ogórkiem to dość specyficzne danie. Są osoby, które przepadają za tym rodzajem przystawki, ale też takie, które nie wyobrażają sobie zjedzenia surowego mięsa i jajka. Prawdziwy tatar jest przygotowywany ze świeżej, siekanej wołowiny, a nie mielony w maszynce. Taki też będzie i tym razem. Oczywiście, możecie kupić również w sklepie mięso już przygotowane do tatara. Sprawdź przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tłuszczu po smażeniu cebuli podsmażamy wątróbkę, pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzone mięso z kaczki oddzielamy od skóry i kości, kajzerki namaczamy w wodzie , odciskamy. Mięso z kaczki, podsmażoną cebulę i wątróbkę, marchewki, selera, pietruszkę i namoczoną bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach. Wszystko przekładamy do miski, wbijamy jajka, wlewamy wywar z mięsa, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem, masę
Bajeczna KuchniaPiri dokładnie mieszamy. Cebulę siekamy w plasterki. Mięso smarujemy z obu stron marynatą, układamy w naczyniu i doprawiamy z jednej strony świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na mięsie układamy plasterki cebuli i przykrywamy drugą warstwą zamarynowanego mięsa. Pieprzymy i ponownie układamy cebulę. Mięso zostawiamy w owiniętym folią naczyniu w lodówce na przynajmniej kilka godzin. Patelnię grillowa lub grill dobrze rozgrzewamy
Pyry na Gazsię różowa to trzeba ją wyjąć).Wyjęte mięso – bez warzyw, podsmażoną cebulę, boczek i wątróbkę najlepiej zmielić 2 razy w maszynce do mielenia lub zmiksować partiami w melakserze. Dodać do masy namoczoną w wywarze z mięsa i lekko odciśniętą bułkę, jajka i śliwki.Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dobrze wszystko wymieszać a gdy masa jest za sucha to trzeba dodać
UgotujmyTo.plmarchewkę odstawiamy na talerz, a wywar przecedzamy przez gęste sitko. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Następnie wlewamy do wywaru i mieszamy. Mięso kroimy w drobną kostkę, skórę i tłuste części wyrzucamy albo mielimy w maszynce i również dodajemy do galarety. Marchew kroimy w plasterki. Do miseczek wkładamy plasterki marchewki, groszek i mięso. Zalewamy wywarem, kiedy stanie się zimny
e-PrzepisyKulinarneLubię od czasu do czasu zjeść szaszłyka na obiad. Ponieważ zostało mi kilka pieczarek postanowiłam je wykorzystać do obiadu. Do tego mięsko w marynacie i jabłko
Kuchnia domowa Anikurczaka 4 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu 1 jajko około 2 łyżki tartego parmezanu około 2 łyżki tartego sera żółtego (u mnie cheddar) płatki kukurydziane mielona papryka słodka zioła prowansalskie sól, pieprz Oczyszczone mięso kroimy na cienkie pasy. Majonez łączymy z ketchupem, rozmąconym jajkiem oraz przyprawami. Do tej mieszanki dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 30 minut
Smaki Na Talerzukilogram mięsa czosnek - 1-2 gramy na kilogram mięsa gałka muszkatołowa - 0,5 grama na kilogram mięsa cukier - 1 gram na kilogram mięsa zimna woda - około 50 ml *** opcjonalnie 1-2 gramy mielonej ostrej papryki lub chili w płatkach jelita wieprzowe o przekroju 28-32 mm namoczone uprzednio w wodzie przez minimum 30 minut Przygotowanie Mięso pokroić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataAleksandrze, której kompozycja przypraw bardzo mi zasmakowała - dzięki Olu :) Składniki: 60 % mięsa wieprzowego klasy I - wp I (z szynki, łopatki) 40 % mięsa wieprzowego klasy II - wp II (boczek, karkówka, podgardle (10% max) - najlepszy mix tych mięs) 18 g peklosoli/kg mięsa Przyprawy na 1 kg: 2 g pieprzu czarnego mielonego 2 g gorczycy mielonej 3 g czosnku świeżego przeciśniętego(...)przez praskę 4,5 g czosnku niedźwiedziego suszonego 10 % zimnej wody Dodatkowo: jelita wieprzowe kaliber 26/28 mm (1,5 m/kg farszu) Przygotowanie: Obrobione i oczyszczone mięso pokroić na kawałki 3x3 cm, przełożyć do pojemnika, zasypać solą peklową, wymieszać, zamknąć i peklować 48 h w lodówce. Po tym czasie mięsa zmielić na sitku 8 mm. Można również rozdrobnić na innych
