piersi indyka kroję w grubsze plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam odrobiną soli i pieprzu. 2. Na każdy płat mięsa kładę porcję suszonej żurawiny. Mięso zwijam w roladki. Spinam wykałaczkami. 3. Przygotowane roladki nacieram dookoła papryką ostrą mieloną, majerankiem oraz pozostałą solą i pieprzem. 4. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Roladki piekę około(...)godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Do przygotowania roladek użyłam żurawiny suszonej, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów. Połączenie
Tradycyjna kuchnia Kasiżurawiny do mięsa, serów i pasztetów Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów - składniki 600 g żurawiny świeżej lub mrożonej 150-200 g brązowego cukru ( lub do smaku ) sok z jednej dużej pomarańczy 50 ml wiśniówki 1 łyżka stołowa miodu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 lub 2 zmielone goździki Opcjonalnie 1/4 łyżeczki(...)cukru waniliowego lub szczypta gałki muszkatołowej Opcjonalnie mała szczypta kashmiri chili lub duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jeśli żurawina ma być podawana tylko do mięsa, pasztetów lub serów). Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów - przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Do garnka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód i przyprawy. Gotować do chwili rozpuszczenia się cukru mieszając
Cztery Fajeryżurawiny do mięsa, serów i pasztetów Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów - składniki 600 g żurawiny świeżej lub mrożonej 150-200 g brązowego cukru ( lub do smaku ) sok z jednej dużej pomarańczy 50 ml wiśniówki 1 łyżka stołowa miodu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 lub 2 zmielone goździki Opcjonalnie 1/4 łyżeczki(...)cukru waniliowego lub szczypta gałki muszkatołowej Opcjonalnie mała szczypta kashmiri chili lub duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jeśli żurawina ma być podawana tylko do mięsa, pasztetów lub serów). Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów - przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Do garnka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód i przyprawy. Gotować do chwili rozpuszczenia się cukru mieszając
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawyciąć go z kawałków, ale pamiętajcie, że tłuszcz to nośnik smaku i wzbogaci Wasz gulasz). Oprószamy kawałki mąką, słodką papryką oraz pieprzem, najlepiej świeżo mielonym (na tym etapie nie dodajemy soli). 2. OBSMAŻANIE MIĘSA + CEBULA + PIWO + DUSZENIE (7min + 1h) Na dobrze rozgrzany olej w garnku lub brytfance wrzucamy kawałki mięsa (jeśli robicie większą porcję, to wrzucajcie i wyciągajcie mięso
Nerds KitchenKotlety przygotowane z mięsa drobiowego z indyka oraz marchewki, to pyszny sposób na odczarowanie nudnych mielonych 😜 Są delikatne, soczyste oraz tak pełne smaku, że z pewnością wejdą na stałe do Waszego menu! 😊 6 szt.: * mięso z udźca indyka- 220 g (ew. pierś) * marchewka- 100 g (1 większa) * cebula- 1 mała * czosnek- 2 ząbki * kasza manna- 3 łyżki * posiekana natka
Kraina Miodem PłynącaPRZYGOTOWANIE: Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę średniej wielkości. Do miski wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, wsypać sól, słodką i ostrą paprykę, dokładnie połączyć. Do tak przygotowanej marynaty przełożyć pokrojone w kostkę mięso, wymieszać tak aby całe mięso pokryło się marynatą i odstawić do lodówki na około godzinę. Po podanym czasie marynowania mięsa do garnka(...)średniej wielkości. Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy i przepłukać zimną wodą. Po podanym czasie gotowania mięsa dodać paseczki papryki, pokrojone w kostkę bataty i odsączoną czerwoną fasolę. Gotować na małej mocy palnika przez około 30 minut. Gulasz doprawić do smaku solą, wsypać mielony kmin rzymski i dodać koncentrat pomidorowy. Całość gotować jeszcze przez kilka minut. Gulasz wieprzowy z batatami
