Marokański gulasz z ciecierzycą 261cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek przyprawy ras el hanout, 6 łyżek oliwy, 2 łyżeczek cukru, 300 gram kaszy kuskus, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przesmażenia mięsa. Jagnięcinę pokroiłem w dwucentymetrową kostkę i przez 4 minuty smażyłem na trzech łyżkach oliwy. Następnie przełożyłem mięso do garnka. Zalałem je 500 ml bulionu warzywnego. Dodałem dwie
Wyprawy kulinarne
Masa makowa do rogalików i strucli z makiem 255gotowania na małym gazie na 15 minut. Po wystudzeniu przełożyłam na sito i odcedziłam. Następnie zmieliłam mak w maszynce do mięsa przez bardzo drobne sitko (specjalne do mielenia maku). Zmieliłam 2 razy. Do drugiego mielenia wsypałam cukier. Orzechy i migdały rozdrobniłam w blenderze. Rodzynki namoczyłam w gorącej wodzie. Masło roztopiłam, wlałam
Kuchnia u Krysi
Krokieciki 255Składniki ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka mąka 1 jajko 1 łyżka oleju przyprawy: sól, zioła prowansalskie, czosnek, mielony kminek farsz: 30-40 dkg ugotowanego mięsa (wieprzowe, drobiowe, co kto woli) 30 … Czytaj dalej Krokieciki
czarrna od kuchni
Flaczki po zamojsku 164Składniki: 1 kg flaczków wołowych krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ostra i słodka melona papryka imbir mielony gałka muszkatołowa majeranek bulion 400 g mięsa wołowego 1 duży ogon wieprzowy 3 marchewki 2 pietruszki mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy
magiczna kuchnia Kasi
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 287miodu, 2 jajka, olejek migdałowy garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć) Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem do białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy
Cynamonowe szczęście
Drożdżowe pierożki z mięsem (do barszczu) 269pozostawiamy w misce do wyrośnięcia (na ok 1 godzinę w cieple). 2. W trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować farsz, ale ja zrobiłam go dzień wcześniej. Mięso drobiowe gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy. Cebulę siekamy i podsmażamy z pokrojonymi w talarki pieczarkami na 2 łyżkach oleju. Również przepuszczamy przez maszynkę. Całość podsmażamy na margarynie, doprawiamy solą i pieprzem
Kuchnia w czekoladzie
PIERSI NA RYŻU 188pół kostki sera feta 3 łyżki orzechów włoskich 50 gram śliwki suszonej puszka pomidorów ( około 400 gram ) 2 kubki rosołu najlepiej drobiowego sól papryka słodka mielona tłuszcz do smażenia formy Sposób wykonania: Mięso opłukałam , odsączyłam, ponacinałam przez środek tworząc kieszenie, natarłam solą i papryką słodką . Śliwki i orzechy posiekałam , wymieszałam z serem feta i śmietaną , tak przygotowanym farszem napełniłam
Darcia w kuchni
Rosół tradycyjny 679pietruszki 0,5 średniego selera 1 mały por kilka ziarenek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 niewielka cebula sól, świeżo mielony pieprz pęczek świeżej natka pietruszki Wykonanie: Mięso myjemy dokładnie, zalewamy 2 litrami zimnej wody. Wstawiamy do gotowania, podczas gotowania wytworzy nam się szumowina, którą zdejmujemy. Warzywa myjemy obieramy dokładamy do wywaru. Cebulę razem
kgwjanczewo
Pasztet dukana 206muszkatołowej, szczypta imbiru, majeranek 2 łyżki otrąb pszennych Sposób wykonania: Piersi z kurczaka i wątróbkę gotujemy wraz z cebulą ok. 1 godziny a następnie mielimy dwukrotnie razem z cebulą. Do zmielonego mięsa dodajemy 2 jajka i otręby pszenne, a następnie przyprawiamy do smaku. Ja dodałam także dwie łyżki rosołu w którym gotowałam mięso, żeby pasztet
Na słodko lub wytrawnie
Klops babci Zosi 229czosnku Ćwiartki i marchewkę gotujemy jak na rosół. Obieramy ugotowane mięso z ćwiartek. Bułkę moczymy i odciskamy. Wykorzystujemy też ugotowaną marchewkę. Łopatkę, mięso z kurczaka, bułkę, czosnek i marchewkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy 3 jajka, przyprawę do kurczaka, pieprz, warzywko i sól do smaku. Wyrabiamy masę. Na stolnicę wysypujemy bułkę tartą. Masę
Maminek kulinarny
Mielonka domowa 251płaska łyżka soli peklowej -2 ząbki czosnku -ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kolendra, listki laurowe Przygotowanie solanki jak przy mięsach pieczonych. Po zapeklowaniu mięso płuczemy w zimnej wodzie a następnie mielimy w maszynce przez grube oczka. Przyprawiamy jedynie pieprzem do smaku i dokładnie wyrabiamy. Nakładamy do szerokich słoików ( najlepiej 0,5 l ) dokładnie
Maminek kulinarny
Rurki z mięsem 181oraz drożdże utarte z cukrem i wymieszane z wodą. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Mięso, marchew, czosnek i odciśniętą, namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy jajka i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć zdecydowany smak. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienkie
Maminek kulinarny
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 285wody) i gotować na średnim ogniu do miękkości.Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzić na sicie i albo bardzo drobno posiekać albo zmielić w maszynce do mięsa używając nakładki z dużymi oczkami (ja mieliłam). Zmielony/posiekany farsz przyprawić solą i pieprzem do smaku.Do miski (u mnie od robota kuchennego) pokruszyć drożdże, zalać mlekiem i wodą i wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży
Gospodyni Miejska
szybkowar-rosół i galaretka z drobiu mieszanego... 297zejdzie - z 10-15 minut, szybkowar otworzyć i cedzakiem wyjąć składniki rosół podać z ugotowanym makaronem nitki, z marchewką i natka pietruszki, dodać [pie[rzu mielonego do smaku porcje drobiowe obrać z mięsa bez skórek, chrząstek, dodać po kawałku pokrojonej drobno papryki czerwonej, żółtej, zielonej, papryczkę chilli żelatynę wymieszać w gorącym rosole, dodać cytrynę i wlać do mięsa, schować
W Mojej Kuchni Lubię
Rosół 252cebula (opalona nad płomieniem, na suchej patelni lub w piekarniku) 5 litrów wody pieprz mielony lub w ziarnach kilka iarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe natka pietruszki lubczyk sól listonic_name = "Rosół (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "około 2 kg mięsa (drobiowego, wołowego lub mieszanego) 1 por 3-4 marchewki 2 pietruszki(...)seler 1 duża cebula (opalona nad płomieniem, na suchej patelni lub w piekarniku) 5 litrów wody pieprz mielony lub w ziarnach kilka iarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe natka pietruszki lubczyk sól " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Zaczynamy od umycia mięsa w zimnej wodzie i zalania go również zimną wodą. Jeżeli użyjemy ciepłej, pory mięsa się zamkną
CoolinarniePL