Kocham..lubię..gotuję..się potem okazało;D Kiełbaski chorizo przygotowuje się ją z wieprzowiny, jest tradycyjną kiełbaską hiszpańską. Jest ich tam wiele, charakteryzują się specyficznym smakiem mięsa z dodatkiem papryki i octu winnego. Wystarczy kupić mieloną szynkę, odpowiednio przyprawić i formować kiełbaski chorizo. Jej cechą charakterystyczną jest przyprawianie jej słodką papryką wędzoną i suszoną pimienton. Są to w zasadzie główne i bardzo(...)tylko pięknego koloru mięsie, ale także odpowiedniego smaku. Składniki: 0,5 kg mielonej szynki 50 ml białego octu winnego papryka słodka sól, świeżo zmielony pieprz, chilli, czosnek Przygotowanie kiełbasek: W głębszej szklanej misce wymieszaj dokładnie szynkę z octem i wszystkimi przyprawami. Tak doprawione mięso zostaw na noc w lodówce. Następnego dnia wyjmij z lodówki i formuj kiełbaski. Możesz
Zasmakuj KuchniMakaron (także!, jak miło) możecie zastąpić bezglutenowym, nawet ryżem lub kaszą - dowolność. Sprawdzą się też inne kształty makaronów, np. penne, kolanka, nawet spaghetti (tylko wtedy mięso lepiej pokroić na drobniejszą kostkę lub zastąpić mielonym, dodać cukinię i mamy nowe danie;). Składniki: 300 g makaronu świderki 1 mniejsza pierś z kurczaka sól, pieprz, lubczyk, bazylia, papryka słodka i ostra mały(...)kubeczek śmietanki 30% 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę 1 suszony pomidor pokrojony w kostkę oliwa z oliwek tarty parmezan natka pietruszki Przygotowanie: Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i innych, kroimy w kostkę, zalewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, przyprawiamy, dobrze obtaczamy mięso, zostawiamy na kilka godzin (można też od razu). Makaron gotujemy wedle
Zasmakuj Kuchnimięso z gotowania krupniku, część nasze „wariatki” zjadły, resztę przeznaczyliśmy na potrawkę. Składniki: 500 g ugotowanego mięsa drobiowego z kurczaka (już bez kości) 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka groszku z marchewką 1 łyżeczka mielonej papryki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru(...)soku pomidorowego 3 łyżki startego sera bursztyn sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane mięso oddzielamy od kości, zalewamy wywarem drobiowo-warzywnym (do poziomu mięsa. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, przeciśnięty przez praskę czosnek, Dusimy bez przykrycia na średnim ogniu. Następnie dodajemy groszek z marchewką, wraz z zalewą, paprykę mieloną. Odparowujemy nadmiar płynu, do pożądanej przez nas konsystencji. Do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchenpotrawy. Mini burgery ze świeżą kolendrą i chili jalapeno. Mięsożercom się kłaniam. Mini burgery ze świeżą kolend rą i jalapeno chili Składniki (na ok. 10-12 burgerów) : 1/4 kg mielonej wołowiny (najlepsza na burgery z 30% zawartością tłuszczu) 3 łyżeczki samych łodyg kolendry, pokrojonych na odcinki ok. 0.3-0.5 cm 1 chili jalapeno 1 jajko 3 łyżki zmielonej, suchej(...)posiekać na drobne, nie większe niż 0.3 cm kawałeczki; posiekane jalapeno i łodygi kolendry podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do momentu aż zaczną wydzielać aromat. Dodać do surowego mięsa bułkę, jajko, przyprawy i smażone składniki z patelni; wyrobić na jednolitą masę, uważając żeby zbytnio nie „zbić” mięsa; doprawić do pożądanego smaku solą i pieprzem. Delikatnie uformować z mięsa