WSZYSTKO SMACZNEjarzynową, ale ty możesz wykorzystać taką, jaką masz pod ręką. Jeśli będziesz używać tylko kalafiora lub brokułów proponuję je dołożyć do mięsa po ok.25-30 min. pieczenia. Składniki: 300 g schabu Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Czosnek niedźwiedzi suszony Bazylia suszona 200 g mrożonej mieszanki warzywnej, np. na zupę jarzynową 2-3 łyżeczki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie(...)masz pod ręką. Jeśli będziesz używać tylko kalafiora lub brokułów proponuję je dołożyć do mięsa po ok.25-30 min. pieczenia. Dania Dania obiadowe , Schab Kuchnia Polska Porcje 3 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 70 minut Składniki 300 g schabu Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Czosnek niedźwiedzi suszony Bazylia suszona 200 g mrożonej mieszanki warzywnej np. na zupę
Przepisy BabciSłodycz jest delikatna, mięso wcale nie jest słodkie, jak mi się kiedyś wydawało, że tak by było po dodaniu miodu. Warto eksperymentować. Z dania jestem mega zadowolona. Soczyste, delikatne mięso... Nie przesuszone, po prostu bajka. Nie miałam już pomysłu na to, z czym go podać, ale z frytkami i gotowanymi buraczkami dobrze się skomponował. Taki inny niedzielny obiad. Frytki były(...)łyżeczki oleju 2 łyżeczki miodu 2-3 łyżeczki wody 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego nieco pieprzu kolorowego mielonego 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej kilka plastrów surowego wędzonego boczku (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso umyj i lekko osusz. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Natrzyj filety z każdej strony i polej resztą. Zawiń talerz z mięsem folią i schowaj
Anioszek w kuchniszklanki cukru 1/3 szklanki soli 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/4 łyżeczki pikantnej papryki mielonej Karkówkę myjemy, odcinamy błonki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso dokładnie nacieramy cukrem, wkładamy do formy i wstawiamy na 48 godzin do lodówki. W tym czasie obracamy mięso i wylewamy sok, który zbierze się
kulinarnyswiatdomiudka gęsie 2 cebule 2 jabłka 1 łyżeczka majeranku suszonego 1 łyżeczka miodu płynnego 0,5 litra cydru jabłkowego sól, pieprz czarny do przyprawienia mięsa Przygotowanie: Udka natrzeć solą i oprószyć pieprzem mielonym. Obsmażyć udka na patelni z obu stron, aż się zrumienią. Cebulę pokroić w piórka, a jedno jabłko pokrić w ósemki, obrać ze skórki i usunąć(...)folią aluminiową. Udka piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Łączny czas pieczenia - 1,5 godziny. Po 1 godzinie i 15 minutach pieczenia, wyjąć z piekarnika naczynie z mięsem. Za pomocą łyżki wyjąć cebulę, jabłko (będą mocno rozgotowane) i kilka łyżek cydru spod mięsa. Przetreć przez sito i podgrzać w rondelku, aż powstanie gęsty sos. Drugie jabłko
Codziennik Kuchennyżółta papryka (lub czerwona) łyżeczka słodkiej mielonej papryki (jeśli chcecie uzyskać głębszy smak dodajcie nieco wędzonej mielonej papryki) większa szczypta ostrej papryki i oregano sól, pieprz ½ szklanki bulionu 1 szklanka śmietanki 30% 3 łyżki oleju 200 g makaronu ryżowego tarty parmezan + świeże zioła, np. bazylia, posiekana natka lub kolendra PRZYGOTOWANIE: Mięso myję i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę(...)cebulę i czosnek siekam w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym oleju przesmażam cebulę, przyprawiam ją papryką mieloną słodką i ostrą. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekaną paprykę, smażę 2 minuty, mieszam. Po tym czasie dodaję mięso, przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Gdy mięso zmięknie wlewam bulion i śmietankę, doprawiam do smaku, danie smażę na jednej patelni bez pokrywki
