziej, że smak takiej kiełbasy jest naprawdę, delikatnie mówiąc, inny niż takiej ze sklepu. My właśnie postanowiliśmy zrobić trochę takiej kiełbasy właśnie z okazji tytułowego Weekendu z grillem. Żebyście mieli przepis i ewentualnie też skorzystali. Dla tych co nie wiedzą: w tym weekendowym cyklu robimy wszystko co potrzeba na grilla, czyli jakieś mięsiwo, pieczywo i coś w stylu sałatki. Jeden(...)niestety nie znajduję. Ale nic to, ja tam swoją pracę lubię :) DOMOWA KIEŁBASA GRILLOWA 50% chudego mięsa wieprzowego 50% pachwiny wieprzowej (czyli tłustsze mięso) przyprawy i dodatki (na 1 kg masy mięsnej): 3 ząbki czosnku 20 g soli kuchennej 2 g białego mielonego pieprzu 0,25 g gałki muszkatołowej 0,5 g majeranku Z mięsa usuwamy wszelkie ścięgna, chrząstki
Marder&Marder Manufacture