Jem więc Jestemłyżki oliwy 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty 1 kg mrożonych grzybów leśnych-prawdziwki , maślaki 3 cebule 2 łyżeczki majeranku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka masła do podsmażenia Panierka: 4 jajka Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki: Jajka wbijamy do miski miksujemy ze szczyptą soli(...)patelni pod przykryciem, gdy się zeszkli, dodać mrożone grzyby-bez rozmrażania i smażyć do momentu aż grzyby będą miękkie i cała woda z grzybów odparuje. Całość mielimy razem z kapustą przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz majerankiem. Na desce lub talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję farszu i zawijamy go ciasno w rulon. Postępujemy
Wanilia i Kardamonzjeść coś bezmięsnego. W czasach mojego dzieciństwa, które przypadło na okres PRL-u kotletami z jajek i makaronem z jajkiem zajadali się wszyscy. W tamtym okresie mięso było trudno dostępne, były one zamiennikiem mielonego kotleta wieprzowego. Przypominam ten przepis bo te kotlety są naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Kotlety z jajek Można te kotlety urozmaicić o warzywa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzyprawy: 2 łyżki przyprawy do kebabu Skworcu 1 łyżeczka soli himalajskiej Skworcu 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki Skworcu 1płaska łyżeczka pieprzu mielonego Skworcu 1 łyżeczka czoanku mielonego Skworcu Olej do smażenia Przygotowanie: 1. Mięso kroimy w paski. 2. Cebulę obieram i kroimy w piórka. 3.Paprykę myjemy i kroimy w słupki. 4.Natkę oraz koper drobno siekamy
Gotowanie Patkipiersi z kurczaka 450 g - (opakowanie) mrożonki groszek z marchewką 100 ml mleczka kokosowego 1/2 kostki bulionowej warzywnej + 1/2 szkl. wrzątku przyprawa do kurczaka świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżka masła Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek - kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy patelnię do grillowania, mięso posypujemy przyprawą i smażymy z obu stron (bez tłuszczu) W garnku
Alutka-Gotujełyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 4 liście laurowe PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy i osuszamy, następnie nacieramy solą i resztą przypraw
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 1 pstrąg wędzony 2 jajka 1 cebula 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy curry Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki. Mięso pstrąga oddzielamy od ości. Wszystkie składniki mielimy w maszynce, mieszamy z majonezem i musztardą
R'n'G Kitchenumyć, osuszyć i naciąć od góry 7 razy (nie przecinając do końca). Cukinię, mozarellę i pomidora pokroić w 28 półplasterków (tyle plasterków ile nacięć) w mięsie. Piersi kurczaka doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Każde nacięcie wypełnić plasterkami cukinii, pomidora i mozarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Cukinię
Dietologczerwona papryka, 1 puszka czerwonej fasoli, 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów, ½ szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru olej do podsmażenia mięsa sól morska do smaku pieprz świeżo mielony do smaku słodka i ostra papryka do smaku kilka kropel tabasco Przygotowanie: Uda z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w kostkę, następnie