Zasmakuj Kuchnimniejsze kawałki i peklujemy solą lub peklo solą . Dokładnie wyrabiamy można dodać odrobinę wody.Chowamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie całość mielimy na sitku nr.8 mm.Dodajemy przyprawy ale stopniowo i wyrabiamy mięso, dajemy odrobinę wody ale nie wolno z nią przesadzić bo mięso będzie za luźne i będzie nam się rozpadać wyrób podczas krojenia.I dalej wyrabiamy.Mięso
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.smażenia placków. Przygotowanie; Mięso opłukać i pokroić w średniej wielkości kostke. Oprószyć mąką i podsmażyć na oleju. Dodać cebule pokrojoną w piórka i jeszcze chwile smażyć. Przełożyć do większego garnka,zalać wodą aby przykrywała mięso. Dodać paprykę pokrojoną w kostke, marchewke również w kostke. Dorzucić ziele i liśc laurowy, dusic na małym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie ( czyli(...)50min) doprawić do smaku mieloną papryką , solą i pieprzem. Dodać także zmiażdżone ząbki czosnku. Gulasz należy mieszac co jakiś czas w trakcie gotowania ponieważ może się przypalać, dolewać także po odrobinie wody w trakcie kiedy jej nadmiar nam wyparuje. Ziemniaki obrać a następnie zetrzeć na tarce. (Jeśli nasze ziemniaki są zbyt wodniste wtedy odlać większość powstałego soku. Można
Radość kipiąca uśmiechem.kokosowego, aromatyczne za sprawą przypraw i sycące za sprawą mięsa i warzyw. Ugotujcie. Warto. Smacznego życzę. Potrzebujemy: Na curry: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 większa marchewka 1 średnia papryka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego ( 400 ml ) przyprawa curry według uznania 1 mała łyżeczka mielonego imbiru niewielka ilość oliwy z oliwek Dodatkowo(...)czosnek i chwilę przesmażamy, dodajemy marchewkę i paprykę, podlewamy gorącą wodą i dusimy aż warzywa będą półmiękkie. Do warzyw dodajemy mięso i dusimy do miękkości wszystkich składników. Gdy mięso i składniki będą miękkie wlewamy mleczko kokosowe ( całą puszkę ), dodajemy mielony imbir i całość gotujemy kilka minut aż składniki ładnie się połączą. 3. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu
Izabelawkuchniarynat ę : 4 łyżki oleju, 4 łyżki wody, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu płynnego, 1 czubata łyżka przyprawy do mięs (do pieczeni/kurczaka itp.) s ól morska, pieprz świeżo mielony, majeranek, czosnek w granulkach, kilka kuleczek ziel a angielskiego, 2 lub 3 szt. liś cia laurow ego Olej, wod ę , sos sojowy i miód dokładnie mieszam(...)szklance. Wsypuję przyprawy, mieszam, a później wylewam zawartość szklanki i dokładnie masuję, nacieram mięso. M arynuję przez noc, zdarza się, że po paru godzinach przewracam mięso. Przed pieczeniem posmarowałam wierzch grubą warstwą musztardy i podlałam 1,5 szkl. wody. Piekę w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do zimnego piekarnika, który nastawiam na ok. 180 stopni * . Pierwsze 50 minut pod przykryciem, później sciągam
Na moim talerzuplastry boczku wędzonego koncentrat pomidorowy sól, pieprz, liść laurowy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek tłuszcz do smażenia 2 cebule, mąka Przygotowanie: Mięso rozbić na cienkie plastry, posolić i posypać pieprzem mielonym Plastry boczku usmażyć krótko, wystudzić Na kotlety położyć boczek i zwinąć, spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące, obsmażyć na rumiano, wsypać pokrojona cebulę i również usmażyć(...)garnuszku zagotować ok. 2 szklanek wody, wsypać pieprz, ziele, liść i przełożyć do wrzątku mięso z cebulą - ugotować mięso, potem je wyjąć Do garnuszka w którym mamy ok. 3/4 szklanki wody wsypać ok. łyżkę mąki, szczyptę majeranku, dodać łyżkę lub dwie koncentratu - wymieszać i dodać do garnuszka z wodą w którym gotowało się mięso, doprowadzić do wrzenia
Proste Potrawy