Wanilia i Kardamonsoli Przygotowanie Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek, bazylię, cząber, czosnek, mieloną gorczycę, mielony imbir, pieprz, kozieradkę, mielony kminek, mieloną paprykę i sól mieszamy ze śmietaną. Mięso obtaczamy w marynacie. Pieczemy 40 min w temperaturze
R'n'G Kitchenolej rzepakowy do smażenia Mąkę , olej , sól umieszczamy w maszynie do wyrabiania . Zaczynamy wyrabiać ciasto , dolewając tyle wrzątku , żeby powstało gładkie , sprężyste ciasto . Odstawiamy do przestygnięcia . Mięso z kurczaka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia . Na patelni podsmażamy siekaną drobniutko cebulę i wyciśnięty praską czosnek . Jak nabiorą złocistego koloru , dodajemy zmielonego kurczaka i nadal smażymy . Jak już farsz będzie pachniał smakowicie
Ogrodnik w podróżygotowanie to my lubimy! Menu na pierwszy tydzień września w naszym wykonaniu wygląda tak: Poniedziałek: Wegetariańska sheperd’s pie w słoiku Wtorek: Pikantna sałatka z mielonej wieprzowiny larb moo Środa: Enchiladas z mięsem z indyka Czwartek: Kurczak generała Tso Piątek: Ravioli w kremie pomidorowym Przepisy na kolejne dni będziemy publikować codziennie rano. Jak gotowaliśmy Pierwsze wrześniowe menu
Niedzielny kucharzketchupu Sól i pieprz do smaku 1 jajko 10 dag sera żółtego tartego Dosatki ok.370 g ciasta kruchego 1 filet z kurczaka Przyprawy: łyżka papryki mielonej,pieprz i sól Olej do smażenia mięsa 1/2 cukini 1/2 papryki 1 pęczek dymki 1/2 czerwonej cebuli 1 kulka mozzarelli PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam
Gotowanie Patkiczerwona 15 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka myję, osuszam i kroję w kostkę. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną i papryką mieloną ostrą. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy mięso, smażymy na rumiano. Mięso przekładamy do osobnej miski. Międzyczasie myjemy paprykę i dymkę, kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy
Gotowanie Patkijogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu gałązka rozmarynu pieprz czarny Dodatkowo: 1 jajko 50 ml mleka Przygotowanie: FARSZ Do farszu użyłam 3 pieczonych kaczych udek. Mięso wraz ze skórą oddzielamy od kości, mielimy, dodajemy przyprawy i bulion. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, szklimy na łyżce masła, łączymy z farszem. CIASTO Masło siekamy z mąka, zagniatamy z resztą składników. Odkładamy
KierunekuchniaNietypowa, smaczna pieczeń z mielonego indyka z kapustą i ziemniakami. -- Skład: mięso 1 kg, kapusta 0,8-1,0 kg, ziemniaki gotowane 3 duże, jajka 2 szt., czosnek 5 ząbków,bułka tarta 1 szklanka,przyprawy: papryka, pieprz, sól. Do mięsa dorzucamy jajka, bułkę, utarte ziemniaki i kapustę, wyciśnięty lub posiekany czosnek. Potem dodajemy przyprawy: 1 łyżkę
chleba naszegomakaronu Shirataki lub makaronu ryżowego/sojowego ze sklepu Kuchnie Świata 1 opakowanie papieru ryżowego ze sklepu Kuchnie Świata olej roślinny do smażenia Kurczaka nie mielę, a siekam. Uważam, że jest to mięso bardzo delikatne i zmielenie go nie dałoby takiego rezultatu, jakiego chciałam uzyskać. Do posiekanej piersi z kurczaka dodaję starty czosnek i imbir, posiekaną drobniutko cebulę, przepłukany
MamaOskarkaMięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Najpierw podsmażamy pieczarki, potem cebulę i na koniec dorzucamy mięso. 3. Pomidory kroimy w kostkę i mielimy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub dajemy gotowe z puszki. Wrzucamy to na patelnię do reszty składników, dodajemy skrobię i przyprawy. Przykrywamy i dusimy ok 10 min do zgęstnienia
Zdrowie i pysznie na talerzułyżki majeranku szczypta mieszanki chilli Wykonanie: 1. Panierka Wymieszać ze sobą wszystkie składniki panierki. 2. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski. Następnie dodać pokruszoną fetę, jajko, starte buraki, natkę, bułkę tartą, kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ser feta jest dość
Szalona Kuchnia Ewelinycieście. Kule makowe: Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mięsa razem z biszkoptami. Orzechy i migdały drobno siekamy (miksujemy w rozdrabniaczu), dodajemy do maku razem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem, śmietanką i szczyptą soli. Mieszamy
Kuchnia w czekoladzieszklanki, cukinia 1 sztuka, bakłażan 1 sztuka, papryka kolorowa 2 sztuki, por 1 sztuka większa, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pomidory dojrzałe 1 kg, mięso gulaszowe z indyka 50 dag, olej rzepakowy Wielkopolski czosnek 2 łyżki dynię, papryki obrane pokroić w kostkę, cukinię, bakłażan ze skórką pokroić w kostkę, por, cebulę, czosnek
W Mojej Kuchni Lubięczęsto wspomagam się rewelacyjnymi pomysłami Marty Dymek z Jadłonomii. Tym razem chodził mi po głowie klasyczny, polski, niedzielny obiad ale jakoś nie miałam ochoty na mięso. W Jadłonomii znalazłam przepis na wege mielone i postanowiłam dać im szansę. Kotlety przygotowuję na bazie kaszy jaglanej i startego kalafiora z dodatkiem sosu sojowego (musi być umami :) ), faszeruję pieczarkami, zapiekam
Milion Smakówskrzydełka - kawałek polędwicy/szynki - włoszczyzna - 2 x puszka pomidorów - 3 pomidory - 4 duże cebule - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - sól morska - świeży pieprz mielony - oregano Sposób przygotowania: - włoszczyznę wraz z mięsem gotuj ok.2 godziny na wolnym ogniu, dodaj ziele angielskie i liść laurowy; - wyjmij z wywaru ugotowane warzywa i mięso, zostawiając w nim 2 ugotowane marchewki; - dodaj
MintTasteSkładniki: 4 ćwiartki z kurczaka 50 dag pieczarek pół puszki kukurydzy 8 łyżek ketchupu pikantnego 4 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do kurczaka pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 ząbki czosnku Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy olejem, przyprawą do kurczaka i papryką, następnie układamy je w naczyniu do zapiekania.Czosnek obieramy i kroimy w drobną
Izabelawkuchniselera 1 korzeń pietruszki kawałek zielonej części pora 3 średniej wielkości ziemniaki 1 pęczek koperku 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowe Sól, pieprz czarny, mielony do smaku śmietanka 30% Przygotowanie: Przygotować mięso, zalać zimną wodą około 1,2litra, dodać przyprawy, gotować około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę warzywa ( u mnie marchewka w plasterki
W garach u Gosiczego kil k a bi szkoptów zostało ) Wykonanie: Spód tortownicy o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć biszkoptami. Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa ( twarogu z wiaderka nie trzeba już mielić ). Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Jajka sparzyć, na kilka sekund zanurzając je w gorącej wodzie. Wszystkie składniki
Opowieści z piekarnikaPRZYGOTOWANIE : Makrelę obieramy ze skóry, wyciągamy szkielet i mielimy ją z twarogiem w maszynce do mięsa. Ogórki, szczypiorek, paprykę drobno kroimy i dodajemy do pasty, łącznie z przecierem, ketchupem i przyprawami. Pastę dokładnie mieszamy, w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Pastę nakładamy na liście sałaty lub podajemy do pieczywa, resztę chłodzimy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliskrzydełka. Do bulionu dodajemy kapustę i gotujemy do jej miękkości (około 10 minut). Po kilku minutach bulion z kapustą doprawiamy przyprawą warzywną, pieprzem mielonym, maggi i solą. Ze skrzydełek obieramy mięso i ponownie dorzucamy do zupy. Gdy kapusta jest miękka, dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy do ich miękkości. Jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą. Zupę wyłączamy. Dodajemy siekany koperek
Smak mojego domuwykorzystać świeże warzywa, równie cienko pokrojone jak te mrożone. Smaż aż warzywa się zmiękną ale wciąż będą al dente. Dodaj soję i ocet. Następnie dodaj mięso i makaron. Dopraw czarnym pieprzem, grubo mielonym, zamieszaj i smaż przez 2 minuty. Na koniec dodaj pokrojoną kolendrę i zamieszaj. Wyłóż gorący chow mein do miseczek. Smacznego! The post Makaron chow mein
codojedzenialekko przyrumienioną skórką i niespodzianką w serze- z piernikami! Ciasta tego typu najlepsze są z reguły dzień po. Składniki na masę serową 1 kg twarogu pełnotłustego (mielimy go 3 razy w maszynce do mięsa) 4 duże jaja (oddzielamy żółtko od białka) 120 g cukru pudru skórka otarta z dużej cytryny 4 krople aromatu waniliowego 2 łyżki grysiku (kaszy manny
Z Kuchni Do Kuchnikostkę i stopić na patelni. Odłożyć na osobny talerzyk pozostawiając tłuszcz wytopiony. Obrana cebulę posiekać drobno i zeszklić na stopionym tłuszczu ze słoniny. Boczek ,i ugotowane mięso ,oraz warzywa zmielić w maszynce do mielenia . Wątróbkę drobno posiekać .Wszystko razem połączyć ,doprawić i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami .Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 1 godziny
w mojej kuchniJeżeli znudziły się wam zwykłe mielone kotlety, to możecie zrobić roladę :) Składniki: mięso 0,5 kg, jajko, trochę włoszczyzny, trochę zielonego-pietruszka-koperek-szpinak, czosnek, sól, pieprz, papryka, bułka tarta, smalec, folia spożywcza. Jak zrobić: warzywa przesmażamy, mięso-jajko-bułkę i przyprawy wkładamy do miski i wyrabiamy na jedną masę, po wyrobieniu wykładamy na folię
chleba naszegobiałego sera półtłustego 1 białko 3 cebule 1 marchew 2 łyżki margaryny zwykłej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku ziarna słonecznika na wierzch Sposób przygotowania: Mięso rosołowe wraz z marchewkami i cebulą mielimy przez maszynkę. Dodajemy żółtko, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy warstwę mięsną. Wyrównujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Umyty
Kuchnia w czekoladziekolejne odmierzone 50g namaczamy całą noc w zimnej wodzie. Kolejnego dnia gotujemy wraz z pokrojonymi pieczarkami w tej samej wodzie do miękkości, a następnie odcedzone mielimy wraz z cebulą przez maszynkę do mięsa. Dodajmy stopioną łyżkę masła i mieszamy do połączenia składników. 4. Przygotowanie uszek: Farsz nakładamy na każdy kwadracik ciasta i zlepiamy tworząc trójkąt. Następnie zlepiamy dwa końce
Kuchnia w czekoladzieSposób przygotowania: 1. Ciasto makowe: Mak zalewamy zagotowanym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku godzinach odcedzamy najlepiej na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy min. 2 razy w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy po odrobinie maku aż do całkowitego wykorzystania, mąkę, kakao, olejek rumowy, bakalie oraz ubite na sztywną pianę białka. Mieszamy delikatnie
Kuchnia w czekoladziesuszonych grzybów kilka plastrów cebuli 3 średnie kremowe ziemniaki 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki lub koperku Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Po tym czasie
Czerwień i błękitmasie. Biały mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mięsa razem z marcepanem. Orzechy i migdały drobno siekamy (miksujemy w rozdrabniaczu), dodajemy do maku razem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem, śmietanką i szczyptą soli. Mieszamy. Z białek
Kuchnia w czekoladziecytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek przyprawy ras el hanout, 6 łyżek oliwy, 2 łyżeczek cukru, 300 gram kaszy kuskus, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przesmażenia mięsa. Jagnięcinę pokroiłem w dwucentymetrową kostkę i przez 4 minuty smażyłem na trzech łyżkach oliwy. Następnie przełożyłem mięso do garnka. Zalałem je 500 ml bulionu warzywnego. Dodałem dwie
Wyprawy kulinarnegotowania na małym gazie na 15 minut. Po wystudzeniu przełożyłam na sito i odcedziłam. Następnie zmieliłam mak w maszynce do mięsa przez bardzo drobne sitko (specjalne do mielenia maku). Zmieliłam 2 razy. Do drugiego mielenia wsypałam cukier. Orzechy i migdały rozdrobniłam w blenderze. Rodzynki namoczyłam w gorącej wodzie. Masło roztopiłam, wlałam
Kuchnia u KrysiSkładniki ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka mąka 1 jajko 1 łyżka oleju przyprawy: sól, zioła prowansalskie, czosnek, mielony kminek farsz: 30-40 dkg ugotowanego mięsa (wieprzowe, drobiowe, co kto woli) 30 … Czytaj dalej Krokieciki
czarrna od kuchniSkładniki: 1 kg flaczków wołowych krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ostra i słodka melona papryka imbir mielony gałka muszkatołowa majeranek bulion 400 g mięsa wołowego 1 duży ogon wieprzowy 3 marchewki 2 pietruszki mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy
magiczna kuchnia Kasimiodu, 2 jajka, olejek migdałowy garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć) Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem do białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy
Cynamonowe szczęściepozostawiamy w misce do wyrośnięcia (na ok 1 godzinę w cieple). 2. W trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować farsz, ale ja zrobiłam go dzień wcześniej. Mięso drobiowe gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy. Cebulę siekamy i podsmażamy z pokrojonymi w talarki pieczarkami na 2 łyżkach oleju. Również przepuszczamy przez maszynkę. Całość podsmażamy na margarynie, doprawiamy solą i pieprzem
Kuchnia w czekoladziepół kostki sera feta 3 łyżki orzechów włoskich 50 gram śliwki suszonej puszka pomidorów ( około 400 gram ) 2 kubki rosołu najlepiej drobiowego sól papryka słodka mielona tłuszcz do smażenia formy Sposób wykonania: Mięso opłukałam , odsączyłam, ponacinałam przez środek tworząc kieszenie, natarłam solą i papryką słodką . Śliwki i orzechy posiekałam , wymieszałam z serem feta i śmietaną , tak przygotowanym farszem napełniłam
Darcia w kuchnipietruszki 0,5 średniego selera 1 mały por kilka ziarenek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 niewielka cebula sól, świeżo mielony pieprz pęczek świeżej natka pietruszki Wykonanie: Mięso myjemy dokładnie, zalewamy 2 litrami zimnej wody. Wstawiamy do gotowania, podczas gotowania wytworzy nam się szumowina, którą zdejmujemy. Warzywa myjemy obieramy dokładamy do wywaru. Cebulę razem
kgwjanczewosuszonych grzybów kilka plastrów cebuli 2 średnie kremowe ziemniaki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki lub koperku Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Warzywa obrać, umyć
Czerwień i błękitmuszkatołowej, szczypta imbiru, majeranek 2 łyżki otrąb pszennych Sposób wykonania: Piersi z kurczaka i wątróbkę gotujemy wraz z cebulą ok. 1 godziny a następnie mielimy dwukrotnie razem z cebulą. Do zmielonego mięsa dodajemy 2 jajka i otręby pszenne, a następnie przyprawiamy do smaku. Ja dodałam także dwie łyżki rosołu w którym gotowałam mięso, żeby pasztet
Na słodko lub wytrawnie